Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Identifikace schematu zesilovače.

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

Téma: Identifikace schematu zesilovače.

Dobrý den všem.Obracím se na Vás na tomhle foru o pomoc s identifikací zapojení zesilovače-konkrétně se jedná o španělský výrobek Master audio DA800.Před časem jsem jeden vyhořelý kus opravoval a proto jsem se snažil ten konec namalovat-bohužel jsem se s takovým zapojením nesetkal.Tento týden mi kolega donesl dva tyhle zesilovače na opravu a proto se ptám,jestli tohle přiložené zapojení někomu něco neříká?
Jak by se měly nastavit ty trimry? Mě to jde skokově buď nic , nebo 0,7V a pak ten kliďák dost topí.
http://img805.imageshack.us/img805/8343/masteraudio.jpg

(upravil Jan16 24. 12. 2011 17:32)

Re: Identifikace schematu zesilovače.

To je nějaké dosti eklhaftní zapojení ne?

To je zesilovač pro 8 ohmů 300W ? //nebo pro co je to určené?//

(upravil Otas 26. 12. 2011 12:06)

Re: Identifikace schematu zesilovače.

No, panebože, zač mne trestáš, ti výrobci nic, než texanové zapojení neznají, nemusí izolovat koncáky, tak z nich dostanou víc.
Pokud není někde přehlédnuta ZV do předchozích obvodů, tak zkreslení nebude zrovna nepatrné. Stejně mi schází střed usměrnění do bodu mezi dvěma  10 m kondy (odkud by byla i ta ZV), jinak to podle mne musí hrát na nic. Nad tím jsem v diskusi nedávno bádal v podobném zapojení u QSC, kde jsem (možná naivně) věřil v kontakt. Tengler ho tam má (RTG M802/600) a hraje hodně dobře.
Já bych tipnul účel trimrů: 100 ohmů je vcelku jasných, tam bych stavěl klidový proud, začal bych nulou ohmů.
Oba 5 k se mi nelíbí vůbec, tam záleží k čemu je zapojeno + a -, asi k jinému napájecímu zdroji. Zatím si jejich účel dovedu představit jen jako nastavení nejmenšího zkreslení, těch 0,7 V je k tomu potřeba.

Edit: Zároveň může sloužit k přesnému nastavení nulového ss napětí na reprozdířkách, pokud by tam bylo výše zmíněné připojení středu usměrnění. Předpokládal bych, že diody v bázích by měly být svázány tepelným můstkem s budícími tranzistory (a termistor samozřejmě s koncáky), má-li to být alespoň trochu spolehlivé. Pokud tomu tak není, tak bych to takto upravil při opravě.

Jsou to hypotézy, nejsem opravář profesionál, nechám se rád poučit někým zkušenějším, i mne to zajímá.
Jinak dva páry plastů je i na zátěž 8 ohmů dosti málo, budou mít těžký a krátký život. Ani se nedivím absenci pojistky proti zkratu.

Re: Identifikace schematu zesilovače.

Je to dost prasečina a já být Tebou, tak to ani neopravuju, protože i s těmi nejvýkonnějšími koncáky /MJL21195-21196/ to musí po zahřátí střelit zase. Ten výkon, co z toho tahají je prostě přes čáru, ale bohužel to není jen problém téhle mrdky, ale i "věhlasných" QSC levnějších řad. 125W/4ohm je asi tak maximum, co tyhle tranzistory snesou, v sérioparalelu je to samozřejmě daleko víc, protože se využívá nižší části SOA křivky.

Web

Re: Identifikace schematu zesilovače.

To zapojení mi fakt hlava nebere.Oba zesilovače jedou,ale vždy levá strana má jednou tolik klidový proud než pravá a pak to pěkně topí.Výstupy bez zatížení-levá půl voltu ss,pravá pár mv. Je to verze s 8 tranzistorama na kanál-leze z toho 40V na 4 ohmech, ale nevím jak dlouho to vydrží.:roll:

Re: Identifikace schematu zesilovače.

O své dosavadní činnosti - výsledcích nastavování trimrů - jsi se příliš nepodělil. Není jednoduché zkusit rozumně radit....
Zkus zapojit zesik zcela bez zatížení a měřit výstupní napětí mezi napájením a středem. Odpory 5 k nastav přesně střed mezi nimi na úrovni mV, pokud to půjde, začal bych od maxima dolním (horní asi nechat na maximu).  To vše po nastavení klidového proudu na 100 ohmech, mezi bázemi budičů, pokud správně čtu hodnoty odporů na schématu, by měly být cca 3 V, což celou věc poněkud zpochybňuje. Víc by se mi líbilo, kdyby dolní trimr byl z pozice báze 15033.
A druhá věc: Myslím si, že malá zpětná vazba si žádá párování alespoň budících tranzistorů na H21e.

Re: Identifikace schematu zesilovače.

Dívám se na to jenom letmo, ale proti čemu je ten reproduktor zapojený? Levá svorka reproduktoru  - viz vodorovná linka přes celý zesilovač a u trimru na zem (nějakou zem). Pravá svorka na nějakou virtuální zem tvořenou dvěma kondenzátory přímo z napájecích větví. A pak taky ten vstup přes diody... Podívej se, jestli jsi to dobře obkreslil. Protože mezi to, kam je připojen reproduktor, to ani hrát nemůže.

Re: Identifikace schematu zesilovače.

Proč by to nehrálo? Si nikdy neviděl zesilovač s kbelíkem na výstupu? Tu máš ty kbelíky prozměnu dva, jako "napěťový dělič".
//Bo tam tu chybu nevidim ani já?//

Re: Identifikace schematu zesilovače.

a není to schema jenom torzo topologie typu QSC RMX?Byly tam pokud si pamatuju pro oba kanály rozdílné desky.Něco jako Master,kde byly i operáky a LM13700 a k tomu Slave kde bylo cosi jako na obrázku.Sázím se sice nerad,ale... smile

Re: Identifikace schematu zesilovače.

Díval jsem se na schema a opravdu se to podobá tomu QSC RMX.Našel jsem k němu servisák,tak naštuduju jeho nastavení.Konce jsou totožné a dají se zaměnit.Ti Španělé to okopčili a ještě blbě.

(upravil jik 29. 12. 2011 14:40)

Re: Identifikace schematu zesilovače.

Jan16: Jasně že jsem takové věci viděl - některé zesilovače to takhle dřív mívaly (i některá verze Sinclaira? ...nevím přesně). Ale já mluvím o té zemi, ke které je to připojeno. Mluvím o tom bodu mezi oběma trimry 5k. Tam je to připojené na zem a k té zemi je připojený i reprák. Ale třeba se blbě dívám, teď jsem přijel z daleka smile .

Re: Identifikace schematu zesilovače.

2 Pavel 16: Co říká servisní dokumentace o nastavení trimrů 5k?

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Identifikace schematu zesilovače.

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£