Re: B&C středy a co k tomu?

Crashpc napsal:

8PS21 je pořád takový dost středový, bylo by potřeba s ním pracovat trošku více než jen prdnout do bedny s jednoduchou vyhybkou. To projekt asi prodraží,...

Ideální je mít možnost aktivní ekvalizace. Další možnost je vložit mezi zdroj signálu a koncový zesilovač pasivní RC článek za deset korun - to ale předpokládá, že zdroj signálu zvládne bez problémů krmit impedanci okolo 5 - 6 kOhm (dá se jít výš, ale s tím roste celkový útlum toho článku).

Takový pasivní filtr by mohl vypadat nějak takhle, jsou to dva odpory a kondenzátor:
http://s4.postimg.cc/fgv2qitdl/148_p_rc_kor.jpg

Výhoda je v tom, že na výkonovém stupni se zachová maximální citlivost a ve výhybce může být jen samotná propust, což je přinejmenším mnohem menší a levnější cívka, než kdyby se musel řešit baffle-step a tohle všechno tam.

Re: B&C středy a co k tomu?

Hezký den všem, mám tu opět díl, který se měří déle. Asi se tu blíž znáte z fóra. Kdo je Martin S. ? Upravoval stávající odlitky nebo dělal nové? Jak vidím pomoc tu najdu. A za to všem moc děkuji! Nějaké námitky jsem tu nenašel na použité repro a driver. Jen připomenu jsem více laděný na PA. Nákup repro bych viděl na leden či únor. bohužel dříve to nevidím lépe z časových důvodů. Je první den v měsíci a mám skoro 8 hodin přesčasů. Tím chci jen naznačit že čas na výběr a diskuzi kolem ještě určitě máme. Díky své práci mám takovou uchýlku a to že vše musí být do detailu propracované. Takže to se mnou budete mít těžké. Jinak v elektronice jsem se pohyboval na škole, takže pájení mi problémy nedělá. Porozumím i jednodušším obvodům. A na práci se dřevem mám v rodině stolaře.

(upravil MaBat 1. 12. 2011 23:02)

Re: B&C středy a co k tomu?

C4kit0 napsal:

mám takovou uchýlku a to že vše musí být do detailu propracované

No, upřímně, těžko mluvit o něčem celkově do detailu propracovaném, pokud bys měl použít už základní stavební část, konkrétně tedy zvukovod, která do detailu propracovaná sama o sobě není. Kdybych to měl stavět, rozhodně bych do výroby zvukovodů zainvestoval, i kdybych si na to měl něco málo přišetřit. Je tak šance udělat si vše po svém a hlavně tak, jak se sluší a patří (nejen, že by to lépe vypadalo). Není problém to navrhnout, kdyby ses naoknec rozhoupal, klidně dej vědět.

V podstatě by šlo o to co nejvíc se přiblížit tomuhle: http://www.gedlee.com/Harper.htm
Ta ozvučnice by se podle mě dala ještě krapet zmenšit.

Re: B&C středy a co k tomu?

Hezké ráno,
tak trochu jsem začal slintat big_smile je to vlastně to co jsem chtěl. Jen jako povrchovka černá matná. mad Toho kdo vymyslel lesklé povrchy bych zavřel až zčerná. Takže mé požadavky jsou jasné B&C Speakers 8PS21 + BMS 4538 + zvukovod geddes (The Harper8a).

Re: B&C středy a co k tomu?

Pro "zvukovod geddes (The Harper8a)" bys potřeboval něco takového (vodorovná je osa zvukovodu, svislá poloměr průřezu).
Úhel hrdla pro BMS 4538 je cca 22°.

http://s4.postimg.cc/kxmgt0kl5/148_wg8_8ps21.jpg

Re: B&C středy a co k tomu?

OK chápu, předpokládám, že už to jsi nad tím nějakou dobu strávil smile A máš to promyšlené. A určitě bych tě ke stavě využil/zneužil.

(upravil MaBat 3. 12. 2011 20:32)

Re: B&C středy a co k tomu?

