Téma: B&C středy a co k tomu?

Ahoj pánové,
poprosím o radu chci postavit domácí kino.
Kdy jako středy chci použít

B&C Speakers - 6MD38 http://eshop.prodance.cz/6md38-16-ohm/d-83546/

nebo

B&C Speakers - 6MDN44 http://eshop.prodance.cz/6mdn44-8-ohm/d-87261/

jeden je ferit druhý neodym, co by podle vás byla lepší volba?

A dál co k těmto středům za výšku.

Děkuji za pomoc a nasměrování.

C4

Re: B&C středy a co k tomu?

A proč zrovna tyto repráky?

Web

Re: B&C středy a co k tomu?

Citlivost díky tomu jsem je vybral. Tíhnu spíše k PA než k hifi. Mám místnost velkou skoro 40m2 a jak jsem psal bude to jako domací kino takže doplněno sw. 5 dvoupásmových regálovek. ale pokud by jsi vybral něco jiného nebo kdokoli jiný. Tak klidně s názory sem. díky C4

(upravil Milan 29. 11. 2011 18:32)

Re: B&C středy a co k tomu?

no nechci ti do toho kecat, ale jestli to bude 5 dvoupásmovejch regálů a 1 sub, kterej budeš muset dělit proklatě vysoko, nebude to nejspíš hrát moc dobře. Do 2 pásma bych nedal žádnej z těch dvou.

Web

(upravil KarelXth 29. 11. 2011 18:46)

Re: B&C středy a co k tomu?

Pokud to mají být středobasy do dvoupásmovek, doporučuju ti spíš 6PS38, jednak jsou vhodnější do dvoupásma (MD i MDN jsou spíš čistě střeďáky) a jednak mají klidnější průběh, takže s nima nebudeš tolik zápasit při ladění výhybky.

Milan: Já bych ty PSka nezatracoval, když se podíváš na měření, zjistíš že obvyklý peak na konci užitečné charakteristiky je opravdu mírný, dají se poslouchat i samotné a bude jim stačit i primitivní výhybka. Navíc toho překvapivě hodně vydrží. A pokud jim jako sub dá nějakou živější 15", bude to slušný kino.

Re: B&C středy a co k tomu?

s hifi 7" bys to měl asi jednodušší, ale jestli to prostě musí bejt PA, tak bych se zamyslel nad vetším basákem

Web

Re: B&C středy a co k tomu?

Moc děkuji za reakce. Ano minimálně s 15tkou na basu počítám. podívám se na uvedené repro. A zas nemusim mít sub od 20Hz takže mi je jasné že bude laděný vysoko. Jak sem psal hifi nemusim nejsem ten typ co slyší trávu růst. Tím nechci nikoho urazit. Jen je to prostě fakt. A jde jen o domácí kino. Takže převážně filmy a pak hudbu.

(upravil KarelXth 29. 11. 2011 19:09)

Re: B&C středy a co k tomu?

No Milan má pravdu v tom, že se to bude muset dělit výš, než je v "hifi" obvyklé. Ty PSka asi moc pod 80Hz už nedostaneš ani doma. To ti trochu zužuje možnosti kam se subem, budeš ho muset mít pokud možno mezi předními nebo zadními satelity, ne na boku. Tak jako tak doporučuju jako sub svižnější modely - 15PS76, DAS15P apod. aby se to dalo rozumně napojit.

jenom dodávám, že nebylo myšleno dolní mezní kmitočet subu, ale dělička sub/satelity.

Re: B&C středy a co k tomu?

Jako sub 15PS76 a díval jsem se na ty 6PS38 proč ne. Grafům až tak moc nerozumím. Ale jako zkušeným matadorům v audiu vám plně důvěřuji. A co tedy k těm 6PS38 jako vrch? K umístění subu problém to není. V místnosti je místa dost maximálně se pohne s nějakou dekorativní blbostí.

Re: B&C středy a co k tomu?

Teoreticky třeba i B&C DE10, ale těžko říct takhle od oka. Zkus kontaktovat pana Huberta Mašína z Prodance.cz, mohl by mít něco odladěného s tou 6PS38. To by ti určitě ušetřilo hodně času a nervů. Umístění subu možná není problém prostorový, ale může být akustický.

Re: B&C středy a co k tomu?

Děkuji za navedení a osvětlení některých veci. Zkusím kontaktovat uvedeného pána. Pokud se dostanu k nějakému výsledku dám vědět. přeji krásný večer.

