Téma: Rozebrání transformátoru

Zdravím,
předělávám vnitřek PW8010 a potřeboval bych nízké napájecí napětí pro digitální část. Nechci tam cpát další trafo a ani spínané měniče, protože na LDO by se protopilo dost. Tak jsem se rozhodl dovinout toto asi 6-7V vinutí na trafo. Jenže jsem narazil na problém jak ho rozebrat...nějaké nápady? Přijde mi, že je cele nějak zalakované, či co. Někde jsem četl o uvaření...co si o tom myslíte, případně máte nějaké jiné nápady?

Jedná se o tento zesilovač. Díky za rady.

Re: Rozebrání transformátoru

Tak to ani nezkoušej rozebírat, už ho nedáš správně dokupy. kdyby tam byla dost velká mezera, tak možná sundat měděné stínění a proklad, který by pod ním měl být, a pak nasoukat to požadované vinutí na jednu z cívek. Při malém odběru nesymetrie nevadí.

Co tam dělá ten uzel a ta čokoláda ? To je na síťovém přívodu ?? sad

Web

Re: Rozebrání transformátoru

Našel jsem to na internetu, tohle není můj zesilovač. Zkoušel jsem to sundat, mezi cívkami moc velká mezera není...

Re: Rozebrání transformátoru

Tak jestli do té mezery dokážeš postupně provléknout příslušné vinutí bez rozborky, tak vzhůru do toho ! Počítej s tím, že to stínění tam musíš nandat zpátky a spájet.

Web

Re: Rozebrání transformátoru

Jo jo, s tím počítám. No nic, zítra to zkusím. Zatím díky.

Re: Rozebrání transformátoru

Uvařit učitě ne. Voda se dostane mezi závity v cívkách a s trafem je konec. Krom toho impregnace vypalovacím lakem těch 100°C určitě vydrží. Jediná možnost je dostatečně nahřát (třeba v peci), pak rozebrat půjde. Problém je v tom, že po opětovném složení bude na 99,9% neodstranitelně řvát, což u zesilovače zrovna žádoucí není.

Re: Rozebrání transformátoru

Tak jsem to tam nakonec dostal bez rozebírání. Dává to něco přes 7V.

Re: Rozebrání transformátoru

Přidám se s podobným dotazem. Máte někdo metodu jak šetrně rozebrat výstupní trafo s tenkými plechy ze starýho rádia. Bez poničení kostřičky.