Re: Postavme si flaškostroj...

Neprimo zhavene elektronky mohou byt vodorovne, pouze u primo zhavenych elektronek zalezi na orientaci zhaveni, u primo zhavenych elektronek, pri nespravne orientaci zhaveni hrozi zkrat s g1 nebo anodou, u neprimo zhavenych je vlakno zhaveni pokryto izolaci, takze to nehrozi.

Re: Postavme si flaškostroj...

Dík. Takže mechanické  rozložení je hotovo a elektronky budou pěkně schované ,přičemž okolo nich bude pasivně proudit vzduch. Plechová skříň  z Muzikusu je ze zdola i zhora ,v místech kde jsou elektronky , vhodně perforovaná.

Další věc ,nad kterou váhám, je předpětí. Nabízí se varianta automatického nebo pevného předpětí. viz obr
http://ecc88.rajce.idnes.cz/mono_70_na_ … 997_1_.jpg

Obrázkek je kreslen pro jeden kanál. Vhodnější se mi jeví předpětí automatické. Jeho nevýhodu vidím v roztopeném katodovém odporu . A hlavně v kondenzátoru,který jej přemosťuje. Protože jeho hodnota je v řádu stovky mikrofarad, padne volba na typ elektrolitický.

Pevné předpětí bych mohl realizovat s kondenzátory svitkovými,neboť proudy budou skutečně nepatrné. Jeho stabilizaci bych uskutečnil asi se zenerovou diodou.Je jej možno i jednodušeji regulovat(viz trimr na obr ). Což je téměř nutnost pro zesilovače PP. Pro SE to zásadní nebude.

Co vy na to. Pevné či automatické pro to moje SEčko?

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Trafa dorazila dnes,snad s nima zitra spacham prvni pokusnou konstrukci,spud s 6P15P v triode a porovnam s jinymi trafy,ktera maji jadra z amorfni slitiny.Tahle z tech televizi se mi zdaji celkem mala,uvidime jak to zahraje na basech...
elipso doporucuju ti automaticke predpeti,dej dva odpory paralelne a premosti je kvalitnim elytem (treba Oscon SEPC)...nevim jak mas citlivy bedny ale od citlivosti cca 92dB ti bude stacit jedna koncovka...doporucuju vyzkouset v triode 6P15P s piny 3 a 6 propojenymi kondem 0,1uF ...za ta trafa dik,pokud budou hrat blbe pouziju jako tlumivky do zdroje... zesilovac pak nabidnu v pripade zajmu k vyzkouseni a  promereni

Re: Postavme si flaškostroj...

Uvidíš jak hrajou , do zdroje je jich myslím škoda. Koukám,že ta 6p15p má trochu jinak zapojenou patici . Pin 6 bych zapojoval u el84 marně.
Na automatické předpětí tu mám nachystané toto:
http://ecc88.rajce.idnes.cz/mono_70_na_ … 998_1_.jpg
Zapojovat budu jak citlivé 8ohm repra ,tak i méně citlivá vícepásma. Postavil jsem si i puristický mixážní pult ,což je vlastně předzesilovač a se zvukem stále všelijak laboruju. Potřebuju univerzální a flexibilní řešení.

To zdvojení katodových odporů je přínosné v čem?  A výhody automatického předpětí vidíš v čem? Nebo nevýhody pevného?
Jinak přeju ,ať se práce daří a vše hraje jak se sluší a patří      .

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

U SE je důležité stabilizovat zápornou stejnosměrnou vazbou pracovní bod. Pokud použiješ pevné předpětí, tak mi není jasné jak chceš pracovní bod stabilizovat.

Re: Postavme si flaškostroj...

PB0305- psal jsem ,že bych stabilizoval pevné předpětí. Samozřejmě že se tak nestabilizuje pracovní bod. Ten bude se stárnutím elektronky ,nebo při změnách napájecího napětí lítat víc než u automatického předpětí. Proto  si osobně myslím ,že to automatické je výhodnější ,až na ty součástky.
Ptám se proto ,že i v drahých a značkových strojích je občas to pevné předpětí k vidění. A zajímá mne názor a zkušenosti druhých.

Web

(upravil kudlibabka 14. 2. 2012 11:05)

Re: Postavme si flaškostroj...

