Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Crifodo: Asi jo, tu charakteristiskou vůni asi měly každé pásky a kazety svoji... A asociace založené na principu o kterém píšeš, i u mě fungují smile

stiglitz: Nechci se hádat, ale myslím, že u kazet SONY HF-90 to bylo právě naopak. Ty děrované cívky měly ty Made in France a hladké nudné cívky měly Made in Japan. Znovu říkám, že mám na mysli HF. Nepíšu o HF S-90, ty měly děrované cívky asi všechny a možná byly jenom japonské, to nevím.

Je sice pravda, že ta éra je nenávratně pryč. To ano. Ale jenom pokud se to pojme obecně a tak nějak objektivně. Pokud si to vyložíme individualisticky, tak ti, co nějaké a dokonce i nerozbalené kazety máme doma, můžeme si na tu éru tady doma kdykoliv zahrát. Sice rozmlsaní současným pohodlím a všemi možnými formáty, což může být problém. Ale i přesto jsem to už nejednou udělal (mám na mysli vytáhnul kazety a na svém dobovém zařízení přehrál). A také se teď přiznám k tomu, že jsem na základě sousedního stiglitzova vlákna o kotoučácích jsem minulý týden vytáhl i svůj kotoučák B93 (ne že bych zrovna k tomuto měl citový vztah, ale B700 ani B73 již nemám a tento je jediný můj prostředek), trochu poopravil a asi tak 3 kotouče 15cm zběžně přehrál. A uslyšel jsem tam tolik zapomenutých písniček, zvláště těch, které jsem nahrával jen tak ledabyle z rádia z Ö3 (byla to tenkrát cizina...), tak se normálně v tom mozku začaly vytahovat na povrch dávno zapomenuté související vzpomínky. Nevím, no, ale fakt to u mě takhle funguje. Při některých písničkách jsem si okamžitě vybavil, která bude následovat a že jsem ji nahrával tenkrát v zimě před odchodem do školy (například). U nahraných ucelených alb to tak moc nefunguje, ale částečně taky. Určitě to ale nefunguje u těch písniček, které dodnes (nebo snad znovu) hrají běžně v rádiích. Opravdu se musí jednat o nějaké hluboko zastrčené skladby a nejlíp i s kecáním (v mém případě rakouským - tzn. německy). Takhle to pro mě tenkrát bylo a jak říkám, související vzpomínky na tu dobu vyplujou na povrch jako nic. Prý to umí i nějaká droga, naštěstí nevím jaká a ani mě to v nejmenším nezajímá.
Tak jsem se trochu rozkecal. Na pásky plné drop-outů a kazety bez výšek si prostě občas vzpomenu a nějakou přejedu. Tato prapodivná zábava mě přepadne tak jednou ročně...

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Jó, to je jako když potkáš starýho kamaráda. Já to mám taky. Doma jsou stovky kazet.
Hele, díval jsem se na ty HF, a díry naproti má Japan, je to ona, protože těch moc nebylo, a já si dal tu práci, že jsem si tenkrát kdovíproč ten celofán oříznul podle velikosti toho kartonku, a nahrnul do krabičky. A kupoval jsem ji u Azura, Vietnamce v Novém městě pod Smrkem, dodneška ten kutloch mám před očima. Tu skříń s kazetami, walkmany, jak to opatrně otvíral vždycky. Vždycky jsme tam jeli po výplatě. Jinak nic v té mistnosti, válenda, skříń, krejčovská figurína, sešit se zakázkami, a džínovina, v rohu šicí stroj. Oficiálně pracoval v lese. Ještě si vybavuju, když jsem si v 88mém koupil za 6900.- Telefunken PCR33 Twin, ten smrad, když jsem to vybalil z toho igelitu, ve kterým to bylo v těch polystyrenech.
Tak jsme se od kalibrace hlav dostali ke smradu z kazet. Očichal jsem teď nějaké, manželka se na mě dívala, jestli jsem v pořádku, protože jsem navíc vstal po noční, ale není tam už ten smrádek, je to vyčichlý, nebo jen minimálně, a mám nějakou navíc alergickou rýmu, takže nic.

