Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

A cenu "reinkarnátor témat" získává... lol

Web

(upravil sinclair 11. 10. 2015 17:27)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Dovolil bych si oponovat.
VOX 3 s 5" reproduktorkem a na akumulátorech nikdy neuhraje tolik, co slušná ARO667 s nějakým AB-čkovým TDA-čkem.
Plochu membrány nahradíš leda zdvihem, což u téhle atrapy jaksi nepřipadá v úvahu.
Ten VOX má výhodu jen v tom, že má modeling. Líp a víc bude hrát to AROčko.
Ale jak jsem si všiml, tak tady původně nešla řeč o "tovární" Číně, ale o DIY - takže střeva z VOXe, nová překližková škatulka a AROčko smile
Záměrně píšu ARO667 s feritem místo ARO689 s AlNiCo, rozdíl v citlivosti je 3dB, ve váze asi 12-13 deka.
Na "zvuk magnetu" se při takových příkonech asi moc nehraje, naopak u atrapy se hraje o každý dB citlivosti systému a o každou stovku mW z baterek. Když už tedy velký reproduktor, tak co do účinnosti suverénně vedou světle šedivé ARO667, co do zvuku zase suverénně rovněž šedivé ARE667. Podle vkusu každého jednotlivého soudruha smile

Na střední jsem cosi podobného dělal, ale to byly československé akumulátory Bateria NiCd2000 velikosti A v počtu 8ks, dvě MBA810S v můstku a ta ARO667. Předzesíleno to bylo jen napěťově upraveným 5-tranzistorem z kteréhosi malého Regenta, gain-bass-mid-treb-master. Master tam být opravdu musel, řvalo to při nakreslení jak pominuté, protože nám tehdy učitel pomohl "přeladit" korekce, aby seděly repráku a bedýnce /vzadu napůl otevřená/. Byl začátek 80.let, takže žádný hall, ani nic podobného nepřipadalo v úvahu, ostatně by do toho ani nevešel.
Kdybych to dělal dneska, s dnešními součástkovými možnostmi, tak bych se na tom vážně vyřádil, s dobrým D-čkem a akumulátorky by to ARO myslím ani nestíhalo. Pro DIY špičková záležitost na dlouhé zimní večery - doufám, že letošní zima bude mimořádně krutá smile

