Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

(upravil kyselym 23. 11. 2011 16:59)

Téma: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Zajímalo by mě jaký SW nástroj pro modelování skeletu reprosoustav používáte. Existuje něco použitelného zdarma pro domací použití? Něco v čem se relativně dobře dělá a výstup pak lze použít jak pro truhláře tak pripadně 3D frezu. Tím myslím, že to vygeneruje výkresy pro truhláře (kterým by měl on rozumět) a v idelaním případě i soubor který vezme firma s 3D frezou a já pak nebudu muset platit horentní sumy za přípravu atd.

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Čau Marku, když sem to řešil tak mi většina lidí s CNC říkala, že dělají v Solidworks. Mě vizošku a výkres pro výrobu dělal Mirulu v něčem úplně jiným, ale když to převedl do transportního .stp, tak to celkem šlo a nebyly s tím problémy.

Web

(upravil BlackRider 23. 11. 2011 17:31)

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Solidworks, Autodesk Invertor a bude toho asi víc. 3D model je doopravdy pouze jen pro vizualizaci, do výroby a pro CNC stroje je potřeba dodat kalsickej 2D výkres, nejlépe v elektronické podobě (.dwg atp.), protože když ti to bude muset někdo překreslovat, tak to navýší výslednou cenu.. 2D výkres se pak převede do G-kódu, kterým jsou právě CNCčka řízený. AutoCAD už jde v dneší době do ústraní. Ve výše uvedených modelovacích programech se postupuje tak, že se udělá nejdříve model a z toho jsou pak vytvořeny výkresy. Pak se musí vzít jinej soft, kterej převádí do G...

Na základní věci postačuje Google SketchUp, ale to je spíš pro osobní potřebu. Zkoušel jsem v tom kreslit přesný věci/sestavy dílů a nějak mi to zatím nepřirostlo k srdci..

Ve škole jsme se učili na Solidworks-u a tam se mi ovládání zamluová víc a vůbec postup modelování a kreslení skic pro model je podle mě lepší. Invertor je tomu trošku podobnej. Bohužel se tento SW špatně shání.. Je určenej pro firmy, nebo v ořezané verzi pro studenty atd.

Ukázka, co umí SketchUp:
http://s19.postimg.cc/qyiddt567/108_baffle_rftseas.jpg

Web

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

diky. O sketchup-u vím už nějakou dobu, ale přesně jak píšeš, taky mi úplně nepřirostl k srdci. Přijde mi dobrý na kresleni skic, taková ta první rychlá vizualizace myšlenky...Ale na přesné kreslení mi přijde krkolomný.

Dřív jsem si vše kreslil ve starym Autocadu R14 ale jen 2D, ruzny pohledy.. Tam to slo docela rychle. Problém ale byl kdyz jsem potreboval zmenit rozmer nekde tak jsem musel rucne predelat nekolik pohledu. Proto hledám nejaký nástroj kde si to budu moct vymodelovat v 3D, zmacknu kouzelny tlacitko a ono mi to vygeneruje potrebný výkresy (pripadne je jen podle zmen v 3D modelu aktualizuje).

O solidworks vim, v nejhorsim jej zkusim sehnat. Zatim zkusim jeste sehnat Autodesk, treba se Mirulu ozve a prozradi v cem kresli.

Jinak abych taky trosku prispel tak vcera jsem si stahnul Rhinoceros 4.0 demo (=plna verze s omezenim 25ulozeni). Zatím se seznamuju, ale prijde mi to jako docela slusny nastroj. Presto bych rad neco uplne free pro domaci pouziti (na ty snad posledni skelety co budu delat smile ).

(upravil mirulu 23. 11. 2011 22:38)

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Dneska umí moderní softy opravdu hodně. Popravdě řečeno opravdu stačí 3D model frézovaného dílu v nějakém transportním formátu, který lze otevřít v různých programech. Viz. konkrétní step (stp) dále pak iges apod. Jsou tam funkce, které samy vytvoří program podle geometrie nástroje a tvaru dílu, který bude obráběn. Neni to ale úplně jednoduchý. Rhino, o kterém píše kyselym je spíše pro designery, obsahuje hodně funkcí typu křivule kroucení apod. Je pravda, že dnes se hodně dělá v Solidworksu, ale neni to jedinej program. Automobilky dělají převážně v Catii. Relativně jednoduchej je Inventor od Autodesku, kterej jde dokonce získat snad zadarmo jako studentskou licenci.