Můžu ti poskytnout přesné souřadnice profilu zvukovodu a kontakt na lidi, kteří to umí vyrobit na CNC. Bude to tak stačit?

Jen BMS 4538 už mi na to přijde zbytečně robustní, resp. drahej. Když už ne B&C DE12, která by tam musela stačit a stojí polovinu, tak osobně bych tam dal Celestion CDX1-1425. Krom toho, že je taky dobrej, má jednu velkou výhodu - jednoduchou montáž, není pak třeba řešit montážní mezičlánek mezi driverem a zvukovodem.

Jelikož mám doma jak CDX1-1425, tak 8PS21, tak v případě, že by se to takhle realizovalo, vzal bych si dva zvukovody, popř. rovnou čelní desky, taky. Mělo by to pro tebe tu výhodu, že bych to celé mohl odměřit a odladit u sebe a pak jen dát k dispozici dokumentaci, nikam bys nemusel nic vozit na zmeření. Se 7+ kusy už by mohla být cena za ty zvukovody docela zajímavá. V případě, že by se dělaly rovnou celé čelní desky včetně zvukovodu z jednoho kusu, dá se to celé udělat velice hezky, hlavně už včetně toho hranatého zapuštění pro basák a celé to asi může vycházet i o fous menší, než kdyby se dělal zvukovod zvlášť.

Re: B&C středy a co k tomu?

Šel bych do toho jedině s B&C DE12 tak jak je původně celý projekt koncipován. Přeci jen když už to nebude s tím BMSkem, tak si nechám udělat celou čelní stranu se zvukovodem. Tak jak je to na stránkách projektu. Děsila by mě totiž jedna věc a to je, že odladím celý projekt na Celestion CDX1-1425, kterého je na dvou českých shopech po kusech a pak náhodou nebudou. smile Protože jsem se rozhodl, že projekt postavím 2x teda budu stavět domácí kina dvě. Tak to nebude jen pár kusů. Pochopím, pokud chceš mít osazení s drivrem, který už máš koupený. Kontakt na lidi a za dokumentaci bych byl velice rád a samozřejmě bych to nenechal bez odměny.

(upravil MaBat 4. 12. 2011 15:59)

Re: B&C středy a co k tomu?

CDX1-1425 není problém koupit tady: http://www.lean-business.co.uk/eshop/4- … p-520.html
Budou jich mít nejspíš dost. Jeden by i s poštovným vyšel okolo 1600 Kč. Kupovali jsme takhle nedávno asi tucet CDX1-1745.

Tvar zvukovodu ti pošlu, ale je to vázané na konkrétní driver, pro který je tedy třeba se definitivně rozhodnout.

Pro DE12 bude potřeba udělat montážní mezidesku stejně jako tady, resp. u originálu.
Tohle s 1425 odpadá, tomu stačí dvě závitové vložky.

Re: B&C středy a co k tomu?

Jsem pro DE12, desku si nechám udělat u kamaráda v reklamce. smile
A moc děkuji za komunikaci! smile

Re: B&C středy a co k tomu?

OK. Tu desku je nicméně dobrý frézovat už spolu se zvukovodem.

Re: B&C středy a co k tomu?

Tak jak, chceš se do toho pustit?

Re: B&C středy a co k tomu?

pokial hladas superlacne riesenie.. tento: http://1111.sk/18-sound-xd125-driver-s- … ?ItemIdx=9  driver/horn bol celkom uspesne pouzity s osmickou.. hladaj "mini econowave" za tu cenu asi nic lepsie nevymyslis

Re: B&C středy a co k tomu?

Hmhm, docela se mi ten Váš projekt líbí. Něco takového bych si časem docela rád také udělal... Případně, pokud na to úplně nespěcháte, bych se možná i přidal, bylo by to možné? Jinak jen taková poznámka - driver, který je u toho projektu na fotce, není DE12, ale DE10 - http://www.gedlee.com/Harper_parts.htm

Re: B&C středy a co k tomu?

Nevím, jestli má autor vlákna stále zájem to stavět. Nebráním se nakreslení profilu zvukovodu a mohu se teoreticky postarat i o vše ostatní, ale musel by být jasně deklarovaný seriozní zájem, nechtělo by se mi věnovat tomu čas nadarmo...

