Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 6)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Compact Easy stereo zosík s TDA2005

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 103]

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Hazys 79 smile to je hezké.
Ty 100n kondíky lepím zespodu na nožičky. Když už není místo na desce.

(upravil Hazys 22. 6. 2014 15:17)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

... už fo toho raději nebudeme rejt, ju? smile

(upravil VAŠEK W 22. 6. 2014 20:39)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Přeji všem dobrý večer,
když už zde po dlouhé době není takové mrtvo, tak upozorňuji všechny, kdo zatím laborují na původních (zde výše na druhé straně uvedených) deskách, na další jednu "malinkatou závadu", kromě toho špatného spoje, který se zde již probíral. Plošný spoj zdroje je na pozici T4 udělaný pro kolektor uprostřed, to znamená tranzistor BC639 (ne např. český KC 639). Pozor na to, v rozpisce na plánu tamtéž je uvedeno BC546, což je nesmysl. Zdroj s tranzistorem BC 546 dle rozpisky nestabilizuje, a tak střelci co vše propojí a pak strčí do zásuvky se dočkají odpálení koncových zesilovačů.
Vím o tomto asi dva měsíce, tak to nyní, když to tu opět ožilo, dávám do placu jako upozornění.
Vašek

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Tam by mohl pasovat třeba 2SC945 nebo 2SC3198 smile

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Ano, japonci tam většinou jdou použít. ALE JE POTŘEBA SI JE NAPŘED ZMĚŘIT. Již mám v šuplíku dost 2SC945-tek s bází uprostřed co vytahuji ze starých poctivých desek. Ty dávám místo evropských BC-ček. Poměr je tak 15% s bází uprostřed, takže pozor, pozor. Je nutné vše měřit a nikomu nevěřit.
Vašek

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Nemôžem si pomôcť, ale dovolím si troška rypnúť. Veľa ľudí  (vrátane mňa) čaká na dokončenie tohto mini "projektu". Za ten čas sa tu vynorilo niekoľko odborníkov, ktorý vedia oveľa lepšie ak sa to má robiť. Čo je síce fajn, akurát vskutočnosti nikto nič nerobí... Neviem či to je syndróm doby, alebo to tak bolo vždy, každopádne je to pekne napiču.  Ak by sa energia vynaložení na hašterenie obrátila radšej na niečo konštruktívne, tak by tu mohol byť krásny projekt, ktorý by mohol spraviť radosť mnohým ľudom. Mozgová kapacita tu je aj na 100 takýchto projektov, ale prečo robiť niečo duchaplné, keď sa môžeme hádať a napádať sa? Však?  Či?! hmm2

(upravil Hazys 23. 6. 2014 11:33)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Čekáš na zhotovení něčeho co pořádně nefunguje? Pak si postav co tu je, materiálů tu bylo ke stavbě dost a někteří už mají i postaveno.

Za ten čas sa tu vynorilo niekoľko odborníkov, ktorý vedia oveľa lepšie ak sa to má robiť. Čo je síce fajn, akurát vskutočnosti nikto nič nerobí...

Kamaráde, podívej, já za to nejsem placenej, ty mi za to stejně nedáš ani korunu a abych tu ještě přesvědčoval někoho se 40letou praxí, v čem všem se mýlí, tak to teda ne.
Pokud ani ty tam nevidíš ty chyby, tak se můžeš chopit eaglu, vytelefonovat s Millanem původní předlohy, opravit tam asi ty tři věci co Leoš zmínil a můžete mít hotovo.

Jak už jsem zmínil na minulé straně, Leoš nepřijímá mnou navrhované změny (zcela jistě vedoucí ke zlepšení výsledku), proto s prací na tomto projektu končím.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Celé si to pochopil troška inak než som to myslel. Hm... dávam si otázku prečo si to musel pochopiť, tak aby si sa zase mohol nasierať. Kolegyňa na má na to taký výraz "samonasierací typ" (tiež som taký) smile

No ale pome ďalej.
 

podívej, já za to nejsem placenej

Inak presne o tomto som hovoril... ani za to ti nikto neplatí, že tu strácaš svoj čas sa energiu s tým, že sa tu s niekým naťahuješ. Pritom z tvojich príspevkov mi je jasné, že ak by si ten čas a energiu otočil (napr.) na dokončenie tohto projektu, tak by to už mohlo byť hotové. Hej nikto by ti za to zrejme nezaplatil, ale pýtam sa - nemal by si z toho lepší pocit než hašterenia?