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No kdysi sem tech cvicnych aparatu, udelal nekolik. Ale to byla doba bastlirska, koupit se nedalo a snad ani neexistovalo.
Prvni "kombo" nebo spis prenosny aktivni repro, ktere sem udelal na baterie, bylo z koncakem z nejakych GC xx a hralo lepe, jak MBA 810, sin. vykon byl az kolem 6W. Napajeci baterie, byli nejake vyrazene NiCd 224, nebo neco takoveho, 10ks v pouzdre 220mAh, 12V. Daly se ku tomu lehko sehnat nabijecky a pouzdra. To bylo do vysilacek VXW, nebo podobnych PR?? Jako repraky sem pouzil tehda jakesi ARS? ARO??, ale nevim co to bylo, meli magnet vne membrany, aby netrcel dozadu. Odpad z nejakych trolejbusu, nebo tramvaji? 2ks v skrince, resp. nejakem predelanem supleti a hralo to, na svou dobu, docela slusne.
Pozdeji sem delal komplet silnejsi z nejakymi snad 7NU74 a napajel vetsi kombo vyrazenymi NiCd z RF10. Ale byla doba bastleni, vyrabely se pruzinkove haly a ruzna udelatka, ktera dnes, sou prezitkem a historii.
Takze dnes, aby se dalo hrat, staci si koupit hotove a snad to trocha poupravit, nebo mirne predelat a radosti je hned fura.
Ja nejsem zastancem nakupovani,  Myslim, ze bastleni, by melo vest ku levnejsimu ziskani nejakeho produktu, ktery je drahy, nedostupny, nebo predrazeny.
Ale modelingovy multiefekt od VOX, stoji vic, jak to cele minikombo. Prakticky vsechny modelingove zdruzene efekty stoji vic, nejen od VOX. Ta VOX 3 a 5, je asi nejlevnejsi, co se da sehnat, ze slusne hrajicich aparatu, tak jak sou. Akorat na to napajeni je lepsi si udelat radeji drzak na 18650, jak se trapit z NiMh akumulatory, nebo primarnimi clanky.
Souhlasim, ze reprak-vlozka v tom vox3, je mala, ale, da se to resit pridanim konektoru pro ext. repro.
No a kdyz uz tedy vetsi reprak, tak ku tomu treba ten D(T) modul z ciny, kteremu postaci napajeci napeti kolem 12-14V a objevi se uplne jiny rozmer hraciho aparatu.
Ja ale preferuji ten minovox, jako zaklad, ponevac obsahuje v podstate vsechno, co se jinak musi draze dokupovat a nezni to nikdy idealne. Dokonce se to voxi cudo,  da pripojit do mixu, nebo v takovem poloextremu na velkou aktivni bednu, porat to obsahuje, snad krome kvakadla, uplne vse, co je potreba na upravu signalu, poloprofi i amaterske hrani. A neni to opravdu spatny aparat. Vybastlit doma podobne zarizeni, za ty prachy nelze.
Rikam to zejmena pro to, ze dnes se ta VOX 3, da sehnat asi od 50 eur pouzivana.
A pokud bych tedy mel resit dnes neco nejen ale i baterky, tak si zajiste koupim za 90eur Vox VX I-SPL, no a ku tomu jednu modelarskou baterku 3 clanek z nabijecim balancerem, nebo z Chiny powerbanku 12V. Taha se to lepe, jak 7Ah gelovka do alarmu..
Svoje to odehraje, da se stim i koncertovat. A nebude to polevka pro chude deti.
A ja nezastavm jen ten VOX, zajiste sou i jine aparaty, ale ja jich vyzkousel, opravovoval i upravoval hodne, za ty  leta, ale tohle se mi zda takove uplne asi top, co se da na baterky pouzivat a za rozumny peniz a jeste se porat oteviraji dvere ku dalsimu bastleni.
Jeste pred cca 5-10ti lety, bych tvrdil neco uplne jine a lovil schemata a pod.
Skus dnes sehnat levnejsi streva, komplet nekolika efekty, dozvuky, prednastavenymi zvuky zesilovacu z bednou a reproduktorem, ktere daji aspon tech 15W, do 2600Kc (Vox VX I-SPL) V tomto momente konci bastleni.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Reproduktory s magnetem na straně membrány /s obrácenou kmitačkou/ byly jen dva typy, ARZ571 a ARZ572, oba feritové s magnetem z ARV160, jen rozdílné impedance 4 a 8, příkon 3W.
Určitě by to šlo zdokonalit i tak, že by se vzala střívka z jetého VOXe, či něčeho podobného a vestavěla místo do plastu do dřeva a s větším ARO a mohly by tam být i větší aku.
Ten modeling a efekty samozřejmě, to nahradit ničím nejde. Myslel jsem to tak, že postavit to větší a dřevěné spíš jako kombo na cvičení a zvuk si udělat vstupem a krabičkou.
Mě jen sere, že ten VOX je jednak plastový a s blbým reprákem a jednak má určitě spínaný konec a je jedno, zda D či T - musí to být co do zvuku pro kytaru hnus, pokud se přebudí. Analogový konec takovou paseku nedělá, ty MBA se i při přebuzení chovaly velice slušně. Basisté sice dnes už používají výkonné a lehoučké spínané konce, ale obecně se všude doporučuje brát ho jednou tolik ve výkonu, než kolik se doopravdy využije, právě proto, že to má i lehce přebuzené ohavný zvuk a cvičí to hrozně s membránami. Takže nejsou žádná výjimka 800-1000W spínané konce na basu. 3dB pod plným kotlem to má ještě slušný zvuk a chová se to mravně.

