Téma: Repase ARV 3604

Ahoj kluci.

Fakta jsou jasné - ARV 360x je čímdál tím míň a opravdu jsem si řekl, že takhle to dál nejde .... ceny použitých se šplhají až k 700,- za kus a to přece tak dál nejde .... chápu, že už je to trochu rarita a je to bezpochyby nejlepší kalotový výškáč, který kdy Tesla pustila ven .... ale za ty peníze člověk koupí reproduktory které jsou úplně jinde.

Bohužel je tu spousta lidí, kteří na ně hrají v originálních soustavách, nebo si je chcou zrenovovat. Dlouze jsem přemýšlel jak na to. Magnetů mám doma několit, ale kmitačky do nich nemám. Většinu jsem sehnal vyhořelých, nebo popraskaných. Nemá cenu na to hrát. Nové oroginální kmitačky není možné sehnat - NIKDO je nemá. Nebo aspoň né na prodej.

Již delší dobu vím o firmě, která vyrábí nové kmitačky pro výškové reproduktory. Používají hliníkové a titanové kaloty a ceny jsou přijatelné. Kolem 120,- ... jenže prodají jen kalotu na cívce a dva vávody ... do ARV to nepasuje. Proto jsem zvažoval udělat přechodku - středící kroužek ze silonu, který by měl venkovní průměr 90mm jako magnet ARV-čka a ten kroužek by byl vysoky jako originální kmitačka, v tom kroužku by byla přesně na střed vysoustružená přesná díra na novou kmitačku, která by to dokonale vystředila .... teda za předpokladu, že nový kmitačka bude na nějakým pevným kroužku a bude nalapená přesně na středu ...

Co si o tom myslíte ... nebylo by fajn oživit spoustu mrtvých ARV 360x ? Třeba by to s novou kmitačkou která tam ještě použítá nikdy nebyla nebyl takovej propadák ?

..... mám i nějaké foto od výrobce .... je to zajímavé.

Re: Repase ARV 3604

Zkoušel jsi se zeptat na http://www.esapvm.cz/ jestli nechystají náhradní díl - kmitačku na ARV360x ?

Re: Repase ARV 3604

Díky, určitě zkusím .... mají tam výhybky na 2AN28188 které scháním za 99,- kus .... je to vůbec možné ? smile Moc Díky za tip

Re: Repase ARV 3604

Wema:Zkus poslat  fotky, taky se o to zajímám, ale jaký průměr má ta kmitací cívka?Pokud by měla 25,3-25,5mm tak by to šlo.Zkoušel výškáče i motat je to pěkná drbačka, ale fungují, bohužel bych potřeboval special lepidlo, abych mohl použít hliník.Mail-jina63@seznam.cz

(upravil Wema 20. 1. 2012 18:32)

Re: Repase ARV 3604

Máš to tam. Cívky by tam mohly pasovat jak vyšité. Mají průměr 25.5mm, dělají se buď z hliníku, nebo titanu .... s impedancí 4 i 8 Ohm ..... těchto kmitaček je dostatek, výrobce funguje ... dalo by se tím vyřešit spoustu problémů. Na ARVéčkách uvízlo už spoustu lidí .... kmitačky nejsou .... tohle by mohlo hodně lidem pomoct.

Re: Repase ARV 3604

Tak je to tady. První náhrada kmitaček do ARV je na světě. Je to cívka do reproduktorů JBL používáných v soustavách řady LX. Tyto výškáče se prodávají nad hranicí 1.000,- za kus. Kmitačka pro tento reproduktor stojí 280,- a padne do ARV 360x bez úprav. Mohu dodat fotky. Je to skvelá kmitačka, která vyzvedne reproduktor ještě o řadu výš a to mi dáte jistě za pravdu. Nyní objednávám ještě nějaké jiné samostatné kmitačky - textilní, laminátové, titanové a hliníkové .... a začnu vytvéřet nějaké soustružený mezikus pro použité těchto cívek. Tyto kmitačky se pohybují cca od 60,- do 120,- ..... což je bezvadná cena za oživení ARVéčka. Já se postarám o výrobu mezikruží pro uchycení nových kmitaček. Chtěl bych poprosit někoho, zda by mi výšky neodměřil. Zkusím zkontaktovat asi Jirku Malyšku z Přerova, protože si myslím že ten je mému Prostějovu nejblíže. Rád potom poskytnu charakteristiky ke zkoumání a porovnání, zda se změnila kvalita reproduktoru, nebo šla naopak dolů.

Chce se někdo připojit a pomoct mi v oživení ARVéček ? Hráli jsme, hrajeme, nebo budeme na ně hrát asi skoro všichni, tak proč tuto legendu neoživit.

Najde se člověk, který mi dá zapravdu, že ARV 360x je nejlepší kalotová výška v hystorii produkce Tesla a TVM ?

