Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Alexej (Seas L18RNX/P a 27TBC/G)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: Alexej (Seas L18RNX/P a 27TBC/G)

Úvod
Tento projekt vznikl na zakázku pro mého kamaráda, který požadoval kvalitnější ozvučení pro PC, jenž by se dalo bez problémů použít pro kvalitní stereoposlech. Z těchto důvodů jsem se rozhodl pro návrh (pro mne neobvyklých) stojanových reprosoustav, které by nezabíraly tolik místa (jako ostatní obludy z mé dílny) a nevyžadovaly by nutně umístění na podlahu.

Reproduktory, ozvučnice
Výběr reproduktorů byl díky stanoveným podmínkám celkem jednoznačný, neboť při tak malém objemu (okolo 15 litrů) by výsledek s použitím reproduktorů od Tesly nebo Tonsilu nebyl zrovna uspokojivý (zejména co se basů týče, u středních a vysokých kmitočtů je rozdíl samozřejmě také markantní). Ze současné nabídky firmy Seas se do takto malého objemu hodil nejvíce L18RNX/P s hliníkovou membránou a k němu jsem vybral výškový reproduktor 27TBC/G - taktéž s hliníkovou membránou.

Ozvučnice je navržena z 19mm dýhované dřevotřísky s mahagonovou dýhou. Vnitřní příčka, která je umístěna vodorovně mezi středobasovým a výškovým reproduktorem, je z 18mm MDF. Design je (bohužel) zase značně Xavianovitý (já si prostě nemůžu pomoct smile, klasický kvádr mi přišel poněkud fádní, nehledě na zlepšení akustických vlastností reprosoustavy díky naklonění přední desky. Vnitřní objem ozvučnice je 16 litrů, basreflex o průměru 5cm a délce 12cm je naladěny na 45Hz. Vnitřní prostor je opět vytlumen syntetickým rounem a to v celém objemu ozvučnice kromě okolí basreflexu a místa hned za středobasovým reproduktorem. Stojany jsou vyrobeny taktéž z dýhované DTD, černé části stojanů jsou z MDF. Výsledný povrch je tvořen čtyřmi vrstvami bezbarvého laku, u černých částí jsou pod lakem ještě tři vrstvy černé akrylátové barvy.

Výhybka
Jako základní stavební kámen výhybky jsem použil návrh reprosoustav Besie1 od pana Janury a pana Sýkory. Při simulaci výhybky jsem zjistil, že s drobnými modifikacemi lze použít původní návrh výhybky pro Besie1, kde jsou sice použity zcela jiné reproduktory, ale s velmi podobnými parametry. Nakonec jsem lehce snížil dělící kmitočet ve větvi pro výškový reproduktor a také ještě více snížil jeho citlivost, neboť použitý reproduktor působil agresivně.

Výsledný dojem a zvuk
Výsledný dojem je solidní, investice do kvalitních reproduktorů je opravdu poznat, především na středních a vysokých kmitočtech - vše je mnohem čitelnější a prokreslenější, než např. v porovnání s Tonsily. Basy sice nezasahují do nejnižší oktávy, za to jsou velmi pevné a dynamické. Já osobně bych časem k dané reprosoustavě dodělal místo podstavců subwooferovou ozvučnici s hliníkovým osmipalcovým reproduktorem z produkce Seas a přepracoval bych výhybku na třípásmovou (dělil bych třeba na 250Hz) a myslím, že výsledek by byl opravdu vynikající i v nejnižších kmitočtech (to už ovšem zase znamená zcela jinou cenu).

Po celkem krátkém čase rozehrání se mi reprosoustavy jeví jako velmi příjemné a vhodné především pro akustickou hudbu.

http://s19.postimg.cc/ytg1q58j3/alexej6_01.jpg http://s19.postimg.cc/a1gfiwrcf/alexej6_02.jpg http://s19.postimg.cc/4ek2lfotr/alexej6_03.jpg

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Alexej (Seas L18RNX/P a 27TBC/G)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£