Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Nastavení zesíků

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

Téma: Nastavení zesíků

Ahoj,
když dělím aktivně na 3 pásma a před zesíkama mám crossover, tak ty zesíky mám mít ohulený vždycky naplno a řídit hlasitost na jednotlivých pásmech jen crossoverem? Ještě dodám, že bedny mám předimenzovaný, takže nehrozí nějaký spálení nebo tak.

Re: Nastavení zesíků

Sice s CO nedělám, ale zásada by měla být taková, že nechci napěťově přetížit výstup CO (a zkreslovat), abych to pak ztlumoval na zesiku. Z toho vyplývá, že vstup zesiků někde v poslední čtvrtině dráhy potenciometru až maximu. Jinak: linka by mohla být 1,55 V a vstup zesů bývá 1 V, což vede k témuž. Ale život bývá rozmanitý.

Re: Nastavení zesíků

Pokud zesilovač při max zesílení podává uspokojivě nízké zkreslení všeho druhu - zkátka je dobře nastaven, pak ano. výkonový zesilovač "na plno" a veškeré úrovně nastavovat až crossoverem nebo jiným zařízením po signálové cestě.

Re: Nastavení zesíků

To záleží taky na konkrétních zesilovačích, resp. vstupní citlivosti. Já bych začal s crossoverem na úrovni 0dB a zisk zesilovačů přidával podle potřeby. Pokud máš totiž zesilovače, který mají plný vybuzení třeba při 300mV, tak je zbytečný je mít naplno a crossover utaženej na minimum. Už třeba z hlediska šumu.

Re: Nastavení zesíků

Každopádně ale netušíme, co že to má vůbec za bedny - aspoň jakou mají citlivost ...

IMHO takže pokud se ti to nechce počítat od vstupní citlivosti zesilovačů přes citlivost beden až po následnou SPL, tak si sežeň nějaký rozumný měřící mikrofon a software a dolaď  si vše "ON-LINE" při puštěném růžovém (?) šumu.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Nastavení zesíků

Souhlasím s Karlem a s millanem. Zejména v dnešní době kdy už má skoro každý v signálové cestě nějaký ten digitál (processor, nebo mix), je to staroškolské "gain naplno" nesmysl. Každý z článků signálové cesty by měl pracovat s jistou rezervou, ale přece jen někde kolem svých jmenovitých parametrů. Šudlání digitálního procesoru který nemá automatickou úpravu citlivosti někde 30dB pod nulu, (proto aby se nepřebudil vyhulený zesilovač), je doslova prasení signálu převodníkem. Můj názor je, že při nastavování by se mělo jít ve směru signálové cesty. Lidi často argumentujou tím, že to mají naplno proto, aby když jim do toho někdo vrtne dokázali rychle zjednat nápravu. Bohužel je třeba si aparát před nenechavcema chránit.

(upravil elipsa 7. 2. 2012 18:56)

Re: Nastavení zesíků

I většina crossoverů šlape  s nejmenším šumem a malým zkreslením pouze optimálně vybuzena. Proto by bylo nejlepší použít tandemový potenciometr mezi crossoverem a vhodně nastavenými zasilovači s ohledem na citlivist jednotlivých reproduktorů. Na takovém tandemáku  to ovšem padá ,neboť pro stereo by poťáčků na jedné hřídeli muselo pospolu s co nejmenšímy odchylkami běhat šest.  Nestandardní a namáhaný výrobek.

Web

Re: Nastavení zesíků

Zesilovače se nastavují vždy naplno a limiter na každém výstupu CO se nastaví  pod hranicí klipu zesilovače. Nastavení úrovní pro jednotlivá pásma fullrange PA beden si v domácích podmínkách nedovedu představit. A má rada zní ani to nezkoušet.

Re: Nastavení zesíků

On tu každej má svůj díl pravdy, hodně by pomohlo, kdybysme věděli co je to za zesilovače, co je to za bedny, jestli to je aparát na ven, nebo je to v nějaký trvalý instalaci, nebo je to prostě v triampu zapojený domácí hifi.

Re: Nastavení zesíků

Karle jsme v sekci Profi, tím je řečeno vše. Z toho vycházím.

Re: Nastavení zesíků

No, karel naťukl dobrou věc- třeba kombo DS34 + RMX1850HD na tom bylo tak, že DS34 muselo ty šmejdy mnoha lemplDJs přikrmovat nejméně o 9db, aby se RMXko vytočené do plných vůbec vybudilo. Takže nějaké zkreslení při -30db vykládejte mědvědům....