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

jo, pak tu ještě byly pásky na cívkách a později audio kazety zn. Stilon lic. Agfa Gevaert pašované z Polska, přijatelná jakost za dostupnou cenu a černotržní přepočet měn

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil oneeeee 25. 7. 2016 19:05)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

original pásky už niesu.  čína  , ale nespí .   v predaji je najviac maxel xl II   , tdk sa  , sony  a kadečo iné , čo sa pred 15 rokmi ani nevyrábalo.
linka v číne jeden deň produkuje maxell ,druhý deň tdk a tretí deň raks.  ale to sú len obaly . pásky sú  kvalitou rovnaké. tam sa nič nemení. od tých starých čias  sa niečo zlepšilo. keby sme tak vedeli , čo .
že vraj original páska sa ešte vyrába  . ampex , quantecy  , rgm.  no , je to len licencia basf.  to znamená  , že nič moc.

výroba všetkých modelov  http://www.c-90.org/catalogue/tapes

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

asi tak...
http://www.hifibazar.sk/hifibazar-sk/es … dio-Kazety

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

zdravím potřeboval bych popsat jak mám udělat nastavení záznamu.nastavení úrovně indikátorů na 0 dB, nastavení úrovně vf předmagnetizace,nastavení úrovně záznamového proudu,pro tesla B 116.děkuji

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

zdar
  záznamový prúd a predmagnetizácia sa nastavuje na určitý typ pásky.
používam výlučne maxell ud/120   ,  maxell ud 35/180. mám aj jednu  pásku maxell XI I (EE) a pri nej by som už musel zmeniť parametre. pásky maxell mi na idikátoroch idú až do + 6 db (špičky).
jednotlivé pásky, typy ,si treba vyskúšať , koľko znesú.
v praxi  to znamená asi takto.  . to čo nahrávam  , by som mal mať ,počuť v nezmenenom stave , aj pri prehrávaní.
sú to korekcie , výšky . pri starších páskach je takmer  nemožné , dosiahnuť  zhodu. výšky idú dolu.
čo sa týka záznamového prúdu  , tam je to  zložitejšie.   k tomu treba mať meráky. najlepšie osciloscop a tónový generátor.   ako príklad uvediem  :  ak  nahrám   600 - 1000 hz na pásku  na 0 db , musí to tak byť aj pri prehrávaní. ak je to viac , je to zle. ak je to menej  , je to menšie zlo.

(upravil stiglitz 6. 11. 2016 19:11)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

oneeeee, maxell: je to vůbec možný..?!? Ty pásky, ten sortiment...

(upravil oneeeee 6. 11. 2016 20:59)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

samozrejme , že  je to možné. pásky maxell sú stále v ponuke. dokonca aj nové , len tá cena , pri tých našich platoch.

(upravil stiglitz 6. 11. 2016 22:44)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Ne, já myslel tu šíři nabídky, to těm Číňanům stojí za to to vyrábět, Maxell, tím jsem nemyslel kazetu, ale maxe, který sem dal hned po Tobě odkaz na něco podobného.

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

to mi je jasné že mít  osciloscop a tónový generátor.jinak to přesně nenaštěluje.mam pásky maxell tak se to udělá na ně.

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

stiglitz napsal:

oneeeee, maxell: je to vůbec možný..?!? Ty pásky, ten sortiment...

to může bejt doprodej starých zásob, skladových ležáků...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

no ... tie ležiaky sú stále in a nahrávanie  je super.
mám vyše 130  pásiek maxell UR nových. tie sa dajú stále kúpiť za 1 € . maxell XLII  tých mám iba 90 - zatiaľ.
zakúpil som na inzerát asi 30 audio kaziet , používaných , typeII  10 x maxell  a 20 x tdk sa . chcel som len vedieť , v  akom stave sa po tých rokoch skladovania  a prehrávania  bude správať , ak tam dám novú nahrávku .
no s výsledkom som bol prekvapený a nad mieru spokojný.
vlastním aj  reel to reel AKAI 620 , a po 33 rokoch som ho dal do servisu na kalibráciu. moja najmladšia páska maxell UD 25/120 bola zakúpená v roku 1985.  v tej dobe   už boli cd a tak som na ňu nahral beatles. prehral som ju , ale tak asi 6 x. tú som po kalibrácii magnetofonu znovu nahral .  hrá to ako nová páska .
čo sa týka  starých  , používaných  maxell 35/180 , tak už musím na výšky použiť equalizer.
ak niečo nahrať ,najlepšie zo súboru flac .

