Téma: CD média

Zdravím ľudia ;


Napadla ma také vec, pri kúpe CD na vypaľovanie , riešite niekto akú značku a typ kupujete ? Či kupujete ktoré príde pod ruku ? Zaujímalo by ma celkom aké skúsenosti máte s jednotlivými značkami čo sa hlavne týka trvanlivosti zápisu a odolnosti . Kupoval som Verbatim extra protection a teraz mám TDK ale neviem to posúdiť lebo ich mám krátko . Oplatí sa kupovať niečo také ako tie BENQ GOLD ? Sú nejaké značky ktorým sa treba vyslovene vyvarovať ? Samozrejme normálne značky a nie tesco a podobne haluze



ďakujem

Web

Re: CD média

Já značku moc neřeším, co mám staré CD zatím fungují, také některé nebyly značkové.Verbatimky se teď zdá se pohoršily, TDK staré mi také drží.Jediné CD se kterými jsem měl problémy byly Multidisky bez ochranné horní vrstvy začaly oxidovat a loupala se odrazová vrstva.Tesco jsem zkoušel a nebyly také problémy, ale nemám je vypálené tak dlouho, aby se daly hodnotit.

Re: CD média

Moje skúsenosti sú síce trošku staršie, ale zato dosť bohaté - cca 6 rokov som (aj) médiá predával/kupoval, takže som mal možnosť ich celkom dobre otestovať. V dobách keď sa to ešte riešilo, tak som testoval kvalitu zápisu temer každého "výpalku" (dokonca som si kvôli tomu kúpil liteon mechaniku  smile )
Dospel som k názoru, že s u nás predávaných značiek, sú (boli) jednoznačne najlepšie verbatim-ky, ale aj tie vyrábali (min) dvaja výrobcovia. Tuším to bol nejaký CMC magnetic a neviem kto. A ak sa dobre pamätám, tak tie lepšie boli made in taiwan a tie horšie india... Ale možno to bolo opačne uui Celkom ušli imation-ky, ale tam to už dosť kolísalo.  Ak ťa to zaujíma, tak sa môžem pozrieť na grafy, ešte by som ich niekde mohol mať. Ale ako hovorím, toto som naposledy riešil naposledy pred 3-4 rokmi.
Ale v tých dobách (vraj) jednoznačne najlepšie boli výrobky od TAIYO YUDEN, ale tie naši distribútori v tej dobe nemali, tak moc osobných skúseností nemám... 
Každopádne ostatné "značky" (benq, intenso, sony, emtec) na tom boli dosť (povedal by som až extrémne) premenlivo, väčšina značiek si nechala vyrábať kde sa podarilo a tak bola kvalita občas celkom dobrá občas katastrofálna...

Re: CD média

Stáhni si prográmek "CD Identifier", který ti po vložení konkrétního média prozradí, ve které továrně bylo ve skutečnosti vyrobeno a můžeš laborovat ...

Jinak souhlas s Tipim.
Určitě se nevyplatí pálit na cokoliv co ti přijde pod ruku.
TAIYO YUDEN vede v současnosti Alza, ale pouze 100ks spindle.

Otázka je, jestli vůbec, při dnešní ceně hard disků a pamětí, má smysl ještě cokoliv pálit ...

(upravil Hippo007 26. 10. 2011 15:17)

Re: CD média

Dřív jsem vypaloval hodně, teď už jen tak 2 CD/DVD za rok na staré zásoby, radši zálohuji na pevný disk. Nejstarší mé CD má 15 let, značka Maxell, 680MB a zatím stále čitelné bez chyb. Má spodní stranu (záznamovou vrstvu) zelenou. Od té doby se technologie výroby záznamové hmoty změnila, přes modrou k dnešní světle žlutozelené. Dobré značky byly Verbatim Data Life +, TDK, Imation, výrobky firmy Tayo Yuden. Naopak jednu dobu se u CD Multidisk loupala odrazová vrstva. Kromě značkových mám pár asi 8-10 let starých CD Sony, Benq a Memorex a taky jsou dodnes čitelné.
Zlaté CD-R mám jedno asi 15 let a pořád je čitelné. Dnes bych je kupoval jen na data, která bych chtěl spolehlivě uložit na hodně dlouho. 
Vyšší životnost by měla mít CR-RW, DVD-RW a DVD-RAM média, ale už se mi stalo, že jsem DVD-RW Verbatim po půlroce nepřečetl. Sám používám na fotky o které nechci přijít jako 2. zálohu (vedle pevného disku) DVD-RAM.
Dnes bych kupoval značková média, ukládal je v suchu a tmě (sluneční záření rychle znečitelní CD/DVD).
Problematice CD a DVD se věnoval server www.cdr.cz (dnes se jmenuje www.diit.cz) Měl databázi médií, po přeměně na diit se někde ztratila a zbyla jen databáze vypalovaček http://www.diit.cz/databaze-rekorderu

Re: CD média

data nenapaľujem ,skôr mi ide o hudobné CD , len tak ma to zaujalo , či niečo také riešite a má význam riešiť

Web

Re: CD média

Na hudební CD jednoznačně použít CD se záznamovou vrstvou světle žlutozelené barvy (obyčejné Verbatimy, TDK, Imation). Žádné Tayio Yuden, žádné Super Azo, ty jsou citlivější na výdrž dat na světle - viz http://www.diit.cz/clanek/testujeme-med … litu/6117/

(upravil PavelTl 27. 10. 2011 7:45)

Re: CD média

Asi půjdu proti všem měřením, teoriím a kdoví čemu ještě, ale moje zkušenosti potvrzují že na médiu téměř nezáleží, mnohem důležitější je jak se k nim chováš.

