Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Dílna » Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 27]

(upravil Nitram 10. 2. 2012 17:01)

Téma: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

uz nekolikrat sem se zminoval o vyskytu ne zrovna kvalitnich polotovaru pro vyrobu DPS - puvodne s tim zacal GMe - tyto "nove" desky u nich nejsou baleny v cerne zatavene folii a narozdil od drive distribuovanych jsou jen prelepeny neprusvitnou folii na bazi klasicke izolacky.. problem byl jednak v tom ze nejsou z klasickeho FR4 nybrz z lamave hmoty ktera nejde moc dobre delit klasickymi metodami (strihani, pripadne nariznuti+dolomeni..) a druhak ve spatne kvalite fotorezistivni vrstvy.. sad

problem jsem do ted resil nakupem desek v GESu kde jeste nejspis meli nedoprodane starsi zasoby.. jenze nyni se mi povedlo koupit v GESu desku, klasicky balenou v zatavene cerne folii, jenze uvnitr byl tenhle zmetek.. sice narozdil od GMe sklolaminatovy zaklad, nybrz opet izolacka a fotorezist na prd..

problem s osvitem a leptanim je nasledujici: jednak je tyto desky nutne svitit podstatne delsi cas nez u drive distribuovanych desek - drive jsem pouzival 3,5min z cca 30cm, coz na tuhle vrstvu nestaci, minimalnich/optimalnich sem otestil tak 8/10 min.. coz to by sam o sobe nebyl az takovy problem - problem vsak je ze i po expozici trvajici podstatne dele (15min, 25min..) zustava po vyvolani (0,7% NaOH -aq) na svicenych mistech stale vyvojkovzdorna vrstvicka neceho - co uz sice fotorezistivni maska neni ale za to je to prakticky neodstranitelne a pri leptani to velice kvalitne brani v probihajici reakci.. tato vrstvicka je (opet experimentalne) neodstranitelna ani extreme dlouhym pobytem ve vyvojce, kdy po nekolika hodinach dojde k destrukci samotne masky ovsem zminena necistota na cele vrstve medi zustane dal..

pro ilustraci pridavam porovnani na prostorove/rozmerove jeste celkem nenarocne (min 13mil cesty/min 20mil mezery) desce Li-xx nabijece.. v obou pripadech byla pouzita totozna maska, stejna sarze vyvojky i leptaciho roztoku...

nejprve byla leptana desticka z noveho materialu (cerna zatavena folie - fototrezist hnedy polepeny modrou folii podobnou izolacce):
osvit - 10min/30cm
5min pauza
vyvojka 0,7%NaOH-aq
ususeni
leptani v tech. 40% FeCL3, cca 50°C , ve 250ml kadince..

https://i.postimg.cc/xJ9QWnJT/2029355.png

vysledek temer hodinoveho leptani je na fotografii.. zatim co na levem hornim okraji jiz dochazi ke zretelnemu podleptani, na nekterych castech desky )zejmena patrne v pravem dolnim rohu) je jeste tenounka vrsticka medi a sire kolem ni je videt vrstvicka neceho co evidentne brani Cu v dokonalem odleptani.. vsechny kontury neostre - tj. evidentni podleptani..


jako druha sla na radu deska z puvodniho materialu (cerna zatavena folie - zelena vrstva fotorezistu prekryta jen vlozenym pauzakem) 
(pozn. pouzit byl odrezek z oboustranne desky nebot ty dobre jednostranne uz mi dosly hmm druha strana jen proste nebyla vyvolavana)
osvit 3,5min/30cm
5min delay
vyvojka 0,7% NaOH-aq (ta sama vyvojka jako v prvnim pripade, v te same kadince)
opet ususeni
leptani v tech. 40% FeCL3, cca 50°C , (ten stejny roztok co v prvnim pripade v te same 250ml kadince.. jen opetovne vyhraty na 50°C..)

https://i.postimg.cc/234vQwmQ/2029365.png

leptani trvalo obvyklych cca 10min a vysledek je temer dokonaly (vytknout se da snad jen jen lehke podleptani v mistech po strihani na okrajich, pouzil sem fakt prvni zbyly odrezek co mi prisel pod ruku a byl tak akorat..)

