(upravil Otas 6. 11. 2011 10:32)

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Jen tak mne napadlo, takhle by se to řešilo před dvaceti lety. Úbytek napětí cca 0,125 V při 4 A (na průměrný KD501-3). Hodnoty součástek jsem jen tak nastřílel, chtělo by to dopočítat. Pokud je chassis s kostrou na mínus, musely by se prohodit PNP za NPN a naopak a otočit diody.

http://s4.postimg.cc/3mgfq9t15/878_stabilizator.jpg

(upravil Dohnalik 6. 11. 2011 1:01)

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Díky hoši, nakonec dám asi přednost modernímu řešení a půjdu do toho TPS5450. Jen bych s tím asi potřeboval hodně pomoct, jelikož si nemyslím, že bude prča udělat desku pro takový obvod, který pracuje na 500kHz. Co se týče regulace pomocí potenciometru, to bych ještě měl být schopný spočítat podle vzorečku, který tam je. Taky se chci zeptat, co se týče regulace ventilátorů, chtěl jsem použít PWM, nevíte o nějakém obvodu, který by toto zvládl lépe než 555 + dva tranzistory? Něco, co by mělo i nějakou zpětnou vazbu... Kdyby jste mi mohli pomoct s tím spínaným regulátorem, jelikož je to pro mě první zkušenost s takovou mrškou. Mířeno hlavně na zukiho, Nitrama a jiné, v této divizi se pohybující. Jen ještě jedna věc, ostatní součástky chci normální, SMD jen ten obvod, jelikož nemám prakticky žádné zkušenosti s SMD a nerad bych to tam masivně doprasil.

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Na SMD potřebuješ jen pájku s regulací teploty. Případně (při nejhorším) nějakou ověřenou a vyzkoušenou s teplotou pevnou - max tak 340°C. Ty teplejší (většina) nejsou na to dobré.  Výhodou SMD je daleko menší "zastavěný" prostor.

A k konstrukci SD. Potřeba jsou krátké spoje. Nejlépe GND vstupního a výstupního kondu a GND IO do jednoho bodu smile A Vstupní blokovací kond - jeho plus co nejblíže napájení (pinu) IO. Používat kvalitní elyty, nejlépe s malým ESR. Ale jako vše, tak i tady se to nesmí přehnat. IO pak s hodně kvalitníma kondama a s velkou výstupní kapacitou na výstupu (např. nad 1G) a s "nulovým" ESR může ztrácet stabilitu, protože nemá téměř nemá regulační odchylku (odezvu). Ono jí má, ale děsně fázově posunutou atd...  Ale toho se neděs.  Se zapojením +- dle katalogu, je většína dnešních IO v "pohodě". Kondenzátory na blokování používej spíš Elyty (i tantaly), keramikám se spíš vyhni. Mohou od velkých pulzních proudů prasknout. A i když jsou občas napsány v pdf keramiky, tak ty vhodné a použitelné neseženeš a ty standardní opravdu mohou odcházet...

(upravil Nitram 6. 11. 2011 10:55)

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

tak tak..   jen s tim ze keramiky bezne pouzivam a zatim mi naprosto vsude drzi (obednavam vesmes s hmotou X7R a od SOS.. ) a misto elitu zasadne pouzivam tantaly.. bohuzel z to u me moc jinak nejde - duvodu rozmeru..

kratkych cest dosahnes uz jen tim ze je vse v SMD, takze kdyz to naskladas rozume k sobe melo by to byt OK.. a dle datashitu spocitas myslim uplne vse, vcetne civky, jen se toho neboj smile

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Tak je asi čas pořídit si pořádnou fotocestu...zatím dodělám to PWM a pak se vrhnu tady na to. Když si vzpomenu, jak jsem se včera piplal s výměnou blbého operáku na mojí zvukovce... Jakou metodu fotocesty preferujete? Negativ pozitiv? A čím osvětlujete? Máte na to nějaký spešl přístroj?