(upravil mechanik 29. 11. 2011 21:10)

Re: B&C středy a co k tomu?

ja by som išiel na tvojom mieste do 6NDL44, dokonca je v akcií  http://eshop.prodance.cz/6ndl44-8-ohm/d-87262/  to je vhodný reproduktor do 2 pásma, citlivosť sa nezdá možno velká ale má to cievku takmer ako XLS12 takže to môžeš vytiahnuť príkonom. Reproduktory v odkazoch hore sú kvalitné stredáky, to nad sub nedávaj. Ked k tomu vyberieš dobrý výškač tak to budú velmi dobré 2 pásma smile

Re: B&C středy a co k tomu?

Snahu o citlivost nelze než ocenit, ale šestipalec je na to podle mě už dost malej. Pokud nemá být součástí kina systém subwooferů (s jedním se takhle moc parády nenadělá), je třeba, aby "satelity" (kterých bude celkem kolik? 5?) šly co nejníž. V šestipalcích bych nehledal, když už ne 10", tak vhodná 8" by se snad už najít dala (8PS21?). K tomu A9090 a driver okolo 1tis.Kč. Kvalitní kino hraje nahlas, čistě a bez dunění smile

Re: B&C středy a co k tomu?

Gumové šestky od B&C jsou absolutně ok a bylo by vhodnější řešit spíše větší bedny než nahrazovat za 6" z hifi, spodní kmitočet tam je +/- stejný. Nahoru bych dal větší kalotu, Seas 29, SB Acoustic 29, Morel... Chceš-li driver, DE12 nebo DE120, ale tak malá horna k tomu nebude ideál.

Re: B&C středy a co k tomu?

Možná se zeptám hloupě ale proč měnit ty středy? Z mého pohledu bych musel koupit výkonější zesilovač, stojí o cca 500 víc za jedno repro. I když o peníze až tak nejde. A byl bych s výkonem na tom samém cca. pokud se nemýlím. Čím jsou tak dobré. nechápej mě špatně prostě se jen logicky ptám smile) není v tom žádná ironie. A taky druhá věc píšeš že jsou ty SP38 kvalitní středy a nehodí se nad sub. Proč? sub doplní pouze dolní frekvence. Na dvoupásma si myslím je potřeba kvalitních středů a výšek. Děkuji za reakci smile)

Re: B&C středy a co k tomu?

Kousků bude minimálně 5 plus 1. 2 budou jako centr. raději bych je viděl s driverem. smile opravdu by jsi volil osmičky? Ty už mi připadají dost velké. Mám jednu v subu doma a nedokážu si je představit jako satelity. smile jinak Děkuji za podnety.

Re: B&C středy a co k tomu?

Jo, 8" je v tomhle případě podle mě nejmenší reprák, o kterém má smysl uvažovat. Hifi vejšku nebrat, s ní kompletně zahazuješ citlivost a s ní související výhody. A zas když už driver, tak aspoň k osmipalci, ke kterému se dá ještě sehnat jakš-takš slušnej zvukovod.

Re: B&C středy a co k tomu?

Budu to muset probrat s NKU (nejvyšší kontrolní úřad - přítelkyně). Protože jí se ty malé krabičky co máme líbi protože jsou malé a jdou barevně ke zbytku věcí. smile a hlavně spočítat jak to bude veliká bedna...

Re: B&C středy a co k tomu?

Také jsem toto musel řešit, i když v trošku jiné aplikaci. Budu to asi řešit ještě dlouho... Ze všech stran jsem byl přemlouván a ujišťován, že nějaký smysl (PA) má na středy spíš až 8", pokud má být v jednom kuse na bednu. Rozhodně doporučím 8PS21, a já zkusil Monacor SP-8/150PRO. Na vrchy DE12, zvuk je dosti "dynamický" a přiměřeně ostrý. K ladění se teprve schyluje.
Na basy bych pro nějaký požitek z jízdy přemýšlel spíše o 15PS100. 15PS76 jsem měl, je to skvělý reproduktor, ale rozsah směrem dolů pro domácí kino bych klasifikoval jako nedostatečný.

Re: B&C středy a co k tomu?

S dnešními možnostmi není problém nechat si na to udělat i komplet čelní desku na CNC už včetně optimálního zvukovodu. Musela by být slepená na celkovou tloušťku okolo 8cm a pro B&C 8PS21, DE12+zvukovod by čelní deska mohla být velká i jen cca 21x42cm (nebo o málo víc). Bedna do hloubky tak, aby basák dostal aspoň 10 litrů. Použil bych pasivní ekvalizaci na linkové úrovni (v rámci DIY to nejmenší), ještě před výkonovým zesilovačem pro srovnání baffle-stepu, možná ještě trochu pro posílení spodku. Bedny nechat uzavřené. Takhle bych to udělal, kdybych stavěl kino pro 40m2, jen dopředu bych si dal něco většího smile