Téma: Zalomený šroub

Zdravím,
při čištění zesilovače Crest jsem narazil na to že už se v tom někdo předemnou šťoural...
3A stabilizátory na desce zesilovače jsou od výroby přišroubované pouze plastovými šroubky a někdo ho tam asi šikovně zlomil a pak tam začal prát samořezku která se mu tam taky zalomila. Samořezka je tam ale narvaná mírně pod úhlem takže ten stábl drží za závit... Ten stábl tam slouží asi jako teplotní čidlo, takže by měl mít co nejlepší tepelný kontakt ne?

Otázka pro publikum, jak bude nejlepší to oboje vydolovat ven? smile

Web

Re: Zalomený šroub

Pokud aspoň kousek nekouká ven, tak asi jediná možnost je upnout do svěráku a opatrně ve stojanový vrtačce odvrtat.
Použít co nejkratší vrták, nebo tzv. navrtávák.
Půjde to ale blbě a po tom zalomeným vrutu to bude pravděpodovně klouzat do měkčího plastu.
Možná by se ten vrut dal vyťukat důlčíkem a potom vytočit kleštičkama.
Jestli ho dostaneš ven, tak máš vyhráno. Do vzniklý díry strčit vytahovák zalomených šroubů a vytočit.

Re: Zalomený šroub

Vrut kousek ven kouká, já už se ho vytočit snažil, ale je tam tak narvaný že s ním kleštěma neotočím. Zkusím to tedy odvrtat na stojanovce, zatím díky smile

Web

Re: Zalomený šroub

a v cem to cely je ? chapu to spravne jako vrut -> zbytek plasto sroubu -> ocel ? nebo je to v necem mekym (nedejboze treba dural) ?? pokud je mezi tim palast musi to jit ven, zkusil bych mozna hodne opatrne nejaky rozpoustedlo aby zbytek plastovyho sroubku zmeknul (bylo by dobry vyzkouset co ho nalepta na nejakym dalsim mimo zesik samozrejme).. pokud to fakt nepujde asi nezbude nez to odvrtat ale pak pocitej s tim ze zavit pravdepodobne dostane hodne na prdel (zvlast pokud je nejakej malej) i kdyz se fakt dobre trefis.. bude to chtit pak budto protahnout zavitnikem nebo idealne vystruzit a vyvlozkovat.. :|

Re: Zalomený šroub

Až na tu ocel to chápeš správně smile
Je to hliníkový chladič a závit je udělaný skrz žebro, velikost asi M3. Na obrázku je to trochu vidět.

http://thumbnails8.imagebam.com/15619/7f6f9c156189924.jpg

Web

Re: Zalomený šroub

jo toho sem se presne bal.. vrtat vrut v duralu bude fakt hodne velkej problem.. sad zkus to dostat ven nejak bez vrtacky.. takova sranda pri sebepresnejsim vrtani ujede 100% zvlast v tomhhle malym prumeru.. jeste me napadlo - pokud ho kousek cuimi ven tak do nej zkus dremlikem(tenkym kotouckem) z hora udelat razez a opatrne zkusit vytocit..

Re: Zalomený šroub

Vyletuj ten stábl ven (je dobře přístupnej), tím získáš délku na uchycení a buď ho vytočíš rovnou kvalitníma kleštičkama, příp. bych zkusil zbytek vrutu třeba pájkou silně nahřát a pak vytočit. Určitě se uvolní.

(upravil Michelin1 29. 10. 2011 10:33)

Re: Zalomený šroub

Nitram napsal:

- pokud ho kousek cuimi ven tak do nej zkus dremlikem(tenkym kotouckem) z hora udelat razez a opatrne zkusit vytocit..

tohle bych viděl jako schůdnější, zahříváním si asi moc nepomůžeš....

(upravil mira 29. 10. 2011 16:40)

Re: Zalomený šroub

Bery,
zkus vyletovat ten stabilizátor, je možné, že po otočení pouzdra kolem zalomeného šroubku ten stabilizátor uvolníš. Když bude koukat z chladiče dost velká část šroubu a půjde chytit do kombinaček, tak zkus kleštěmi vytočit. Když ne, tak zkus zbytek šroubu pilníkem opatrně přerovnat, aby vznikla ploška, do které se pak chytí vrták. Pokud se ti povede zbytek šroubu přerovnat, aby se do něj chytil vrták /bez vyndavání stabilizátoru/, můžeš vrchní část šroubu opatrně odvrtat (nevrtat hluboko!) a stabilizátor uvolnit.

Do toho chladiče pokud možno nevrtej přes křidélko toho stabilizátoru. Může se Ti kousnout vrták a ten stabilizátor vyrveš z desky... Zkus použít středicí vrták A1,25 nebo A1,6 http://www.bo-import.cz/vrtaky-stredici … 0/c-1518/. Ty vrtáky mají vysokou tuhost (jsou krátké) a neuhýbají tolik. Vrtákem s malým průměrem se snáze udržíš v těle šroubu a je tedy menší pravděpodobnost, že Ti vrták sklouzne do hliníku. Důležité je dobré a tuhé upnutí vrtáku i obrobku. Pak můžeš díru postupně prohlubovat nebo zvětšovat, dokud šroub nepovolí. Pěkné by bylo sehnat levý středicí vrták a mít vrtačku, která umí i levé otáčky. Když šroub začne v díře povolovat, je možnost, že se řezným odporem vrtáku při levých otáčkách částečně vytočí, pak už jde kleštěmi určitě.. Pozor, abys neulomil ten navrtáváček, je z rychlořezné oceli a odvrtat jej není v domácích podmínkách dost dobře možné.

Re: Zalomený šroub

Od Bobeše dolů vy snad neumíte číst. Vaše rady jsou k ničemu jenom proto, že jste si nepřečetli pořádně první příspěvek.

Re: Zalomený šroub

Zítra jdu na to, jako první zkusím vyletovat stábl a vytočit ten vrut kleštěma, pokud to nepůjde tak jsem od kamaráda sehnal nějaké tenké kotouče do fleksy, jestli je to ono smile a zkusím do něj udělat drážku. Pokud by se mi to povedlo tak zkusím na stojanovce odvrtat ten polyamidový (či co to je) šroubek a pak se uvidí co s tím. Myslím že díra v křidélku je dost velká na to aby se tam případně udělal závit o číslo větší... smile Kupovat kvůli tomu středící vrtáky se mi moc nechce, ale díky za nápad.

Web

Re: Zalomený šroub

Kotouče do minibrusky jsou daleko tenší než do fleksy!Diamantový má 0,4mm(ten by byl asi nejvhodnější) a jinak asi 0,8-1mm.Dala by se použít modelářská lupínková pilka, ale nemáš tam asi dost místa.

Re: Zalomený šroub

Minibrusku nevím kde bych měl shánět... Ale lupínkovou pilku bych možná někde vyštrachal, kdysi jsem ji používal smile Mám tady pouze malou panelákovou dílničku, takže mám k dispozici jen takové základní vybavení.

Web

Re: Zalomený šroub

http://www.forum.tamiyaforum.cz/viewtop … AD#p118635
ke konci vlakna je postup jak se sroubky daji odvrtavat

Re: Zalomený šroub

Tak jsem se na to dnes vrhnul, ale nezbyl mi na to dostatek času...  Samořezku jsem nakonec vytočil dost prasáckým způsobem kleštěmi po tom co jsem vyletoval a opatrně vytočil ven ten stábl, víc jsem nestihl.
Zatím díky všem co zde reagovali smile

Web