Re: Postavme si flaškostroj...

koupil jsem pred lety na Aukro...

Re: Postavme si flaškostroj...

postriebrené lanká má aj TME...

Re: Postavme si flaškostroj...

Tato lanka jsou stříbrná mají malý průřez a vůbec nepřenášejí vibrace na patici 4p1l je mrcha mikrofonicka

Re: Postavme si flaškostroj...

Zdravím.Jsem tady sice registrován déle,ale de facto jsem tu nový.Toto vlákno je pro duševní potravu velmi zajímavé... zajímá mne ta GU 50 a její sokl.Pokud se můžu podělit...  Piny jsem si vyrobil sám na soustruhu z materiálu zvaný fosfor bronz.Získal jsem asi 2 metry tohoto materiálu.Po vysoustružení pinů jsem je říznul přístrojem OPRAVÁTOR a pilkou na železo...tloušťka cca 0,75 mm.Zapájel a s nasazenou flaškou nasadil kryt z duralové trubky o průměru 60 mm s vyřezaným otvorem.Samozřejmě uchycení je problém 5mm kroužek plus svařování hliníkem. Ale výsledek při vyleštění "téhle tuby" je neskutečný.Lampa po zhruba 14 dnů provozu nevykazovala žádný problém(kontakt v soklu).Je to monoblok uA 428V,Ua spojeno s g trafo vinuto doma(mám navíječku) na plechách z bývalé tesly tloušťky 0,42.Bedny mám ARZ 668 ARE 463 teď ale nevím-pak  ART 481.Tak jak říká kolega tady ve vláknu na vlastní vinyly (gombitová atd)Můžu říct,že vinyl a lampa nemá konkurenci.Ještě bych se rozepsal,ale nevím jak tato konverzace dopadne.
Jinak jsem muzikant a kozument dobrého zvuku.

Re: Postavme si flaškostroj...

Tomu hovorim bastlenie jak svina. PALEC_HORE

Re: Postavme si flaškostroj...

roures: gratuluju, fotky by nebyly? Na co hraješ?

Re: Postavme si flaškostroj...

pani, po rokoch abstinencie som sa rozhodol ,ze musim nieco robit,
vasa tema a moderatorisu pre mna balzamom. Prvy projekt uz odbrumel, odhucal, a tesim sa ze Vas mozemsledovat. Vzdelanie v odbore je sice super, ale skusenosti su nieco celkom ine,nechapem a chcem, ako je mozne ze tie fascinujuce flasky su este i dnes aktivne.
Lama je fajn, ale spravne trafo?, kde ho vziat (najme to vystupne), spravne lano , opletenie  nf kabla?,cital som pozorne vsetkych 59 stran-klobuk dole- v mnohych pripadoch. Vzal som si priklad , chystam podklady pre dalsie lamoy, ale vy to zo seba sukte, akoby carovnym prutikom.Dakujem a tesim sa na dalsie info, vdaka animatorovi tohto fora kudi..., i vsetkym ostatnym

(upravil zdenoeddie 18. 7. 2017 20:29)

Re: Postavme si flaškostroj...

Vitaj Muro, pytaj sa, dozvies sa.

Re: Postavme si flaškostroj...

Chlapi zeptam se Vas take na nazor, zprovoznil jsem PP s EL51, pentodove zapojeni, Ua=600V, Ug2=600V, Ug1=-37V (klidovy proud 50mA), pri plnem vybuzeni zesilovace do odporove zateze 8 Ohm (zhruba 75W na vystupu) je slyset uzitecny signal z vystupniho trafa ( Hammond 1650R, 5k, 100W). Nejvice markantni je to pri pouziti nf. generatoru se sinusovym vystupem cca 1kHz. Je to normalni stav? Zdroj je slozen z polovodic usmernovacu, a CLC filtru (120uF/11H/120uF)

Re: Postavme si flaškostroj...

Pri takomto vykone hraje v podstate kazdy VT.
Mas nejake podklady k tomu zosiku? Uvazujem nad stavbou takisto, PP s Ua=cca 500V, mam vystupak na 60W/Raa 3k, do zdroja DCG4-1000....

(upravil peedros 18. 7. 2017 11:49)

Re: Postavme si flaškostroj...

aha, tudiz je to normalni,diky! Podklady nemam, mam to zatim sesmoleny na zkusebnim sasi, jen invertor a konec. Tam neni moc co zkazit. Jeste uvazuji,zda to zapojit do ultralinearu, kdyz mam na trafu odbocky, pak ovsem ale maximalni vystupni vykon leti diky zaporne zpetne vazbe smerem dolu o 1/3.. (takze vic jak 50W z toho nedostanu). Mel jsem to anodove napeti jeste trochu zvednout, tak na tech 650V, ale uz je pozde, trafo je davno namotane.

