Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Michal (centr TVM ARN-116-60/4 a Visaton SC10N)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: Michal (centr TVM ARN-116-60/4 a Visaton SC10N)

Úvod
Prozatimní centr k 5.1 domácímu kinu za co nejnižší cenu, který později snad nahradí něco lepšího a poputuje dozadu jako zadní monokanál k 6.1.

Reproduktory
2 kusy ARN-116-60/4, zapojené v sérii nejsou žádná novinka a k nim stíněný Visaton SC10N. Nechtěl jsem použít ARV a Seasů či podobných by byla s ARN-116 škoda. GTC se bohužel nedodává ve stíněné verzi (alespoň o tom nevím) a proto tenhle relativně exotický Visaton.

Konstrukce ozvučnice
Rozhodl jsem se pro klasickou variantu ležatého centru ve formaci d'Appolito, tedy B-V-B, jak už jsem uvedl v 8Ω konfiguraci. Rozměry jsou (šxvxh) 390x135x200mm, ozvučnice je uzavřená, cca 5l. Box jsem postavil klasicky na tupo z 19mm dřevotřísky. Box jsem poté dobře zakitoval, přebrousil, natřel celý na černo, nalakoval a polepil dno, horní stěnu a boky fólií imitující třešňové dřevo. Přední stěnu jsem poté přelepil 3mm silným sololitem, na jeho povrchové úpravě jsem si dal záležet (zaoblení, barva, lak) a který také vyřešil zapuštění měničů.

Výhybka
Nejprve jsem se pokoušel použít výhybku pana Cibulky (paralelně elyty a podobné skvosty), tu jsem vyndal hned a vyzkoušel 8Ω BS Acoustic. Dokonce jsem na ní vyměnil i kondenzátory za fóliové ESO. Teprve s výhybkou, kterou navrhoval antonio se box rozehrál na úrovni, kterou jsem ochoten akceptovat. Jedná se o výhybku z tohoto webu, ARN-116-60 a SC10N.

Zvuk
Teprve s poslední výhybkou se Appolito stalo appolitem a zvuk se zjemnil. Napojení pásem je bezchybné, bez slyšitelných propadů, či hrbů kolem dělící frekvence. Prozatím mám výhrady proti podání basů na úrovni f3, ale to je způsobeno použitím nakvalitního tlumicího materiálu. V dohledné době vylepím a použiji nejspíše "lepší" a těžší ovčí rouno. Vzhledem k objemu boxu bude finanční náročnost minimální. Pohrávám si s myšlenkou, zda by nebylo lepší oddělit pracovní prostory ARN-116ek. Asi na to v dohledné době dojde, uvidíme, jak se projeví účinek lepšího tlumení. Jako centr variace na ARN-116 bohatě postačí pro běžné obývací pokoje.

http://s19.postimg.cc/oku03k5m7/michal3_01.jpg http://s19.postimg.cc/4eqi4o9yn/michal3_02.jpg

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Michal (centr TVM ARN-116-60/4 a Visaton SC10N)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£