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Pravidla napsal:

07. Před položením dotazu využij funkce hledání..

nechci se do tebe navazet ale na tohle tema je tu uz vlaken doslova hromada.. roll

(upravil zuki 7. 11. 2011 13:08)

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Nitram: ještě ke keramice na blokování spínaných zdrojů. 
1) zatím jsem nenašel keramiku kde výrobce garantuje nějakou hodnotu proudu co vydrží... ani jsem ji zatím moc usilovně nehledal a třeba už existuje ?
2) cca před 3-4roky jsem osobně mluvil s hlavním technologem německé firmy která vyrábí SMD keramiku a i když říkal, že ji mohu použít, tak zároveň uznal že u ní ( jako např. u elytů) nic nezaručují.
3) Nejsem sám, kdo se setkal s tím, že nejporuchovější součástkou na deskách byly keramické kondenzátory. Sám jsem před pár rokama opravoval nějaké desky telekomunikační firmě, kde keramiky blokovaly měniče. A cca 10% desek do dvou let mělo popraskaný (zkratovaný) keramiky...
4) když už někam poblíž měniče nějakou tu keramiku dám (kůli VF rušení paralelně k elytu), tak jí dám do serie odpor cca 2R2. Ten omezí proud keramikou z Ampér na desítky (max. stovky) mA.

Takže já keramiku na blokování měničů nepoužívám.  Používám v rozvodu napájení za měničem Chipbead(y) a za ně na blokování napájení už tu keramiku dám i bez seriového odporu. Taky nemusím po sobě (desítky let) opravovat dodané (vyráběné) přístroje....

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

jj, netvrdim ze to tak neni, jen sem se s tim u menicu a zarizeni fungujicich pod GHz frekvencemi jeste nesetkal.. smile jinak teda musim vicemene i souhlasit, protoze jak nad tim ted tak premyslim tak s vadnymi keramickymi kondy se obcas skutecne setkavam v Äckovych routerech na VF deskach..

(upravil Dohnalik 17. 1. 2012 15:46)

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

Jsem nemocný, ale dnes ráno mi trochu zvedla náladu zásilka od Texas Instruments obsahujíce 5 kousků TPS5450.
https://lh3.googleusercontent.com/-wQL4ROlXEQU/TxV9D6EWEtI/AAAAAAAABeg/UoWu3WujTF4/s912/P1170053.JPG

Tak jsem se tedy pustil do návrhu. Rozhodl jsem použít pouze klasické odporové děliče a regulaci podle teploty zatím řešit nebudu, to až budu umět s MCU. Jak již jistě víte, potřeboval bych regulaci od 5 V do maxima. Ovšem na rozběh některých ventilátorů a čerpadla je potřeba více, než 5 V. Proto jsem odporový dělič spočítal a navrhnul takto:
Podle vzorce, který je v datasheetu, je pro 5 V potřeba spodní odpor R2 asi 3,16 kohm, pro 12 V asi 1,13 kohm. Potřebuji tedy rugulaci v rozmezí 1,13 až 3,16 kohm, kdy vyšší hodnota znamená nižší napětí. Zároveň ale potřebuji na rozběh skoro maximální napětí...vyřešil jsem to takto, bude to fungovat?
https://lh4.googleusercontent.com/-qWz35JqvoVM/TxWHXS8lzbI/AAAAAAAABew/kxIt0IxYsy0/s353/d.jpg

R1 je zvolen 10k z doporučení TI. Cívku použiju 15 uH, kondenzátory na vstupu 2x 4M7 v tantalu + 10n keramika, na výstupu 330 uF a zase 10n keramika. Dioda bude nějaká shottky, kterou se mi podaří sehnat, 3-5A, trr do 100ns.

Re: Napěťový regulátor s minimálním úbytkem napětí

jj, TPS je spravna volba wink nezapomen udelat tlustou zem pod nej a dobre k ni pripajet powerpad, kvuli chlazeni !!
fungovat by to teoreticky urcite melo, prakticky uvidis jestli doba nabijeni kondiku staci na rozbeh vetracku.. pri vypnuti napajeni by se tam taky nic moc napachat nemelo a zadnou jinou zaludnost bych v tom asi nehledal smile