(upravil Dohnalik 5. 5. 2012 16:56)

Téma: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Původní název dredu: „Pomoc s DIY DAC“

Zdravím, rozhodl jsem si postavit vlastní jednoduchý DAC, jelikož se domnívám, že moje zvukovka, byť dosti vylepšená, nehraje úplně nejlépe. Protože ještě s MCU moc neumím, rozhodl jsem se použít obvody, které lze nastavovat a řídit HWrově. Inspiroval jsem se hodně zde, ale na pár věcí se chci zeptat. Obvod DIR9001 neumí víc jak 96/24, jak mám nastavit systémové hodiny a co vlastně ovlivňují? Z datasheetu PCM1794A jsem se dočetl, že pro frekvenci 96 KHz jsou podporovány až do 768 x fs. Je velký problém, když je nastavím na maximum, nebo jak se zvuk změní, když je dám na 384 x fs? Stabilita?

Taky jaký mám zvolit formát? Co se týče komunikace mezi převodníkem a DACem, půjdu do I2S, ale co určuje DR roloff? Jakej je rozdíl mezi Sharp a Slow?

DAC navrhnu na oboustrannou desku, v SMD budou jen zmíněné obvody, zbytek chci v klasické montáži. Za dacem už je mi všechno jasné, zdroj budu mít oddělený pro digitální a analogovou část. Za každou pomoc děkuji.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Zdarec, zkus použít místo DIR9001 obvod CS8416, má řízení SW i HW, umí 192/24, má v SW modu 8 vstupů a v HW modu 4vstupy.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Vím, bohužel, nemůžu ho sehnat, navíc tento mám ze samplů a ona ani zvukovka neumí víc jak 96khz, myslím, teda ji k tomu nemůžu přinutit. Hudbu mám převážně 16/44.1, trocha i 24/96, takže to zase tolik nepřinese.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Zkus se zeptat tady, možná ještě má. http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15250  , inač pár kousku doma mám, pokud bys měl zájem.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Díky za nabídku, ale mně tak nějak stačí ten DIR, jak říkám, zvukovka víc neumí, hudbu v tomhle formátu ani nevím, kde shánět a ty DIR mám. smile

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Nejnižší jitter je na 512fs

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

jestli Ti můžu poradit, vykašli se na klasickou montáž a udělej hlavně blokování v SMD dále vše kolem PLL v smd a nejlíp i kolem DACu a DIRu.. ušetří ti to prostor a zlepší vlastnosti

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

nejaku inspiraciu v cestine mozno najst aj tu: http://www.pavouk.org/hw/modulardac/dir9001spdif.html

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Ano, blokování dělám v SMD keramice, je to lepší a praktičtější, než klasické keramiky. Jestli udělám SMD i ostatní nevím...analogovou část určitě ne.
Nastavím to na 512fs, sharp, I2S. Mělo by to běhat.

(upravil luta 7. 2. 2012 20:54)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

zkouknul jsem ten datasheet.. sharp vs slow je průběh digitálního filtru .. viz grafy - sharp ostřejší s menším zvlněním pod fs/2 ovšem rádově tisíciny dB..slow méně strmý s rovnou charkou pod fs/2 .. ad převzorkování 512x apod. tohle se děje právě kvůli použití digitálních dolnofrekvenčních filtrů v DAC.. eliminuje to potřebu vysokých řádů filtrů na výstupu.. dle mého skromného názoru.. určitě dej vědět jak pokračuješ - buď zde nebo mail či icq..docela mě to zajímá..pokud nepoužiješ na přepínání a řízení nějakej MCU, hodil bych tam aspoň dip switch na rekonfiguraci DAC a DIRu..

Web

(upravil Dohnalik 11. 2. 2012 17:22)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Rekonfigurovat DAC ani DIR neptořebuju, jednoduše nastavím a poběžím. Jen ještě jedna otázka, jak nejlépe "odšumět" napájení? Pro napájení DACu a DIRu použiju obvody REG102-33 a REG102-5. Jsou to DMOS nizkošumove lineární stabilizátory napětí. 3,3V pro DIR a digitální část DACu, 5V pro Analogovou část DACu. Teď nastává otázka operačních zesilovačů. Použiju 3x dvojte, abych mohl experimentovat. Napájení bude +-12 V. O hlavní stabilizaci se bude starat LM317 a LM337, ovšem má otázka zní, jak ještě odstranit šum v napájení? Slyšel jsem o kapacitním násobiči, pokud se nepletu, je to stabilizátor s tranzistorem a zenerkou bez zenerky a nestabilizuje? Jednoduše tranzistor násobí kapacitu kondenzátoru v jeho bázi? Případně co ještě doporučujete?

O tom sharp a slow už vím, jeden člověk na AV manii mi to vysvětlil. Použiju sharp, protože pokles -6dB na 22 KHz je opravdu nepřijatelný.

Taky jsem se tedy rozhodl udělat kompletně digitální část v SMD, máš pravdu, bude to lepší. Analogovou část asi jen částečně, okolo operáků chci mít většinu součástek diskrétních (krom blokovacích kondů). Dodělám schéma na papír a překreslím to do Eaglu. Pak to sem hodím na schválení.

Díky za rady.

// jo a jak jsi to myslel s tím DIP switchem? Něco takoveho by se mi hodilo na přepinání digitálních vstupů. To bude na samotné destičce, 2x optika, 1x koax. Výstup bude TTL a ten kablikem povede do DACu.

