Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Michal (centr SEAS P17RE/XTVF)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: Michal (centr SEAS P17RE/XTVF)

Úvod
Už dlouho jsem plánoval lepší centrální reproduktor za použití koaxiálního měniče od firmy SEAS. Ceny těchto měničů začínají na 3500Kč, což se mi zdálo moc, ale JJJ nabízeli tento měnič v akci za neuvěřitelných 990Kč. Okamžitě jsem jej koupil.

SEAS P17RE/XTVF (H653)
Jedná se o klasický 17cm středobas s polypropylénovou membránou, akorát na místě, kde bývá fázová vsuvka, je na úrovni membrány středobasu umístěn sonotexový výškáč 25TFFN/G. Bas a výškáč mají samozřejmě oddělené svorky a umožňují plnou variabilitu ve výhybce, což je hlavní rozdíl oproti koaxiálním měničům do aut, se kterými bývají tyto SEAS často laickou veřejností srovnávány. Jedná se diamtrálně rozdílné měniče. Výškáč není jako u autokoaxů nad membránou, ale přímo na urovni "dna" membrány, tedy v ideální vyzařovací poloze. Celý tento komplet je stíněn a lze ho tedy provozovat blízko CRT obrazovek. Membrána středobasu je u příruby koše přichycena obrácenou vlnovkou, což předpokládám má význam pro vyzařování výškáče, který používá membránu středobasu jako hornu. Nominální impedance basu je 8Ω a u výšek je pro SEAS klasických 6Ω.

Konstrukce ozvučnice
Vzhledem k použití boxu jsem zvolil uzavřenou ozvučnici. V optimální bassreflexové ozvučnici by takový menič byl výborný i pro stereo poslech. Koaxiální uspořádání s sebou přináší výhody uspořádání d'Appolito, ale odstraňuje jeho neduhy a problémy. Směrovka je symetrická jak na horizontální tak vertikální ose, ale narozdíl od d'Appolita je na obou osách stejná a souměrná a odpadají problémy se sladěním vzdáleností měničů a výhybky. Po simulacích vykrystalizovala ozvučnice o objemu cca 11l čistých.

Při následných úpravách a dodatečných simulacích jsem se rozhodl tento objem lehce snížit na konečných cca 8l. 8l je tedy skutečný pracovní objem po odečtení všeho uvnitř boxu. Použil jsem 18mm MDF. Tady bych chtěl poděkovat Boramyrovi, jenž má přístup k formátovací pile. Uvnitř jsou dvě horizontální předozadní výztuhy vedle měniče a jedna vertikální výztuha uprostřed za magnetem. Výztuhy jsou z hranolků 6x4cm a box je tedy skutečně pevný a netečný. Možná se to zdá přespříliš, ale rozhodl jsem se udělat tento box velmi nekompromisně. Vnitřek je vytlumen vatelínem na všech stěnách a jsou jím omotány i výztuhy. Povrchová úprava klasicky samolepící fólie a přední stěna s černým lakem. Přední stěna je zatím sundavací a drží pouze na patentech pro budoucí rámeček, protože se mi nepovedla povrchová úprava přední stěny podle mých představ. Celkový vzhled už ale souhlasí.

Výhybka
Nejprve jsem začal simulace směřovat ke klasické výhybce 12/12 s kompenzacemi, ale na Boramyrův návrh jsem zkusil simulace 6/6 s tlumením výšek L-článkem. Nakonec jsem k jako první variantě dospěl k výhybce se strmostmi 6dB/oct bez jakýchkoliv dalších obvodů. Před středobasem je v sérii vzduchová cívka 0.8mH (1.25mm) a na výškách je zatím kondenzátor MKT 205 - 2.2µF. Teoreticky to znamená dělení středobasu přibližně na 900Hz a výškáče na 8-10kHz. Výsledná charakteristika má malý propad v oblasti mezi 2-4kHz, což není na škodu. Relativně vysoké dělení výškáče má také za následek pozvolný nárůst citlivosti výškáče od dělící frekvence (2.4kHz) až do cca 10kHz, čímž se vyrovná pokles jeho charakteristiky na vysokých frekvencích. Výhybka není ještě finální a nejspíše budu experimentovat s tlumením výšek bočníkem 22Ω a méně, ale to počká, až si měniče "sednou".

Terminál i výhybka je bi-wire a uvnitř je kvalitní 2x2mm OFC dvoulinka s jemnými vlákny.

Zvuk
Dobrý. Zejména jsem spokojen s vyrovnáním přednesu na přední stěně domácího kina. Při stěhování zdroje zvuku z TVM do SEAS a zpět byla znát změna charakteru zvuku, což nyní odpadlo. Jako jeden z kanálů sterea by tento box asi neobstál. Vzhledem k uzavřené ozvučnici jsou nejhlubší basy tupé a nepřesvědčivé, což u centru není na škodu, spíše se jedná o přínos. Lze jej provozovat jako large, ale ani při nerozumně vysokých hlasitostech výchylka není velká. Předpokládám, že po dokončení subwooferu budu mít od domácího hifi na nějakou dobu pokoj.

http://s19.postimg.cc/yxgapmz5b/michal5_01.jpg http://s19.postimg.cc/whehbsh2n/michal5_02.jpg http://s19.postimg.cc/h9yhrfp7z/michal5_03.jpg

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Michal (centr SEAS P17RE/XTVF)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£