Re: Postavme si flaškostroj...

Nedementuj ,prosim,neco co jsi neslysel nebo nemeril,s cim nemas zkusenost.Ta trafa jsou Electra Print,vyrabi je maly firma jejiz vlastnikem je Jack Eliano,clovek,ktery se trafama zabyva hodne dlouho a myslim,ze vi co dela.nabizi ruzna trafa,nejen vystupaky.Vystupaku dela taky vic druhu,velkou cast zakazkove podle prani klienta...nabizi bud med nebo postribrenou med pro sekundary...u SE zesilovace pri pouziti PSSS traf nastane zlepseni v podani prostoru,zpresni se lokalizace nastroju,celkove se to ozivi...neni to rozdil noc a den,ale je jasne na prvni poslech patrny...to neznamena ze jina trafa nehrajou...cena tech vystupaku je vysoka (moje vysly na 10000kc) ale je to furt levnejsi nez amorfni trafa lundahl,ktera jsou zvukove srovnatelna....odkaz:
http://www.electra-print.com/psss.php

Re: Postavme si flaškostroj...

Omlouvám se, zda-li to tak vyznělo, nic nedementuju.
Jasně, pokud myslíš takovýhle trafa, tak není co řešit, na to teslácký fakt nemaj smile

Btw. našel jsem fajný článek konstrukce zesilovačů s ruskými lampami i se schématy a charakteristikami falšek: http://www.pastisch.se/tubes/lampa/Glava%202-3.pdf

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

wink

Re: Postavme si flaškostroj...

Hranatýbrach a co vylučuješ? Trafoklenoty z některých vraků? EL84? Ještě bych pochopil tu ecc83,ale nahradit jí něčím jiným je velice jednoduché. Stačí změnit hodnotu odporů a kondů. Navíc se nevylučuje ani polovodičový budič. Rozkmit pro plné vybuzení el84 dodají s velkou rezervou i  obyčejné operáky. A používat trafáky ze stříbra či zlata je možno též. Zda to zato stojí bude záležet hlavně na majetnosti bastlíře.
Jinak nic proti ecl/pcl86 .

Je také  fajn ,že ecl 86 i el 84 lze provozovat i s ještě jakš takš "bezpečným" napájecím napětím 160- 2..V.  Navíc lezou jejich nožičky přímo ze skla a né z nějakého bakelitu a podobných hmot a NOVAL patice je též spíše výhodou.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Psal jsem to z mobilu, takže to mělo být Vylučují...

Použít dva SE transformátorky spojené sériovo-paralelně na PP je nešťastný z více důvodů:
- mezi dvěma primárama budeš mít mizerný činitel vazby a tím ti to může kmitat a bude to zanášet další zkreslení.
- pokud budeš mít dvě trafa z televize pro PCL86 s Ra=5kohm, tak tímhle zapojeném do pushpullu získáš Ra-a=10kOhm, což už je dost velká hodnota. Navíc, pokud se nepletu, bude rozdíl v Ra trafa pokud budou otevřené obě lampy a nebo jen jedna. Nakresli si dva sekundáry paralelně a uvidíš, jak se i tam přelívá proud.
- takhle zapojený tráfka nejsou PP, protože z hlediska stejnosměrného proudu primární vinutí navzájem neruší svoje magnetické toky, takže v klidu bez signálu jsou oba transformátory stále stejnosměrně magnetovány. Takže nezískáš výkon jako s PP, ale pouze dvojnásobný co dá SE. Dále se neruší sudé harmonické vzniklé stejnosměrnou magnetizací trafa.

Jasně, hrát to bude, ale je to jak svazovat k sobě dvě motorky, aby jsi získal čtyřkolý vozidlo..

S ECC83 a EL84 nic nezkazíš, to víš sám.
Flašky můžeš použít jakýkoliv, pokud jsou dostatečně lineární.
Ono je to u těch TV traf skoro jedno..

A teď pro holoprdelníky jako jsem já nebo elipsa:
Což z trafa použít plechy a kostřičku a navinout trafo tímto stylem? Mohl by se navinout i push pull, když se to už motá, pro těch 10W v PP s PCL86 by to stačilo bohatě. http://pokusy.chytrak.cz/schemata/tubeamp/6p3samp.htm
Sekundáry spojit paralelně, primáry sériově. Do ultralineáru se radši nepouštět, tam by to mohlo kmitat. Návody na rozložení vinutí se tu na fóru taky objevily, v návodu na wiliamsonův zesilovač.
Samozřejmě je jasný, že meotarové fólie není košer z hlediska nehořlavosti, vhodnější by byl nějaký izolační mateiál určený přímo k navíjení.