Ja se pro automaticky predpeti rozhodl proto,ze je to jednodussi reseni a u EL84 nebo jejich klonu lety vyzkouseny...v mem zapojeni mam jen jeden katodovy odpor spolecny pro oba kanaly,nekde se uvadi ze to ma trochu lepsi podani prostoru,ale nevim neporovnaval jsem a ani nebudu...pokud nemas bezindukcni odpory a das dva odpory paralelne snizi se indukcnost,jestli se nepletu...6P15P ma stejne zapopjenou patici jako EL84 jen ma pin 3 a 6 propojen interne,takze ten hazen mod nema smysl...zesilovac uz mi dve hodiny hraje,zvuk moc prijemnej,basy dle ocekacvani slabsi nez u vetsich PSSS Electra print nebo TYK Audio amorphous core.Posloucham na fullrange s citlivosti 95dB v otevrene ozvucnici,vykon naprosto dostacujici,akorat jak to ma min basu mam tendenci to vic hulit...zkousel jsem zapojit i na ě pasmovy tesly s 87dB,na decentni poslech vykon dostatecny,ale ztrati se vsechny vyhody fullrange systemu,otevrenost,presna lokalizace jednotlivych "zvuku",3D atd...mam to jako spud teda jen koncovky,budim predzesilovacem s EC8010 s anodovymi civkami...az bude chvilka postavim druhou verzi i s budicem,bude mozno pouzit 6N1P,6N6P,E88CC atd...kazda hraje trochu jinak,to mate jiste vyzkouseny...pokud ma nekdo zajem o pujceni si tyhle nebo budouci verze na vyzkouseni ci promereni,je k dispozici...zpetnou vazbu jsem nedelal,mozna se zlepsi frekvencni prubeh,ale na fullrange mam vyzkouseny,ze se jednoznacne zhorsi prostor,teda jeho podani...odkaz na fotky doplnim pozdeji,musim ted dodelat DAC pro kamarada...

Re: Postavme si flaškostroj...

Tak to gratuluju. Nepřepsal jsi se? Pokud používáš katodový odpor,tak asi myslíš předpětí automatické?

Web

(upravil PB0305 14. 2. 2012 11:00)

Re: Postavme si flaškostroj...

kudlibabka napsal:

Ja se pro pevny predpeti rozhodl proto,...

Pevný ???

elipsa: Nemáš nějaký odkaz na SE s pevným předpětím?

nevím jestli ta stabilizace předpětí je rozumná:

- pokud se zvýší napájecí napětí a předpětí se nezmění je to horší než kdyby se i předpětí zvýšilo

Re: Postavme si flaškostroj...

Jo upsal jsem se...diky za upozorneni...jeden obrazek tady:
https://plus.google.com/photos/11782115 … 9275427665
nejsem si jistej jestli je viditelnej,muzete nekdo potvrdit

Re: Postavme si flaškostroj...

Jo, je to vidět.

Re: Postavme si flaškostroj...

Paráda kudlibabko  smile   . Co používáš za ten fullrange? Na to jaké jsou ty trafáčky na pohled nic moc ,tak zvuk je příjemný . Jsem rád ,že si to nemysím sám. Nakopnul jsi mne ke svařování.

PB0305 třeba v Lampárně jsou plánky zesilovačů JJ. Tam to pevný používaj a u PP dokonce mám za to ,že stabilizovaný. Za ty roky jsem toho na netu viděl víc.
Nu jak říkám,postavím to s automatickým.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

automaticky - dobra volba ....moje fullrange jsou Betsy od Paula Jandy,levny,po 500 hod se neuveritelne rozehraly,dodelal jsem pred cca 14 dny novy OB tripasmo a hned jsem ho prodal...zustavam u fullrange..dokonce jsem prodal i Tesla AKR...jednocinnych lampacu ve finalni verzi uz jsem postavil tak 15 kousku,prkynkovy verze nepocitam,tech bylo taky urcite 20...zkousl jsem spoustu ruznych traf,NDR radia,NSR radia,z televizi,tesla z radii...pak jsem si koupil americka Transcendar,nechal navinout od Frantiska Hlavy - mimochodem jsou vyborna,nakonec jsem si nechal vyrobit ta PSSS u Electra Print,ta jsou nejlepsi,ale drahy jako prase...ted jsem si jeste koupil dva pary TYK audio amorfni...tak jsou za slusnou cenu taky vynikajici...na nabidku traf od elipsy jsem reagoval proto abych podporil spolecny projekt a umoznil pripadnym zajemcum vyzkouset SE s blesim vykonem...kdyz jsem pred par lety delal SE s EL84 dal jsem tam prepinac trioda pentoda,bylo dost zajimavy ze v pentode nehral ten zesilovac o moc vic nahlas,prestoze by to mel byt minimalne dvojnasobny vykon,nemel ale takovou dynamiku a spodek,takze dvojnasobnej vykon asi meritelne mel,ale vzhledem k jinymu zvukovymu projevu se to poslechem tak nejevilo...chtel jsem to napsat jednoduse a srozumitelne,ale nejsem si jistej jestli se mi to podarilo...

(upravil PB0305 14. 2. 2012 11:56)

Re: Postavme si flaškostroj...

No v PP to má smysl, tam pokud se u obou elektronek trochu sníží nebo zvýší proud tak to tolik nevadí jako u SE. Navíc pokud PP není v čistým A tak ta automatika nefunguje úplně optimálně. V PP je  pochopitelně pevný předpětí běžný.
Já se ptám kde jsi to viděl u SE.

Re: Postavme si flaškostroj...

2elipsa:koukal jsem na ty soucastky,ktery chces pouzit,ty elyty by bylo nejlepsi dat do nebezpecnyho odpadu a pouzit neco poradnyho,jestli chces poslu ti Sanyo Oscon SEPC...ani ty odpory se mi nezdaj idealni...

