Re: Mikropájka

může ultrazvuková čistička poškodit součástky?

https://youtu.be/Li7tAxZPJk0

Re: Mikropájka

To je hodně špatnej test... Ty oscilátory by musel mít v termostatu, a ne v "nějaké" teplotě, u toho akcelerometru bych si raděj prohlídl datasheet, jestli tohle zvládne. Spíš je to o použité chemii, některý polovodičový součástky se díky poréznímu pouzdru "opijou" isopropylem, ze stejnýho důvodu při pájení horkovzduchem může puknout díky obsažené vlhkosti (popcorn efect ).  Osobně jsem tohle zatím nikdy nemusel řešit, ale synovec dělá HW vývoj a občas nějaký zajímavosti pustí...

Re: Mikropájka

Odešla mi pájka po 15 letech, tak jsem narychlo koupil v místním obchodě ZD-8906N a výkon je tak slabý, že to větší plochu ani nedokáže nahřát. Při větším množství cínu to celé zatuhne. Nepoužitelné. Po vypnutí si nepamatuje nastavenou hodnotu. Humpolácký kabel k rukojeti. Nemá ani detekci nahřátí. Zničeny 2 elektrolyty. Nedoporučuju. Velmi tenký hrot ale půjde použít na SMD.

Dnes jsem koupil Extol industrial za podobnou cenu. Eloxovaný (asi) kovový přední panel. O dost lepší silikonový kabel k rukojeti. 2 hroty v balení. Jeden je velký plochý humpolácký na tvarování plastu nebo něco mimo elektro. Druhý tenčí. Pájka si pamatuje nastavenou hodnotu. Má ochranu ESD a kalibraci teploty při výměně hrotu. Nastavení teploty přes otočný potenciometr je velice rychlé na rozdíl od mačkání tlačítek. Nahřátí indikuje za 10 sekund, ale finální teplota je tam tak za 20. Za cenu 1200Kč parádní.
Ještě jsem koupil odpájecí stanici zd-8915. Odpájeno pár součástek a funguje dle předpokladu.

(upravil armaman 18. 4. 2023 12:21)

Re: Mikropájka

Tak prispejem aj svojou trochou  do "mlyna".

KSGER

Re: Mikropájka

Taky KSGER, mám snad už třetí rok, a není problém pájet silový věci, kde jsou přívody Cya 16mm2 stejně jako 0603 smd, dokonce se stejným hrotem smile https://www.aliexpress.com/item/1005005 … R8sbYaAS9d
Je to na T12 hroty, kde je ohřev přímo v hrotu, tj rychlý, a dokáže to ohřát i větší plochy 70um mědi bez problému.
hroty třeba zde: https://www.aliexpress.com/item/1005002 … wQAXGNs2HP nejlepší zkušenosti mám s BC2, BC3,BCF2, BCF3, mají plošku, tj jde ohřát i něco většího, a naopak, mají hranu, když se otočí, což je někdy dobrý na smd...

Re: Mikropájka

KSGER je luxusni smile

Pro vetsi vykony vypada dobre Aixun T3A na JBC C245 hroty (200W)

https://www.aliexpress.com/item/1005002 … Redirect=y

Web

Re: Mikropájka

Tak dnes som porobil dake uz zname upravy. Chladic uz netreba zdvihat a posuvat.
PE som spojil s krabickou a pridal svorku s 1MOhm odporom, podlepil skrinku pod zdrojom.
FG-100 som musel riesit sporom nakolko bola hlinikova platna pod sondou doskriabana a teploty oproti multimetru so sondou boli rozdielne az o 100 stupnov. Ali mi uznalo spor a peniaze mi vratia.
Takze nakoniec som na meranie a kalibraciu pouzil multimeter so sondou.
Uspesne. smile

(upravil mechanik 25. 4. 2023 17:02)

Re: Mikropájka

Z číny to je občas dorob si sám. BV či komu to tu nefungovalo a musel si to sám opraviť. Ja by som doporučil značkovú nečínu ktorá bude zaručene fungovať a to dlhé roky. Tu je špičkový stroj za 330e smile   https://eleshop.eu/jbc-cd-2bqf-soldeers … 0watt.html   

Kábel tenký, lahký a ohybný ako sonda k osciloskopu. Navyše asi z teflonu takže keď sa dotkneš hrotom vôbec sa netaví. Tiež ti to šetrí hrot pretože vždy po odložení do stojanu sa hrot prepne do režimu s nižšou teplotou. Tiež to nemá žiaden vypadávajúci blbý USB konektor. Čo mi blbne aj na telefone... Toto má masívny konektor podobný 5 kolíku ktorý sa zaistuje takže ti nevypadne ani keby si to za neho držal vo vzduchu big_smile Tiež velký kvalitný displej, pogumované gombíky. Keby ti ušla ruka a hrotom si išiel na displej tak nevadí, vyzerá byť sklenený a celá základna je tiež kovová až na spodok... Mám pocit že to má dokonca menitelné hroty za chodu. Je tam na to taký plech...