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Hm, Tak premyslim, drahy Sinclaire, ze z toho novejsiho vox (Vox VX I-SPL) by se klidne dala udelat pouze prenosna hlava i z baterii, mozna i nabijecem a reprak by se dal udelat mensi, na male hrani a vetsi na velke hrani. Mensi by mohl slouzit puvodni ze zaslepenou dirou, po amputaci modulu. Vetsi  reprobedna, je otazka do boje. Strati se vsak kompaktnost.
Furt ten "modul" stoji ze vsim vsudy 90 ecek, za to se neda koupit ani poradny multiefekt, natoz poradne kombo.
Bedna z polootevrenym zadnim deklem ze dvema ARO667, ale me to prijde zrudne, nic mene mohlo by to fungovat.
Ja bych spis pouzil, alespon mam skusenost, ze dnes, kdyz neni na celestion, dobre nahradi v malem kombu vyhorelou neznamou vec, napriklad 8AG/N, nebo lepe 12GA50, jenze ekonomicky to v tomto pripade "levneho aparatu" narazi na problem, ze 12GA50, je cela cena toho 15W voxe! Ve stare AC30 od vox, byl blue 16, ale to je dnes jiz mimo misu. Cokoli od celestinske nudle, do nejake bedny, vyjde v nasobku ceny celeho komba.
Vox VX I, je osazen reproduktorem, ktery neznam, ale spatny neni. Stejne tak ten vox mini 3.
Ale stale to neni bastl, pouze koupenska vec.
Jedine co si myslim, ze bych udelal, je hlava z maleho modelingoveho komba, ponevac vzdy zustane po amputaci modulu, bedna, ktera po zaslepeni bude hrat.
Cokoli dalsiho, vetsiho, jineho, sou dalsi penize navic.
Nejsem ale muzikat, jen amater, spis bastlir z donuceni. Nejsem ani zastupce VOX. 
Naproti vseliakym behringerum a ruznym jinym modelingovym zesilovacum, co mi prosli rukama, v jistych pripadech to nekompromisni bastleni, nema nekdy smysl. Tedy v dnesni dobe, kdyz i cas straveny tim bastlenim, ikdyz se nezapocitava za polozku, je jiz vzacny.
Co se tyce "igelitovyho obalu" a nasledne igelitovyho zvuku, ja bych se toho nebal.
Nakonec pokud to hrani zacne mit smysl, nebo se stane zalibou, bude se resit lampove cosi atd. Nakonec se zjisti, ze vsemozne dalsi bastly, privedou cloveka ku hotovemu zesiku, nebo hlave. Dale pak jiz to neni potreba resit, uz je jen velika slava, kamiony z koncertni aparaturou, technici, drogy atd. Nebo hrani pro radost, ve stodole, nebo garazi na maleho voxe.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Docela dobrej reprák je 2AN63375 (předchůdce ARO711).

(upravil wimshurst 13. 10. 2015 10:09)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Jo, ale to na tahani do baterkoveho komba, je troha velke, myslim si ja.
Ty repraky se kdysi hojne vyskytovali ve vseliakych kinosalach, ale i vetsich bednach rozhlasu po drate.
Stali se slavne a jejich nesmrtelnost se vytvorila tim, ze si stoho kde kdo zbastlil reprobedny na doma a ty dik nedostatku vykonovych zesilovacu (do prichodu transiwatu) neumirali v sestavach pro domaci zvykani. *
Nevyhodou byla jejich vaha, velikost, relativne maly vykon.  A take meli sve mouchy, to uz lepe podle mne, zneji v dobre bedne pro kombo 1x, 2x, nebo 4x ARO 66O4, take se lepe prenaseji na vahu. Byli a jeste sou ve vesemoznych rozhlasech po drate, sehnatelne snad nejakym bartrem.
Ale vsechno je vec vkusu.
Ona doba kdysi, kdy "nic nebylo", byla hojne zastoupena vecmi z toho "niceho" a dnes by to "nic", mohlo byt povazovano za top high end.
Jedina vec, byla, ze to "NIC" se vyrabelo zde, doma. A ve sve dobe to nebylo spatne, pokud se to dalo vybartrovat a nemuselo se to kupovat, pac ceny nebyli pro proletare. Tyce se nejen reprovlozek.
Ale sem zabehnul OT.



*(optimalni  5-10W sestava, ktera se doma dala z kino repraku sestavit a vyborne hrala, pokud deti nezacli lezt a pletaci jehlou nesondovali, odkud zdroj zvuku prichazi.. jedna bedna osazena 1xARN938, 2xARO664 2xARV082 doplneno pozdeji ART481, vyhybky sestaveny z kondiku do zarivek a tlumivky i take trafak pro ART vinuty 2,5mm Al dratem z nejakeho trafaku)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No mě se ten zvuk 2AN63375 (předchůdce ARO711) prostě líbí. Pokud byste ho někdo měli a mohli prodat, tak mi, prosím, dejte vědět.