A tých odborníkov som nemyslel ironicky! Myslel som to tak, že sa tu objevilo x ľudí, ktorý by mali schopnosti to dokončiť, ale nerobia tak. (Hej je v tej vete kúsok sarkazmu... priznávam smile )

(upravil Hazys 23. 6. 2014 12:31)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Mám tady dvě různé varianty nedokončených desek, z nichž ta jedna by mohla být celkem fajn. Pokud se v blízké době dostrkám k dokončení, bude to koncipované trochu jinými pravidly. Ale tady to prosím neřešme, tady je Leošovo, můj projekt budeme řešit jinde. (pokud vůbec)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Ani já za všechno, co jsem udělal buď já, nebo Mirek Čejka či microlan nečekáme od nikoho ani korunu - jsou to všechno věci, které by mohly někomu prostě jen udělat radost z bastlení a zároveň být užitečné. Viz kvazikomplementární sérioparalel - pokud mám to povědomí, tak podobná konstrukce s touto topologií se neobjevila vůbec nikde, možná v nějakých starších komerčně vyráběných přístrojích, kdy ještě pnp výkonové tranzistory byly velmi řídkou výjimkou. Že to byl můj nápad a výmysl je naprosto fuk, podstatné je, že jej microlan dovedl do slušné a poslušně pracující finální podoby, což potvrdil tím, že jej pod názvem KSP200 staví sám pro sebe. Prvotní myšlenka byla využít např. KD502-503 a podobně výkonné tranzistory s parametry na dolní hranici, či pod hranicí katalogových údajů a přesto získat poměrně spolehlivý a hlavně výkonný konec.
Povedlo se - nikoli díky mně /můj byl jen nápad/, ale díky microlanovi, jeho času a investicím do zkušebních desek atd. Tímto bych Milanovi /microlanovi/ chtěl opravdu upřímně poděkovat - i za to, že speciálně pro mne vypiplal spoustu času na návrh a funkční simulaci malé, univerzální budicí destičky pro buzení takto zapojeného koncového zesilovače /s koncovými tranzistory externě v tunelu/, ale o mnohem větším výstupním výkonu /4-5 sériových kvazi-kaskád paralelně a dva a dva v můstku/. Rád bych jej vyzkoušel, otestoval, opatřil dokumentací a se souhlasem Milana vyvěsil, ale můj úhlavní nepřítel je čas..Nevím jak Milan, ale já za to rozhodně nebudu od nikoho chtít ani korunu..

Hazysi, možná nebýt té tvé konfrontační až arogantní komunikace, možná bych uvažoval na tím, že s Tebou budu rád spolupracovat tak fajn, jako se mi výborně spolupracuje třeba s Mirkem Čejkou, microlanem a dalšími. Jistě, na deskách tohoto projektu je několik chyb, které jsem ale nezavinil já - schéma bylo v pořádku a důkladně odzkoušené "na prkýnku". Publikoval jsem to ale zbytečně rychle a až o něco později jsem si uvědomil, že další reprodukovatelnost by mohla být pro někoho /spíš pro většinu/ problematická, protože ne všichni mají k dispozici mraky nejrůznějšího materiálu, jaký jsem měl v době realizace vzorku k dispozici já. Paradoxní je, že první vzorek/ještě bez sledovačů/ byl naprosto v pořádku, chyby se tam dostaly až při dalších, pozdějších úpravách, čehož jsem si všiml bohužel pozdě a ke všemu jsem na ně po realizaci další vzorkové desky zapomněl upozornit, což mne dodnes mrzí.

To, co se při návrhu desek stalo, se už bohužel neodestane, jsou tam chyby, které přiznávám, i když jsem je nezpůsobil já a právě proto jsem ochoten do tohoto projektu, s pohodovým a komunikativním spolupracovníkem nacpat další peníze, čas a materiál, aby bylo naprosto všecko v pořádku, univerzální, přehledné a s dokonalou a přehlednou dokumentací.

