Téma: Vhodnost Materiálu na výrobu výhybek

Chtěl bych se zeptat,zda se na výrobu bastl výhybek dají použít odrušovací olejové kondenzátory ze zářivek :Tesla WK/708 02a,16uF+-20%
250V stř.50hz A civky ,které jsou na feritovém jádře?Z impulzních zdrojů.Chtěl bych si postavit 3pásmové bedny na chatu a nechce se mi do toho nic investovat.RLC Můstek na přeměření mám.
Za kladné i záporné reakce předem díky.

Re: Vhodnost Materiálu na výrobu výhybek

Ve stručnosti dle mě:
Olejové kondíky: Díky degradujícímu dielektriku bych je nepoužíval.
Tlumivky ze zářivek: jsou určené na 50 Hz, při kmitočtech několik kHz v nich budou poměrně vysoké tepelné ztráty. Průměr vodiče nedostatečný..
Tlumivky z pulzních zdrojů-> Jestli myslíš tlumivky na síťové straně, průměr vodiče též nedostatečný..

Dle mě, postačí ti kondík před výškama a druhý s nižším dělícím kmitočtem před střeďákem (i v některých komerčních bednách se to tak dělá:) )

Re: Vhodnost Materiálu na výrobu výhybek

Dobře,tak já koupím mkt kondíky,ale ty cívky na feritovém jádře bych mohl použít?Mají odpor 0,5ohm a průřez 2,5mm.Jsou to cívky z 1kw zdrojů.Jen mi jde o to,Abych ten feritový kroužek nedělal nějakou neplechu.Cívky jsou drahé a ferit jsem tam neviděl,spíše železná jádra.

Re: Vhodnost Materiálu na výrobu výhybek

Jakékoliv jádro je přidaná nelinearita, která působí za určitých okolností zkreslení. Rozhodně každé jádro musí být dost velké, jak ferit tak železo, aby nepůsobilo zkreslení už na malých výkonech. Tlumivky ze zářivek jsou naprosto nevhodné, navíc mají o hodně větší indukčnost než jaká je do výhybek potřeba.