Můžete se do mě navážet, ale tohle je aspoň nějaký konstruktivní návrh místo plkání o výhodách toho či onoho.
Jasně, že to dá práci.
Když se někomu nechce motat, ať maká jinde a pak si koupí hotový trafo.
Toť je ode mě vše.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

hranatybrasko v tom poslednim odstavci jsi to trefil....ja jsem ten komu se to nechce motat nebo to vlastne ani neumim,tak radsi nejaky ten pristroj na zakazku poskladam a za zbyly peniz trafaky koupim...
Z vraku se da vytahat dost slusnyho materialu...co se lamp tyce tak znovu opakuju skvelymi zdroji jsou eBay a Bobobrod...obcas patrne taky nekdo nakoupi vetsi mnozstvi na eBay a pak prodava prebytky na Aukru,to je taky dalsi ze zdroju...vyhodou flasek od Bobobroda je vymereni sparovani apod....

(upravil elipsa 8. 2. 2012 13:40)

Re: Postavme si flaškostroj...

Tak to už vypadá jako konstruktivnější příspěvek hranatýbráško. Trafa motat nechci,nemám navíječku a jen tak v ruce to moc hezky nevypadá. Zbavit se peněz do zlata  a stříbra je dokonce doporučováno holoprdelníci   lol   .
Stále mám za to, že tento web může i vzdělávat a poučit. Někdo sbírá poklady v hlavě a srdci jiný si věší kovy a podobné věcičky na uči ,kolem krku ,či do traf.
Dost srandy.

S pohledem na  stejnosměrné sycení transformátoru má jeden trafák se dvěma primárními vynutími možnost oproti řešení s dvěma transformátory( podle příspěvku 91 od rozvida) stejnosměrné sycení téměř anulovat. Ale dobře navržené a zhotovené SE trfáky stejnosměrným sycením netrpí tolik aby byl výkonový rozdíl PP zesilovače postaveným s nimi  podstatný . To zveličuješ.
To že R a-a  bude 10K je v pořádku , pořadovaný odpor zátěžě(reproduktoru ) bude též dvojnásobný.

A nic nebrání tomu časem televizní trafáčky vyměnit za něco fajnovějšího. Na desce , konstrukci to nic nemění.

Web

(upravil hranatybraska 8. 2. 2012 14:05)

Re: Postavme si flaškostroj...

Přečti si to ještě jednou, ten trafák ten týpek motal bez navíječky, defakto skoro v ruce.

Vždycky říkám: Dělejte si co chcete, jen když tu věc propagujete, uveďte k tomu všechny plusy a mínusy, co to obnáší.
Já na tom zatím našel výrazně víc mínusů než plusů. To je celé.
A ujišťuji se, zda-li si jich je vědom i rozvid a ty elipso.
Oki, nebudu nikomu nic vyvracet, co jsem výše napsal dává technicky smysl. Mám to podložený fyzikou a selskym rozumem. Pokud si myslíte, že něco přeceňuju, zkuste to postavit, přetlačovat elektrony a tak podobně, mě je to jedno. Na papíře nebo na fóru to jde. V realitě na pokusnym prkýnku nebo šasí zesilovače je to už jiný. Nechme to na tedy realitě. Pokud do těch dvou SE traf jako PP má rozvid chuť, zrazovat ho od toho nechci ani v nejmenším. Naopak, ať to zkusí. Alespoň se něco nového naučí, co by se s trafákem na PP nenaučil. Pokud se to rozvidovi povede slušně rozběhat, ať se s tím pochlubí, třeba dá i nějaké měření, a bude to k prospěchu věci.

Btw a jaký příspěvek byl od tebe výrazně konstruktivní, elipso?
Abys neřek že blbě kecám a hovno dělám, mrkni se sem: http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=232890#p232890

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

rozvid napsal:

PP, kde má každá lampa jedno trafo takto udělat lze, píše o to této možnostli i Lukeš ve VZ, akorát to považuje za plýtvání. Stránku s odstavcem kde to je najdu. Trafa z GESU mám po dvou téměř všechny typy, co se prodávají, nejsou nejhorší. Není to o šetření, ale o vyzkoušení. Podle mě z teorie menší trafo znamená také menší nároky na počet prostřídání sekcí vinutí při dosažení dobré rozptylové indukčnosti a nízké parazitní kapacity. A v tom je celý smysl proč to dělat.

Trafo z GES-u, co mam ja, je sr.cka (od 10Khz pada dost vyrazne). Ma oznacenie OTR-40W-1. Kedze som nebol spokojny, jeden som rozrezal a pozrel na vnutro. Mezdi sekciami je izolocia ale uz medzi vrstvami sekcie nie. Primar nie je urobeny najlepsie, akosi nevedeli urobit zavit vedla zavitu. Pocet zavitov na volt sa mi zda malo, mne vychadza dvojnasobok. Plechy su 0,5-ky z nejakeho makkeho materialu. Ked niekto ma zaujem, mozem sem hodit navijaci predpis( ale az buduci tyzden)

LK

(upravil hranatybraska 8. 2. 2012 15:44)

Re: Postavme si flaškostroj...