Jediným mým měřícím zařízením je hifivěž sony z 92 roku a CD mechanika ASUS v počítači stylem přečte/nepřečte.
První pálené CD mám někde kolem roku 2000, kdy ještě média stále přes 100,-kč, pálená na 2x rychlostním HP. Tehdy moc na výběr nebylo a pálilo se na to co se povedlo sehnat za dobrou cenu, značky ani netuším, barvy od zelený, přes modrou až po zlatou.
Pak jsem si někde kolem roku 2003 pořídil 52x rychlostní vypalovačku ASUS, média beru převážně Verbatim crystal azo (na to co chci zachovat - výrobce mitsubischi chemicals, dříve i tayo yuden) a pak pokusně co přijde pod ruku abych si vyzkoušel (na různý mixy). Takže jsem pálil od noname, přes různý tesco, sencor a podobný šroty až po značkový TDK, Imation, Verbatim datalife (mimochodem je vyrábí stejný výrobce jako Imation - tedy Moser baer india, ale orpto Imationu nesmrdí). V podstatě jediný co jsem vynechal byly drahý audio média pro jejich cenu. Zkoušel jsem i ty zallitý v černý i různobarevný hmotě.
Teď už mám pár let 20x rychlostní DVD vypalovačku ASUS, takže pálím i DVD a zas zkouším kde co.

Můžu s klidem prohlásit že vlastním několik stovek výpalků a zatím bych spočítal na prstech kolik médií je poškozených.
Základním kamenem úrazu je vypalovačka, na pracovní LG často nepřečtu média po týdnu nebo pár měsících, přičemž médium z téhož balení mi doma drží.
Dalším průserem jsou potiskové fólie, ty s časem pracují a poškozují záznamovou vrstvu.
Pak dost záleží na ukládání. V krabičkách je to bez problémů, ve fóliích se z neznačkových médií sloupává záznamová vrstva. Zajímavé je že Imation mi v autě v téže fólii drží několik let, ale i ty noname mi doma pár let ve fólii vydrželi. Kupodivu v pouzdře mi drží i noname média, zřejmě je to jiným materiálem fólie.
Pálím na archivaci 8x rychlostí, ale na mixy do auta jsem zkoušel i 48x a hráli i ve věži. I když od kamarádů vím že rychle pálená média často nehrají v různých starších audiohračkách. Dokonce se mi nějak ze začátku povedlo omylem 40x noname médium vypálit 52X rychlostí a ono do dnes hraje.

Věřím že rozdíl v kvalitě bude, neznačková už s časem znatelně změnila barvu, ale podstatně větší vliv má zacházení s médii.
Nepovažuji se za experta, mám jen pár zkušeností a někdo jiný bude mít určitě jiné. Kámoš říká že i značková mésdia mu drží pár měsíců, ale je to právě o technice a zacházení.

Edit: jestli někdo máte jak to změřit (liteOn mechaniku nevlastním), můžete se zastavit a změřit si je. Případně poraďte jak to změřit a nějaký měření udělám. Samotnýho by mě zajímalo jak na tom jsou, ale umím jen styl funguje/nefunguje.

Re: CD média

Mám doma v obýváku, kuchyni a ložnici tři přehrávače - tesla MC902, Pioneer a Technics. Posledně jmenovaný je kurva, která jen tak něco nepřehraje. Ale spolehlivě ji přelstím médii Kodak Gold Professional Disc, povrch zlatý. Ta chutnají i tomu Technicsu.

(upravil Sendy 31. 10. 2011 22:42)

Re: CD média

2 Pavel - nesmysl, divil by ses, jak odlišnou životnost mají různá média vypálená na stejné mechanice, a jak odlišnou odrazivost - Rf signál může být mezi nejhorším čerstvým výpalkem a kvalitním médiem až 1:2, a je sakra rozdíl, jestli v DJCD po startu skladby načtu plný buffer za 4 vteřiny nebo za 15.