Re: Repase ARV 3604

Nápad to není špatný. Akorát po výměně kmitačky za jinou by se i u továrních soustav musela překopat výhybka, jelikož sedět to asi absolutně nebude. Takže se vlastně zachránil mrtvý korpus, nikoli však výškáč tak, jak ho známe i s většinou svých parametrů. Prostě něco, co vypadá jako ARV360x, ale není to ARV360x.
Líbí se mi však, že člověk nemusí magnety s faceplaty zahodit a může si z nich znovu udělat možná i slušné výšky a použít je při nějaké další stavbě. 

ARV360x v textilním provedení asi byla nejlepší teslácká katalota - ale asi stejně, jako může být člověk králem na opuštěném ostrově. V podstatě totiž žádnou jinou neměli a ARV104 je vlastně jen jeho modifikací.

Re: Repase ARV 3604

Proto bych chtěl právě provést měření nových kmitaček. Je mi jasné, že stejné to nebude, ale třeba se to nebude tolik lišit. Ale to se můžeme jen dohadovat ... vše se uvidí po měření. Materiál, ze kterého jsou nové kmitačky je velice, velice podobný originálu. Jen doufám, že i zvuk bude tam, kde originál.

Re: Repase ARV 3604

Kamarádi, mám na vás prosbu

Nedaroval by mi někdo několik starých, zničených, spálených, nebo znehodnocených kmitaček pro ARV 360x ?

Chtěl bych se pustit do toho výzkumu. Sehnal jsem pár kmitaček, které jsou běžně k dostání na trhu a rád bych je dostal do ARV 3604 a změřil a zjistit, zda je to vše reálné. Abych to upřesnil - jdemi o ty plastové kostřičky, na kterých je nalepena cívka s kmitačkou .... je to kroužek a po dtranách dvě packy s kontakty ....

Byl bych Vám nesmírně vděčný. Moc by mi pomohlo, kdybych těch nefunkčních kmitaček sehnal alespoň 5 ..... abych mohl nalepit všechny druhy kmitaček a vzít je na měření ....

Velice by mi to pomohlo .... pro někoho to nemá žádnou hodnotu a třeba by to i vyhodil ... děkuji za pomoc ! Věřím, že je to pro dobro všem.

Wema

Re: Repase ARV 3604

Suhlasim s tebou ze su velmi vydarene. Ale mozno je to aj nostalgia ked som ich pocul pred 16rokmi hrat. Dnes mam dva pary 4 aj 8 verziu nove cierne kmitacky. Este donedavna ich bolo dostat v dvoch obchodoch ... dnes tomu tak nie je sad.  No ostali mi dve kmitacky zlte 3608 ... bohuzial membrana je popraskana .. a niekde aj chyba. Vinutie je OK. Ale nevem to postovne zo slovenska mno nevem...  mozem ich doniest do BA ak to pomoze.

Web

Re: Repase ARV 3604

Díky moc. No, ze slovenska je to problém. Dodnes mi tam visí dva basáky ARN 6614. Možná by mi je mohl dopravit pan Lackanič z Prešova, který má spojku v Prostějově. Ale to nevím, zda má cenu takto komplikovat ....

Díky moc za nabídky. Čekal jsem více ohlasů z ČR sad škoda ..... budu muset trívit hodně času v dálně a tyto kostřičky složite vyrávět ze soustružnockého silonu ... ale když není jiná možnost ...

Re: Repase ARV 3604

Kdybys tu měl e-mail,poslal bych ti foto repase ARV3608.

Re: Repase ARV 3604

V tom nevidím problém. Email je wema@centrum.cz

Díky

Re: Repase ARV 3604

Opravdu se nikdo nenajde ?

Re: Repase ARV 3604

Pokud budeš používat na pokusy jen kroužky "bez pacek" můžu ti 2 poslat.Nejsou to originály, jsou dělané, takže původní středění není jisté.

Re: Repase ARV 3604

Velice děkuji.

Také jsem zkoušel dělat náhrady, ale nic se mi pořádně nedařilo. proto scháním vyloženě originály na pokusy. Musím mýt zajištěné perfektní středění.

Děkuji za odpověď
Wema

Re: Repase ARV 3604

Jde to, ale musel bys mít pípravky nebo NC vrtačku.

Re: Repase ARV 3604

Určitě by to šlo, o tom nepochybuji ... už jsem udělal i spoustu složitějších věcí, ale napadlo mě, že sehnat bezcenné zničené kmitačky bude nejjednodušší ....

Re: Repase ARV 3604

No musíš mít štěstí, mně se podařilo sehnat pár kousků, ale to byla velká náhoda.Jinak na středění kmitačky stejně buděš přípravek potřebovat.

(upravil Cripple 10. 2. 2012 16:18)

Re: Repase ARV 3604

Ja riesim podobnu vec ale pozeral som komplet kmitacky z STX.