Planujes to zapojit do ultralinearu, nebo to nechas v pentodovem zapojeni? S 3k to mas tak akorat na tech 500V,vykonove pocitam ze to bude kolem 50W. Jinak ty DCG4-1000 jsou do zdroje pekne, mam je take v bedne uskladnene, jen mi stve to zhaveni a take to,ze je v tom rtut.. plus teda ta cepice. Co planujes do invertoru? Ja tam mam ted 6H8C, zkusebne, ale chtel bych ve finale jit do klasicke 6N1P. Jeste bych chtel dodelat korekce,ale nejdriv zmenim osazeni toho inventoru a trosku ho potunim.

Re: Postavme si flaškostroj...

Asi to bude prepinanie pentoda/UL a mozno aj trioda... do invertora asi 6n7s. Este neviem, nejaky material uz mam, len uz mam toho tolko rozrobeneho, ze zacinat dalsi projekt s neurcitym koncom nemam momentalne chut, a ani priestor na to.

Re: Postavme si flaškostroj...

Prepinani jsem take uvazoval, ale jen tedy UL/Pentoda, nicmene to asi necham na zkousku v UL, a prehodit to muzu vzdy, nic sloziteho. Prepinani je trochu problematicke vzhledem k napeti, a nejake prumyslove rele, co snese 600V= tam cpat nechci. Ta 6SN7s je pekna, vhodnejsi nez 6H8C. Uvidim,jak to poslape s 6N1P

Re: Postavme si flaškostroj...

S tím přepínačem by neměl být problém, tam žádné napěťové špičky nevznikají. U kytarových zesilovačů na to bývá normální přepínač.

Re: Postavme si flaškostroj...

peedros napsal:

...je slyset uzitecny signal z vystupniho trafa...

To by si mal pocut moj prvy lampac 2x120W (8xEL34) so starymi tesla (M130) trafami big_smile ten vreskot pri testovani pri 1kHz na plny vykon to by si cumel big_smile inak je to uplne normalne, je to pohyb trafoplechov a vinuti a jednotlivych materialov o seba kedze tam dochadza k dost silnemu elektromagnetizmu, nie len vo vystupnych ale aj v napajacom trafe. Aj tranzistoraky pri sinuse "hraju" ak maju 2x500W smile

Inak cim starsie a "suchsie" trafo tym viac vrieska. Tie nove su ale tichsie. Tomu sa ale predist neda, aj zalievane trafa v polyuretane je pocut pri tak velkych vykonoch.

K prepinacu UL... tam je len dolezite neprepinat ho pocas provozu a nic sa mu nestane a ani pre elektronky nie je vhodne prepinat to zajazdy. A ultralinear urcite skus, pokles vykonu je zanedbatelny medzi 50W a 75W je rozdiel minimalny, ide o to ze zavedies vazbu priamo v ramci trafa v koncovom stupni a to zmeni dost chovanie skreslenia a aj zvuku, len bacha aby ti to nekmitalo, UL rad kmita. Ale z mojich osobnych skusenosti sa mi viac pacil zvuk obyc. pentodoveho zapojenia, je taky muzikalnejsi, ten ultralinear je take cosi co sa snazi podobat na slabsi tranzistorak, ale tiez zalezi od celkoveho zapojenia a elektroniek.

(upravil PB 19. 7. 2017 12:27)

Re: Postavme si flaškostroj...

Přepínat g2 lze i za provozu, ani to nelupne, naprosto tichý, žádný jiskření, není žádný důvod, aby to jiskřilo.

Re: Postavme si flaškostroj...

PB asi tiez zalezi od zapojenia, a ako sa napatie na G2 pri prepinani zmeni. Uz som to viackrat skusal aj na koncovych aj na signalovych a lupe to teda dost silno.

(upravil PB 19. 7. 2017 12:45)

Re: Postavme si flaškostroj...

Jo, jo, nevím jak to mají zapojený. Máš pravdu, tím, že by se na chvilku odpojilo g2 od napětí by to muselo lupnout.

Re: Postavme si flaškostroj...

Jj,diky, jsem rad, ze to je normalni. Ja mel jeste vystupaky z Blatne 50VA, a ty teda byly tichy, je ale fakt, ze jely na 40W. Jinak vyzkousim UL a i pentodove zapojeni a necham jeden z rezimu trvale zapojeny. Prepinac by asi mozna sel, ale trochu bych se bal, zda to dlouhodobe vydrzi, kdyz musi byt dvoupolovy a tech 600V tam je minimalne. Jeste bych rad dodelal nejake zakladni korekce. Ma nekdo tip na dobre, vyzkousene zapojeni? Takze by to pak bylo tak,ze by byl prepinac vstupu, predzesilovac, korekce, kompenzace utlumu korekci, invertor a koncovy stupen. A co zpetna vazba, ta by se zavedla pocitam az za korekce?

Re: Postavme si flaškostroj...

No pokud chceš NFB, tak by neměla jít přes korekce, to nedává moc smysl, jen přes koncový stupeň. Ale jde to i bez NFB (s EL51 jsem sice ještě nezkoušel, ale s 6c33c, EL34, PL82 i PL504 ano a šlo to). To ovšem záleží na topologii zapojení a preferencích uživatele smile

Web