Re: B&C středy a co k tomu?

Já myslím, že mu zase zbytečně motáte hlavu a snažíte se to táhnout k nějaký pomyslný dokonalosti za cenu trojnásobných nákladů. V 6NDL44 nevídím žádnou výhodu, větší kmitačka není pro doma nutná, spíš naopak. 6PS38 má kamarád ve dvou satelitkách spolu se subem s DAS15P, dělí to okolo stovky, protože už to prej pod tím netáhne (tady bych rád upozornil, že ten DAS je hnanej RMX1450 která mu při jeho "normálním poslechu" bliká do clipu). Reproduktory typu 15PS76 doporučuju, protože sice jak říká Crash z toho 25Hz nevytáhne, ale mnohem líp se potkají s těma 6", vzhledem k vysoký děličce.

Re: B&C středy a co k tomu?

A co dáte k tomu šestipalci za vejšku? Pokud kaloťák, tak z toho bude úplně tuctová bedna bez života. Pokud driver, tak jakej zvukovod? Prostě si myslím, že se s těmi šestipalci nemá moc smysl zabývat. 8PS21 je i levnější, než některé šestipalce, které tu padly. Problémem je šlušný zvukovod, A9090 není nic extra, i když použít by šel. Navíc sám psal, že o peníze až tak nejde, proto taky můj návrh na lepší -vlastní- zvukovod. Pak by to IMHO bylo celkově víc než slušný.

V čem je větší kmitačnka na doma horší, než menší?

(upravil KarelXth 30. 11. 2011 11:57)

Re: B&C středy a co k tomu?

Mabat: OK, pokud to mám brát podle sebe, pokud by to pro mě opravdu nebyla vášeň, tak kdyby mi někdo navrhl ať si vymyslím a udělám vlastní zvukovod tak bych ho asi poslal někam. Samozřejmě nemám nic proti, naopak tvoje práce se mi líbí i když jsem to nikdy neslyšel. Ale ať se rozhodne tazatel.
   S tou větší kmitačkou to bývá tak, že větší kmitačka=větší váha=horší středy. Nejde to samozřejmě říct paušálně, nicméně pochybuju, že by v domácím kině někdo narazil v 6" satelitech na tepelné limity. Naopak větší Xvar toho toho PS38 určitě přijde k dobru.
   Samozřejmě nemám nic třeba proti 8PS21.

Re: B&C středy a co k tomu?

souhlasim a taky bych podotknul, že tahat reprák, v tomhle případě vyloženej střeďak, s Fs cca 150hz někam pod 100hz, kde se budeš snažit to dělit se subem (nesmyslně nízko pro střed a nesmyslně vysko pro sub)m jako dost zoufalou a zbytečnou záležitost. Jestli chceš driver, tak to udělej jako 8" + 1" třeba v Daytonim WG. Nebo si to nech udělat na CNC, když nejde o peníze.

Web

(upravil MaBat 30. 11. 2011 12:17)

Re: B&C středy a co k tomu?

Na zvukovodu není díkybohu už moc co vymýšlet. Stačí jen hodit na papír a dát k výrobě.

Větší hmotnost s horšími středy nijak přímo souviset nebude, viz 12TBX100 a podobné a větší basáky s 4" cívkou a celkovou kmit. hmotností 100+ g, to bývají dobrý repráky až někam ke kilohertzu. Naopak ty "lehčí", popř. i menší, bývají hůř tlumené, jelikož účinné tlumení stojí hmotnost, a okolo 1-2 kHz jsou na tom skoro všechny repráky stejně bídně, čest výjimkám - zase těm lépe mechanicky zatlumeným. Nebo z jiného soudku, 5" Morely, které mám v budkách u PC, mají cívku asi 75mm a rozhodně se nedá říct, že by měly problematické středy, i když moc přes 1 kHz je opět nepouštím (šly by bez problému někam ke 3kHz) - tam je to dané zase víc membránou a mechanikou kmitajícího systému jako takového.

Zkrátka, po všech těch zkušenostech, u mě větší reprák = lepší reprák a větší cívka = lepší cívka:)

Re: B&C středy a co k tomu?