Hazysi, Tvůj vysloveně agresivně psaný mail mám uložený - snad právě pro výstrahu, s kým se dá pracovat a s kým ne. Tvoje poznámky, tuším až na jednu jsou veskrze bezpředmětné, jsou tam k řešení jiné a důležitější záležitosti. Takže promiň, ale budu pracovat podle vlastního uvážení a vlastních vzorků. Uvedu pouze jeden příklad a to Tebou silně kritizovaných devět, celkem levných filtračních kondenzátorů - že jsem použil Nippony SMG 4G7/35V byla náhoda, byly doma. Samozřejmě se dají osadit jakékoliv, které do desky vejdou a budou stát např. polovinu i méně - je na každém, co použije, či co má náhodou doma. A proč devět? Ty Hazysi snad předem víš jaký, jak výkonný a tvrdý transformátor kdo použije? Já to tedy nevím - ale co vím jistě na základě zkoušení je to, že s tímto počtem a o takové kapacitě se dá použít prakticky cokoli od 24V/50VA, aniž by utrpěly základní parametry zesilovače, mezi které patří i burstem měřený jmenovitý výstupní výkon - tento způsob měření se podle mne nejvíce přibližuje předpokládanému použití zesilovače, tj. provoz s přirozeným hudebním signálem. Víc k tomu dodávat nebudu, nejspíš to stejně nemá smysl - Ty víš své a já vím také své - já ovšem na základě praktických zkoušek.

Už to nebudu víc rozvádět, prostě se vynasnažím, aby tahle konstrukce byla dotažena do dokonalosti, byla univerzální co do osazení pasivními i některými aktivními prvky, bez chyb a s plnou dokumentací.
Bude pro mne největším zadostiučiněním, pokud si to byť jen pár lidí postaví a bude to fungovat "na první šup" a tak dobře, jak má. O nic jiného mi nejde.

Web

(upravil Hazys 24. 6. 2014 0:11)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Hazysi, možná nebýt té tvé konfrontační až arogantní komunikace, možná bych uvažoval na tím, že s Tebou budu rád spolupracovat

Mě to vůbec nevadí, ani jsem nepředpokládal, že z toho něco bude. (naší spolupráce)

Hazysi, Tvůj vysloveně agresivně psaný mail mám uložený

Pokud vytýkání chyb považuješ za agresivní, pak je to v pořádku.

Ty Hazysi snad předem víš jaký, jak výkonný a tvrdý transformátor kdo použije?

Pokud bych já do návodu napsal 21V 100VA, předpokládám, že takové trafo dotyčný použije. Pokud tam dá slabší, je to čistě jeho blbost, ne moje. To bys jich tam mohl dát rovnou třeba 15.

Ty víš své a já vím také své - já ovšem na základě praktických zkoušek.

Já jsem zřejmě ještě nedržel páječku v ruce.

aby tahle konstrukce byla dotažena do dokonalosti

Proto jsem ti psal ten mail. Kdybys ho aspoň přečetl, byla by aspoň část věcí z toho opravena. Leč není, proto

Mohu tě poprosit o zodpovězení několika otázek?

Vysvětli nám v čem spočívá ta důležitost mít za stabilizátorem nízkoimpedanční elektrolyt, zatímco u samotných konců je pouze samotný ubohý keramický kondík 100nF připojený přes cca 8cm vodičů, a celý zesilovač pak visí za v součtu až půl metru vodičů?
Rád bych se od tebe poučil, co tě k takovému řešení po tvých praktických zkouškách vede.

Sledovač s tranzistorem. Vysvětli mi prosím, jako nezkušenému blbovi, proč do sledovače nelze použít tranzistory s různou betou (dejme tomu v rozsahu 100 až 900) v tomto zapojení? Jaký bude rozdíl v klidovém napětí na emitoru tranzistoru při použití tranzistorů s betou 100 a jaký při 900? (podmínky jsou 18V napájení, Ic 1mA, vstupní impedance 100 kilo) Prosím tedy o vypočtení hodnot R1, R2 a R3 pro tranzistor s vysokým h21e a uvedení co a jak se změní po osazení tranzistoru s h21e = 100.
Totéž prosím zodpověz pro tvé zapojení pouze s jedním odporem pro nastavení pracovního bodu.