Kreuz napsal:

... driver, který je u toho projektu na fotce, není DE12, ale DE10 - http://www.gedlee.com/Harper_parts.htm

On to potom změnil.

Re: B&C středy a co k tomu?

Koukám, že nikdo jiný se k tomu moc nemá... Nevadí. Já bych zájem i měl, jen ne teď, jelikož zbytečné finance se mi teď doma zrovna neválí big_smile. Takže pokud se na to nepospíchá, tak třeba za nějakého čtvrt roku bych se k tomu klidně vrátil. Vím, nebo alespoň tuším, kolik takový návrh sežere času, tudíž naprosto chápu, že chceš jistotu...

Projekt mě zajímá z toho důvodu, že zvuk PA se mi líbí,  ale chtěl bych se zeptat, jaké výhody má nadoma driver oproti kalotě?

Re: B&C středy a co k tomu?

DE10,DE12,DE160 ještě i de250 a DE400TN jsou mi moc příjemné. Rozdíl se asi slovy nedá popsat, ale výhody mě nenapadají. Prostě je to jiná volba.

Re: B&C středy a co k tomu?

Nevím sice co myslíš zvukem PA, jen doufám, že ne to co já. smile
Přínos driveru nevidím primárně ve vyšší zatížitelnosti a citlivosti, ale v kontrole směrovosti zvukovodem. Pokud se to, jako v případě OSWG, podaří provést s minimem difrakcí je výsledek velmi příjemně a přirozeně znějící. Čím víc nahlas (nemyslím tím nic extrémního), tím je driver v dobrém zvukovodu lepší. Bohužel je to oproti kalotě i významně dražší.

(upravil MaBat 27. 1. 2012 21:21)

Re: B&C středy a co k tomu?

Můj názor je ten, že driver hraje prostě líp - čistěji, přirozeněji, naprosto nenuceně a to celé předevěím s obrosvkou rezeverou v dynamice, a ani bych osobně neřekl, že kontrola směrovosti je celým klíčem k úspěchu - viz měření malého kaloťáku od Daytonu, které jsem kdysi, přinám se ze zvědavosti, dělal na OSWG (graf na konci příspěvku): http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=180973#p180973

Dokonce jsem přes to pak z legrace zkusil zahrát a v prvním okamžiku bylo pro mě až překvapivě jasné, že to je v přímém srovnání s driverem zcela "o ničem". Typický šustivý, šedý, nerealistický a nezáživný stejnozvuk... Je tam zkrátka ještě něco, co hraje roli, a moc věcí kromě nepatrného tepelného namáhání a velké citlivosti (tedy účinnosti - oproti přímovyzařující kalotě řádově vyšší) mě nenapadá. Zkreslení roli nespíš nehraje (viz Geddesovy experimenty se zkreslením driverů), jestli obecně nižší míra difrakce ve zvukovodu (lepší přizpůsobení tvarem vlny u hrdla), nevím...

Každopádně bedna s driverem ve zvukovodu může hrát i velmi špatně a neposlouchatelně, ale to každý ví, a je poměrně snadné takovou bednu udělat. Nepoměrně náročnější je udělat tu hrající. Základem je dobrý zvukovod a výhybka. A samozřejmě středobas, schopný čistě zahrát dostatečně vysoko.

Re: B&C středy a co k tomu?

MeathMan - nepotrpím si na květnaté popisování zvuku typu: "medový zvuk s přívlastkem fialek" big_smile ale ty výšky u PA driverů mají prostě takové pevnější tělo, nebo jak bych to napsal... Ty kaloty, alespoň co jsem slyšel, tak víceméně cinkají, ale žádný "hluboký" vjem/pocit z toho člověk nemá. Ale možná byla chyba jinde, to nevím, zas tak zběhlý v tom nejsem...

Každopádně mě tento projekt celkem zaujal, a pokud by byli i další zájemci, určitě bych do toho šel... Jen je potřeba u této volby měničů o celkem vydatné podložení subwooferem, předpokládám?