Web

Re: CD média

Sendy nedivil, mě je jasný že kvalita bude různá a životnost určitě taky.
Jen mi ze zkušeností vyšlo že pro kvalitní vypalování je potřeba výborná vypalovačka a slušný zacházení s médii. Věřím že ta moje média mají různé vlastnosti, už na první pohled je vidět jiné zabarvení vlivem stárnutí, bohužel nemám čím to změřit. Takže jediným výsledkem je pro mě hraje/nehraje a máš pravdu některý CD se načte ihned a jiné někdy trochu zachroupe, ale pak hrají stejně. A dvacet let stará věž taky na to čtení nebude nic extra.
Za desetiletí jsem těch CD moc nevyházel, přesto kupuji kvalitní média jen proto aby hrála třeba i za 30 let. Neobhajuji nekvalitní věci, přeci jen při dnešních cenách mě ta koruna na médiu nevytrhne, ale řekl bych že vše je v rámci mezí použitelné. Ale překvapilo mě že každý tvrdí jak neznačková média jsou nekvalitní a oni zatím fungují.

PS: jestli víš jak v domácích podmínkách změřit tu odrazivost sem s tím, klidně jeden večer věnuji testům. Asi to nebude moc relevantní, protože naprostá většina mích médií je značkových, zatímco šrotu mám jen pár kousků na pokusy. Každopádně výsledek bude určitě zajímavý.

Re: CD média

Kvalitu povrchu disku můžeš otestovat u mechaniky, ve které není chipset MediaTek méně detailním způsobem pomocí Nero DiskSpeed http://www.softpedia.com/progDownload/N … -5984.html Použij záložku Test povrchu.

Re: CD média

Hippo007:Ahoj,chtěl bych si některá CD otestovat, ale vše je v angličtině, bohužel, můžeš napsat kterou záložku jsi myslel(anglicky)překlad googlu je nanic.Díky.

(upravil Hippo007 1. 11. 2011 10:38)

Re: CD média

Program stáhneš z http://www.softpedia.com/progDownload/N … -5984.html kliknutím na Softpedia Mirror (US) [ZIP] Měl by být v češtině.
Poslední verzi, v angličtině stáhneš v záložce Nero Disc Speed http://www.nero.com/enu/tools-utilities.html

V české verzi po spuštění programu použij záložku Test povrchu, v anglické ScanDisc.

(upravil Michelin1 1. 11. 2011 10:56)

Re: CD média

V české verzi není, ale ScanDisc nelze spustit.Přes nástroje jsem tam češtinu dal, ale test nelze spustit.

(upravil Hippo007 1. 11. 2011 11:07)

Re: CD média

Mně funguje na Windows 7 64bit a určitě funguje i na nižších verzích Windows. U toho ze softpedie se nastaví jazyk dle nastavení Windows, u druhého je jen v angličtině.
A testovat povrch lze jen, když je CD médium v mechanice. Máš vybranou správnou CD/DVD mechaniku - mohla se ti nastavit automaticky virtuální, pokud ji používáš.

Re: CD média

To vše mám udělané, ale tlačítko spustit je šedé, čili nelze spustit, kromě prvních 2 testů.

(upravil Hippo007 1. 11. 2011 15:19)

Re: CD média

Mělo by to fungovat následovně:
Spustím Nero DiscSpeed.
Kliknu na záložku Test povrchu.
Vložím CD a počkám až se načte.
Nastavím rychlost čtení, při které chci. aby test proběhl. Zvolím C1/C2-PI/PO Test, mám-li mechaniku s MediaTek chipsetem, v opačném případě mám zaškrtnuto test čtení.
Kliknu na tlačítko Začátek a začne se číst CD a testovat kvalita čtení.

EDIT: Pokud to u tebe nefunguje, mohlo by to být rozhašeným systémem Windows (nebo možná na Win XP chybějícím ASPI).

Re: CD média

Za tie roky mi preslo rukami stovky CD a DVD. Verny som ostal znacke Sony pre CD a Verbatim pre DVD. Vsetko ostatne je premenlivej alebo horsej kvality. V minulosti boli dobre Memorex, ale tie po case zacali pukat, neviem cim to bolo sposobene... Po 10 a viac rokoch precitam aj znacky ako Traxdata, Dysan a ine, ale neni to pravidlom, strasny problem robia Dysan s ciernou vrstvou, myslim ze sa ta rada volala Harlequin. Spociatku palene na Teac 52x CD-RW mechanike  (kupena cca pred 9 rokmi), potom DVD-RW NEC parametre uz neviem z hlavy, ale dodnes ju pouzivam ako externu mechaniku pre notebook (kupovana asi 5-6 rokov dozadu).

A co sa tyka CD-RW a DVD-RW medii, je sprostost ze vydrzia dlhsie ako DVD-R/CD-R, uz len z principu uchovania dat v zaznamovej vrstve...

Re: CD média

2 Pavel - používám jednoduchou metodu, stačí se osciloskopem podívat na RF signál v nějakém CD playeru, s jednoduchou mechanikou, kde není řízení proudu laseru z procáku. Porovnat velikost RF s referenčním diskem, nejlépe na dvou různých mechanikách (třeba KSS213 a VAM1201). Svého času dělala jedna firma modul jako doplněk do playerů, který uměl zaznamenat četnost chyb na disku a pár věcí změřit, bohužel to bylo jen pro pár vybraných modelů (Sony, Denon).

Web