(upravil wimshurst 13. 10. 2015 11:47)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Skusil bych gugla.
https://www.flanger.sk/predam?q=ARO+711 … p;prefer=1
Ale dnes sis vybral spatnou dobu.
Blizi se vanoce, lidi vyhazujou harampadi, nemaji cas krmit bazar repraky, spis nemaji cas na nic a to jeste nenapadal snih.
To musis porat vyhledavat a jednou se na te stesti usmeje.
a zase plati poucka. Potrebujes li to velice, sezen si nahradu, nebo neco co to nahradi. Leta shaneni a oddalovani te rozkose, mohou zmenit priority, nakonec to nebude ani potreba.

Ale abys neskoncil pak po letech hledani takhle..
http://hudba.bazos.cz/inzerat/52280178/ … -TESLA.php

(upravil PB 13. 10. 2015 13:21)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Diky za tip,

s tím:

Ale abys neskoncil pak po letech hledani takhle..
http://hudba.bazos.cz/inzerat/52280178/ … -TESLA.php

si se docela trefil.

Jo, jo, chodníček od postele na WC se už povážlivě zužuje. Ty si u nás byl?

(upravil wimshurst 13. 10. 2015 14:24)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No tim si potreba projit, pak se oprostit od balastu a vsechno zas delat od zacatku, je li dostatecne dlouhy zivot konstruktera.
Nekdy v zivote konstruktera, se objevi skratka, kdy pritulkyne, nebo zena, ukonci trapeni bud tak, ze vsechno vyhazi a konstrukter umira v soku, nebo konstruktera jednoduse prasti lopatou. V pripade osamoceneho zivota, dojde ku bodu zlomu, kdy uz se zacina seunovat chodbicka, nebo chodnicek od WC do postele a bud pripravi o zivot hoardera nahly sesuv veci, nebo strati orientaci a zahyne v bludisti vlastnich fosilii.
Pokud se ty veci nesintruji a neukladaji tak, aby pevne drzely.
Uplne nejlepsi je, ze entropie z toho udela nakonec zas jen puvodni pyre.

