(upravil DJ_Rix 24. 12. 2011 13:51)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Tak myslím že zrovna Sendy nedostatkem přístrojového zázemí netrpí...:lol:

EDIT: Sendy,tak jsem mrknul na ten Fluke 189,je teď jeden ve stavu nového na ebay v aukci. Tak uvidíme kam se cena vyšplhá. Je to sice přes můj limit,ale máš pravdu,na elektroniku je vhodnější,rozsahy jemnější,některé funkce asi nevyužiju,ale to nevadí....

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

ondra323:

Měl by ses trochu krotit..V názvu vlákna je lepší multimetr a jak správně Sendy poznamenal je to Fluke. Je jasné že amatér, začátečník si pořídí něco u ťonga za 70,-..
Jenže po čase zjistíš že ti u šnůry upadne hrot, že občas ohmetr ukazuje při zkratovaných  svorkách stovky ohmů, občas se ti přestane zobrazovat některý segment na displeji...atd. Koupíč teda no-name č. 2 za hříšné 400,- a po čase se ti stane něco podobneho jako u toho tonga. Případně ho omylem přepnutý na odporový rozsah připojíš na napětí..milý multimetr půjde kukat.

Zkrátka, pokud nemáš s něčím zkušenost měl bys držet hubu a šoupat nohama a být vděčný za každou radu co ti tady staří praktici udělí..

Klidně si kupuj levné sračky ale neblbni tady hlavu někomu kdo chce "lepší multimetr"

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Muhehe,právě jsem vyhrál aukci na ebayi,dle prodejce nový nejetý Fluke 189 i s poštovným za 290 USD!!! big_smile Až přijde,podělím se o zkušenosti...

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Ouuu, sory, že diskutuju, nechceš mě dát rovnou ban....? V názvu vlákna je Fluke ale s otazníkem! Taky jsem psal o koupy v nejvyšší řadě UT, ne to co tu mam na stole já. Nepodsouvej mě čínu za 90 kč, to jsem nikde nepsal, naopak Sendy o ní psal-ten co nemá nouzi o supr měřáky.

Kdybyste pánové věděli s čím mám možnost denně ve firmě měřit, posadili byste se na prdel, já moc dobře vím co je kvalitní měřák a jaké jsou skutečné potřeby na něj. Na to si většina z vás nevydělá za celej život, ale hlavně že jsou tu plnné huby keců a konkrétnost se jaksi zcela vytratila.

Web

(upravil mir.ku 24. 12. 2011 21:38)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

... běž si opláchnout péro vlažnou vodou aby jsi vychladl a pak si přemrskni ještě češtinu ty literáte ... cool

... tak nás zkus posadit na tu slibovanou prdel, pochlub se, že čím teda měříš ... ponauč bezvěrce, o co že tak přicházíme ...

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Nějakej vandrák (převzato od Rytmuse) si myslí že to ví, a Fluke je pro něj luxus... Je to veskutečnosti jen konečně nějaká mašina, která pracuje jak má.
Takovej chytrák (asi jako já kdysi), kterýmu třeba v Nokii dovolili za patnáctku hrubého měsíčně měřit se spektrákem a škopkem za bezmála dvě mega kus, od Rohde&Schwarz opravdu není dost relevantní, aby toto posoudil.  A očividně ani tam to není žádná drahá ozdoba, ale potřebná mašina. Profík potřebuje spolehlivost, mladý bastlič zase na každém kroku zachránit prdel po průserech co provede.

DJ_Rix: Jsem moc rád, že se ti povedla tahle dražba. Jestli bude vpořádku, budeš nadmíru spokojený.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Hm:).

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Tak třeba: UT - několik dní používání před rozsvícením ukazatele vybití baterky měřím rezistivitu na odporu, u kterého jsem měl podezření na poškození:
Rozsah 20kOhm, nekontaktní měření, tzn měřím někde jinde na PCB tak, že ostatní komponenty jsou odpojeny od měřené cesty a odpor není nějak fyzicky namáhán. Změřím 18,5k.
Přepnu na rozsah 200k, změřím 32k.
Co tohle je?!!!!

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Já věděl že to někde najdu:)

http://www.youtube.com/watch?v=-13Q-UsX … C59B1D2509

Jen by mě zajímalo kde udělali soudruzi z USA chybu?

Nevim nevim jak se při tomhle chování mohu spolehnout na dobrou přesnost měření, zejména v zarušeným prostředí (v okolí silnoproudých zařízení) nebo kdekoli jinde i doma. Ty levný srágory jsou naprosto OK.

Každá mince má dvě strany. Tahle zdá se i tři. Drahá hračka a navíc takováhle mizerná odolnost vůči rušení.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Mohu potvrdit negativní zkušenosti s "chytrými" DM...  S Fluke osobně nevím (i když jsem s nima dříve už párkrát taky něco měřil), ale dost měřáků s např. TRUE RMS je totálně zmatena při měření na výstupu spínaných zdrojů i jen od malých zbytků AC složky, nebo při měření "unikajícich proudů"  (svodové proudy a s rušením s rezervou bohatě pod normou). Zejména METEXy, ale i jiné... Bohužel, dokud to člověk nekoupí, tak to neví...