Já se specializuju na Pro Engineer s MKP výpočty v MSC Marc. Ale to neni nic pro začátečníky. Neni to úplně přívětivý. Ale dá se vymyslet v podstatě cokoliv.

http://s19.postimg.cc/vzprf6cmn/30_01.png http://s19.postimg.cc/gs9rutkrz/30_02a.jpg http://s19.postimg.cc/eozcn5kz3/30_04.jpg http://s19.postimg.cc/cloxfhl67/30_04.png http://s19.postimg.cc/v2jc6b14f/30_05.jpg http://s19.postimg.cc/7plansl0v/30_07.jpg http://s19.postimg.cc/kv0stwewf/30_08.jpg http://s19.postimg.cc/rmr7wr3vz/30_12_01.jpg http://s19.postimg.cc/kkxvoapnz/30_bedny03.jpg http://s19.postimg.cc/hs4o49pbj/30_sw.jpg

Trochu jinej soudek
http://s19.postimg.cc/b482ho5tb/30_kytara01.jpg http://s19.postimg.cc/ywhdt77u7/30_kytara02.jpg http://s19.postimg.cc/imr7qax67/30_kytara03.jpg http://s19.postimg.cc/zbsnm7trj/30_kytara04.jpg http://s19.postimg.cc/wvqu8dbov/30_kytara05.jpg http://s19.postimg.cc/f6z3gqzxr/30_kytara06.jpg http://s19.postimg.cc/jhdrcc50v/30_kytara15.jpg http://s19.postimg.cc/y1zfkwpdb/30_kytara16.jpg

Web

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Doprdele, Mirulu, jinak seš zdravej? big_smile

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

rhino je super. a za 25 ulozeni urcite stihnes skelet nakreslit wink
zadny slusny free kreslici nastroj neznam, mozna freecad? na polygony pak blender, ale skelety reprobeden vyzaduji spise technicke kresleni navic idealne krivky, blender je spise tvurciho razeni...

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Kajtra je mazec, zajímalo by mě, kolik jsi na tom strávil času? smile

Web

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Na modelování Inventor, Solidworks, ale obojí je placené. Na generování NC kódu je třeba nějaký CAM, např. Alphacam, Surfcam, Edgecam, Solidcam... Je jich mnoho, ale jsou dost drahé. A samozřejmě je nutné znát nějaké technologické zásady, jaké zvolit nástroje a řezné podmínky, aby byl frézovaný povrch kvalitní. A nebo si stáhnout ze stránek Heidenhainu demo iTNC530. Je omezené na 100 řádků NC kódu, ale pomocí volání externích programů lze v podstatě psát program neomezeně dlouhý:-) A pak pomocí cyklů nebo parametrického programování naprogramovat a nasimulovat obrábění součásti.

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Nakonec to u me vyhral Autoca2012. Prechod z R14 na 2012 byl vcelku bez problemu. Prijde mi dostatecne intuitivni pro zacatecnika jako ja... Prijde mi, ze tam funguji zasadne lip takove ty pomocne funkce na zachytavani k bodum, kolmicim atd. UI je prijemnejsi, informativni vic navede. Skoda jen ze neni zadarmo.

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Kéž bych tohle uměl. Nikdy jsem na to neměl nervy. Modeluju v Eagle big_smile

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Tak jsem se dokopal zacit kreslit, Solidworks, jen to obtekani kolem basaku jak ma Mirulu jeste nedavam.

*

ruzne DIY repro

Web

(upravil reta 23. 11. 2013 0:54)

Re: Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Princip je udělat model v CAD programu. Potom se musí nadefinovat v nějakém programu jak a co a v jakém pořadí a čím se má model obrábět. Následně pomocí třetího programu (postprocesoru co mašina to originál) se to převede do strojového kódu. To není nic jiného nežli text. Ten se šoupne do mašiny a už to jede.
V podstatě by to šlo programovat v jakém-koliv texťáku. yikes a yikes a yikes a yikes Pro představu tady je strojový kód pro čtvereček (obvod) 10 x 10 cm.
http://s9.postimg.cc/f4xd2y6wv/Bez_n_zvu_1.jpg


Edit: to co namaloval Kocour má pro představu asi 10 000 řádků.
Tuším, že SolidWorks má 30 denní licence zadarmo.

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Jaky SW pro 3D modelovani skeletu pouzivate?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£