P.S.
Ne nebyl PRISAHAM!... Ale v prirode pokud se vyskytnou podobne prirodni podminky, obvykle se vyviji zivot podobnym spusobem.
Stejne tak ve vesmiru.
U konstrukteru to nebude jine.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Kluci, teslácké ARO mají ke kytarám velmi dobrý zvuk a někteří profesionálové s dvouboxy je ve středovrchových boxech používají - ale až tu novější, čtyřcifernou řadu, nejčastěji ARZ6608, ARO6608, jsou slušně zatížitelné a mají menší citlivost proti Celestionům či Jensenům z Fenderů, takže ten přirozený pokles je tam spíš vítaný. Viděl jsem to už několikrát a psalo se o tom i na fóru kytary.cz, kde si to fakt pochvalovali - klasická rovná čtyřdíra 4x12 a nad tím menší box se čtyřmi ARO. Asi ví, proč to dělají, na některé styly to může být přínosné.
Koneckonců velmi ceněné a úspěšné kombo Tesly Vráble typu AZK153 má 2xARO6608 a kluci s tím dávali běžně klubová pódia, přestože to má jen kolem 20W. Velice slušné korekce, slušný gain, drive a slušně řešený zbytek polovodičového zesu, který se dá vpředu ještě značně vylepšit použitím "kytarových" operáků typu NJM4558, RC4558, ale i NJM4559 a NJM2068, které se s úspěchem používaly na vstupech velmi odolných šavlí mixpultů Allen&Heath. NJM4558 nechybí snad v žádné lepší kytarové krabičce a je to kytarová legenda, nesmí to být ale pajcy, je nutné koupit originály od původního výrobce New Japan Radio, co se poznají stříbrným potiskem poudra, nikoli bílým z pozdější doby-ty totiž byly "vylepšovány", bohužel k horšímu. Nešumí a v limitaci se velmi dobře chovají, což se o původním, sice dobře zapojeným OZ vůbec nedá říct, původní osazení je poplatné době vzniku.
Takže 8" feritové ARO kdykoliv.
ARO711 je také slušná, ale těžká jako kráva díky AlNi magnetu jak hovado. Také jsem je v pár malých kombech použil, ale decentně upravené na 8R a 50VA příkonu, ovšem ne tím způsobem, jak to udělali v TVM. Ti to v podobě ARO7904/7908 dělali až ke 100W, jenže s použitím hliníkového formeru, tlustého drátu, tvrdým závěsem a tvrdou středičkou. Tyhle ARO790x hrály na kytaru blbě.
Mně zcela původní, velmi zachovalé ARO711 6R i ARZ711 4R upravoval Rolay Roman Štěrba a přesně dle mých instrukcí - papírová děrovaná kmitačka pro lepší rozptyl vzduchu, původní lehké membrány s původním, jen lehce impregnovaným horním závěsem, aby vlnky neztvrdly, původní vláčné středičky, jen o dvě desetiny silněší drát. Díky tomu to neztratilo citlivost 95dB/W, která zůstala i po úpravě. Kombo s 50W zesilovačem s předkem z Plexi, ale koncem 2x6L6GC skoro v Ačku dle zapojení Regent 60, ale samozřejmě s jiným, mnou vypiplaným trafem. Perfektní zvuk na čistou či mírně nakreslenou hru, samozřejmě na brutální metal to nemá samo o sobě tu správnou uřvanost. 50VA té úpravy garantoval Roman Štěrba, měl to už vyzkoušené z mírných "tuningů" ARO835, kde je stejná mezera, jen silnější AlNiCo. Já bych si tipnul, že tepelně snese i víc, ale už by mohl jít do zkreslení systémem, ten 50W flaškový byl opravdu optimum. Vzadu napůl otevřeno ne záměr, ale nutnost chladit 6L6GC v Ačku a šlo to tak pěkně dolů, až jsem se divil, že 11" v tak malém kombu může jít k 70-80Hz. Fakt, žádné díry na strunách, to potěší. Ten kytarista, co to měl dostat měl předtím 1x12" marshallovské polovodičové kombo s integráčem na konci, mizérie, tohle si nemohl vynachválit po všech stránkách /PA symetrický nezemněný line out 0dB na XLR přes vejce, smyčka, výstup na další box, optronama přepínané 2 kanály, jen hall trochu chyběl, tehdy nebylo nic po ruce/.
Hraje na to už asi 10 let a vše drží včetně AROčka.
Nějaké originální AN633 75 z Filharmonií, gramokombajnů LE apod. ještě mám, ale tuším poslední 4ks a vzhledem k tomu, že se na další komba nechystám, 2ks bych dobré nabídce prodat mohl.

Web

(upravil wimshurst 13. 10. 2015 22:21)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Ano drahy Sinclaire, ze vsim tebou napsanym souhlasim.
Ma to hacek, ze to elektronkove zazracno, bude hrat pouze na vetsi UPS a ne moc dlouho...  (thread je 5W mobilní kombo a ARO 689)
Otazka je, jak dnes z modernimi carachy, moduly a repraky, udelat levne bateriove napajene kombo.  Neco lepsiho, jak byla jolana bigbeat, kde byl pouzit tusim ARZ381.
Ja se jen zopakuju, ze dnes v dobe, kdy existuje cela rada (mozna nepreberna rada) ruznych baterivych komb, sem zde napsal, ze modelingove komba, od Vox, ktere sou napajeny bud primo z baterii, nebo maji vstup na 12-15V/2A napajeni, lze pouzit prakticky bez bastleni a nelze bastlenim vytvorit aparat, podobne kvality a modalit. Resp, vytvorit jde, ale bude stat vice a primo v nasobcich, jak to hotove kombo od Vox. Souhlasim vsak z nazory, ze i to Vox-ovite, lze bastlenim dale vylepsovat.
Dalsi thread by mel byt tedy: System baterioveho napajeni vykonovych portable lampovych zesilovacu.
Vzhledem na fakt, ze zijeme v dobe, kdy mame clanky nabijeci, ktere maji schopnosti o kterych se nam, jeste ani ne pred dvema lety ani nezdalo, je to realne. https://www.fasttech.com/products/1420/ … chargeable
Ted bude otazka na hifisty, co to bude, bude li lampovy zesilovac z 2x 6L6, nebo 2xEL34, napajeny pulznim zdrojem buck boost, zdali to nebude uz siditko TDT (TubeDigitalTripath) a jestlipak z toho stare bardy neklepne pepka, pri cteni techto mych novatorskych vizi.
Samozrejme ze to zabije potom treba samponek, ktery to postavi z nejake vzacne humoresky, vyrvane EL84 streva NF PA.
Zdroj postavi z inverzne zapojeneho zdroje PC.
Ale kdyz tak nad tim premyslim, to zhaveni zas tolik nezere. Podle me by to mohlo fungovat.
Overeni ale necham na prakticteji zamerene cleny.
Ja uz z elektronkami nechci mit nic spolecneho, jedine ktere jeste pouzivam, tak v bateriovem boosteru 1J29B-V, ktery sem si udelal pro radost, pred cca 25lety. Napajeni obstarava jeden D clanek, bezi z neho i stridac ze dvema Ge trandaky.
Dneska to uz jde i na 12V, stari bardi to vytahli na svetlo bozi.. http://vintageamps.com/plexiboard/viewt … p;t=104304
Je to jako v knizce Jitro kouzelniku. Nic noveho se neda vynalezt, pouze zapomenut a zase objevit.