Nic dalšího již vědět nepotřebuji a omlouvám se ti, že si se mnou ztrácel čas.

(PS: Příště, až budeš posílat transformátory, tak prosím polystyrénem chraň čela kostřček a né železo!)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Použití nízkoimpedančního elytu přímo na výstupu stabilizátoru vyplynulo z praktických zkoušek-stabilizátor samotný, ač má poměrně značné zesílení, nemá žádnou kmitočtovou kompenzaci a bez toho elytu měl sklony k zakmitávání, ať už bez zátěže, nebo s proměnlivou zátěží. To, co je zapojeno na jeho výstup, už potom nemá na jeho spolehlivou funkci žádný vliv. Obyčejný elyt /tedy ne-lowESR/ neměl zcela spolehlivou účinnost na odstranění výše popsaného jevu, bezezbytku pomohl až Nippon LXZ, kapacita není kritická a může být v rozsahu 220-470uF/35V. Kromě něj je v poslední verzi desky paralelně k němu pro vf blokování a možnost vnuceného vf rušení do výstupu přidán MKP 220n/63V-stejný, jakým jsou blokovány Schottky SB5100 v usměrňovači a stejným kondenzátorem je také překlenut sekundár trafa. /Stejná opatření mají na sekundárech síťových traf mnohé sériové komerční, ale i profesionální výrobky-např. výkonové moduly AUJ635-637 a téměř každé síťové zdroje ve výrobcích Tesly Vráble, krom toho mají překlenut i primár/.
Výkonové IO, resp. jejich koncové a budicí stupně žádné blokování napájení-kromě keramického kondenzátoru 100n na přívodu 9 nepotřebují a není ani samotným výrobcem předepisováno. Napájení "předku" IO přes odpor 120k do pinu 3 je filtrováno a blokováno elytem 10uF, já při zkoušení ve vzorku použil kapacity od 4,7 do 47uF téměř bez vlivu na funkci s jednou výjimkou-s elytem 47uF to nedává do výstupu tak velký "blaf" při zapínání, rozdíl je sice slyšitelný, ale zcela odstranit nejde, jedině přídavným klasickým ochranným obvodem-tedy se zpožděným připojením zátěže a ochranou proti ss napětí ve výstupu /je to můstek, tedy se ss výstupem/. Je to ale tak trochu luxus, při jednom testování se mi při "přetažení" napětí zdroje prorazil jeden neznačkový 2005, načež okamžitě vyletěla F5A pojistka ve zdroji, aniž by se připojenému ARO6604 s papírovou cívkou cokoli stalo. Neznačkové toto pravděpodobně dělají, značkové, které jsem kupoval v ERA Components se chovají tak, že při napětí nad 19V prostě umlknou, ale nic se zatím neděje. Koncový stupeň se definitivně prorazí až při napětí nad 30V /jeden značkový za cca 80Kč jsem obětoval/.
Teslácké MDA2005M se chovají při překročení 18V naprosto stejně, leč průraz jsem u poměrně vzácných MDA2005 nechtěl riskovat.
Lze použít i MDA /TDA/ 2005 bez suffixu, nebo i se suffixem M či S - s TDA-MDA2005M bude na výstupu zcela minimální zbytkový offset do 5mV, se všemi ostatními do 20mV. Zkoušel jsem použít i velmi staré TDA2005 ještě s logem SGS Ates, demontované z autorádií-ty dávaly při 18,5V a zátěži 4R největší výkon, 27W při zkreslení do 1%.

