Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » toroidní trafa od GME

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 31 z 31]

Re: toroidní trafa od GME

alesP:
Neprobylice u Slaného.
Chtěl bych cca
2x15V (jmenovitě) 80VA - 2ks
2x18V (jmenovitě) 350VA - 1ks
2x nevím asi 40V (jmenovitě) 600VA 1ks.
Malinko bych se mohl uzpůsobit, abysme brali stejný, to je na dohodě. Jak jsi na tom ty?

Re: toroidní trafa od GME

Crashpc :já potřebuju níž mám už koupené součástky na 2x29

Takže trafo je doma pod požadavkem vyřečenému prodavači : "toroidní transformátor se symetrickým napájením 2x29V 400VA" jsem dostal trafo které má na štítku S: 29V 200VA , 29V 200VA ať měřím jak měřím chybí mi nulák a vypadá to že to jdou prostě sice symetrické větve ale obě kladné a trafo má místo 29 32.6V

Nevím si s tím rady ale tak se mi zdá že tohle pro mě není když jsem chtěl mít +29 0 -29  big_smile takže hura zpátky do ostravy reklamovat

Re: toroidní trafa od GME

alesP: kolik leze z trafa drátů na sekundáru? 3 nebo 4?

(upravil zuki 18. 2. 2012 9:22)

Re: toroidní trafa od GME

AlesP: Zřejmě si nečetl můj předchozí příspěvek, tak nevím proč ho tedy píši. smile 

1) Pokud má trafo 32,6VAC a na štítku 29V, tak je to OK a není pravděpodobně žádný důvod k reklamaci. Na štíku bývá většinou jmenovité napětí (až na atypické zadávání audio traf). Je to logické, neb většinou chceš, aby si při zátěži dostal to napětí "které sis na trafu zaplatil". A ne o 5-20% méně...

2) V rozvodné síti může být přepětí (podpětí) +10% -5% nebo i více smile , takže je nuto udat i primární napětí při kterém bylo sec. napětí měřeno.

3) Ujasni si také názvosloví, nulák je zažitý název pro něco jiného než je střed vinutí. Dále mi není jasné, jak mohou být kladné střídavé větve? Buď jsou ve fázi ( se stejnou fází) nebo v protifázi ( prohozené konce vynutí)...

Takže přímá otázka -> To trafo má dvě samostatná vinutí, nebo má vyvedený střed = jen tři sec dráty??? Pokud má vyvedený střed a nenašel si při měření mezi některými dvěma konci dvojnásobek napětí (cca 60V), ale místo toho je tam cca 0VAC, tak jsou vynutí zapojena špatně!

Edit: Než jsem se dostal k odeslání příspěvku, tak mě Hippo007 s otázkou kolik je drátů na sec předběhl smile

(upravil alesP 18. 2. 2012 9:48)

Re: toroidní trafa od GME

Jsou 4 , 2 modré a dva žluté , sít +- % cca chápu netrklo mě to  v tu chvíli .
Ano nenašel jsem střed teď jen tápám zda li se to trafo  dá nějkým způsobem použít či ne ..

(upravil zuki 18. 2. 2012 10:45)

Re: toroidní trafa od GME

Takže spoj jeden modrý z jednoho vinutí se žlutým z druhého- tím získáš střed. Vůči středu by na koncích mělo být těch cca 30VAC a mezi konci cca 60V (naprázdno 2x32,6V)...

Edit: špatná rada - každé vinutí má asi svoji barvu a správné konce se musí najít viz níže...

Re: toroidní trafa od GME

tak jsem spojil vnitřní žlutý a modrý na krajních je na jednom 32,2 na druhém 32,2 ale prostě součet tam není (na krajních vodičích)

Re: toroidní trafa od GME

Žluté vývody by mělo být jedno vinutí, modré vodiče druhé vinutí.
Prohoď mezi sebou 2 žluté vodiče - ten co máš spojený s modrým nechej volně a původně volný žlutý připoj na jeho místo k modrému.

(upravil zuki 18. 2. 2012 13:23)

Re: toroidní trafa od GME

Tak co je tam ? když né součet??? A tak zkus jeden sec prohodit ?  A také změř vinutí zatížená nějakou zátěží např. 100-220R/20W, jestli není špatně napojen vývod licnou.

Pokud je tam drát a vinutí není uvnitř trafa nastaveno licnou, tak se správná kombinace sec vinutí musi nechat najít, případně neumíš měřit, nebo ti kecá měřák... smile nic ve zlém... Sorry asi sem ti s těma barvičkama špatně poradil ( já si barevně značím konce a začátky, ale praxe výrobců je většinou taková, že každé vinutí má svoji barvu), ale pokud si najdeš měřákem dráty na kterých je napětí ( případně Ohmetrem změříš vodivost, či skoro nulový odpor) jsou to jen dvě možnosti jak ty sec spojit.

-------------------------------------------------

Edit: pokud jsi dospěl ke zdárnému konci, tak měřit se zátěží už nemusíš.

Hledal jsem také i možné příčiny "nefukčnosti" - blbý měřák, špatně napojené  lanko, nebo upadlý, přerušený vývod apod. A né to, že si jak se říká sedíš na kabelu smile  Se čtyřma vývodama není moc možností jak je zapojit, že... Nechci tě už moc popichovat, ale víc jak 30 příspěvků o blbém GM trafu je celkem dost... Po pravdě, já se taky někdy zaseknu na nějaké pitomině...  hlavně, že to vedlo k dobrému konci.

(upravil alesP 18. 2. 2012 13:47)

Re: toroidní trafa od GME

Hippo007 Děkuji už jsem se dostal nějakých 62 cosi.

Dospěl jsem ke zdárnemu konci dle návodu hipa takže už není třeba to měřit v zátěži ne ?  Měřít umím , měřák nekecá bohužel se mi nedostalo znalostí o typu vinutí toroidních traf proto se ptám.Děkuji všem za pomoc smile
____________________________________________________

Tak pro někoho kdo má jen z části teoretické znalosti a se zklopenýma ušima poslouchá vaše rady možná oříšek i když těch variací moc není na 4 drátech radši se zeptat než konat bez znalosti následků.

(upravil Hippo007 3. 3. 2012 17:27)

Re: toroidní trafa od GME

To není o znalosti toroidních traf ale o celkové neznalosti. Tak se chovají všechna trafa. Holt, není to stejnosměrné napětí. U střídavého napětí záleží i na průběhu fáze ... jestli jsou na koncích vodičů napětí v soufázi nebo v protifázi.

Příspěvky [21 až 31 z 31]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » toroidní trafa od GME

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£