Re: Postavme si flaškostroj...

PBO305 - v Lampárně je i SE od JJ s pevným předpětím( nestabilizovaným).  Nevim,ale když se používaj elektronky ,které potřebujou třeba i desítky mínusovejch voltů předpětí ,tak by to byla škoda spálit na odporech.
Pokud se pevný stabilizuje u PP (kde je to běžné)tak k problémům při zvednutí napětí v síti může dojít taky. Často se valí Pa naplno .

Kudlibako dík,zatim to svařím s tím co mám. Tento typ kondenzátorů myslím není nejhorší a zatím dávají pěkné rány a napětí držej. Odpůrky asi tedy koupím dva  a zkusím zapojit paralelně s drátama vinutejma v protifázi. Pochopil jsem tě dobře? I když myslím ,že to bude marginálie  . Že změnu  neuslyším.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

elipsa - teslacke kondy z tehle doby nejsou spatne, vetsinou jsou parametrove lepsi nez nove Jamicony a podobne. Horsi je to s temi vykonovymi odpory - v podobnych keramickych pouzdrech se skryvaji ruzna prekvapeni. Kdyz mi jich par odeslo pri zatezi mnohem mensi nez je udavana, jeden 10W jsem vykuchal a hooodne jsem se divil - v krasne keramicke vanicce byl zatmeleny odpurek o rozmeru pro cca 1W... Od te doby se snazim pouzivat stare dobre dratove Tesly vsude kde to jde... zatim nezklamaly a indukcnost me vetsinou netrapi.

PBO305 - SE s pevnym predpetim se pouziva casto u 6c33c (napr zde http://audioproject.net/pdf/15wse.pdf nebo http://www.goodsoundclub.com/PDF/Melquiades_SET.pdf), protoze pozaduji predpeti od -50 do -100V, coz pri 0.2A Ik dela v autobiasu 10-20W ztraty... Problem u techto lamp je ovsem v tom, ze zrovna neoplyvaji stabilitou, takze ruzni autori pouzivaji ruzne finty jak stabilizovat Ik bez velke ztraty na odporu...

Web

(upravil elipsa 14. 2. 2012 13:14)

Re: Postavme si flaškostroj...

pzwak- dík za příspěvek. Na odporu budu mít ztrátu necelýho půl watu a ta bílá potvora je údajně na watů 5. Tak snad to vydrží  smile  .

kudlibabko prosím vyfotil by jsi své fullrange v otevřené ozvučnici .Moc mne to zajímá.

Web

(upravil PB0305 14. 2. 2012 13:25)

Re: Postavme si flaškostroj...

No právě o to jde, ta nestabilita vede spoustu lidí k tomu, že raději pálí výkon na katodovým odporu než by nechali 6S33S ulítnout. Speciálně u 6S33S bych se toho pevnýho předpětí docela bál.

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va … 33c-b.html

www.diyaudio.com napsal:

It would be a learning experience with a lot of smoke, I am afraid. Even a short search of the forum will turn up that there are indeed LOTS of problems simplly paralelling 6S33S, as indeed happens with all high mutual conductance tubes. The 6S33S is particularly troublesome because there are great variations from tube to tube. Indeed, it's not advisable to use it in fixed bias mode unless at least some of the bias voltage is derived from a cathode resistor - in case of parallelling, each tube must have it's own, or at least it's own bias network, so balance can be set. It is ultimately possible to run them this way but only after burn-in during which biac surrent will be very unstable.

(upravil pzwak 14. 2. 2012 13:31)

Re: Postavme si flaškostroj...

PB0305 - no jak se zda, zkusenosti s 6c33c jsou ruzne. Trapim je v ruznych zapojenich uz vic nez rok a dalo by se to shrnout asi takto - nove nezahorene lampy maji tendenci utikat vic, ale vetsina z nich se po zapnuti a nazhaveni do 10 minut usadi a celkem drzi i dlouhodobe. Jak uz to u ruskych flasek byva, trpi pomerne velkym rozptylem hodnot, takze vymena lampy u fixedbiasu nutne vede k vyraznemu prestaveni predpeti. Zkousel jsem i nektere zpusoby automaicke stabilizace Ik s ruznymi uspechy (a neuspechy, jak uz to byva) a myslim, ze se to da vyresit. Otazkou samozrejme je i vliv lokalni zpetne vazby katodoveho odporu a pripadny vliv automaticke stabilizace na vysledny zvuk, THD atp. Ale to je tema ponekud mimo elipsovo reseni.

elipsa - pokud bys usoudil, ze se ti ty bile keramicke smejdy nelibi, klidne dej vedet treba mejlem, jake hodnoty potrebujes, mam zelenych smaltaku docela dost. Pripadne na 0.5W ztraty bych se nebal pouzit 2W ruske MLT2 nebo ekvivalent tesla TR154, ktere jsou metalizovane a celkem slusne, pak se s indukci nemusis trapit vubec (mam taky smile ).

PB0305 - ha nez jsem to napsal, citujes prakticky moje zkusenosti z diyaudio smile

Web