Re: Výroba a kreslení DPS

presne tak smile , dik, neratal som, ze to niekto bude mat smile
mechanik, dik smile

Re: Výroba a kreslení DPS

Pánové, prosím Vás, při online objednávání desky u JLCPCB si na jejich webovém rozhraní pro objednávku (po nahrání dat) lze kromě obrazce/obrazců ve vrstvě/vrstvách mědi prohlédnout i obrazec potisku (v jejich CAM job se to jmenuje Top Silkscreen a generuje to soubor *.gto)? Nahrál jsem výrobní data (zip soubor s vybranými soubory, včetně souborů *.gto a *.gko) a pod textem "Detected 1 layer..." se mně ukáže jen náhled na gerber data Cu vrstvy, nikoli však potisku na horní straně DPS, což mně trochu znejisťuje. V online prohlížeči těchže dat, např. na https://www.pcbway.com/project/OnlineGerberViewer.html, se mně obrazec potisku zobrazuje korektně. Děkuji komukoli za "nakopnutí".

Re: Výroba a kreslení DPS

Zkontroluj názvy souborů, mě to chodí normálně... teď jsem se na to díval,  přípony mám velkejma písmenama, předpokládám linux-like software u číňana, tj citlivost na velký a malý písmena. jenom na ukázku cosi, co jsem nechal dělat koncem roku:
https://i.postimg.cc/5QtV4BZr/Sn-mek-obrazovky-po-zen-2022-01-02-20-32-58.png

https://i.postimg.cc/2bGYNcXv/Sn-mek-obrazovky-po-zen-2022-01-02-20-33-08.png

(upravil Digiting 2. 1. 2022 23:06)

Re: Výroba a kreslení DPS

S velkými písmeny přípon vyrobil CAM JOB soubory *.GBL, GKO, GTO, XLN, s malými písmeny přípon vyrobil soubory s příponami dri, gpi. Nezasahoval jsem do toho nijak a sbalil je do zip souboru, který jsem ve webovém rozhraní nahrál. V Eagle 7.7 mám na desce jednu drátovou propojku a ať jsem routoval desku jako dvouvrstvou se dvěma prokovenými dírami nebo jednovrstvou bez prokovených dvou děr, výsledek náhledu na webu JLCPCB tentýž, tzn. potisky tam nevidím. Někde dělám nějakou stupidní chybu a nevidím ji po sobě.

Již jsem na to přišel, měl jsem u vrstvy potisku v CAM job nesprávný adresář pro uložení souboru.

Doufám, že když zadám zhotovit jen jednovrstvou desku, že mně ji nevyrobí s prokovy! Náhled mně v tom směru zrovna neuklidňuje:

http://www.tahacky.cz/amaterskaelektron … 220102.png

Děkuji!

Re: Výroba a kreslení DPS

Pokud zaškrtneš ve volbách, že jednostranná deska, tak snad to bude ok, jinak tam prokovy budou. To nějak vadí? ostatně kdybys to udělal dvoustranný, měl bys s návrhem polovinu práce...

Re: Výroba a kreslení DPS

pokud to máš pro studentíky, tak buď rád za prokovy - protože pokud na tom budou chtít trochu experimentovat a měnit hodnoty součástek, tak ty prokovy vydrží mnohem horší zacházení než klasická jednostranka. Akorát to chce mít dobrou odsávačku.

Re: Výroba a kreslení DPS

Potřeboval jsem jednostrannou desku bez prokovů, zejména proto, že v Technickém kroužku i na učebně máme jen ruční odsávačky, tudíž by prokovené díry byla komplikace. Jsem zvědav, co dorazí, a rád, že se stále je co učit. Díky.

(upravil jardag69 4. 1. 2022 12:04)

Re: Výroba a kreslení DPS

Pokud je to na hraní a je problém s odsáváním, tak zkusit trochu větší díry? Nožičky se pak lépe vyndavají.

Re: Výroba a kreslení DPS

Již nyní vedu v Eagle dvě sady součástkových knihoven. Jednu původní, nezměněnou, druhou s převážně zvětšenými pady, neboť ty původní nejsou pro práci s transformátorovými páječkami a především pro začátečníky, příliš vhodné. Malé pady se při pájení snadno zničí. Také mnohdy neodpovídají a nelze se spoléhat na rozměry součástek, resp. rozteče vývodů, atd., atd., zkrátka bez "knihovní schizofrenie" se nejspíše neobejdu. Díry jsou zkrátka vhodné tak akorát. Uvidím, co mně z Asie dorazí a podle toho se zařídím. Ale díky za každý názor.

Re: Výroba a kreslení DPS

Ehm, učit děcka pájet plošňák trafopájkou? To jako proč? Při cenách pájecích stanic z Čajny v tom moc smyslu nevidím, promiň

Re: Výroba a kreslení DPS

skoly nemaju peniaze na taketo veci...sam som absolvoval prax s trafopajkou starou 20 rokov a suciastky sme tahali z dosiek TV a pod. a cuduj sa svete, ze take suciastky castokrat posrali celu schemu vo vyslednom merani na osciloskope a dokazalo to ovplyvnit vyslednu znamku...clovek len moze verit, ze je to dnes lepsie

(upravil mechanik 4. 1. 2022 19:00)

Re: Výroba a kreslení DPS

No ja už som sice trafopajku nemal ale stanice boli tie najlacnejšie. Hrot sa nahrieval asi 5 minút... Podla toho tiež fungoval... Nosil som si vlastnú big_smile

rvx73, radšej budem robiť s trafo než než nejakou stanicou do 50e. Te lacné stanice sú utrpenie...

