Téma: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Zvažuji koupi lepšího multimetru. Do oka mi padl FLUKE 115,na eBayi se dá koupit už asi za něco málo přes 3 tisíce.Vzít,nebo se tomu raději vyhnout.... Nebo je nějaká lepší volba v této relaci?
Díky všem za poznatky. Přes 4 tisíce se mi moc jít nechce,ale chci něco,s čím už zestárnu...:)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Nechci šířit zlé zvěsti, ale o nižší třídě Fluke měřáků jsem slyšel zlé zprávy. Horší osazení, dost jiná konstrukce, prostě na tom šetřili, a proto to stojí tak málo. Pořád lepší než VC nebo UT, ale takový ten držák nadosmrti, který po Tobě najde vnuk a ještě ho za mlada použije, s tím bych u těchto přístrojů nepočítal. Tíhne to ke spotřebce.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Po přečtení crashova příspěvku jsem se zpotil natolik, že jsem se chopil šroubováku a měřák otevřel. Tak snad to není zas tak špatné.

http://s4.postimg.cc/dlv7ojayh/2082_dsc00038.jpg http://s4.postimg.cc/ywsrsst2x/2082_dsc00039.jpg

tesličku AZS 224 + XN125

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Ne, rozhodně v tom nehledejte žádný čínský ručně pájený odpad. Píšu tu o zhoršení od starších generací. Chtělo by to porovnat přímo s nějakým starším kusem z dob, kdy se pod 10 000 prostě nedalo sehnat. Navíc to není z mé hlavy, tak bych nerad jen tlumočil nějaký hoax.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Hlavně nekoupiit podobný FUKE...     lol

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Ty nižší třídy značkových multimetrů jsou dnes opravdu víceméně spotřební zboží. Na trhu je spousta multimetrů přesnějších, rychlejších, s více rozsahy a za značně nižší ceny. Dlouhou životnost dnes již nezaručí sebedražší výrobek, značná část komponentů do levných i těch drahých je východní provenience. Tady si myslím platíte tak 2/3 za značku a 1/3 za skutečnou hodnotu, pokud ten poměr není ještě horší.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

No podle fotky to vypadá, že se opravdu někdo trochu snažil, a není to typický bastl. Slušné a tvarované PCB, kvalita SMT pájení neurazí, přehlednost dobrá. Tohle VC nebo UT nemají. Řekl bych spíš, že značka má v dané kategorii přístrojů svou cenu, a ta je narozdíl od ceny celého přístroje skoro neměnná. Pokud koupím přístroj za 4000, může být půlka ceny značka. Pokud za 10 000, věřil bych, že to bude kus slušného matroše - pokud to už celé neprodali Číně.
Dnes jsem zas na nějakém produktu co vyrábíme viděl osazené o velikost menší kapacitory než doteď. Značka "SUNCEN" smile Dobře to vedem...

(upravil ondra323 24. 12. 2011 8:56)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Fluke sice vypadá možná trošku robustněji, ale pokud to není pro silnoproudé techniky, práci v těžkým terénu, ve vlhku a třeba i stresu.......je fluke vcelku zbytečnou a drahou ozdobou mezi měřáky. Ještě výrazně dražší je třeba gossen metrawatt....je ještě lepší než fluke? Myslím, že ruční multimetry od UT jsou v současnosti nejefektivněji investované prachy. Hramada typů, hromada užitečných funkcí i rozsahů. Provedením jsou robustní, snad i spolehlivé, rychlá automatika. A v cenovce od 2ti nahoru jsou to moc hezké přístroje.

UT70A:

http://s19.postimg.cc/t12u0vpwv/6913_img_1142.jpg

.....cena byla 1700.