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

No, vono to s tou nabídkou starých audio kazet nebude žádnej zázrak, vyrábí to 2-3 firmy na světě - vesměs asiaté - a ostatní si je polepí logem své značky, zákazník se raduje...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Hele, pánové, měl by někdo fígl na "tuhlenctu spojčičku"? Nedrží tam pojistný klobouček, naštěstí jsem to všechno našel v kazeťáku, ale ten klobouček mi pružinka vždycky vytlačí ven. Je to vymačkaný. Jsou to poslední čtyři fotky.
http://stiglitz.rajce.idnes.cz/jezevcik/

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Nejlépe dát nový díl smile. Nedrží to v zápichu?

Podobné věci jsem opravoval tak, že místo toho plastu jsem dal plechovou podložku - tenkou, a do zápichu narval segerovku nebo něco podobného. Pokud to šlo rozebrat a ten čep nebo hřídel demontovat, tak jsem to v místě zápichu a konce pocínoval, čímž se průměr zvětšil a bylo...

Web

(upravil jik 25. 12. 2016 21:24)

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Tohle je mechanika, která byla používána v radiomagnetofonech International, kterou měli hned po revoluci v sortimentu Vietnamci na každé tržnici. Dávaly se tam dva typy - ta lepší měla autostop odvozený od zastaveného unašeče a ta jednodušší měla autostop od palce, na který zatlačila napnutá páska v kazetě. Tohle je ta druhá jednodušší. Tuhle mechaniku obsahuje nepřeberné množství levných typů radiomagnetofonů a později i levných minivěžiček. Tohle je snad nejrozšířenější mechanika na světě. Vsadím se, že když oslovíš někoho z Tvého okolí o vrak nějakého podřadného radiomagnetofonu, bude tam. Nebo když vyrazíš do nebližšího bazaru a uvidíš tam radiokazeťáček za 80 - 100 Kč, bude tam.
Některé mají naprosto hladký chod tlačítek, některé jdou trochu ztuha. Bylo jich vyrobeno snad na milióny kusů a jak píšu, i kvalita se celkem lišila, některé měly ten třmen na kapstanocou gumovou kladku kovový (dívám se že i Tvoje), některé plastový, v některých byl šmejdovský mazací magnet, setkal jsem se i s provedením s mazací hlavou. Dost překvapivé, ale bylo to tak. Tahle nejobyčejnější mechanika a mazací hlava!

Následujícím Tě nepotěším a mě samotného teď mrzí: Na podzim jsem vyhazoval z nějakého dvojčete (také alá International) právě tuhle dvojmechaniku. Byla dobrá, taková kompaktní a pevná, šla hladce, jenom jeden řemínek jsem z ní vyndal (ostatní byly rozteklé). Kdyby tato dnešní debata proběhla před cca 2 měsíci, poslal bych Ti bývával v obálce dvě takové spojky zadarmo nebo třeba celou mechaniku.

Ale hlavu bych teď nevěšel, opravdu na tuhle mechaniku v nepřeberném množství posledních levných kazeťáků někde natrefíš.

V minulosti jsem ze zoufalství řešil podobný problém, sice na unašeči, vím, tam je daleko menší axiální síla, vzal jsem odpovídající vrtáček a vyvrtal do plastové fólie od něčeho dírku, opatrně obstřihl a narval na hřídelku do zápichu. Ale tohle bych dnes nedělal.

Na tuhle mechaniku určitě někde natrefíš.

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Jestli se nepletu, tak tu mechaniku vyprodávali bez hlav a motorku kdysi v Ame i Kerr, kolem 100/ks. Ty plasty se začínají u podobných mechanik rozpadat na kousky sad.

Web

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Sendy, po Tvém příspěvku jsem teď zapátral a tady je:

http://www.ame.cz/Motor-magnetofonu-9V- … 10699.aspx

Re: Kazeťák, seštelování, kalibrace

Pánové, díky za rady. Jo, a ještě jedno je zajímavý. To JVC má i dnes řemínky jako nové. Rozebíral jsem jiné značky, a tam to teče, je to jako žvýkačka.