Téma: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Tak mám pocit, že budu tlačen do nazvučení parketu na disko ze čtyř stran. Zatím, kdekoliv jsem byl, to neznělo dobře, nicméně nikdy neříkej nikdy, majitelé diskoték jsou s různými názory, nechť mají zvuk dle své ctěné libosti, když si to zaplatí....
Máte s tím zkušenosti?
Předpokládám, že kvadro nehrozí, tudíž řeším otázku kam který signál ze sterea. Popřípadě jiné zkušenosti a dobré rady v této věci. Nechce se mi experimentovat s něčím, co už dávno někdo zkoušel a našel optimální řešení.

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Vůbec bych neřešil stereo na nějaké přiblblé diskotéce. Z každého kouta stejný signál a satelity vystrčit nahoru co to dá.

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Nedávno jsem nad něčím takovým dumal, když jsem si četl o Tomovi Danleyem. Došel jsem k velmi podobnému závěru jak george - Proč vícekanál a proč z více míst? Nese to samé nevýhody. Mono z  clusteru s vhodnou směrovostí má potenciál být mnohem rovnoměrnější.

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Mono je pro mne překvapivá myšlenka, až mne to (i jako odpůrce tohoto typu nazvučení) překvapilo, kam až se devalvovala kvalita a věrnost podání. Do toho ještě měniče co nejvýš - mne kdysi učili zkušenější, že reprobedny nad 2 m nad podlahou zní nepřirozeně.
Já jako diskotékový zvukař ze staré školy si pořád nemyslím, že lze zcela beztrestně zvuk šidit, přeci jen to cca 5 % lidí pozná. Ti ostatní tomu nerozumí, nebo mají poslechové představy o skladbách poničené (MP3 apod.), nebo jim to pod vlivem drog (alkoholu, trávy) nevadí - obdobně jako při live.

(upravil Digiting 17. 3. 2012 10:00)

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

... jsou-li k dispozici čtyři 2P boxy, mně se v takových případech osvědčilo hrát ze dvou sousedních koutů; v každém dva boxy sesazené těsně vedle sebe. Rozhodně stereo. Píši s vědomím, že cokoli obecného může kulhat, záležet bude na místním uspořádání, materiálech, velikostech, t.j. hmotách. Z mého subjektivního hlediska to tak s velmi skromným vybavením, jež je převážně k dispozici (2x300 W), hrálo často nejlépe.

(upravil george 17. 3. 2012 14:18)

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

No Otas možná jsi nedával pozor, když tě ti zkušenější kdysi školili. A  taky doba se trošku změnila. Před dvěma lety jsem provedl instalaci v jednom baru. Majitel sbírá dodnes poznatky od stovek návštěvníků. Myslíš, že se našel jeden jediný, kterému by vadilo chybějící stereo? Takže žádných 5%, stejný zvuk i pro toho v nejvzdálenějším místě. Satelity jsou na stěnách a hrají šikmo dolů, mají specifický tvar, nejsou to klasické kvádry. Jak to řeší profíci se můžeš podívat na fotky z bývalého Sinclairového zvukařského pracoviště. A že to funguje na to můžeš vzít jed. Satelity jsou v každěm tom oblouku vyjma dvou za podiem z pochopitelných důvodů. Suby se přidají dle potřeby vedle podia.  http://www.mdkelektra.luhacovice.cz/24763-sal-rondo

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Zo 4 stran je to to najhorsie riesenie. Lepsie je zpredu klasika stereo, horny so smerovkou zvolenou podla sirky priestoru pred bednami. Robi sa to tak aj vo velkych disco kluboch. Napr. v Ministry of Sound v BB je zhora zaveseny line array LAcoustics Kudo a je vybavene... Zalezi hlavne od rozpoctu.

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Ak by si chcel nieco extra a vela repro tak potom jedine DSP, ale to uz ide dost do penazi...pripadne by stalo za zmienku aj vyuzit nejaky predzos AV receiveru a tymto krmit koncove PA zosilnovace. Vacsina tych "lepsich" ma az neuveritelne nastavenia a tam by si so zvukom nalaboroval toho fakt vela, nehovoriac aj o roznych efektoch. Cudoval by si sa niekedy coho je schopny Pro Logic IIx urobit zo sterea, ale tam uz je viac ako 4 reproduktory. Ako myslienka je to zaujimava. Rozhodne na nejakej diskoteke by mi to bolo suma fuk, tam ide o co najvacsi kraval v prevaznej vacsine.

Inak riesi sa to casto tak, ze (zalezi od vysky stropu) take optimum je 1-2 metre nad hlavami dat satelity do kazdeho rohu. Potom do kazdeho z rohov na zem pod satelit dat nejaky festovny subwoofer (napr. X1sub) kt. by robil potrebny tlak na basoch.