Ono se totiž nižší řady zpravidla nevyplatí dělat v jiné továrně než ty vyšší. Prostě se to všechno pájí a osazuje v jedný výrobně a ty levnější jsou levnější kvůli funkčnostnímu vybavení, ne že by měly méně jakostní osazení. Bouchat každej měřák jinde by bylo strašně drahý.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Já jsem dost perfekcionista, i FLUKE bych měl co vytknout, ale rozhodně si pořád myslím, že provedením je to mercedes mezi trabanty v rozumné cenové relaci v tomto plastovém provedení. Manilulace super, displej logický, čitelný, minimalistický - mašina prostě dělá přesně jen a pouze to co dělat má. Hroty s drátama, to je naprostý kontrast k UT, kde se po roce práce (používání několik hodin denně) nemilosrdně utrhly, měníme je jak fusekle, zatímco Fluke po čtyřech letech pořád drží. Přesnost při koncích rozsahů je větší, a narozdíl od UT se mi nestalo, že bych při měření multimetru přestal věřit, a musel si vzít něco jiného. Můj názor je ten, že při nákupu jsou jen dvě volby. UT kolem 500Kč, a pak už jen Fluke(jen nevím, jak dlouho jestli půjdou s kvalitou dolů)... Nechť si každý udělá názor svůj.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Crashi,tak nějak jsem to asi chtěl slyšet.:) UT si koupit můžu,ale chci něco prostě lepšího. Asi tedy půjdu do té 115.

Jen bych se zeptal kolegy Kadrnožky: Jak je na tom s rychlostí měření? Ukáže ihned co se naměřilo?

Možná zní můj dotaz pitomně,ale koupil jsem chlapům do práce místo nějakého multimetru EDISON kopeného u Cromwellu (který u nás na údržbě docela dlouho a dobře sloužil) METEX M3270D a nepřál bych jej ani největšímu nepříteli. Ten měřák se rozmýšlí než vám ukáže co vlastně změřil. Chlapi mi ho za hodinu přinesli zpátky,že si spravili ten starej EDISON a tenhle si mám prý strčit někam...:)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

V rychlosti měření bývá UT paradoxně rychlejší, nebo rovnocenný. Ještě abych to dopověděl - od UT dostanete hned odzačátku docela hodně. Do té tisícovky je to vysloveně dobrý kup. S dražšími přístroji pak ale nabývám pocitu, že za přidané TISÍCE, už nedostávám nic rozumného navíc. Stejně tak s VC, kde mě dodnes mrzí, že jsem od nich koupil jeden "krám" asi za 3500. Pomalá nepřesná svině je to.

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

115 neznám, ale z fotky vidím sakra rozdíl proti UT... pořádně se podívejte, že Fluke obsahuje sakra drahou pojistku s vypínací schopností 1000V/20kA, která vás v případě nějaké blbosti typu "měření ampérů v síti" dokáže zachránit. Taky odolnost těchto přístropů na chyby obsluhy je výborná, odolnost proti přepětí, bezpečnostní kategorie atd. Na fotce je vidět odpor (asi předřadník) mimo desku... A co vidíme v tom UT ? Obyčejná pojistka - ani ne písková - s vypínací schopností 35A/250V, všecko našlapané na plošáku blízko sebe - asi jako v laciném číňanu za 90Kč.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Nejvyšší modely od UT jsou jistě supr, i když jsem je neměl v ruce.
Jo Fluke je robustnější, to určitě. Kabely jak píšeš. Mě se ale nikdy nestalo, že bych měl s kabely problém. Hodně záleží na zacházení. Fluke je blbuvzdorný, spolehlivý. Ale za ty prachy mě prostě nabízí málo funkcí a ještě nahouby rozsahy. Pocit z používání a kupu může být ok, ale jak píšu: po většinou je to drahá ozdoba. Radši koupím nejvyšší model UT za 5-6 tisíc, než nejnižší model Fluke. To by mě bylo líto peněz-za 6 litrů změříš základní napětí a proud+pár serepetek kolem a tim to končí, kdežto UT za 6 litrů změří na co si vzpomeneš, má mnoho užitečných funkcí navíc a jde třeba i kalibrovat.....atd. atd.....

Mít zbytečnejch 15k navíc, asi bych taky raději koupil FLUKE

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Vždyť píšu: FLUKE je blbuvzdorný, odolný při hrubém zacházení při použití měření v silnoproudu. Na co tohle potřebuješ v laborce na slaboproud...? Součástky namačkaný blízko sebe? V čem je problém? Ten Fluke je nemá blízko sebe? Co vůbec podle tebe znamen blízko sebe?