A ještě něco, lze jako galvanický, oddělovací, transformátor pro koax použít jeden z: FB2022, TA100-05B (dokonce 3 transformátory v jednom pouzdře) a nebo ATS256. Dostal bych je ze síťových karet. On možná nebude vůbec potřeba, analogová a digitální část budou mít oddělené země. Díky

(upravil Nitram 12. 2. 2012 0:37)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

hezky hezky, jsem zvedavej na vysledek.. smile  na to galvanicky oddeleni - kdyz uz jedes v tech samplech - muzes zkusit neco z rodiny ADuM od analogu.. wink

E: btw ted koukam na zapojeni svyho dig. delaye kde mam na vystupu PCM1798.. mam tam sharp (CHSL=L) ale mam ti takovej pocit ze sem zkousel oboji a neslysel sem zadnej rozdil.. ale ruku do krbu za to nedam, uz je to docela davno..

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Tak jsem kouknul a zalíbil se mi tento. 25Mbps musí na SPDIF stačit. Jenže, ono je to tak trochu aktivní, takže budu potřebovat ještě nějaký další zdroj. Jelikož se mi kvůli 10mA nechce nic oddělovat, použiju nějaký DC/DC izolační měnič. Tenhle nevypadá úplně špatně, byť bych dal raději přednost male kostce, ke které připojím jen keramiku a elyt.
Mezi sharp a slow na prvni poslech žádnej rozdíl neuslyšíš, ale ono to tam bude, zvláště při vysokých samplovacích frekvencích, nakonec tam můžu dát jumper a zkusit oboje...ono mě to nezabije.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

když už budeš samplovat něco od analogu, vem si tam i ADUM na oddělení USB..může se ti to třeba někdy hodit k PCM29x PCM27x..ovšem analog má teď nějaké vymrvené přihlašování lol

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Ano, USB budu dělat taky, ale časem. Asi to vezmu...no, nechci to přehánět, od analogu už to bude 2 objednávka tenhle měsíc. Spíš máte nějaké ty nápady, jak je to stím odfiltrováním šumu z napájení?

(upravil luta 12. 2. 2012 14:53)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

na analog k OZ bych hodil kap. násobiče..takhle to bastlím já
obr: http://luta.7u.cz/images/zdrojtraf.png
eagle: http://luta.7u.cz/index.php?str=21 (ty eagle desky mám právě ve výrobě)

na digital stačí vlastní nap. větev se stabíkem a dobrou filtrací (low ESR) či LC článkem

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Díky, doufám, že ti nebude moc vadit, když to použiju. Jen se zeptám, na co jsou tam ty rezistory? Vždyť tranzistor se otevírá přes diodu...
Ještě na něco se zeptám, mohl bych ty izolační transformátory úplně vyřadit, kdybych měl digitální část napájenou z vlastního zdroj s oddělenou zemí?
Tj jeden zdroj pro DIR a dig část DACu, optické přijmače atd... a druhý zdroj pro operáky a analogovou část... Pro tu analog část bych to možná přes LC člen protáhl a stabilizoval z kladné větve napájení operáků, ať nemusím mít 3(4) vinutí.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

ty diody jsou jen ochrana - nejspíš vybíjení velkýho kýblu v bázi darlingtonu, když odpadne napětí..báze by byla jinak pod napětím .. jinak samozřejmě ten dělič nastavuje otevření trandu (2-3V úbytek na trandu- už si nepamatuju, jak budu osazovat tak proměřím)...inspiroval jsem se zapojením Slánského- ještě když mu fungovaly stránky..moc jsem to nepočítal.. brum jsem z toho zdroje nikdy neslyšel..

ad to zemnění AGND vs DGND..vždy tam musíš mít spojení těch dvou zemí přes odpor 10R či diody apod..nemůže to plavat uplně odděleně na zdrojích s cizí zemí..Najdi si fotky nějakých DAC, třeba i níže na foru HS-DAC, uvidíš tam spojení zemí dvěma diodama či jinak..

Cílem transformátoru na SPDIF koaxu je oddělit rušení a GND a tím možnou zemní smyčku přes PE se zdrojem signálu, tedy pc apod.. dobrá inspirace je na stránkách pavouk.org.. Jen by mě zajímalo, kde autor obkoukal použití RS485 budiče za trafem z SPDIFu..

Web

(upravil Dohnalik 12. 2. 2012 16:05)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

OK, hodím tam teda ten odpor 10R, HS-DAC tam má diody, předpokládám, že budou asi hodně rychlé. Pokud použiju ty aktivní oddělovače od analogu, tak už žádný budič používat nemusím a můžu to vést přes rezistor přímo na vstup, ne? Sakra, nejraději bych se na ten koax úplně vyflákl, ale jeden nikdy neví. Zvukovka má jen optický výstup, CD přehrávač taky...

Zdroj se mi líbí, jak mají řešený kluci tady http://www.customworks.cz/wp-content/up … j-dual.jpg, samozřejmě nahradit ty folie keramikama, jen u usměrňovače je nechat.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

když si necháš na dps oddělení gnd více způsoby, tj různé pozice na smd odpory na různejch místech..lze s tím pak špekulovat za měření..

často se dá dočíst, že koax je lepší, než optika..

velká dps, lepe na oko rozložený zdroj..

Web