Co se týče emitorového sledovače-rozhodně nejspíš nemám zapotřebí, abys zrovna Ty se pokoušel ze mě dělat absolutního blba. Víš dobře stejně jako já, že pro symetrickou limitaci sledovače při změně tranzistoru se zcela odlišnými vlastnostmi, budeš muset odporem CB pohnout v obou zapojeních, ať už s horním odporem bázového děliče, nebo prostým jedním odporem. Pravda, s bázovým děličem ne o tolik, odpor CB vychází menší a je dost dobře možné, že s děličem to "jaksi" bude fungovat s jakýmkoli tranzistorem. Nicméně pro přesné nastavení, tedy symetrickou limitaci, přímo související s co největší přebuditelností /18V napájení není zrovna mnoho/ budeš muset odporem CB pohnout. Takto jednoduše /jedním odporem/ nastavit předpětí křemíkového tranzistoru bohatě stačí a používá to mnoho konstrukcí, u kterých se jaksi nepředpokládá, že budou pracovat na Sahaře či na Sibiři. Počínaje třeba takovou TW40, Z74-78, výborný tranzistorový třípásmový korekční zesilovač RNDr. Kryšky z ARB5/81 - /str.215/obr. a+d/ - pan RNDr. Kryška bude dle Tebe zřejmě podobný pitomec, jako já, když to použil - a stejné nastavení jednoduchých sledovačů je použito i ve spoustě zapojení ing.Belzy - dle Tebe asi také pitomec - a bylo používáno i v komerčních sériových přístrojích, sestavených pouze z diskrétních polovodičů a to i renomovaných značek - mnohé z nich dodnes a i s původními polovodiči /které za 40 let nepochybně změnily své parametry/ bezproblémově fungují. Nicméně při servisu /výměna tranzistorů poškozených či nadměrně šumících/ je třeba optimální parametry sledovače nastavit v obou druzích zapojení.
S bázovým děličem je sledovač bezpochyby teplotně stabilnější, o tom není pochyb - u germaniových tranzistorů to byla naprostá nutnost, u nf křemíkových, kde se zbytkové proudy řádu nA s teplotou hýbou minimálně, bych to za takovou nutnost pro rozsah teplot 0-40°C /předpokládané domácí použití/ nepokládal.
A když už jsem si vzal do huby TW40 a jeho sledovač na vstupu - s nevybíranými tranzistory a potenciometrem 1M/Y dost šuměl a o moc se to nezlepšilo ani použitím M1/Y, ani použitím bázového děliče, kdy horní odpor CB vycházel téměř o řád menší, než původní. Mnoho lidí tedy osadilo na místo T1/101 s původním jednoduchým nastavením kulaté čtyřpinové patice a zkoušeli měnit KC509 za jiné kusy i typy, dosti často s hodně odlišnými parametry - víš Ty o někom, komu by při výměnách tranzistorů korekční předzesilovač přestal fungovat? Já tedy ne a to ani osobně, jako zobák jsem TWček postavil pro kamarády mraky. Fungovalo to i se starými dobrými Siemens BC413B s betou asi 300, vyletovanými ze vstupního zesilovače nějakého zničeného kazeťáku, tak i s KC509 s betou až 1000. Paradoxně nejméně tam šuměly spínací KSY62B s betou okolo 200-250, kterých jsem měl mraky a téměř nanic..
U této konstrukce to bude stejné - pokud někdo ze šuplíku vytáhne staré dobré nš BC413 s betou okolo 300-400, nebude nejspíše potřebovat nic nastavovat, ale pokud použije KC239F s betou až 1200 /žádná výjimka, nejsou tříděny do skupin ABC podle bety, ale na šum/, bude muset v zájmu co nejlepší funkce toho sledovače s tím jedním odporem pohnout - což bude muset i v případě použití bázového děliče. Tak o co jde? Pokud do schématu vepíšu napětí na emitoru a doporučený tranzistor s doporučenou betou, tak vejde-li se emitorové napětí do tolerance 10-15%, netřeba nic dělat. Pouze ve výše uvedeném extrému. Mnou doporučované BC550B, dostupné od Ph či ONS téměř všude, mají betu okolo 300-350 a fungovat to bude každému. Mám připraven velmi podrobný návod ke stavbě, velmi podrobný proto, že prostě předpokládám stavbu i naprostými laiky či nezkušenými amatéry. I z tohoto důvodu jsem upustil od použití "šuplíkových" zásob KFek a KUček k vytvoření Darlingtonu ve stabilizátoru a použil jsem téměř nejlevnější TIP142 - je samozřejmě možné použít jakýkoliv NPN Darlington, třeba i dnes z hlediska Uceo k ničemu nepoužitelný KD367 či cokoli podobného, co kdo najde v šuplíku. Stejně tak je možné do usměrňovače nekupovat relativně drahé SB560-SB5100, ale použít zrovna to, co je v "šuplíku" - z něčeho vyletované 1N5401-5408 - vhodné v případě, že trafo bude neupravovaná strojní klasika 24V.       
Jistě, někde jsou použity děliče, někde ne - s tím se budeš asi muset smířit.