Web

(upravil Sendy 24. 12. 2011 11:16)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Odolnost vůči svodům na desce a plazivému výboji. Což kombinace špatně navržená deska - horší ošetření desky při výrobě nebo nekvalitní maska - mizerné pouzdro naprosto nesplňuje. BTW, některé modely UT pokud vím nevyhovují evropským normám, myslím že je dovozce stahoval z prodeje - což ovšem znamená, že je klidně bude nějaká trafika doprodávat se slevou.
Vyplatí se koupit něco z vyšších řad, FLUKE 187 jsem viděl skoro novou na inzerát za 8000,-

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

187mička je na ebayi už od zhuba 6k. Ale ta 115 by měla být novější model,tedy nebude jako bazarová tak stará.....

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

A co konkrétně je na těch deskách špatně navržené? Nepájivá maska nemá!!! za hlavní účel izolovat elektricky, pouze od pájky, není to tedy náhražka vzduchové mezery apod.. Nebo ty znáš nějaké normy a parametry těch masek? Které typy nejsou pro EU trh? Můžeš být konkrétnější? Prosím věcně a konkrétněji. Jinak je to plácání do vody. Tímhle způsobem najdeš hodně much i na Fluke, byť je to robustní a kvalitní přístroj.

Web

(upravil Sendy 24. 12. 2011 12:27)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Pokud chceš odpověď na tyhle konkrétní otázky, obrať se třeba na Státní zkušebnu č. 201 (EZÚ) nebo na někoho, kdo dělá schvalovačky a nachystej si "pár korun". 

Nepájivá maska může být považována pokud vím za izolaci (doplňkovou, nebo jak to je teď v českém názvosloví), rozhodně se u některých přístrojů např. používá antihygroskopická úprava (což asi u Fluke je).  Ale ty jistě všechny současné normy znáš a uděláš nám na tohle téma důkladný rozbor.

Jestli nevidíš, že v tom UT krámu není pořádná mezera kolem pojistky, pojistka je mnohem horší kategorie, zatímco u Fluke je u namáhaných odporů výřez v desce, tak vůbec nemá smysl hledat rozdíly.

2 DJ Rix - 187/189 a podobně ti nahradí víceméně i slušný mVmetr (děliče kompenzovány do 100kHz + True RMS), měření kmitočtu je taky velmi přesné, měření kapacit je běžné jako u podobných multimetrů. Závisí co děláš, ale 115 je IMHO opravdu takový základ pro provozáka do brašny, zatímco vyšší řady jsou pro elektroniku.

Web

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Jak psal Sendy - nepájivá maska může být zároveň doplňkovou izilací, ale o to tu nejde. Jde o plno drobností, které profíkovi "voněj" a blbečka ochráněj před nejhorším. Jestli jde o samotné rozsahy měřících parametrů, tak tam Fluke není nijak lepší. Opravdu ti to ale stačí? Je pro Tebe lepší rychlejší auto, když krz podlahu vidíš na silnici?
Fluke je v tomto porovnání TANK.

(upravil ondra323 24. 12. 2011 13:56)

Re: Lepší multimetr: FLUKE 115 ??

Ale kdo z nás potřebuje v dílně při oživování zesilovačů schopnost izolace někola kV a vypnout proudy řádu kA? A kdo z vás je ochoten dát tak hříšný prachy za obyč multimetr? Já souhlasim, že je lepší co do odolnosti, ale za jakou cenu!
Připadáš mě jak natvrdlej Sendy. Ne, nikde se nepájivá maska nepoužívá jako doplňková izolace, to je nějakej tvuj samoúčelnej vejmysl, vim to, dělám totiž do výroby PCB (čína, čr, EU obecně).
A koukám, že ty normy taky neznáš a už vůbec ne konkrétní (údajné) problémy UT multimetrů. Pak ale nešiř vyložený bludy. Kolik máš ty těch Fluků doma nastole? Buď člověče trochu realista. Jak si může obyč bastlíř, začátečník něco takovýho dovolit...a k čemu mu to bude? Ten potřebuje hromadu dalších věcí a ne se koukat na prázdej stůl s jedním naleštěným Fluke.

U toho UT jsou izolační mezery také, pro běžné užití naprosto dostatečné, jen pro úplnost. A to je ta nižší řada.

Web