A  např. DM typu M3900 (vyrábí spousty výrobců ... China) bývají podstatně (řádově) odolnější... A protože často dělám spínané zdroje až do 1kW, tak preventivně nic "chytrého" nepoužívám a často (když to jde) kontroluji výsledky skopem (byť i jen s RMS na 3čísla atd.) ...

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Ano, od teď začnem měřit doma s telefonem u multimetru, aby se vyplatilo koupit srágoru za 500... Co naplat, že si s ním ten odpor (viz #28) stejně nezměříme....
Je to chybka díky použití "advanced" komponentů nebo procesorů, které jsou holt od sběrnic citlivé, ale nacpat tam velkou Alteru/xilink v QFP pouzdru by asi nebylo moc košér.

(upravil zuki 26. 12. 2011 13:09)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Já bych dle mých letitých zkušeností řekl, že velkou chybou (viz mnou zmíněné měření unikajících proudů, které není v žádném neobvyklém VF poli a měří se např. svodový proud do GND celkem (m) daleko od vlastího pole měniče) je to, že dnes často navrhuje elektroniku každý digitální  mamlas a neumí zařadit aspoň RC článek na AD vstup od uP nebo vstupu operáku a tím aspoň s minimální strmostí vymezit pracovní obor (frekvence) měřáku...

A pak holt musí mít doma (v práci) člověk min. dva měřáky - jednu srágoru a jednu profi, aby věděl, že to co naměřil je OK... smile A samozřejmě nemůže od srágory za 500 čekat, že změří napětí na 3místa ( i když má třeba čtyři), když v jeho pdf je uvedena přesnost +-3% +-8dg.   smile

Takže za mě: dva až tři měřáky a min jeden "profi"... na vybavení se nemá moc šetřit ( v hospodě se dá utratit občas víc, než za slušnej měřák).

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Souhlas zuki, naprostej souhlas.

Web

(upravil Sendy 26. 12. 2011 21:14)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Fluke 187 (nikoliv 87) mi jedenkrát v ruce začal ukazovat nesmysly, konkrétně překročení rozsahu při měření na výstupu zdroje 48V. Druhý použitý přístroj byl nějaký Metex, ten ukazoval kolem 50-55V, nestabilní údaj. Když se dotáhl skop a pořádna sonda, našlo se cca 50V se superponovanýma špičkama nad 1000V. Metex od toho měření měřil blbě, šel do záruční opravy a myslím, že ho vyměnili kus za kus.

Když si dal někdo práci s hledáním nějakého videa s F87, tak si taky mohl někdo dát práci a najít, které UNI-T šmejdy nevyhověly normám. Hned první odkaz vidím http://www.spotrebitel.cz/index.php?opt … Itemid=192 
Tady je zákaz prodeje na UNI-T, typ UT30B, a nepochybuji o tom, že podobné vady měly další modely, jenom se nedostaly do kontrolních nákupů. Nějak moc nemám důvěru k firmě, jejíž některé výrobky jsou životu nebezpečné.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

mám doma Metex M3870 , použil som ho raz a odvtedy leží v skrini , nemám pol dňa na to aby som čakal kým si prístroj rozmyslí čo vôbec ukáže a či vôbec niečo ukáže. Neuveritelne pomalý prístroj.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Toho metexe jsem měl v práci a fungoval v pohodě, akorát díky prašnému prostředí bylo potřeba jednou za pár měsíců vyčistit kontakty na kolečku. A komunikaci s PC se nějak nechtělo, ale to bylo spíš systémem.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Taky mě často vytáčí nějaký ten lenivý Metex (když po něm omylem šáhnu, cca před 2 rokama jich někdo iniciativně v práci poměrně dost nakoupil). Úplně rostu (a rychle hledám nějakou tu levnou šunku) při testu vodivého propojení (bzučák). U velkého procenta Metexů to cca 1sec nic nedělá a až potom to pípne.. ale to už je na mě příliš...  smile

(upravil reeb 30. 12. 2011 18:01)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Mám Metex M-4650CR, je sice o něco málo pomalejší ale že by mě to nějak sralo..

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Možná jak kterej,ale 3270 co jsem koupil do práce stál v tomto ohledu pěkně za prd,protože třeba jen ten pípák se rozmýšlel přesně jak psal zuki-nepoužitelné. Fluke je zaplacen,jsem zvědav jak přijde,jestli jsem těch bezmála 6 tisíc nevyhodil oknem...:)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Doma mám M-3850D, sice mu chvilku trvá než si v automatu nastaví rozsah, takže při více měřeních ho přepínám na ruční režim, ale jinak je v pohodě.
Pípá skoro okamžitě a dost hlasitě.
Komunikace s PC chodila pěkně na Win98, na XP a 7 jsem to nikdy nezkoušel. Kabel bych někde našel, ale jak do počítače nacpat disketu?

Bohužel do práce mi nedávno koupili myslím 3270 a to je oproti tomu staříkovi šrot. Pomalý, často se chvíli rozmýšlí co má ukázat a pípák kromě tohto že reaguje opožděně skoro není slyšet.