Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 7)

Audioweb.cz » Reproduktory » Jaký výškový reproduktor k IRB16

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 140]

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Ajo.. tak mě napadá otázka... Běžně je Vas větší než objem skutečné bedny. Jak se pak chová reproduktor, je-li umístěn do bedny o V ekvivalentní nebo > Vas ?
Ještě jsem RayeRa upozornil, že 15 litrů je pro 6,5 prdítko podle mě docela dost hodně. Téma se ale pak zametlo pod koberec s tím, že tomu příliš nerozumím. Je těch 15l OK?

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Vykašlete se už na blbosti typu říká se, běžně a většinou. Přečtěte si někde v teorii, který parametr co znamená, podívejte se do vzorečků a udělejte si pár simulací.  Vas reprezentuje tuhost reproduktoru přepočítanou na ekvivalentní objem vzduchu stlačovaného plochou membrány. Přímo nijak nesouvisí s objemem ozvučnice.
Všechno záleží jenom na tom, co chcete udělat. Jediné co se dá obecně říct, že bassreflex vám přidá až cca 12dB zatížitelnosti na rezonančním kmitočtu. To odpovídá repráku v uzavřené ozvučnice se čtyřnásobnou výchylkou. A to si myslím stojí za to udělat do bedny další ďouru.

Kdyby mělo to 6,5" "prdítko", jak říkáš, o 3dB větší citlivost, tak budeš potřebovat dvojnásobný objem. Nevidím žádný problém ani v těch 15 ani v těch 30 litrech.

Web

(upravil BlackRider 26. 2. 2013 12:29)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

V prve rade je potreba nebrat Vekv jako parametr pro vysledny objem reprobedny. Vekv nam rika to, jaky objem uvnitr uzavrene nadoby (bedny) je ekvivalentni poddajnosti kmitaciho systemu reproduktoru. Zjednodusene recno. Zde na webforu je vyznam jednotlivych parametru srozumitelne popsan. Tak si to zkuste precist. wink

Edit: Check byl rychlejsi. smile

Web

(upravil rayer 28. 2. 2013 19:38)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Ano, BR mi snizi vychylku v rezonanci, ale pod ni je naopak vychylka este vetsi nez v uzavrence, kde to porad nakej vzduch stlacuje a tak se tlumi. Taky jsem cetl, ze muze bejt problem s pronikanim stredu (stredobas delenej vys jak v 3-pasmu) z BR diry u 2-pasem, coz neni uplne nejlepsi. Proto se asi BR diry casto davaji dozadu (videl jsem u zespodu), ale ja bych to jinam nez dopredu dat nemoh. Dale sem cetl cosi o skupinovem spozdeni v BR, kere pry muze mit horsi nasledky nez prosty pokles citlivosti. Na BR jsou proste dost protichudne nazory a nerad bych pak dopadl jako tu uz nekdo popisoval, ze BR diru zacpaval ponozkou. Ja sem byl z minulosti zvyklej na poslech uzavrenek tak u toho asi zustanu.

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Pod rezonancí sice výchylka u BR ozvučnice roste, ale výkon v hudbě klesá pod 42 Hz strměji, dále zde funguje nelinearita BR ve tvůj prospěch a výchylka pak od určité hlasitosti pod rezonancí BR přestane růst. Skupinové zpoždění v řádech desítek ms ti může být zcela jedno, když módy v pokoji mají dozvuk v nejlepším případě 600ms a nebo taky sekundy. Unikající středy jsou trochu problém, dá se to zvládnout, ale umístění na přední straně bedny je kompromis.

Web

(upravil rayer 5. 3. 2013 2:38)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Tak sem postavil vyhybku podle ty simulace (tlumivka u vejskace je zatim provizorni, nemel sem dost vhodnyho dratu, takze 0,55mm a vylezlo to na 1,1ohm - 0,5mH, zitra bezim pro lepsi drat)
a udal mereni horizontalne 0, 30, 60 stupnu, a vertikalne 0, -15, -30 stupnu (smerem k podlaze) z 78cm od vejskace. Bedna byla dal od sten ve veci mistnosti, ale leze mi tam nakej blizkej odraz (mozna stativ) proto je to zachlupaceny na vejskach, ale o to celkem nejde. Docela se to s tou simulaci seslo...

http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charh1.gif

http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charv1.gif

EDIT:
jeste Ztko
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/z-char1.gif

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Na 60cm máš nějaké menší časově roztažené odrazy. Máš dost místa i za bednou? Je to vidět i na frekvenční charakteristice - ty fousy na vejškách.

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Za bednou? Sem myslel ze staci pred bednou a za mikrofonem. Za bednou necelych 0,5m bylo okno...

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Bohužiaľ, zvuková vlna nie je jednosmerná ...

(upravil rayer 11. 3. 2013 15:54)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Tak jsem provedl este jedno mereni s repro dal od vsech sten (obrazky vyse se zaktualizovaly), ten odraz pochazi skutecne od stativu ci maly krabicky s predzesilovacem, trochu sem to utlumil rucnikem kolem stativu. Uz chapu proc to maj nekeri treba na metrovy tyci nebo este delsi, ale na to uz dlabu, to je jen estetika tech par chlupu. Zkousel sem si este trochu pohrat s hodnotama, ale jednoduse se to uz vylepsit neda a nechci to dal zeslozitovat pridavanim dalsich clenu. Jeste jsem pro srandu omeril, jak by to dopadlo pri otoceni polarity repro:
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charp1.gif
Toz necham to tak a pustil jsem se do predelavky druhy bedny, mechanika hotova, ted uz jen zreplikovat vyhybku...