Osobne keby som riesil stalu instalaciu podobnych rozmerov a chcel by som aby to bolo tip-top, urcite by som pouzil DSP, alebo nejaky efektovy procesor. Je az neuveritelne coho su take vecicky schopne, hlavne ak to ma mikrofon pre nastavenie jednotlivych repro, pre taky prvy nastrel to je super, potom si to doladis uz podla seba a vyhoda je v tom ze sa ti nemoze stat ze budes mat niekde "hluche" miesto. Kedze to deli kt. frekvencne pasmo ma ist v ktorom okamihu cez nejaky satelit, neveril by si ako priestorovy dojem to vytvori. Z uplne sprostej stereo nahravky ti to niekedy vykuzli aj 3d pohyby zvukov v priestore comu som osobne nechcel verit, kym som to nepocul.

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Otas: za mě,  stereo. společný signál vždy do protilehlých rohů - křížem. satelity nahoře skloněné k zemi pod úhlem cca 45°. ale to podle velikosti místnosti. 2 suby co nejblíž u sebe někam pod pódíum příslušně časované - zpožděné satelity. Výhoda tohohle řešení je že v každém místě parketu je zvuk z obou kanálů. Disko takto ano. LIVE produkce nikdy.

Web

(upravil pivasek 14. 1. 2013 21:48)

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

ahoj, tak teď taky řeším jak ozvučit plánovanou diskotéku.. myslel jsem že dám taky satelity ze 4 stran, hlavně kvůli tomu, aby byl parket ozvučenej rovnoměrně, ale teď jste mě znejistili.. big_smile Mám docela strach, že když dám jen ze 2 stran, budu muset použít silnější sestavu a lidi blízko u repra pak budou slyšet pískání v uších ještě dva tejdny a lidi na druhým konci už neuslyší nic moc..

pro představu plánuju místnost cca 35x20m a parket nejspíš něco kolem 20x15m

vybral jsem si 4x satelit JBL MRX 515 (http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&am … BL-MRX-515)
2x sub pod pódium JBL MRX 518S (http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&am … L-MRX-518S)
2x zes pro satelity Crown XLS802D (http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&am … wn-XLS802D)
a zes pro suby Crown XLS 602D (http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&am … n-XLS-602D)

k tomu nějakej ten procesor, kterej by mě ze sterea rozložil signál do všech čtyř beden + samozřejmě nějakej crossover.. rozpočet cca 150 tisíc, ale teď fakt nevím.. big_smile Co vy na to? Jak byste to řešili a čím?

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Hele umístění beden nekomentuju, ale když jdeš do toho JBL, nechceš použít aktivky PRX? maj v sobě i procesor a mám s nima ročná zkušenost, hrají jak kráva.
PRX 625 + sub 18".. dost dobrej zvuk!

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

toť otázka.. taky jsem na ně koukal, ale celá sestava pak vychází o víc než 30 tisíc dráž, nevím nevím jestli se to vyplatí..

(upravil Otas 15. 1. 2013 18:51)

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

Naštěstí mne tenkrát ke zvuku ze 4 beden nedonutili.
Ono na tom parketu se to při jednom páru beden samo rozsortuje, kdo má rád jakou hlasitost. Ti, co chtějí pořádnou palbu, tancují blíž (š.kají bedny) a ti, co při tanci rádi kecají, jsou na opačném konci. Důležité jsou výškové - směrové parametry umístění, aby výšky, ani středy nezanikly opřením o první vlnu lidí. Drivery - horny (podle kterých jsem to seřizoval) se mi vyplatilo směrovat a naklonit ze svislé osy na 2/3 délky parketu do středu a do úrovně hlav. Bedny (satelity), umístěné v rozích strany DJe, i z mechanicko-bezpečnostních důvodů byly ve výšce své spodní stěny cca 2 m nad parketem, což zároveň vzdálí řvoucí měniče od uší lidí. Větší výška naopak přináší větší problémy odrazů od stropu a všeobecně nezní přirozeně. Roli hraje řada dalších faktorů (odrazivost stěn, stropu, podlahy, celkové rozměry prostoru, úhel směrovosti horn, atd.), neexistuje univerzální řešení.

Re: Nazvučení parketu ze čtyř stran

pivasek
Kvalitní zesík + pasivní bedna, k tomu potřebné dráty, vyjde přibližně na to samý co aktivka, a aktivka od slušnýho výrobce má zesíky optimalizovaný k reprákům, řízený DSP právě pro tuhle bednu.
Tj lepší ochrana repráků před utavením, slušná limitace (bavím se o úrovni JBL, jsou i horší značky, nebudeme jmenovat, že..)
Pak natáhneš 230 prodlužkou, kam potřebuješ vrazíš reprák, a dotáhneš k tomu modulaci XLR kabelem, bedny propojíš jednu od druhý a je to, vebou ti 2 hadičky, jedna se signálem jedna s 230.
Žádný OFC předražený kabely nehorázného průřezu, žádnej zesík někde překážející, hozenej někde pod stolem v bordelu a prachu...
Mi osobně aktivky vyhovují.