pro srovnani jeste pridavam fotografii obou desek:

https://i.postimg.cc/YhThTLpr/2029368.png

otazkou ovsem zustava co s tim ? na desku se spoji 20mil pro pouziti klasickych soucastek by jeste nejake drobne podleptani ci naruseni kontur nemuselo tak vadit ale co kuprikladu  pro QFN s ropzteci vyvodu 20mil (10mil cesa/10mil mezera) tam uz by to byla vylozene sebevrazda...
...jako prvni samozrejme zkusim pres GES kontaktovat vyrobce a dotazat se cim by to mohlo byt (osobne mam podezreni na difundovani lepici vrstvy kryci folie do fotorezistu..) pripadne jak je mozne desku osetrit/odmastit aby to nenarusilo fotorezist a kvalitu masky.. 

pokud ma nekdo nejaky tip/trik sem s tim.. :|

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Já mám obě (jak starou zelenou, tak novou s modrým polepem) a nějaký velký rozdíl mě to nedělá. Je pravda, že první kus té modré šel do koše, ale teď už to jde docela bez problému. Svítím 3,3min z 10cm (LED) a poté vyvolávám v 0,7% vývojce dokud není všechen bordel pryč, to je cca minuta.
Osvědčil se mě postup, že desku ponořím do vývojky a hned vytáhnu a nechám chvíli působit než se začne osvícená část rozpouštět. Potom znovu ponořím a ve vývojce lehce "přeleštím" prstem.  Takhle mám skoro 100% jistotu, že vyleptám pouze to co chci.

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Já mám s deskama s tou modrou fólií dost dobré zkušenosti. Jednak se při řezání a pilování nepoškrábou tak jak ty zatavené v černé fólii. A jednak se leptájí, podle mě o něco lépe než ty druhé.
Svítím výbojkou 125W ze vzdálenosti cca 30cm po dobu 1,50min s výborným výsledekem.

O víkendu budu dělat nějaké desky, tak pak dám fotky.

(upravil TAZ 10. 2. 2012 20:29)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

ty nové desky z GM jsou z materiálu FR3, což je takový lepší papír, proto se to hůř dělí, zato ale tolik netupí vrtáky, svítí se to stejně jako ty původní, když sem koukal na tu tvou první desku, tak to může mít dvě příčiny, buďto přesvícení nebo špatná předloha
Jestli ti můžu doporučit, přejdi na negativní suchý fotoresist, vyýroba desek je mnohem lepší...
https://picasaweb.google.com/1043005646 … 1905471058   desky dělané negativním resistem

Web

(upravil rtg61 10. 2. 2012 22:06)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Tady je ukázka pár desek, dělaná na DPS s negativním fotorezistem. Z výsledků jsem vždy nadšen smile
https://picasaweb.google.com/1147509234 … directlink

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

TAZ:bohajeho  pri presviceni by byla jen podleptana a nikoliv nedoleptana prece.. a predloha je u obou desek (logicky) tataz..

rtg61: to verim,  o laminovani vlastniho fotorezistu jsem uz taky castokrat uvazoval, jenze negativ nepripada v uvahu neb mam vschny masky (nekolik fotoalb) pro pozitiv.. a sehnat pozitivni suchy rezist sem zkousel marne.. jedine ten strikanej ve spreji jenze od toho me nazory uzivatelu trosku odrazuji.. predpokladam ze striknout stejne silnou vrstvu nebude zadna sranda a pry se musi pri suseni trosku zapect (tusim pri 70°C)..

Hajtek: to masirovani desky jsem taky vyzkousel a vysledky byly (o neco) lepsi.. (ne teda prstem ale kouskem vaty) nicmene se mi to nechtelo moc zverejnovat pac to povazuju za trosku prasarnu, rsp. nebranim se tomu ale proste mi nepripada moc koser hrabat do masky ve vyvojce.. nicmene reseni to je, to uznavam smile


ono je teda taky vubec mozny ze sem narazil ciste nahodou na blbej kus !!  ty modry desky sem mel doma zatim v podstate jen dve - asi pred ctvrt rokem sem koupil omylem tu papundeklovou kterou sem tenkrat hned po marnem pokusu ustrihnout rovnou vyhodil (pri predstave ze se podobnym zpusobem jako pri pokusu o deleni rozstipne hotovy plosnak nekde v provozu mi beha mraz po zadech jeste ted..) no a ted tuhle, na ktere jsem ted testil..

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Nitram: Toho "masírování" se vůbec neboj, prasárna to podle mě zas taková není. Taky to tak dělám, pomůžu tomu kouskem vaty na špejli. Ten rezist se lépe odplavuje a desku tam nemusím dlouho trápit.

rtg61: Desky podobné kvality, jak ty tvoje, se mi taky daří dělat.

