(upravil Dohnalik 29. 10. 2011 23:19)

Téma: Zabití jednou autobaterií

Zdravím, hádám se s jedním člověkem, který ze začátku tvrdil, že je možné někoho zabít pouze elktrickým proudem z autobaterie. To jsem se mu pokusil vyvrátit, nevím, jestli se povedlo. Teď tvrdí, že odpor lidského těla včetně kůže je 600-2000ohm. Já tvrdím, že jsou to řádově stovky kohm. Mám pravdu já, nebo on a může autobaterie vážně někoho zabít pouze elektrickými účinky el. proudu?

//jaký je konkrétně odpor lidského těla? Prakticky, na teoreticke kecy nejsem zvědav, já naměřil 800Kohm při spocených rukách.

//další člen diskuze našel rozluštění:
[23:14:55] panove nasel jsem rozuzleni
"Ještě odpor lidského těla není konstantní, klesá s rostoucím napětím. Bude třeba několik Mohmů při změření multimetrem nebo při nízkém napětí(třeba těch 12V), ale pak s rostoucím napětím(desítky-stovky V) bude klesat výrazně(o to více roste procházející proud), při vysokých napětích ještě dochází k průrazu vrchních málo vodivých vrstev kůže a následky jsou ještě horší."
Takže to vypada, že baterie stejně nikoho zabít nemuže a pravdu jsem měli oba.

Re: Zabití jednou autobaterií

Napětí autobaterie tě nezabije, 12V je opravdu málo na to aby to s tebou něco udělalo. Samozřejmě platí poslední odstavec co jsi uvedl. Už bych byl několikrát mrtvý.



http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … p;page=335
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t … .html/view

(upravil zuki 30. 10. 2011 10:58)

Re: Zabití jednou autobaterií

V dobách mého mládí bylo dovolené bezpečné napětí v galvanovnách jen 6V (pokud si dobře pamatuji odpovědi na 50-sátku z té doby).  Asi trocha nějaké té kyselinky či louhu (na odmaštění a otevření póru v kůži...)  a 12V by už něco mohlo udělat... smile  Neříkám, že přímo zabít, ale poškodit zdraví.  Možná dlouhodobě rozkladem krve... Všecho může být v malém množství lékem apod., a ve velkém muže zabít. Ona i taková obyčejná sůl je bezpečná, ale když jí sníte hodně, tak vás taky zabije. O Alkoholu nemluvě.. smile

A ještě jsem si vzpoměl  (odpor člověka 10k a výše viz uvedené odkazy), že pro VF je odpor člověka 60R-200R. Takže taky stačí malá napětí na ohřev či popálení.  Nad cca 1Mhz už se cítí jen teplo (nebrní to). Takže ty hodnoty z odkazů platí tak nějak "většinou" a nepřál bych nikomu léčbu "Elektroléčbou" když by na ní někdo nastavil pár Voltů DC a třeba 24-100V peaky AC. Dělám do toho a vím, že by jste se pěkně mrskali a pod elektrodama by byla poškozená kůže od "DC galvaniky"... Ono elektrody na těle s vodivým elektrolytem pěkně usnadní tomu proudu cestu dovnitř... smile
Vím, že už jednotky DC Voltů dělají v tomto případě velké problémy.  A ty vysoké hodnoty AC (nad bezpečnou mez) jsou u elektroléčby celkem normální. Je to takové el. křeslo pod lékařským dozorem...  Kůže totiž nejdříve chvíli "nevede", pak jak se říká se "otevřou póry" a už to sviští. A elektroléčba se používá většinou s proudovým omezením, takže pak to napětí samo klesne... A když pacient moc kvičí, tak mu sestřička ještě pár "Voltíků" či mA ubere...

(upravil right13 30. 10. 2011 14:43)

Re: Zabití jednou autobaterií

nemyslím si žeby to bolo nereálne, myslím že ak by si priložil svorky autobatérie na jazyk tak to asi ťažko rozbeháš .

Web

Re: Zabití jednou autobaterií

Pokud není problém angličtina, googli, např.

http://answers.yahoo.com/question/index … 158AAwBFOU
http://www.tpub.com/content/et/14086/css/14086_34.htm
http://van.physics.illinois.edu/qa/listing.php?id=1339
http://www.ohmcheck.com/human_electrical_resistance.htm

Re: Zabití jednou autobaterií

Zabít autobaterkou neni zas tak složitý... Když s tim nějakýho chudáka majzneš po gebuli smile

A hlavně - odpor lidskýho těla je silně nelineární. Navíc se chová tak podivně, že se stoupajícím proudem (napětím? už nevim smile ) klesá odpor.  To ale nic nemění na tom, že si můžeš sahat na autobaterku jak chceš, ale nikoho to nezabije, ani kdyby chtěl. Ale energie z autobaterky by určitě měla stačit, pokud se použije měnič napětí. Možná by stačila i známá finta s trafem: primár do ruk a sekundárem ťukat o kontakty baterky smile A jestli to nebude na zabití, tak aspoň na "vyděržaj pijaniér"

Re: Zabití jednou autobaterií

Ve sporu nejsou udány meze platnosti, takže jediná správná odpověď je ANO, elektrickým proudem z autobaterie lze zabít.
a/ Kdybychom slepě důvěřovali byť jen dikci normy, tak ta praví, že trvalé dotykové napětí nad 12 V již není bezpečné, resp. kdy. Přidává úsměvně strohé podmínky - ve zvlášť nepříznivých případech (práce ve vodě bez použití pomůcek, stísněné prostory).
b/ 12 V autobaterie má naprázdno napětí 13,2 až 14.4 V, resp. čerstvě po nabití i více, a jde o poměrně tvrdý zdroj. Toto napětí naprázdno převyšuje oněch 12 V.
c/ Impedance kůže, jakož i těla celého, se vyznačuje různou napěťovou, proudovou, a v podstatě i nábojovou, resp. energetickou, a časovou závislostí, a to reverzibilní, i ireverzibilní, a s různou strmostí. Není třeba zde rozebírat účinky i jen malého, nejprve napětí, a pak i proudu, náboje, energie a času na buněčné membrány. Snad ani elektrochemického rozkladného účinku na krev a orgány.  To jsou základní kapitoly fyziologie, popř. biofyziky.
d/ Spor se neomezil na autobaterie 6 V, a i tam si dovedu představit problém, ačkoliv norma jej nepředjímá.

