Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Funkce aktivní výhybky?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

Téma: Funkce aktivní výhybky?

Cítím se jako blb, proto to dávám sem.
Při hledání DPS pro aktivní 2-pásmovou výhybku 24dB/oct, (DPS z AR se při osazování ukázaly jako nepoužitelné), jsem našel hotové desky za pár dolíků na e-Bay, ale jedná se o zapojení s kompenzací fázového posuvu podle tohoto schématu:
http://users.otenet.gr/~athsam%20/2way_ … _phase.htm

Basová část je jasná: IC1B a IC2A je standardní zapojení -24dB/oct. IC2B a IC3A je zpožďovací článek, který zároveň plní funkci horní propusti -12dB/oct. Znamená to snad, že HP má strmost pouze -12dB/oct nebo je tam ještě něco, co nevidím?

Re: Funkce aktivní výhybky?

zdá se, že to bude mít stejnou strmost, v grafech z výše uvedeného odkazu nevyplývá, že by strmost filtrů byla rozdílná, nicméně musím přiznat, že takto zapojený filtr vidím prvně/ co se týká HP větve /

btw.: co máš proti deskám z AR ? možná bych je od tebe koupil.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Funkce aktivní výhybky?

Dvoucestné zapojení má svá kouzla s klasickými filtry, kde to rozdělí na přímo související řadě operáků (nějak se teď nemohu dohrabat ke krásným článkům RNDr Sýkory v AR).
No, to zase někdo vymyslil.
Odpory 9+10 a především 15 jsou bez popisu (té geniální myšlenky) pro mne záhadnou věcí, uniká mi smysl by-passu pásmové propusti. pouštějícího basy do HF.
Zbytek (IC 1B,2A,2B) je pustá klasika HF a LF propustí.
Podle mne HF a LF měniče v oblasti dělící frekvence reagují každý jinak a mají i odlišnou vzdálenost membrány čelní roviny bedny, tak je to honění přesné fáze zbytečné.

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Funkce aktivní výhybky?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£