Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač 2x100W/4 pro PA

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 56]

(upravil Jan16 29. 3. 2012 14:41)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

millano: Výkon se pokud vím udává pro 1kHz a sinus. Měřit při 50Hz to jde taky, ale dovolím si odhadnout, že výsledek bude trochu jiný, než při 1kHz.

Milan: Rozlišuj pýchu a obhajování své práce.
Jo jistě, budu měřit 1kHz test přímo na reprobedně (komplexní zátěži). Myslel jsem si, že výkon se standardně měří na reálné zátěži, sinus 1k. Tak nevím, proč bych měl dělat nějaké nestandardní měření.
Reprodukovatelnost zde neřeším. Je to můj chodící kousek. Nikoho nenutím, aby to podle mě stavěl, zvlášť když tu máme dokonalejší zapojení třeba od Jožiho, nebo ALDAXu, či Pavla Dudka.

danhard: Síť má mít jmenovitých 230V, tak nevím, proč by měl zesilvoač dávat jmenovitých 100W při 207V. (viz ten půlitr, je to to samé. Když dáš zesilovači málo, bude hrát taky míň)
"ale nevsiml jsem si, ze by jsi se zajimal o otepleni budicu a o tepelnou vazbu mezi prvky urcujicimi klidovy pricny proud konci" - Že jsem o tom nic nepsal, neznamená, že jsem si toho nevšímal. Budiče su uchladí tak, jak jsou. To že by bylo lepší aby byly na společným chladiči je samozřejmě pravda. Co myslíš prvkama určující kliďák? Co je málo na tom, že je na chladiči s koncema namontovaný BDčko (Násobič Ube)?
Proč zrovna "5minut měřit" ? co se za tu dobu změní?

frantacecil: Díky za pochvalu mechaniky. Schéma na audiowebu tady někde je. Půjčovat to nikomu nebudu, už jen proto, že mi to naschvál zkurvíte.

(upravil danhard 29. 3. 2012 15:33)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Tak to odmer pri jmenovitem napeti 230V a jmenovite zatezi 4R do obou kanalu a muzes poreferovat o tech 2x100W.

5 minut, aby jsi nemeril jen nejaky kratkodoby vykon z kondu, samozrejme by stacilo i 10 vterin, ale 5 minut je pro mereni trvaleho vykonu v norme.

Snimaciho tranzistoru jsem si ne tech fotkach nevsiml, neni tam videt.

"Právě jsem si dal tu práci si to v excelu vykreslit a se 100W se to pod SOA vejde."

A jakou si pouzil SOA ? korigovanou aspon na pracovni teplotu pouzdra ?

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

také panu Federmannovi, který mi poskytl některé teoretické znalosti potřebné k návrhu diskrétního zesilovače.

jojo... A já že mi ho tady něco pořád připomíná. Ten měl taky vždycky "pravdu" wink

Jinak mechanika se mi líbí, škoda toho předního panelu. Ten by chtěl doladit.

(upravil Gavin Milarrr 29. 3. 2012 17:03)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Ale chytil se smile  btw toho, jehož jméno nevyslovujeme, mi to připomínalo od začátku, ale jistotu mám až odteď.

Komplexní zátěží se obvykle myslí výhybka s odpory místo reproduktorů... řečeno polopatě.

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

No vidis babakus, myslel jsem ze je to ucebnicove zapojeni, aspon me to tak pripadlo po tom masivnim tahani rozumu a ono je to zapojeni Sixta, inspirovane tim nejvetsim smile

(upravil Jan16 29. 3. 2012 18:46)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Zkuste se zamyslet, kolik z Vás, byste mi poskytli nějaké znalosti a know-how pro návrhy zesilovačů. A nehlaste se všichni. Pan Federmann ač má občas odlišné názory je ochotný rozdávat know-how. A místní všeobecný názor na vše typu "kup si ALDAX" nebo "postav si JPA" nebo "postav DPA" mi znalostí moc nedá.

Milarrrrre, odkdy se měří výkon zesilovače na reprobedně? Respektive z čeho soudíš, že jsem to měřil já na komplexní zátěži? Hmm?
Btw: Komplexní zátěž = ta, která ve střídavém obvodě vykazuje fázový posun I proti U, tzn je jedno, zda je to výhybka s reproduktory nebo odpory místo nich. Nebo se pletu?

danhard: Soa jsem použil pro teplotu pouzdra 25°C. Při zátěži hudebním signálem se ty pouzdra stěží ohřívají nad 40° (chladič 35°C), tzn o tolik horší to snad nebude. Jinak smím se zeptat, jak lze spočítat derating té soa, nebo kde sehnat graf pro vyšší teplotu? Oba zatížené kanály bych změřil rád, ale nejprve budu muset dobudovat duální umělou zátěž, mám jen jednu. Co spíš nyní oměřím je napětí na filtraci při zátěži. Zajímá mě kolik tam je, ať si tu ty hodnoty nemusíme vymýšlet. A mě osobně to taky zajímá, co se tam děje.

babakus: Chtěl by doladit. Máš nějaké konkrétní nápady? (Krom otočení vypínače, který je obráceně, a dodělání popisků?)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Ty budeš férovej magor, když nedokážeš pochopit jednoduchou otázku, zato ji umíš bez problému překroutit.

