Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Teorie & praxe » TS parametry reproduktoru - význam, výpočty

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 21 z 21]

Re: TS parametry reproduktoru - význam, výpočty

Le - Inductance of driver voice-coil at 1 kHz

Elektrická indukčnost kmitací cívky měřená na 1kHz, jednotky mH. Indukčnost je dána konstrukcí cívky (průměrem, výškou, počtem závitů, použitým typem drátu, vrstvami...) a prostředím, v němž se nachází (magnetický obvod). Velké nebo dlouhé cívky mívají indukčnost větší, záleží však velmi na onom magnetickém obvodu, indukčnost lze významně snížit použitím měděných nebo hliníkových částí (kroužek, čepička či phase-plug na trnu; prstence kolem trnu), zároveň se redukuje i harmonické zkreslení. Indukčnost cívky se mění i její polohou v mezeře, je tedy závislá na výchylce X, ať už plusové nebo minusové, tuto změnu úměrně kopíruje tvar impedanční charakteristiky a moduluje tak i tu frekvenční. Tuto nectnost lze ovlivnit instalací výše zmíněných Cu/Al prvků v kombinaci s podřezaným trnem ve tvaru T (T-shape, T-yoke) nebo motorem typu underhung, viz Xmax.

http://audioweb.cz/data/motory.png

  1. Nejobyčejnější a také nejlevnější druh motoru. Středový trn často více či méně přečnívá přes horní pólový nástavec. Změna Le je u tohoto typu největší, pohybuje-li se cívka směrem dolů, je velká část cívky obklopena masou železa, indukčnost cívky tedy stoupá, stejně tak hodnota impedance, následná modulace frekvenční charakteristiky se projevuje potlačením citlivosti od oblasti středů výše. Pohybuje-li se cívka směrem nahoru je tomu přesně naopak. Rozdíl těchto dvou maxim může být v oblasti dělení na impedanční charakteristice až 5Ω, což znatelně houpe tvarem frek. charakteristiky.

  2. Středový trn je zde podřezán do tvaru T, vzhledem k menší mase železa v blízkosti cívky je diference indukčnosti menší. Trn je navíc provrtán, je to kvůli lepšímu chlazení a ke snížení komprese/turbulencí vzduchu vznikajících pohybem systému, tím je tak zvýšena hodnota mechanického činitele jakosti Qms = nižší mechanický odpor Rms.

  3. Nad a pod hlavičkou T nástavce jsou nalisovány měděné nebo hliníkové prstence, ty významně snižují indukčnost cívky a zároveň i její změnu na výchylce. Navíc plní fukci lepšího odvodu tepla.

  4. Podobně jako u obrázku 3 s tím, že místo čepičky je zde použit phase-plug, trn tak není provrtán. Cu/Al prstence jsou v celé délce trnu pod T hlavičkou a kolem magnetu.

http://audioweb.cz/data/motory-lex.png

  • Vlevo je na konkrétním případě vidět závislost impedance při změně Le na X (výchylka) měniče s obyčejným motorem TVM ARN-150-03/4. Černá křivka je klidová pozice, modrá - membrána zatlačena o cca 4-5mm, zelená - povysunuta.

  • Měnič s motorem obsahujícím měděnou čepičku nalisovanou na trnu - Beyma 5MP60N, 4Ω varianta. Sama indukčnost i její změna na výchylce je mnohem menší.

Příspěvky [21 až 21 z 21]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Teorie & praxe » TS parametry reproduktoru - význam, výpočty

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£