P.s.
Je mozne, ze sem vzhledem na vek spohodlnel a nechce se mi tahat moc carachu a dbam na kazdy kg vahy, takze proto na misto stratocasteru, radeji duty lespaul a na misto marshallu staci batekovy vox.

(upravil sinclair 13. 10. 2015 22:27)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Já jen popisoval svoje zkušenosti s ARO. Je jasné, že lampový zesilovač asi těžko lze živit z baterek, neblbni a nechytej mě za slovo-myslel jsem samozřejmě 50W zesilovač se síťovým napájením a s ARO711.
Ne, krmit jakýkoli, třeba i 10W lampový zesilovač s účinností 35-40% z běžně dostupných akumulátorů je naprostá blbost. Už jen pečlivé provedení anodového měniče bez rušení, s vysokou účinností atd. je oříšek, spíš ořech jako prase, to nikdo dnes už doma neumí-já sice ještě ano,ale taky mě sere motání piditráfek a shánění průchodkový kondíků na vývody z Fe stínící krabice atd.
To-kurva-ani-omylem.:-)

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No souhlasim. Mely by se zacit vyrabet konecne i bateriove EL34, nebo 6L6...
Ale osobne si myslim, ze LS(GU) 50 je od zacatku batreiova lampa..
Ja si nepamatuju, ze by ve vojenskych aplikacich byla na nejake sitove napajeni. Je sice pravda, ze spis pro VF, ale neni to uplne jednoznacne. Rozhlasove vozy wermachtu, meli napajeni pro cely koncak NF z rotacniho menice.
Pridavny VF PA ruske vyroby, pro R105-109, takzvany UM2-3, mel napajeni 12V z menicem trandakovym a VF vykon 10W FM.
http://home.online.no/~perchri/105m/chema_um.jpg nebo http://home.online.no/~perchri/105m/chema_um3.jpg
Kdyz uz nebylo LS50 dobre, davali 6P23P..  http://home.online.no/~perchri/R_105d/UM-2.JPG

Taky takove "baterkove kombo" akorat na jiny ucel. Ale zarucene a zarusene lampove.
Ja ten VF PA mam, alespon casti urcite. downgrade na NF, by nemuselo az tak bolet. Problem je, ze ta GU50, zrala na zhaveni 12V asi 1A, ale to neni tragedie.

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

wimshurst napsal:

Ja si nepamatuju, ze by ve vojenskych aplikacich byla na nejake sitove napajeni. Je sice pravda, ze spis pro VF, ale neni to uplne jednoznacne. Rozhlasove vozy wermachtu, meli napajeni pro cely koncak NF z rotacniho menice.