(upravil armaman 25. 4. 2023 17:36)

Re: Mikropájka

Vážne? Fajn, nech sa paci. Nikomu nic nevnucujem a nikoho neodhovaram. Tvoj pristup mi je znamy.
Ja som spokojny a tam to zacina a konci zaroven. Tie upravy nie su nic svetoborne a ludia su s tym spokojni. A pri mojom style a frekvencii prace s nou ju mozno este aj vnuk zdedi.

Re: Mikropájka

T12 se taky dají měnit za chodu.

Re: Mikropájka

Presne. KSGER ma na vyber rucky aj bez aretacie. T12 staci chytit pri tele rucky tam je prijatelna teplota a hrot ide v pohode vymenit za plnej prevadzky stanice a to aj pri rucke s aretaciou aka mi prisla v sete. To iste pri odlozeni rucky sa tato moze prepnut do STB modu. Kabel je tiez teflon, tepelne odolny.
Ja plne rozumiem tomu ,ze ak na to dakto ma a robi s pajkou casto tak sa investicia do dacoho v cene JBC oplati.
No na bezne drobne a nie caste opravy je KSGER s tym co dokaze v tej cene luxus.

(upravil reeb 25. 4. 2023 20:09)

Re: Mikropájka

JBC je pro profi nasazeni, pro firmy, pro svatecniho bastlire to nedava smysl (podobne jako si koupit novy multimetr Fluke nebo Keysight).
KSGER nema v cene/kvalite konkurenci. Cinan ale uz uspesne pajcl i tu JBC smile

https://pl.banggood.com/BEST-BST-933B-P … Country=CZ

Web

Re: Mikropájka

JJJ na tu BESTku jsem sem už dával odkaz. Já bych trochu schladil ty nadšené vášně na JBC, jako jeho několikaletý uživatel mohu (bohužel) potvrdit, že ty jejich hroty poměrně rychle oxidují a degradují, životnost je tedy nic extra, možná proto dělají ty hroty i ve LONG LIFE verzích big_smile ,doma vám to asi vadit nebude pokud nepájíte 8 hodin denně, ale je dobré to zmínit, stejně jako fakt, že ještě rychleji to dělají hroty do KSGERa, akorát že tam nestojí hrot 700 ale stovku smile

(upravil mechanik 25. 4. 2023 20:39)

Re: Mikropájka

Hroty mám originál ale je fakt že 8 hodín denne s tým nerobím. Zatial mi funguje roky. Je to kvalitnejšie dokonca než weller a všetko čo som mal.

reeb, to je ako tvrdiť že kvalitné auto je pre toho kto vela jazdí. Ono je to pre každého kto si to zaplatí a keď je vec kvalitne urobená tak to poznáš hneď. Až na životnosť teda. Keby sa mi to pokazilo tak budem pekne nasraný big_smile Naštastie narozdiel od číny to má niekolkoročnú záruku a stačí to poslať späť.

kaed, nevidím na to žiaden úchyt ani priestor kde by sa ten horúci hrot "odložil". Asi skôr myslíš čisto technickú stránku. Teda v kombinačkách to asi vymeníš.

Re: Mikropájka

Jake mas vybaveni labaku? Doufám že aspon multak Fluke 8558A, osciloskop predpokladam neco 4x 1GHz (Tektronix MDO3104) a generator 1Ghz Tektronix MDO3104 smile

Web

Re: Mikropájka

Taky bych na pájku za osm litrů musel chvíli šetřit, i když by se mi líbila. Na druhou stranu, je to tepelný zdroj, takže jde taky o bezpečnost. Mám obyčejného Solomona, což je nepochybně čína, s pomalým náběhem a mnohými nectnostmi jako vakl v konektoru a podobně. Přesto si myslím, že riziko totálního selhání s možným požárem je menší, než u pochybných kopií zcela bez záruky původu, které jsou nabízeny neznámými výrobci v nejrůznějších variantách, které navenek vypadají stejně, ale nikdo neví, co je uvnitř.

Re: Mikropájka

https://www.youtube.com/watch?v=BxvPT4n7p4E za me je vnitri zpracovani uchazejici..

Web

Re: Mikropájka

Teď koukám, originál za 330,- EUR a pajc za 257,-. Kdyby to dal číňan za třetinu, tak možná, ale tenhle malý rozdíl za to nestojí.

Re: Mikropájka

Tak ono šlo spíš o rozdíl 330 eur vs 50 za KSGER..

Web

(upravil kaed 26. 4. 2023 0:14)

Re: Mikropájka

Nějakou mikropájku už jsem taky vystřídal, od tzv servisní Solomon 40W přímo na 230V, přes cosi z hadexu, co nedokáže rozehřát ani středně velkou plochu na desce, a ten KSGER výrazně přehrává i základní pájecí stanice od wellera. Samozřejmě nechci hodnotit životnost v každodenním nasazení, ale to asi ani není předmětem téhle diskuze. A jak s tím tavidlem, co kdo používáte? Kalafuna se dost blbě čistí, a na SMD je podle mě nevhodná.

Trochu off, ale s pájením to dost souvisí -  Co kdo používáte za tavidlo, já jsem koupil kdysi Amtech RMA223, funguje dobře, akorát přes 1.5mm jehlu, co mám nasazenou na stříkačce, ho za studena nedostanu, musím to nahřívat hrotem, abych to protlačil, což mě dost s**e.