Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Alexej (Vifa M26WR09-08, SEAS MP14RCY/P a 27TFFC)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: Alexej (Vifa M26WR09-08, SEAS MP14RCY/P a 27TFFC)

Úvod
Základním popudem k tomuto projektu bylo mé rozhodnutí postavit reprosoustavy s kvalitnějšími reproduktory než jsou od firem Tesla a Tonsil, se kterými jsem již dříve několik reprosoustav navrhnul.

Reproduktory
Musím přiznat, že mne vždy lákaly monumentální reprosoustavy s pořádným basovým reproduktorem (jsem celkem fanda subbasů) a tak jsem zvolil třípásmovou koncepci s 10" reproduktorem. Původně jsem plánoval udělat celou reprosoustavu ze Seasů, ale v 10" reproduktorech mi chyběl ten pravý model - po mnoha simulacích jsem se začal poohlížet po něčem jiném, až jsem po dlouhém pátrání našel vhodný reproduktor u dánské firmy Vifa - typ M26WR09-08. Tento měnič se už v současné době nevyrábí, ale byl například použitý v reprosoustavách Martin Logan Prodigy. Po prostudování jeho TS parametrů, grafů měření a technologie konstrukce (hořčíkový koš, profilovaná tvrzená papírová membrána, 2" kmitací cívka, mohutný gumový závěs) jsem neměl o jeho kvalitě pochyb.

Středové a výškové pásmo je osazeno reproduktory osvědčené norské firmy Seas. Do středového pásma jsem použil model MP14RCY/P. Tento model vyniká příznivou frekvenční charakteristikou (která je jistě ovlivněna fázovou vsuvkou - nábojem), nízkým rezonančním kmitočtem a nízkým zkreslením (na které má jistě pozitivní vliv lehká polypropylénová membrána). Jako výškový reproduktor jsem zvolil model 27TFFC, tento měnič jsem zvolil pro jeho výtečné parametry a specifikace (materiál membrány je ze Sonotexu, tento materiál pochází z řady Excel; chlazení ferrofluidem a nízký rezonanční kmitočet umožňují nízký dělící kmitočet, atd.).

Konstrukce
Výborné TS parametry basového reproduktoru ukázaly při simulaci v LspCADu jednoznačně další směr - bassreflexová ozvučnice - výsledný objem byl zvolen 90l a nátrubek o průměru 7cm a délce 18cm. Nejen kvůli délce bassreflexu, ale z estetického hlediska jsem se rozhodl umístit bassreflex do dna ozvučnice a zvednou reprosoustavu na vysoké hroty. Po měřeních v poslechové místnosti firmy JJJ Sat&Besie došlo ke zkrácení nátrubku na polovinu, neboť při takovém umístění nátrubku se proud vzduchu značně změní. Pro středový reproduktor byla navržena uzavřená komora o objemu 3.5l.

Ozvučnice je vyrobena z dýhované DTD. Chtěl jsem použít dýhovanou MDF, ale bohužel v místě mého bydliště není dýhovaná MDF dostupná. Plášť (tj. horní deska, spodní deska a bočnice) tvoří 19mm desky, přední a zadní stěna je pak z 38mm materiálu. Uvnitř ozvučnice jsou 3 vyztužovací příčky tvaru kříže z 2cm DTD a dvě jednoduché příčky. Na poklep se ozvučnice jeví jako inertní. Vzhledem k vynaloženým prostředkům je tuhost ozvučnice velmi dobrá. Po všech dodatečných broušeních byla ozvučnice nalakována na černo.

Vnitřní tlumení je tvořeno vylepovaným tlumícím rounem. Jsou jím pokryty všechny stěny kromě dna v tloušťce 5cm, dále pak všechny výztuhy a příčky. Dále je rouno umístěno v otvorech ve výztuhách tak, že je smotáno do středně hustých rolí. Komora pro středový reproduktor je vytlumena kombinací tlumícího rouna a molitanových kuželů.

Výhybka
Rozmístění reproduktorů a jejich parametry umožňovali celkem různé možnosti dělících kmitočtů. Všechny dělící kmitočty byly pro jednoduchost zvoleny 12dB/okt. Po měření reproduktorů v ozvučnici byly dělící kmitočty navrženy takto: mezi basovou a středovou sekcí je dělící kmitočet 800Hz, mezi středovou a výškovou sekcí byl zvolen kmitočet 3500Hz. Na větvi středů a výšek jsou použity vzduchové cívky a svitkové kondenzátory, na větev basů jsou použity feritové cívky a "klasické" kondenzátory. Ještě před poslechovými testy bylo jasné, že se bude muset udělat útlum výškového reproduktoru. Nakonec jsem lehce snížil citlivost i u středového reproduktoru, po 3 měsících rozehrávání se útlum ustálil na takovýchto hodnotách: středy -2dB, výšky -4dB.

Zvuk
Se zvukem reprosoustav jsem opravdu spokojen. Celkově se zvuk jeví jako vyrovnaný a velmi příjemný (dokáže být jak sametově hebký, tak i hrubý a agresivní - dle zvolené nahrávky a žánru), bez přechodů mezi reproduktory. Basy jsou v některých pasážích opravdu mohutné, použití 10" reproduktoru je opravdu znát. Za hlavní klad bych ovšem považoval to, že reprosoustavy dokážou vtáhnout do hudby. Některé nahrávky mne i po několikerém poslechu překvapily, podotýkám, že mile. V některých složitějších pasážích, ať u vážné hudby nebo u rocku se zvuk neslévá a je dobře slyšet rozlišení nástrojů - nevzniká zmatek a mohou tak vyniknout všechny tóny a harmonie. Ovšem pokud je nahrávka horší kvality, reprosoustavy to dají najevo. Ne, že by nahrávka byla neposlouchatelná, reprosoustavy ze sebe zkrátka nevydají maximum a nevtáhnou posluchače do "děje".

http://s19.postimg.cc/nksoavfxr/alexej2_01.jpg

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Alexej (Vifa M26WR09-08, SEAS MP14RCY/P a 27TFFC)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£