12TBX100 je někde použitá na sředy? Samozřejmě že i reproduktor se 4" cívkou bude umět hrát středy, ale má 4" cívku proto, aby vydržel velké zatížení, ne proto, že by z principu byla 4" cívka lepší na středy. Při domácím použití tahle potřeba odpadá.

(upravil MaBat 30. 11. 2011 12:59)

Re: B&C středy a co k tomu?

Jo, 12TBX100 je z více důvodů výborný basák do takového dvoupásma a používá se. Osobně mám v bednách 18Sound 12LW1400, což je podobný.

Ono s tou zatížitelností je to trochu složitější - jednak existuje dlouhodobá (známá "komprese"), ta jako taková doma jistě problém nebude, ale pak existuje taky krátkodobá, tj. okamžité zahřívání cívky spolu s dynamikou signálu, a s tou je to horší, jelikož tak může docházet k modulaci, nejen k prostému poklesu SPL. Čím je cívka těžší, tím méně na to trpí. Možná ale, že na doma už je 4" v kombinaci s citlivostí >93dB/m opravdu zbytečná - tam pak jde jen o to, že podobně kvalitní repráky se s měnšími cívkami prostě moc nedělají.

To je taky důvod, proč tolik záleží na citlivosti - čím citlivější, tím menší proudy a tím menší tepelné problémy. Ruku v ruce s větší cívkou pak už vůbec není co řešit. Kdo neslyšel, neví, co je nezkreslená dynamika. To celé se týká minimálně stejně tak i vejškáčů (kalota s 28mm cívkou a citlivostí 90 proti driveru s cívkou 44mm a citlivostí >100).

Re: B&C středy a co k tomu?

A kde se teda používá?. Já bych ho bral do dvoupásma, ale dělenej tak maximálně na tom kilohertzu, to chce zase hodně drahej driver a jsi na 10000,- za bednu. Ano, chápu že jsi perfekcionalista a nemám nic proti a sám mám doma většinou výhradně PA reproduktory. Nechci mluvit za C4kit0, ale myslím že tohle nebylo v jeho zadání, spíš se bojím že ho to odradí od stavby a půjde si něco koupit.

(upravil MaBat 30. 11. 2011 13:05)

Re: B&C středy a co k tomu?

http://www.gedlee.com/Loudspeakers.htm

12TBX100 + DE250 ve 12" zvukovodu, dělené opravdu okolo kilohertzu. Na doma můžeš takový driver pustit bez problému i pod kilohertz. Bohužel zvukovody na to nejsou běžně k mání.

Nevím, proč by ho to mělo odradit? Jen jsem chtěl napsat, že když už, tak bych použil k jeho záměru místo šestipalce osmipalec...

Re: B&C středy a co k tomu?

MaBat napsal:

Jen jsem chtěl napsat, že když už, tak bych použil k jeho záměru místo šestipalce osmipalec...

Souhlas, není nic co by bylo v neprospěch většího středobasu, jenom jsem původně vycházel ze zadání na 6". Je pravda že to s osmičkou bude asi jednodušší.

Re: B&C středy a co k tomu?

Já zas vycházel z:

5 dvoupásmových regálovek. ale pokud by jsi vybral něco jiného nebo kdokoli jiný. Tak klidně s názory sem.

smile

Re: B&C středy a co k tomu?

Hezký den všem. Bohužel jsem v práci tento týden na přesčasových hodinách, nějak na ty bedny vydělat musím. smile ale fórum pročítám postupně celý den. Po zvážení všech aspektů. Půjdu do těch 8PS21 na uvedených stránkách to mají změřené v kompletu s driverem. A s výhybkou. Což byla moje největší starost. která by mi tím odpadla. Když si to tak spočítám jako komplet je to ještě v únosné hladině. Dávám na názor zdejších guru a milovníků audia. Jen se chci zeptat možná hloupě co je na té horně špatného že bych ji měl nechat udělat na cnc nebo zcela jinou. Myslím tím A9090. smile Děkuji jdu zas pracovat.

(upravil KarelXth 30. 11. 2011 21:34)

Re: B&C středy a co k tomu?

Když napíšu že na A9090 není špatného celkem nic, tak mě někdo okamžitě popraví, doporučil bych poslech. Jestli máš na mysli tu kombinaci s BMS4538 je to určitě velice slušná sestava.