Re: Výroba a kreslení DPS

to mechanik: Ne zevšeobecňuj. Jakákoliv mikropájka s vyměnitelnými T12 hroty, kde je tělísko součástí hrotu, s cenovkama do 50USD jsou "na teplotě" do 10s. Ale to co popisuješ si taky pamatuju, možná mám ještě něco takovýho něke v šuplíku...

Re: Výroba a kreslení DPS

V učebně bez odsávání par si nemůže 12 žáků najednou pustit na šestihodinovou praxi pájecí stanici. Zdraví a komfort práce by byly tytam. V památkově chráněné budově, na straně do ulice a s odvrácenou stranou do uzavřeného nádvoří není tak snadné odsávání zřídit. Kdyby bylo, již jej máme a od/pájecí stanice rovněž. S transformátorovými páječkami jsme na tom o trochu lépe, neboť ventilační okna stačí to nejhorší odvést, aniž u toho v prosinci mrzneme. Levné od/pájecí stanice nemá vůbec význam pořizovat, ty kvalitní vyžadují zacházení a údržbu, mají ve výsledku dražší provoz, neboť tu a tam jim nějaký začátečník zákonitě ublíží a oprava bývá nákladnější finančně i časově a toho si musí být vědomi nejen přímí nadřízení, ale i Ti, kteří sestavují RVP. Zkušenost ukazuje, že kdo se naučí dobře pájet trafopáječkou, poměrně snadno zvládne mikropáječku, zatímco naopak to platí méně.
V sedmdesátých letech měl každý druhý (dobře, tak třetí nebo desátý) hoch doma autodráhu, vláčky, Merkura, auto na setrvačník, bowden nebo RC, modelařili, lepili, rozebírali a montovali v poměrně časném věku doma a to vedlo k sadě dovedností, jež si přinesli na střední odbornou školu. Dnes, když se svých svěřenců ptám, kdo má něco takového doma, shledávám, že tak jeden ze třiceti (spíše z padesáti, třicátý má vše nedostupně uloženo po tátovi či dědovi ve sklepě či na půdě). Drahá nebo zvučných jmen trička, boty, bundy, mobily a PC jsou dnes těmi sociálně-statutárními přílepky, o nichž slyší v reklamě, "od kámošů", prostě táhnou, zatímco ten, kdo se zajímá již na základní škole o elektroniku je málem považován za podivína, neřku-li, jak těžko hledá souvěrce.
Proto jsem před lety založil Technický kroužek a mám v úmyslu evangelizovat technické mimoškolní vzdělávání, jak až mně to zdraví, štěstí, příznivci, přátelé, a co nejmenší vměšování úředníků dovolí.
Vlákno má ale název Výroba a kreslení DPS a tak bych dál nerad tříštil téma.

(upravil jardag69 5. 1. 2022 11:04)

Re: Výroba a kreslení DPS

6 hodin? To jako ti samí žáci? To musí být zábava a asi taky zdravé.
Co jsem si zkusil, tak na opakované letování vyhoví plošnák s mezerama a co největšíma plochama. Takové ty tenké cestičky a pidiplošky to je na jedno letování. A prokovené díry. Ty vydrží dost. A klidně o chlup větší.

Re: Výroba a kreslení DPS

Šestihodinové Praxe (t.j. 6 x 45 min.) jsou efektivní, neboť lépe, než tříhodinové, využívají přípravu, koncentraci, čas na rozdávání součástek, vracení nářadí, atd.
Stále mně není jasné, jak u JLCPCB zvolím při zadávání jednostranné desky, která ze stran je produkční, resp. která jediná bude obsahovat měď. Rozhraní pro zadávání hlásí, že detekuje 2 vrstvy (deska je v Eagle definována jako jednovrstvá) a když v něm zvolím manuálně, že bude jednovrstvá, v náhledu vidím Cu pady v horní vrstvě (jak lze očekávat u dvouvrstvé), a ty tam nechci. Chci je spolu s cestami jen ve spodní vrstvě. Jste zde, prosím, někdo, kdo u JLCPCB dáváte zhotovit i klasické jednovrstvé desky a shora jen potisk a můžete k tomu co sdělit?

Re: Výroba a kreslení DPS

Digiting: pochybuju že kvůli Tobě bude JLCPCB měnit postup výroby. Ty prokovy Ti tam zkrátka udělaji, ať chceš nebo ne - zvlášť když takovéhle malé série malých plošňáků obvykle "připrcnou" k nějaké větší zakázce, aby maximálně využili materiál. Ale můžeš jim zkusit napsat wink

Re: Výroba a kreslení DPS

http://www.technickykrouzek.cz/fotoweb/ … 102-tk.png

Re: Výroba a kreslení DPS

a vyrobil to kdo?

Re: Výroba a kreslení DPS

asi jlcpcb. Ale asi bych byl za ty prokovy rád. a příště to uděláš jako oboustranku, bude se ti to jednodušej navrhovat, a děcka pochopí, že tohle je standart i pro bastlení...