Hazysi, nechci se s Tebou přít - vážím si Tě, jsi bezesporu odborník - jestli fachman to nevím, nic moc konkrétního, Tebou vytvořeného a dotaženého k dokonalosti dle Tebe jsem neviděl.

Ani já, ani nikdo jiný /kromě Pavla Dudka/ nedělá věci naprosto dokonale a bez kompromisů - toho si při kritizování práce jiných buď prosím vědom. Kritizovat umí kdekdo, ale udělat něco pro jiné, pro užitek a radost z bastlení jen někdo. Vypiplat při třech verzích nemálo materiálu, času atd. a pak to věnovat jiným - to přece zvládneš, ne?

Jestli ano, udělej to-cokoliv, klidně třeba jen k dokonalosti dotažený softstart k výkonným toroidům. Bude to užitečné spoustě jiných, kteří to uvítají a to je přece fajn pocit, nemyslíš?

Šprajcni se a udělej tuhle prachjednoduchou konstrukci tak, jak Ty pokládáš za nejlepší. Jsem ochoten /samozřejmě zdarma/ Ti dodat od A do Z všechen materiál včetně trafa, expo-stereo poťáků do korekcí, konektorů, vybraných svitků do korekcí, běžně sehnatelného spínače loudnessu místo Isostatu atd., prostě všechno. Pokud se Ti do toho nechce, nebo na práci pro ostatní prostě sereš, nevadí, zkusím to s někým jiným.

Jen jsem zapomněl dodat, že idea téhle konstrukce vznikla tak, že jsem chtěl Zuzance-své jediné dceři, kterou mám moc rád, udělat ze dvou  štíhlých, slušně osazených bedýnek Magnat o řád lepší aktivky k PC, než čínské šmejdy 2x5W s jedním TDA2009, vrčícím, hřejícím a poddimenzovaným trafem a mizernými korekcemi /jsou-li tam vůbec/ a mizernými reproduktory. Výsledek naprosto předčil očekávání a největší odměna pro mě byla radost a spokojenost holky-prohlásila po půlroce, že ze všech svých mnoha kamarádek má nejlepší bedny u PC.
Když je u ní nějaké mejdlo, tak tam nehraje věž s changerem, ale PC s těmi aktivkami, přestože do věže je vstupem AUX také přiveden signál z PC...

P.S. Určitě sis všiml, že jsem poněkud změnil styl své komunikace s ostatními. Udělej to taky prosím - bude to jen ku prospěchu věci. Fakt.

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Chtěl jsem konkrétní čísla odporů a o kolik s nimi budeš muset pohnout, ne informaci, že se s nimi bude muset pohnout. V mém zapojení s úplným děličem totiž s ničím hýbat nemusíš, protože s betou se klidový napětí emitoru mění minimálně, s běžnými tranzistory do půl voltu.

Kdybys do stabilizátoru dal kompenzaci (taky se řešilo mailem, pokud paměť neklame), nemusel bys  vymýšlet blbosti s LXZ elytem. Blokování napájení je provedený lajdácky, z toho se (předemnou) nevykecáš.

O dotažené věci se nedělím, protože žádné takové nemám (na všem je co zlepšovat) a byl bych vůl, kdybych něco považoval za dokonalé. A své lepší výtvory si šetřím na jindy, beztak by tu nikoho neohromily, protože většinou jsou mimo audio.

Jen mi trochu neni teď jasný, proč když tě tak seru, mi najednou chceš projekt přenechávat? Microlan to jistě zvládne lépe, můj styl práce ti nevyhovuje a já to beru - ty jsi šéf projektu, já jsem pouze nabídl co umím a zřejmě to není dostatečné. Nabídl jsem pomoc, materiály od Millana sem nedostal, dělat nanovo jsi to nechtěl. A já to jinak a líp neumím.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Jen mě zajímá, jak a na jaké úrovni bys to řešil Ty, nic víc, nic míň.
Eaglovské soubory se pokusím nějakým způsobem opatřit pro toho, kdo by byl ochoten se ujmout několika drobných oprav a úprav.
A ještě jednu věc, Hazysi : Nesnaž se tím svým charakteristickým způsobem dělat blbce z lidí, které neznáš a o kterých nic nevíš. Jednou by se Ti to mohlo nepěkně vrátit a bacit po hubě jako dobře udělaný bumerang. Samozřejmě obrazně řečeno.

