Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » babakus (subwoofer TVM ARN 6618)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [2]

Téma: babakus (subwoofer TVM ARN 6618)

  • Určení: Subwoofer k počítači

  • Datum realizace: Červenec 2006

  • Orientační cena: 1000Kč

  • Technická data: Uzavřená ozvučnice, (šxvxh) 280x570x604mm, Objem 70l, Příkon 140W, Citlivost 90dB, Frekvenční rozsah 45-130Hz, Impedance 4Ω, DTD 18mm, Hmotnost 30kg

  • Autor: babakus

Úvod
Jelikož už jsem dlouho dumal nad tím, že si postavím subwoofer k počítači, tak jsem se rozhodl začít něčím jednodušším a nenáročným na finance. Volba padla na uzavřenou ozvučnici a reproduktory od TVM, typ ARN 6618.

Průběh práce, konstrukce
Materiál na bednu jsem zakoupil v OBI, kde jsem si ho nechal taky nařezat. Otvory pro reproduktory jsem si už vyřezal sám přímočarou pilou. Tím byla polovina práce hotová. Sestavení bedny trvalo asi 2 dny. Nejdříve jsem chtěl celou bednu jenom sešroubovat, ale pak jsem si řekl, že to pro jistotu celé ještě slepím. Na lepení jsem použil moje nejoblíbenější lepidlo Herkules, ten drží tak, že se spíš rozpadne celá dřevotříska než by povolil lepený spoj. Celá ozvučnice je tedy sešroubovaná (asi 50ti vruty) a slepená. Když jsem celou bednu poskládal dohromady, tak jsem na ní poklepal a znělo to děsně dutě. Tak jsem si nařezal pár výztuh (přesně 10), ty jsem do bedny napasoval a přilepil. Poté jsem celou ozvučnici vytlumil obyčejnou vatou (bylo jí asi 2 kila), dával jsem jí ve dvou vrstvách. Po přišroubování zadní stěny jsem zase poklepal, a hle ozvučnice byla najednou dost pevná a tuhá. Dále následovalo jenom připevnění připojovacího terminálku, připájení a připevnění reproduktorů.

Testování, dojem, zvuk
Jelikož tento subwoofer je určen k počítači, není zapotřebí pasivní výhybka. Zvuk dodávám ze zvukovky SoundBlaster Audigy 2 (zvukově naprostá báseň), přes zesilovač 75W sin. Po prvním zapojením jsem byl naprosto ohromen, už jsem slyšel hodně DIY subwooferů ale tohle, to byl teda "nářez". Basy přesné jak švýcarské hodinky, razantní a velice silné na to, že jsem použil jenom dva 8" reproduktory. Poté jsem zkoušel subwoofer projíždět signály, které jsem vygeneroval v programu WinISD. Frekvence pod 40Hz byly slyšet strašně tlumeně ale od 45 až do 130Hz byl zvuk stejně razantní. Tento subwoofer mě strašně překvapil svým zvukem na to, že stavba vyšla na necelých 1000Kč. Bedna potřebuje ještě povrchovou úpravu, ale do té se mi zatím nechce (lenost je strašná věc). Ale až se odhodlám povrch upravit, padne volba na černý zátěžový koberec, protože mám rád profesionální vzhled. smile

http://s19.postimg.cc/xmbapex67/babakus1_01.jpg http://s19.postimg.cc/3vo63nc6n/babakus1_02.jpg

Re: babakus (subwoofer TVM ARN 6618)

No a dneska už neexistuje sad Repráky jsem tenkrát použil do auta a bedna vyletěla komínem. Na povrchovku ani nedošlo. Pouze upgrade zesilovače s aktivní vyhýbkou. Každopádně zvukově nebyl subík vůbec špatnej, akorát bedna byla moc velká.

Příspěvky [2]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » babakus (subwoofer TVM ARN 6618)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£