Re: Nastavení zesíků

Uvedu příklad. Již léta dělám akce v jdnom KD kde tradičně bereme 4 ks 18" subů a 2 ks středovrchů s 2x12"+1,4". Živení RMX5050 ve stereu a PLX2 3602 na ty vršky. Akce je poněkud konzervativní tudíž není požadován maximální SPL systému. Pokud mám nastaveno DBX PA+ tak že mi chodí někam 6dB pod nulu, tak jsou gainy na zesilovačích nastaveny pro RMX 20dB - 22dB(1/2 dráhy) u citlivějíších středovrchů na tom PLX2 postačuje 16 - 18dB (1/3 dráhy). Řekněte mi jediný rozumný důvod proč bych měl zatloukat signál už na procesoru nebo nedej bože ještě před ním, abych tomu pak ještě nasadil korunu tím, že vyhulím zesy doplna a zásadním způsobem zhorším odstup signál-šum. Podotýkám že nejsem profesionální zvukař, nýbrž hobbysta. Prozatím mě ale nikdo nepřesvědčil o tom že je to špatně. Něco jiného asi budou velké systémy a akceptoval bych to např. u pasivního dvojpásma v bi-ampu.

Re: Nastavení zesíků

To nevím Jawisi, já u těch RMX při plném buzení bez přítomného signálu (přestávky v hudbě) neslyšel ani půl metru od bedny vůbec nic....

Re: Nastavení zesíků

Jawisi, v tomto vlákně se řeší nastavení zesilovačů v aktivním trojpásmu. Tu sestavu co máš ty, se dá nastavit mastereq podle prostoru v kterém ji zrovna provozuješ. Kdyby jsi měl  vrchy  dělené aktivně, nemůžeš zesilovačema kroutit v sále na 1/3, venku na 2/3, ve sklepě na 0,0nic. To prostě nedáš to je jasné. Zesilovače i CO musí zůstat natvrdo nastavené na rovnou kmitočtovou charku a jednoduchým posunutím masterem na mixu si vyřešíš velikost prostoru ve kterém zrovna hraješ.  S tím odstupem si mě taky dostal to byla pěkná kravina.

(upravil Jawis 8. 2. 2012 20:30)

Re: Nastavení zesíků

Nemyslím si že je to kravina. To že bude šum na výstupu v té konfiguraci s vyhulenýma vstupama větší je zřejmé. Otázkou je, zda už to vadí. U kultivovaných strojů které jsou na to připravené jistě né, ale u té kupy šrotu co se dnes houfně používá to už může být problém. Už jsem slyšel seriózní šuměnky. Každopádně se omlouvám že tady zasírám vlákno. Nicméně argumenty typu "je to kravina" jsou pro mě velmi přínosné a udělaly v tom úplně jasno smile .

Re: Nastavení zesíků

U nás to používáme podobně jako jawis, tedy tak aby ve větších špičkách docházelo k mírné limitaci v crossoveru. Zesilovače pak jsou nastavené na tu optimální požadovanou hlasitost a pokud jsou použité stejné bedny na které to bylo nastaveno, tak se nemění vůbec nic. Mě to osobně přijde jako nejlepší možnost.

Web

Re: Nastavení zesíků

Je mě líto Bery, ale vy neznáte základní funkce zvukového řetězce. U aktivně dělených beden je CO a zesilovače nedílnou součástí bedny a do jejich nastavení se po celý rok nezasahuje. My používáme Vinšovy A640-ky a mimo síťových vypínačů jsme na CO a zesilovače nešáhli několik let. Což se o vašem způsobu "nastavení" říct v žádném případě nedá.

Re: Nastavení zesíků

Já nevím, už se mi nechce v tuhle hodinu moc přemýšlet... Koneckonců, já do toho také nemusím zasahovat, pokud nepoužiji na stejné zesilovače jiné bedny.
Podle mě je to v podstatě jedno, pro mě je důležité že to nešumí a hraje lépe než omnišroty smile Podle mého názoru je zabývat se tím do hloubky a vychytávat pár mušek úplně k ničemu. Hrajeme okresní ligu, ne festivaly.

Web

(upravil marda 17. 4. 2012 11:46)

Re: Nastavení zesíků

Zhovadilost je mít zesilovače vyhulené na max. a pak z mixu masterem na -30 dB hnát šumící signál do PA+.

Re: Nastavení zesíků

Další Greenhorn. Už se mě to nechce vysvětlovat furt dokola.

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Nastavení zesíků

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£