No fujtajxl..
plechy aspoň 0,25mm. 0,5mm jsou tak akorát vhodné na síťák.

Rozvid: (reakce na #95) Kde to najdu? Celý věrný zvuk jsem prohlédl a nenašel jsem tam o tom zmínku. Jenom o spojení sekcí sekundárů paralelně u jednoho transformátoru. To vyrovnává rozdíly mezi magn. toky jednotlivých primárních vinutí. Děje se tomu tak v rámci jednoho transformátoru.
Když zapojíš sekundáry sériově, jak píšeš, nic se ti vyrovnávat nebude.
Zapoj ty sekundáry paralelně.
I tak bude vazba mezi oběma primáry dost malá. Třeba to bude stačit. Uvidíš no.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Taky je mozny zapojit stereo SE lampac do mustku a clovek dostane trojnasobny vykon,tak lze z 6P15P dostat v mustku 6W misto 2W...tohle o tom pise Deckert:
Worried about 2 watts being enough power? Bridge the amps into mono and quadruple your power!
Both the SE84C+ and the SE84ZS models employ a unique floating output transformer scheme where the negative speaker wire is not tied to chassis ground. That means when the amp is bridged, both channels may either be series or parallel wired. In series, both channels work as one and transparency is preserved. 
So with no sonic drawbacks to running the amps in mono, you can expect 6 dB of additional power rather then the expected 3dB. This is thanks to the power increase the amp has when it sees half the speaker load from being series bridged.

Re: Postavme si flaškostroj...

Já jsem si myslel, že 1 + 1 = 2 To už neplatí? Proč trojnásobný výkon? Pokud jsou SE zesilovače správně přizpůsobeny, tak celkový výkon dvou při správném přizpůsobení by měl být cca dvojnásobný.

Re: Postavme si flaškostroj...

kdyz zapojis do serie tak by mel byt vykon trojnasobny....

Re: Postavme si flaškostroj...

Konstruktivně  nabízím čtveřici televizních trafáků pro eclúpcl86 ,nebo el84 tomu, kdo zde předvede konstrukci . Jsou vhodná i k navrhované  jacqově desce.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Tak beru,postavim s nima SE koncak,jestli plati....dam k dispozici pro mereni bude- li zajem...

Re: Postavme si flaškostroj...

Máš mejl.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Tak s elipsou dohodnuto,zitra mi od nej PPL priveze matros,udelam prkynkovou verzi SE zesilovace nebo spis dva monobloky s moznosti zapojit vystupaky do serie nebo paralelne.Koncovky budou 6P15P,budic nejspis 6n1p.Az budu mit v kupe rad bych dal k dispozici na mereni,nedisponuju potrebnou technikou ani se merenim nechci zabyvat.

Re: Postavme si flaškostroj...

elipsa: ja shanim "komplet" tedy sitove trafo, vystupni trafo, elku (ecl86) i patici. ale bral bych to i po castech. mas jen vystupaky, nebo i zbytek?
zdenno mi poslal rozpracovanou verzi DPS, tak bych ji zkusil posunout zas kousek dal. byl jsem ted na dovolene, ale hned jak zas bude cas, rad v tom budu pokracovat smile

(upravil elipsa 12. 2. 2012 20:57)

Re: Postavme si flaškostroj...

jacq- pozdě ,jsou na cestě ke kudlibabkovi.

Tak jsem se rozhodnul své experimenty s trafy z M70ky dokončit a zfinalizovat   s nimi stereo koncový zesilovač. Mechanická koncepce je rozvržena takto:
http://ecc88.rajce.idnes.cz/mono_70_na_ … 848484.jpg
Pro elektronky el84 , které jsem si kdysi zvolil ,jsem propočítal počty závitů a výsledný převod bude vyhovovat pro SE provoz 1*el 84 pentoda 5watů,nebo trioda 2waty do 8 ohm. Nebo paralelně 2* el84 10watů v pentodě,či 4 waty v triodě do impedance 4 ohm.
Prostě a jednoduše když budu mít repro 8ohm,pojede elektronka jedna . Pokud reproduktor 4ohm vložím do patice další elektronku ,čímž navíc zvednu i výkon.
Zvolím asi triodu      big_smile a big_smile    . Neuvěřitelný výkon 2krát 4waty a spotřeba rovných 70watůchů     yikes a yikes   . 

Takže první dotaz je ,zda mohu el 84 provozovat horizontálně,čili na ležato. Zatím jsem s ní dělal vše jen na stojáka.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Ano, můžeš, pozor jen na orientaci žhavení. Musí být svisle tak, aby se při zahřátí neprověšovalo - zkraty na katodu. Obrázek je v každém katalogu elektronek.