Podněcovat fantazii zvrhlou názorností, jak autobaterií zabít, by bylo potenciálně nebezpečné, jakož i ztráta času.

Re: Zabití jednou autobaterií

Správňák13

Máš hodně bujnou představivost, ale chlapa který olízne oba vývody 12V baterie bude oplakávat nemálo žen smile

Re: Zabití jednou autobaterií

Digiting napsal:

...že trvalé dotykové napětí nad 12 V již není bezpečné...

Nepraví toto vyhl. 50 o napětí střídavém? U stejnosměrného napětí je dle vyhlášky 50 bezpečné napětí 24V.

(upravil right13 30. 10. 2011 23:38)

Re: Zabití jednou autobaterií

Fox_25 : tak to vyskúšaj a potom daj vedieť wink Odpor menej chránenej časti tela kožou je podstatne menší , jazyk takou časťou nepochybne je , nechcem sa mi veriť tomu že ten prúd čo by ti potiekol do hlavy by nebol smrtelný. Človek znesie pri určitých podmienkach pár mA , prúd pretekajúci v tom prípade by bol násobne vyšší .

Web

(upravil babakus 30. 10. 2011 23:47)

Re: Zabití jednou autobaterií

Kolik je hodnota proudu, který musí procházet srdcem, aby zapříčinil smrt? Pamatuju si dobře cca 7mA? Při 12V bude procházet pár uA a to vás zabít nemůže. Možná by nám mohl Redy říct, zda to nemůže zapříčinit rozklad krve a tím zabít...

Nehledě na to, že na kontakty baterie jsem šahal už mockrát (na oba současně) a ani po letech mě to nezabilo smile

Při měření běžným multimetrem napájeným 2xAA, jsem naměřil odpor jazyka cca 220kOhm (sondy cca 1cm od sebe).... to je 60uA pokud dobře počítám. Smrtelné a nebezpečné? Neřekl bych smile

(upravil right13 31. 10. 2011 0:00)

Re: Zabití jednou autobaterií

v tom prípade v poriadku smile aspoň nebudem žiť v omyle smile

P.S. odpor na jazyku mám 50kohmov, pre porovnanie , pri držaní v prstoch odpor 400k , hmm , a to o mne hovoia že som odporný až príliš wink

Web

Re: Zabití jednou autobaterií

To Hippo007: Ano, zmýlil jsem se, máte pravdu, 12 V je horní mez trvalého dotykového napětí pro AC. Bylo by lze odpovědět odkazem na napětí naprázdno autobaterie 24 V, jež je jistě vyšší. To by ale ode mě nebylo fér, v kategoriích vyhlášky jsem se zkutečně zmýlil.
Přesto bych na ostatní argumentaci jen těžko něco měnil, avšak nerad bych zde pojmenovával či popisoval extrémní případy z obavy, k čemu by vedly v rukou a hlavě nějakého laika.
Dotaz zněl, zda lze proudem autobaterie zabít. Tehdy odpovídám, že obecně ano. Ale nepřel bych se, již proto, že pod pojmem "zabít někoho elektrickým proudem z autobaterie" si nepředstavuji jen elektrody v holých rukou.
Děkuji za opravu.

Re: Zabití jednou autobaterií

U ss proudu zabíjí zpravidla minimálně 300 - 500 mA.

Re: Zabití jednou autobaterií

No když člověk na jazyce bez problému udrží 9V, tak 13V z autobaterie snad na zabití nebude...

Re: Zabití jednou autobaterií

řek bych, že po 30min 12V na (vlhkém) jazyku se začne pomalu rozpouštět...  Já bych to asi nevydržel a začla by mě jít hned pěna z pusy.  Mě stačí na jazyku 4,5V a už  to se mnou škube ... smile Ale každý jsme jinej. Někdo má holt hroší kůži...

Re: Zabití jednou autobaterií

Mno, my jsme se na 50ce učili, že odpor lidského těla je cca 2kOhm, ale při těch 230V ! Při těch 12V bude vyšší. Jde totiž o to, aby proud překonal tu tenou izolační vrstvu, zvanou kůže. Ta má vysoký odpor. Vevnitř má tělo již celkem malý odpor řádu jednotek kohm - většinu těla tvoří voda, obohacená o ionty solí, atd..

Web

(upravil bobobrod 1. 11. 2011 21:12)

Re: Zabití jednou autobaterií

Pokud ti taková baterka spadne na hlavu, nikdo nezaručí že tě sešijí tak dobře jako mě...

Re: Zabití jednou autobaterií

Zabít se údajně dá i destičkovou 9V baterií - byla za to již udělena Darwinova cena...
http://www.darwinawards.com/darwin/darwin1999-50.html

(upravil hranatybraska 3. 11. 2011 14:30)

Re: Zabití jednou autobaterií

Zabít se dá i cihlou o jmenovitém napětí 0V...:lol:

Web