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Nitram, sem se kouknul na tu první fotku pořádně, levou stranu máš ndoleptanou a pravou už moc, to taky může být tím, že většina lidí to do vývojky ponoří a jen s tím kolébá, jak psal Hajtek, je to třeba opatrně vzít prstem, nebo mějkým štětcem.... negativ můžeš vzít kartáčkem na zuby, nic mu to neudělá

Web

(upravil Nitram 10. 2. 2012 23:22)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

jj vsak nic ve zlem, ono to z te fotky asi neni az tolik patrne.. proste je tam nejakej "cirej vosliz" - slizke to teda neni ale pri pohledu pouhym okem to tak vypada - kterej tvrde branil v leptani.. proto tam byla hodinu a je misty fest podleptana.. fotorezist to 100% neni - jak sem psal na jinem kousku to zustalo i po nekolika desitkach minut sviceni a nekolika hodinach v NaOH..  pri kontrolnim vrypu plochou stranou sroubovacku pak bylo patrne ze je na te medi jeste nejake znecisteni..

to masirovani/kartackovani zni hezky, ale profesionalni pristup to proste fakt neni.. ty puvodni zelene desky se po osvitu a vyvolani krasne lesknou po medi.. a leptaji se naprosto bezchybne a rychle, neni problem jit fakt na 10/10mil a na textovych popiskach i o dost mene... ale jak jsem psal mozna sem vazne jen narazil na jeden konkretni spatny kus - placnu  - lezela tam dlouho a doslo k nejake chemicke zmene, nebo pri nanaseni nebyla med ocistena a zustala na ni zioxidovana ci mastna vrstvicka.. nebo skutecne difuze lepidla z kryci folie do rezistu napr. opet dlouhym skladovanim.. (obal s cedulkou sem bohuzel vyhodil.. blbec sad  )

smile

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Kupujete desky už s negativem, nebo jej tam potom dostříknete/zažehlíte? Vím, že se dělají folie, ktere se mi asi zalíbily nejvíc. Případně, kde kupujete desky? A chci se ujistit - vyvolává se to v pracím prášku?

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

kupuji od kamaráda, s nalaminovaným fotorezistem. Měly by zase být, dám echo, jak začne prodávat..;)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

leptám v kuprexoti původem z ges.cz - zelený lak s papírem v černé neprůsvitné fólii - 7,5 minuty ze vzdálenosti 15cm výbojkou sylvania HSW-BW 160W bez rozbité baňky. Výhodou výbojky je, že nepotřebuje žádný předřadný pomocný obvod.
Výsledky jsou naprosto v pohodě.

http://img64.imageshack.us/img64/2046/17122011095.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/9930 … v40042.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/5329 … ev4008.jpg
http://imb.lide.cz/big/4e1f278eec90aec8 … =104584623

Web

(upravil Nitram 11. 2. 2012 1:19)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

jjj zeleny jsou naprosto super, ale uz jaksi nejsou nikde skladem.. pocitam ze asi nemas nahodou nasyslenou nejakou vetsi skladovou zasobu co ? roll

E: jinak ty fotky A++ holt profik no.. smile

(upravil Nitram 19. 2. 2012 22:28)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

ták.. dnes jsem se odhodlal vyzkouset dalsi vzorek, tentokrat byla deska z GM, opet tedy ta "modra" jen narozdil od posledne nebyla nebalena v cerne folii nybrz jen tak volne lozena.. a pro jistotu nejemnsi rozmer 100x50mm..

..a musim uznat ze prvni deska byla nejspis skutecne jen "vadny kus" !!! pravdepodobne nebyla pred nanasenim rezistu dostatecne odmastena nebo nejaka podbna pricina..   tentokrat (sviceni 7,5min, postup identicky s uvodnim prispevkem) naprosto pohodove vyvolani bez potreby smrdlani prstem ci vatou a krasny medeny lesk osvicenych ploch..  po nejake mastne vrstvicce ani stopa a leptani bezproblemove behem ovbyklych cca 12min.. 

mam tu z prvni desky kousek schovanej, tak ho nejspis ho poslu vyrobci s dotazem jak je to mozne jestli nahodou neutekla nejaka vadna serie atd.. 

uff.. musim priznat ze jsem si docela oddechl..   smile

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Původní zelený i nový zlatavý jsou co do citlivosti zcela identické. Kvalitativně možná byly zelený o maličký kousek lepší co do leptání ale zase byly mnohde poškrábaný-hledání poruchy je mooc prima. Horší ovšem je skutečnost, že ta zelená hmota byla při vyvolávání do poslení, nepatrný vrstvičky na desce vidět a tak byla kontrola o probíhající reakci. To se ovšem nedá říct o zlatavé emulsi, která v konečné fázi již není nijak vidět ale třeba ještě není zcela odplavená.. Následky jsou známé a jsou k vidění bohužel až v kyselině.. Jinak louhovou vývojku honím po desce štětcem, on ho louh promění v takovou matlavou věc, takže nepoěkrabe..