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Na začátečníka je to slušný. Dá se to udělat samozřejmě daleko lépe asi i bez složitější výhybky, ale dostav to a užívej si hudby.

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Ja to beru dost jako kompromis s danejma rozmerama v danym prostoru. Urcite by se to dalo udelat lepe, kdybych to navrhoval cely od zacatku a do lepsiho prostoru, me to takhle urcite bude stacit. Az nekdy v budoucnu upgraduju do vetsiho, tak si postavim treba nejaky pekny sloupace, pokud mi na to bastleni este zbyde cas smile
Uz ted je znat, ze basy nemaj huceni jako s tim zadusenym TVMkem (tehda sem taky poslouchal kapanek jinci "muziku", kde to moc nevadilo, spis naopak smile a vejsky jsou cistsi. Dokonce jsem si ted zvykl poslouchat skoro s rovnejma korekcema, takze se tesim az bude komplet stereo.
Diky tady vsem za rady, hodne jsem se o bednach a mereni naucil. Diky dostupnosti SW je to dnes o mnoho jednodussi nez nekdy pred cca 15 lety kdyz sem to zbastlil jen podle vzorecku a ucha. Byl jsem prijemne prekvapen, kdyz podle simulace vyslo i mereni, tak to ma bejt.

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Dodělával jsi nakonec ten basreflex?

Web

(upravil rayer 18. 3. 2013 16:58)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Nee, na diru jsem se vybod, nejhlubsi basy to samozrejme nezahraje, ale to sem od toho objemu a repro s fs=60Hz stejne necekal a spis bych sis tim nadal problemy. I tak je to ale lepsi nez predchozi verze. O vikendu jsem konecne dodelal druhou bednu domeril a ted uz posloucham. Zvuk je pro me prijemnej, z basu zmizelo huceni a slejvani rychlejsich pasazi bicich, stredy a vejsky se procistily, takze ja sem spokojenej. Co se tyce vykonovyho zatizeni, tak pri takove bezne poslechove urovni skoro neni videt pohyb membran, mam to vetsinou celkem blizko, takze vykon nepotrebuju stavit. Kdyz uz to poradne rozpohybuju, tak o tom vi asi celej barak smile
Udal jsem taky mereni druhy bedny, nijak zasadne se to nelisi. Este i takovej pokus o NF mereni z 3cm na stredu spojnice mezi IRB a vejskacem.

Obe Z-char
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/z-char12.gif

horizontal
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charh2.gif

vertical
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charv2.gif

NF
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p/f-charn2.png

Web

(upravil rayer 25. 3. 2013 3:42)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Jo nechce nekdo nahodou na laborovani zbytky tech DT-300, pouzitelny sou z toho akorat polovy nastavce - to kdyby chtel nekdo zkusit prohodit se svoji kmitackou, jesi to nahodou nebude lip stredit. K tomu jako bonus 2 super noname taiwanske piezovyskace (funkcni) big_smile
http://rayer.g6.cz/1tmp/dt300mod/reprosrot.jpg
asi za odvoz, jinak to leti do pops...

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Je skoda tej diery na BR - dokoncujem jeden podobny projektik - stlpove reprobednicky osadene IRB16kou s phaseplugom a na vrchu mam predsa tu upravovanu DT300 big_smile Mam to v 23 litroch s BR a basy maju teda razanciu, idu pekne tusim uz od 40Hz. Ked budu hotove bude aj foto smile

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

JJ, pokud je vhodný reproduktor, proč se okrádat o basy?

Web

(upravil rayer 29. 5. 2013 19:49)

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

No proste co hifista to na BR ruzny nazor. A 100% pozitivni bez zadnych negativ to urcite neni, takze proste co kdo preferuje. Ja uz nakou dobu psoloucham a nestezuju si, na korekcich jsem basy naopak ubiral oproti predchozim bednam. Navic jak uz sem zminoval v panelaku a este v maly mistnosti sou nejhlubsi basy spis kontraproduktivni. Pritom stale mam tu moznost tam ty diry nekdy udelat (hur by se to zadelavalo), i kdyz do proporci me bedny (47x26x20cm) se proste BR nehodi, musel by byt nejak zkraceny nebo ohnuty. Az budu mit v budoucnu vic prostoru, kde nebudu podrizovat rozmery beden okoli, tak nebode problem jit s hloubkou treba na 30-40cm, kde se trubka vleze bez problemu.

>Frisko
mel si taky u tech DT300 problemy s excentrickym polovym nastavcem? Ja sem tu nabizel ty svoje vraky, kdyby nahodou si chtel nekdo pohrat a prohodit kmitacku vs magneticky obvod, nikdo to nechtel, tak uz je to pryc... z dnesniho pohledu to byla hol horka lekce, kdybych se neomezoval na tuzemskou nabidku a rovnou nakoupil kvalitni repro v zahranici, tak sem si tak 2 tydny nervu moh usetrit. <s>Mabat</s> MethMan mel holt pravdu smile

Web

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

To jsem nebyl já. Nemám s DT300 zkušenost vůbec žádnou.

Re: Jaký výškový reproduktor k IRB16

Pardon, MethMana jsem myslel.

Web

Příspěvky [121 až 140 z 140]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7

Audioweb.cz » Reproduktory » Jaký výškový reproduktor k IRB16

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£