Tak to jste mě kluci překvapili, čekal jsem horší smršť:-).

Antonio: hotové je tohle: http://www.prodance.cz/protokoly/bc_8ps … a9090m.pdf

Re: B&C středy a co k tomu?

Když už staví s osmičkou, je blbost k tomu dávat A9090m, která to dole nedává. Mimochodem C4, předem se připrav na velice hrubé odlitky, které je třeba opracovat. Jinak dávám do placu ještě jednu dobrou kalotu: Sica Z009160

Patrně si to nakonec budeš muset nechat změřit, nic už hotového asi není.

(upravil MaBat 30. 11. 2011 22:07)

Re: B&C středy a co k tomu?

A9090 je jistě dobře použitelná. Potřebuje zvukovod cca 8" v průměru. O jiném vhodnější, běžně dostupném nevím - dejte tip.

KarelXth napsal:

Antonio: hotové je tohle: http://www.prodance.cz/protokoly/bc_8ps … a9090m.pdf

Ojoj, to nevypadá vůbec dobře.

Tak to jste mě kluci překvapili, čekal jsem horší smršť

No, existují i lepší smile

Re: B&C středy a co k tomu?

hele vzhledem k tomu, že máš 5 kusů a bude to stát i nějaký peníze, myslím, že by se ti vyplatilo se domluvit s nějkym, kdo ti to změří a navrhne pořádnou výhybku. když máš 5 kusů, celkem se to v tom stratí a podle mě se to určitě vyplatí

Web

(upravil MaBat 30. 11. 2011 23:09)

Re: B&C středy a co k tomu?

Mimochodem, pokud tu mluvím o A9090, mám na mysli samozřejmě tenhle: http://eshop.prodance.cz/a9090-zvukovod/d-83920/

Vyrobený na CNC s o něco lepšími vlastnostmi by byl stál řekněme dvakrát tolik, nebo ještě krapet víc při těch 5 kusech.

Re: B&C středy a co k tomu?

Mám tu delší měření tak je čas napsat. Předpokladal jsem že výhybka je připravená k použití tak jak je. Což byla tedy špatná úvaha. S měřením beden počítám, přeci jen je to věc finančně, časově, psychicky a fyzicky náročná. Prvně bude prototyp bedny, je mi jasné že tohle vše nebudu mít za měsíc nebo dva. Pokud tu najdu ochotného člověka co pomůže s návrhem výhybky a měřením beden budu jen rád. Bydlím kousek od brna. A ano je to to měření s driverem. Opracování A9090 mi nevadí. Protože si moc nepotrpím na designové věci, tak stejně bedny budou v matné černé barvě. Protože jsou pro mě nejvíc sexy domácí kina s certifikací THX. Kdy jsou jen v neutrální černé.

Re: B&C středy a co k tomu?

Klidně bych ti to změřil a případně i o výhybku se pokusil, ale máš to ke mně trochu z ruky.

Re: B&C středy a co k tomu?

12TBX100 jsem na basy měl, a jediná výhoda je velikost a maximální SPL na velikost. Všechno ostatní snad mluví proti němu, pokud přihlédnete k ceně smile
Teď tu mám 12PS100, a oba by s 1" driverem opravdu zvládly hrát obstojně. Co to dělá se směrovkama,fází a celkově zřetelností si neumím na papíře představit, ale na ucho to není tak zlé, jak by se někomu mohlo zdát.
Je jasné 15PS76 + 6" k sobě ladí lépe než s nějakým lenochem, ale celá koncepce je nevhodná, právě proto, že by se musela ladit hodně vysoko, a to je doma víceméně průser. Vážný argument, proč to nestavět...
8PS21 je pořád takový dost středový, bylo by potřeba s ním pracovat trošku více než jen prdnout do bedny s jednoduchou vyhybkou. To projekt asi prodraží, ale pořád bych to nezahazoval do kýble. Škoda že se s tím Monacorem tak seru...
Megatoňácké odlitky jsou opravdu hrubé, ale co jsem viděl Martinovu(S.) práci, tak to přece jen nějak jde, a není potřeba při troše šikovnosti brousit vůbec nic.