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Promiň, ale ta otázka na jaké zátěži jsem to měřil při jakém průběhu na mě působí spíš tak, že se ze mě snažíš toho magora dělat. Tak se pak nediv, že podle toho reaguji.On se snad někdy jm. výkon zesilovače měří na jiné než odporové zátěži, jinak než sínusem? Pokud jsi to tak však nemyslel, tak se omlouvám.

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

samozrejme, použitie komplexnej záťaže , napríklad kľudne vezmi výhybku z ARS1054, repro nahraď výkonovými odpormi okolo 3R, to už bude reálnejšie

Web

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Neříkám, že měřit na komplexní zátěži je k ničemu, ale nechápu, jak chceš na komplexní zátěži měřit jmenovitý výkon zesilovače, tedy ten, co se udává pro ohmickou zátěž. Proto naprosto nechápu podstatu dotazu, jeslti jsem to měřil na komplexní nebo jaké zátěži.

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Třeba zjistíš, že ten zesilovač ve skutečném provozu neobstojí. Pokud tě to teda vůbec zajímá...

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

no najmä to má odovzdať 100W pri PA aplikácii smile a to nie sú presné ohmické 4R big_smile

Web

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Ano, třeba to zjistím. A myslím, že to nepotrvá dlouho. Ale pořád si myslím, že tohle je spoustukrát lepší než to, s čím jsem hrál předtím.

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Ohledně toho, jak se vypočítá konc. stupeň a SOAR máš tady na webu velmi dlouhé vlákno, převážně založené na rozboru zoufalé konstrukce tvého oblíbeného poradce smile.
Jen ve stručnosti, kdysi v dávném mládí jsem složil několik konců s jedním párem KD607/617, výstupní výkon do odporu něco kolem 110-120W, dobré chlazení měděnými bloky bez podložek... bohužel se časem ukázalo, že v praxi to čas od času chcípne, až po pár letech jsme tak nějak dospěli k informaci, že skutečná zátěž se nepodobá odporu, skutečný signál se nepodobá zkoušce sinem a že existuje nějaká SOAR. No a pár let poté vyšly články P. Dudka, kde byly přehledné základy této problematiky.

Web

(upravil millano 2. 4. 2012 10:17)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

připoj si k té své 4R zátěži paraelně svitkový kondík na MKP na 400 nebo 630V DC ( více je lépe ) a na generátoru si nastav obdélník 10kHz a pomalu zvyšuj výkon a sleduj na osciloskupu co ti ten obdélník dělá. A pozor na boucherot.

EDIT: pardon psano na rychlo ...  , kapacita stačí  2uF

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil Jan16 30. 3. 2012 22:33)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

K čemu je takový test dobrý? (a jaká kapacita svitkouna?)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Například k otestování stability do kapacitní zátěže a k testu ochran.

Web

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Jenom taková otázka. Má to být zesilovač pro PA, takže do náročného prostředí, bude asi provozován někde v racku u dalšího zesilovače, asi i v létě a venku (právní aspekty bastlu nechme teď stranou), takže teplota okolí bude naprosto běžně 45-50 stupňů C. Když se do racku opře sluníčko, tak i 60. Co na to řekne těch pár kousků výkonového křemíku ? Jak to bude se SOAR, jak to bude se spolehlivostí, životností, co se stane když bude přitom úplně běžně napájení 230V+10% ? Jak sis stanovil dovolené provozní podmínky ?

Web

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Nastavil jsem je tak, jak to vidíš. V racku to asi nebude, vzhledem k té skříni.  Na sluníčku taky ne. Okolní teplota nepřesáhne ca 30°C - bude to normálně v místnosti. Vzhledem k chlazení, který tam vidíš, je to dimezovaný imho o dost lépe, než kdekerý komerční zesilovač.
Ad spolehlivost - pořád několikanásobně větší, než předchozí "PA zesilovač". Už to má odehráno několik hodin na plné kule a vše zatím drží a doufám že bude i nadále. Až bude nasazen do ostrého provozu, tak rád poreferuju, jak to chodí.
Já bych se v tom přestal hnípat, neb příští zesilooač udělám zase o kus lépe, poučit se z chyb předchozích umím.
Taky jsem se ptal, jeslti pár TIP35C/36C je použitelný na 100/4 (případně dva páry na 200/4) - jak to tedy je?

(upravil Sendy 31. 3. 2012 12:28)

Re: Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Dělat něco "lépe než něco co je asi úplně špatně" není moc dobrý postup. A že to bude vždy v teplotě okolí jen 30 stupňů, a mít PA zesilovač na výšky pohozený kdesi daeko od ostatních zesilovačů... není to poněkud divné řešení ? A to se vůbec nebavíme o tom, že i ty blbé výšky mohou mít na nějakém kmitočtu impedanci kolem 0,8 jmenovité, že to není - až na výjimky - čistě ohmická zátěž..

Tvůj dotaz jestli nějaké tranzistory stačí na nějaký výstupní výkon - to je jako by ses ptal, jestli stačí barexové pohorky na zdolání velehor. Máme ovšem experty a poradce, kteří s jedním párem malých darlingtonů konstruovali zešílovače ve třídě B o výkonu až 6kWatůch lol.

Prosímtě, je tady na audiowebu velmi rozsáhlé vlákno, asi 45 stran příspěvků, to si pročti, je tam dost odkazů, informací a až to budeš mít pročtené, stáhni si AN k dimenzování zesilovačů ve třídě AB (AN od Motoroly).

Web

Příspěvky [21 až 40 z 56]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač 2x100W/4 pro PA

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£