Web

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

pokud se u leptání zjistí, že je špatně (málo) vyvoláno, tak stačí opláchnout a dát zpět do vývojky..

Web

(upravil Xhibit 30. 3. 2012 11:27)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Tak už jsem se také pustil do fotocesty. Zvolil jsem UV LED, dle mého jednoduché a spolehlivé řešení. Mám to asi trochu předimenzované smile , uni deska 18x30cm a téměř 300 UV diod. Vše koupena na ebay, náklady cca. 400kč. Napájení 45V, asi 20W.

http://pjotr.603.sweb.cz/osvit_deska.jpg

Jako největší problém se ukázal tisk předlohy. Tiskárnu mám teď novou HP LaserJet P1102W, fólie neznámé značky z místního papírnictví. Zkoušel jsem v nastavení tisku předvolit různé papíry, fólie.. A výsledek byl buď ten že předloha byla pěkně kontrastní, ale prášek toneru "rozsypán" všude kolem spojů, tak že nepoužitelné, nebo naopak toner byl jen tam kde má být ale moc nekryl. Vyřešil jsem to tiskem druhé varianty a přetažením málo pokrytých míst tonerem lihovkou. Výsledek je ok, asi by to ale nebylo ideální řešení pro jemné spoje, i když u těch zas nebývá problém s krytím.
Osvit jsem začínal na 15minutách, teď už osvětluju jen cca. 4minuty a stačilo by možná i méně. Vyvolávání v odhadem namíchaném roztoku hydroxidu na odpady smile, leptání v chloridu železitém. Při vyvolávání deskou v roztoku jen kvedlám. Jednou mě připadalo že lak není po vyvolání všude 100% odplaven, ale zůstalo ho tam asi tak málo že si s tím chlorid poradil a deska se vyleptala naprosto ok. Desky jsem zkoušel z GESu, a nějaké snad 20let staré kousky zatavené v černém obalu a přikryté papírem. U obou no problem.

http://pjotr.603.sweb.cz/desky.jpg

Teď bych chtěl postoupit dál a zkusit si positiv lak nastříkat sám. Kdysi jsem stříkával barvou ve spreji přední panely na mnou vyráběné přístroje, šlo to nějak. Tohle bude obdobné, chci to zkusil jelikož mám doma celkem dost nových kousků kuprextitu FR4..
Našel jsem v GESu levnější alternativu na positiv20 - POSITIV REZIST ,viz: http://www.ges.cz/cz/sprej-positiv-resi … 03223.html

Nemá s ním někdo zkušenosti, co je to zač?

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Z jaké výšky s těma ledkama svítíš? Mám to udělaný úplně stejně, ale už asi rok se nemám k tomu udělat na to krabici. Když jsem kupoval led, tak jsem sehnal pouze s úzkým vyzařovacím úhlem, takže musím svítit s asi 11cm. Doba osvitu 3,5min.
Teď když se dívám na ty tvoje fotky, tak si říkám, že jsem si desku na SSR měřák taky mohl udělat doma.

(upravil Xhibit 30. 3. 2012 16:23)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Já se k tomu udělat na to krabici nemám zatím nějaký ten měsíc smile. Tak že to zatím používám tak, že vezmu papírovou krabici, dovnitř kus polystyrenu, na to dps, předlohu, na to sklo ( z obrázku na zeď, tl. 2mm), po stranách zatížit a tu osvitovou desku položím na tu krabici. Výška diod nad sklem je cca. 13cm. Taky mám ledky s malým vyzařovacím úhlem, proto jsem jich tam nacpal tolik a svítím z této výšky, ale problém to není , funguje to dokonale.

(upravil babakus 30. 3. 2012 21:54)

Re: Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Malý vyzařovací úhel? A co zbrousit "špičky" LED? Pak budete mít světlo krásně rozprostřené. Jenom je potřeba vyzkoušet o kolik se sníží svítivost.

Příspěvky [1 až 20 z 27]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Problém s deskami pro vyrobu DPS fotocestou !!!

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£