Myslím že tu trochu vaříme dort jak Čapkův pejsek s kočičkou. Wehrmacht i Luftwaffe ty LS50 napájely oklikou přes měniče energií z benzíňáku o stovkách kW, kde byla účinnost nějakých přídavných zařízení dokonale bezvýznamná a celé použití sloužilo k účelu, kde se životnost prostředku počítala na hodiny nebo do vítězné bitvy, ne pro dlouhodobý provoz. A kdyby tehdy mohli rádi by použili polovodiče s násobně vyšší spolehlivostí, otřesuvzdorností, menšími rozměry, vývinem tepla (ocilátory s lampama se musely složitě teplotně kompenzovat).
Bateriové lampičky se fakt používaly i ve stacionárních zařízeních (hlasitý interkom s 1F33, 1L33) ale asi proto, že v té době neměli ani germanium nebo se věřilo v odolnost lamp proti elmag. impulsu.
neměllo by správně to vintage kombo s lampama být poháněno ručním dynamem? taky je armáda měla.

(upravil wimshurst 14. 10. 2015 9:52)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No neco na te zivotnosti bude..  Ale dnes je preci doba stejna, bych rekl ze jeste horsi. Zarizeni vyrabena dnes, vydrzi stezi po zaruku.
A co ten UM3?
To je primo bateriova aplikace. Taky to nehonili dynamem..

nebo inspirace...
http://www.wumpus-gollum-forum.de/forum … 1296502959

http://www.wumpus-gollum-forum.de/forum … _63_2.html

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr … mp/Amp.gif

Vzdyt takovy laptop, je megazrout energie. 30W zere, i kdyz se na nem nic nedela, ale z baterek vydrzi frcet aspon 2 hodiny.
Taky je to jen protopena elektrina.
z dobrym PWR managementem, baterie 2P4S 18650, musi takove carachy uzivit na dobu minimalne 3 hodin.
Z PCL, nebo ECL86, to bude sice hodne kroku spatky, ale stale to bude ve jmenu threadu 5W mobilni kombo...
http://www.tubeamp.sk/se_pcl_ecl_86_tub … ifier.html

(upravil PB 19. 10. 2015 11:39)

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Ona celá řada E je navržená původně pro žhavení z baterky, proto 6,3 V což je napětí tehdy nejčastěji používaných 6-ti voltových olověných akumulátorů v tehdejší automobilech.

Jinak zkoušel jsem napájet 10 W kombo Laney z 12 V akumulátoru přes měnič, celkem to šlo, ale jak píše Leoš, chtělo by to nějak měnič odstínit, jinak snímače chytaj nějakej bordel z měniče, pokud se použije humbucker tak to jde, na single to trochu ruší. Některý měniče to kupodivu nedělaj.

Crifodo napsal:

A kdyby tehdy mohli rádi by použili polovodiče s násobně vyšší spolehlivostí, otřesuvzdorností, menšími rozměry, vývinem tepla

Ale Rusové v Migách používali GU50 ještě poměrně nedávno, nevíte někdo proč?

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

Palubní napětí Migů, jestli se dobře pamatuju, je 28V - to dává alternátor na pomocné turbíně, ale aku to má 16 článků /2x8/ stříbrozinek.
Nepletu-li se, tak GU50 jsou 12,6V a prakticky ve všech aplikacích byly na koncích dvě. Vzpomínám si, že v MIg-21 byly použité v páru, ale jaksi paralelně v odpovídači.

Web

Re: 5W mobilní kombo a ARO 689

No jo, co je to poměrně nedávno? V časech kdy jsem se motal okolo jako záložák to byly nejvýš MiG23 a to mi přijde hodně dávno. Myslím že tam bylo rádio R-803 s 10W na UHF, určitě bylo tranzistorizované, ale co bylo na konci, nevím. Žhavení se mohlo brát ze sítě 27V, kromě toho tam byl měnič PO500 kterým snad dával 500W z palubní sítě 115V/400Hz. Afinitě k lampám bych se nedivil, jednak vydrží víc vůči statice a různým výbojům o které na anténě v bouřce nebude nouze, jednak otázka teplotního režimu, představte si rozpálenou poušť a ještě pak vlastní kolektorová ztráta, no a pak dosažitelných vhodných polovodičů. U letecké techniky pak kolotoč vývoj-testy-schválení-výroba-zavedení k útvarům a máme to deset let jako nic. A to byla armáda v dodávkách vždycky první.
Na druhou stranu nedávno jsem se dočetl v úplně nesouvisející diskuzi, že Rus měl kupodivu vlastní planárně epitaxní křemík už v roce 1956, Ge mesa snad 1957 a vysílač Sputniku už tranzistory používal.