Web

(upravil Hazys 24. 6. 2014 22:58)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Jak bych to řešil jsem ti popsal v tom dle tebe agresivním mailu. Znova to popisovat nebudu, byla by to ztráta času moje a nejspíš i tvoje.

A ty mě snad znáš, že si dovoluješ mě nazývat blbcem, ve spojitosti s tím sledovačem s tranzistorem? Odpovědi, jak je to s pracovním bodem a těmi odpory se zřejmě od tebe nedočkám, chtěl jsem se od tebe prakticky poučit, jak by ten obvod měl být navržený. No nic, nechme toho, stejně to nikam nepovede.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Zdravím všechny,
tak jsem se po roce zase dostal k Compact Easy stereo zosiku s TDA2005.
Už mi rok každodenně slouží u PC.
Konečně jsem měl teď čas trochu si pohrát s brumem, který se objevoval tak po 5 minutách po zapnutí. U obou kanálů. Nebylo to nic velkého, ale štvalo mě to.
Udělal jsem úpravu, co mi popsal Sinclair:

sinclair napsal:

Nakreslím Ti to, je to jednoduché.

EDIT : nechce se mi takovou drobnost kreslit, takže slovně :

Odpor 120k, který je v originálním zapojení zapojen mezi piny 3 a 9 rozděl na dva, tedy cca 2x56k a do spojovacího bodu odporů zapoj kladným pólem  kvalitní elektrolyt 100uF/25V s nízkým svodem proti GND, stejně, jako je zapojen následující elektrolyt 10uF, připojený k pinu 3, který zvětši na 100uF/25V. Ještě jednou připomínám, že oba elyty musí být kvalitní a s nízkým svodovým proudem.
Kvůli stísněným podmínkám asi bude nutné použít odpory 0204, slušné elyty bohužel nezmenšíš. Pokud máš na desce pro bývalý elyt 10uF místo jen 5x11, tak tam stačí instalovat elyt 100uF/16V, v nejhorším 47uF/25V, které mají stejné rozměry. První úprava /rozdělené odpory a elyt navíc/ zřejmě bude muset být realizována ze strany spojů, co se dá dělat.

...ale nezabralo to.
Pomohla až výměna obou německých A2005V za "origoše" TDA 2005 SGS. Nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, každopádně se tímto s vámi dělím o svou zkušenost a nedoporučuju tyhle šváby do této konstrukce.

K.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

chybička ve zdroji opravena.

https://i.postimg.cc/ZCtdk4Q6/2233775.png

Nějaké další připomínky  ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Chci nechat u kohouta udělat novou desku kde budou vychytaný všechny mušky... Tak pokud by měl někdo ještě nějakou připomínku aby konečná deska byla tip-ťop ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Dobrý den,

pánové, chci se zeptat zda se za poslední rok změnil/pohnul projekt.

Chtěl bych si právě sestavit něco k počítači a vyzkoušet si na tom základní aplikace audiotechniky. Jak moc je tedy schéma (na druhé straně tohoto vlákna) funčkní? Případně, poskytnete mi rovnou nějaké materiály např v eaglu? Stále zde v tomto vlákně a v předchozím čtu, že právě k těmto materiálům není přístup. Mě by stačilo alespoň funkční schéma a DPS bych se už pokusil navrhnout sám, sice to bude porod, ale nějak se s tím poperu. Jsem spíše navyknutý na zapojování jednoduchch obvodů s uPC a né audio. Nicméně nemám problém zde průběžně nahrávat tvorbu DPS, a uzpůsovat ji zajitým pravidlům tvorby audiotechnice. Klidně bych se pokusil i vytvořit nějakou fotodokumentaci během výroby DPS fotocestou a následné osazení.

S pozdravem
Rtep

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Zkus LM1875, je to dobrý NF IO.
Doporučil bych ho spíš na 8R bedny. Ale umí i 4R, jen se to nesmí přehnat s napájecím napětím a pak dobře chladit.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=3419

Příspěvky [81 až 100 z 103]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£