Téma: Doporučte miniauto

Ahoj,

v brzké budoucnosti budu postaven před nutnost pořídit druhé auto a chtěl bych do toho rozhodovacího procesu zahrnout i velevážené osazenstvo tohoto fóra.

Specifikace: Druhé auto, malé, městské - mělo by pojmout řidiče a spolujezdce, případně řidiče a dítě v sedačce, po sklopení ideálně i kočárek. Není třeba aby se kočár a spol vešly do kufru jen tak. (Dělený zadní sedák)

Motor: Benzín, tak 1.4 a víc, jednoduchá atmosféra, žádné turbo nebo tak, 4 válce. Vzhledem k předpokládanému relativně malému nájezdu a využití na cukačku po městě určitě ne naftu, ani něco složitého ala FSI a spol.

Převodovka: Automat (!)

Barva: Egal

Výbava: Manuál klima, ABS, přední el. okna, brzda, volant, blinkry, světla

Cena: Co nejmíň. smile

Stáří: Nový až cca 5 let, ale není kritické, pokud bude dobrý stav.


Díky za tipy. smile

Re: Doporučte miniauto

Osobně bych hledal Fiat Punto. Mám s několika velice dobré zkušenosti, jen s žádným nad rv99 a všechny manuál. Je to jeden z mála frantíků který se vyloženě "nesere". Ale nevím jak moc poklesla kvalita novějších, stačil mi pohled na kastli auta které má 12 let s pozinkem a 7 let bez pozinku. Hádej které hnilo mnohem více.

Re: Doporučte miniauto

Vvše je o údržbě.Jak se o něj špatně staráš, tak brzy odejde do věčných lovišt.

Re: Doporučte miniauto

Fox_25: Hádám, že to mladší ovšem bez pozinku zhilo.

Re: Doporučte miniauto

To samozřejmě, teď kamarádka kupovala Punťu, 15 let starý, jediná koroze je dolní spoj prahů který trčí dolů. Dutiny stříkaly prý jednou za pět let  i se spodkem. Pak jsem viděl 8 let starou Fabii které se jednou za rok dělaly dutiny, spodek jednou za tři roky a ta měla v prdeli blatníky, prahy a zadní nosníky tlumičů. Oba jsou to samozřejmě extrémní příklady.

Re: Doporučte miniauto

není to o stříkání spodku ,ten je ošetřen z výroby,spíš kolik dnů v zimě jsi najezdil v soli. a po příjezdu domů si vzal hadici a auto oplachl od toho hnoje. stříkalo se za komančů kdy káry neměly pozink.

Re: Doporučte miniauto

No a proč se i teď stříkají spodky gumo asfaltem? Mě to bylo vysvětleno nebylo, bral jsem to jako fakt. Jen jsem viděl u kamaráda automechanika jak neošetřený podvozek vesele ohnívá, kdežto ošetřený je na tom lépe když gumo asfalt časem opadal.

Jinak ani jedno z aut uvedených výše nebylo garážováno a kilometrový nájezd za rok byl plus mínus stejný.

Re: Doporučte miniauto

Fox: punto je jeden z mála francouzů, kterej se nesere? Asi nemáš moc ponětí, kde vyrobili auto, ve kterym jezdíš viď?

Michal: Dost ti to komplikuje ten automat, to ale asi víš. Chápu správně definici velikosti? Něco jako Smart je moc malý a nějako Golf zase moc velký?

Web

Re: Doporučte miniauto

Milan

Těžký překlep, je to samozřejmě Ital, nevím proč se mi vybavily Frantíci.

Re: Doporučte miniauto

http://auto.idnes.cz/proc-ne-zvolit-aut … tomoto_fdv
http://auto.idnes.cz/dve-spojky-jsou-le … aktual_vok

... hlavně ne itala, design je špice, ale hnije to jak noha s gangrénou ...

Re: Doporučte miniauto

Kamarád si před rokem pořídil VW Polo v plné palbě, byla to 1.4 16V. Mohlo by splnit možná i všechny tvoje požadavky. Velikostně do města akorát, automat to má podle mě solidní. smile

Něco pro "ilustraci".
http://sauto.cz/detail-inzeratu/osobni/ … lo/9314938

Web

Re: Doporučte miniauto

Elektromobil!

Re: Doporučte miniauto

Díky za reakce.

Předpokládám, že pokud bych vzal něco ojetého staršího, byl by to manuál. Ale radši bych automat - i třeba něco nového, výběhový model, nebo předváděčku, ale s plnou zárukou. (kamarád kdysi koupil 306 2.0i s automatem a bylo to pěkný letadlo a sloužilo dobře)

Velikost přesně tak jak jsi napsal - polo a větší. Klidně o dost větší, ale musí v tom být "kompaktní" pocit (kvůli polovičce, která nerada jezdií s mým primárním bojovým parníkem, páč je to moc velký a fpraze je málo místa na ulicích a jak se tam můžeš vejít...) Určení je auto pro ženskou s malým, případně jako sekundární pro mě, pokud by primár stávkoval.

To polo je celkem rozumná volba, podívám se na něj blíž. Sice jsem se chtěl vyhnout koncernu, ale pokud v miniautě automat, asi nebude jiná možnost, než zůstat v reichu. Ital - nevím, nemám osobní zkušenost, ale předpokládám, že je to opravdu jenom o údržbě a v čechách se tahle auta neudržují, ale flikují stylem "i když to je načatý, nechám to odejít a pak se to svaří".

Všiml jsem si, že už to konečně pochopili a začínají nabízet automaty i do nových holčičích vozítek z francie, koreje a tak.

Franku, Elektromobil ne, protože parkovat musím na ulici, takže nabíjení přes noc by byl problém. smile

Jinak, samozřejmě tady uvítám i konkrétní nabídky, pokud by něčí známej/příbuznej/kolega atd něco prodával. To by bylo asi ideální s prověřenou minulostí od člověka, který není lama. Takovýhle auto z bazaru nechci, co se oprav týče, dostatečně se vyřádím na primárním autě, takže do tohohle chci jen lejt benzín a dělat běžnou údržbu.

(upravil Milan 25. 10. 2011 9:35)

Re: Doporučte miniauto

Moje stará teď taky řešila auto. Nakonec si koupila Fiata Stilo 3dv JTD. Mě se líbil 2,4V5 s automatem a pádlama pod volantem, ale o tom nechtěla ani slyšet. Třeba by se ti to líbilo. Oproti 306 2,0 to je opravdu letadlo:-). A ženskejm se 3dv líbí.-)
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD … geNumber=4

Web

Re: Doporučte miniauto

Na cukačky po městě podle mě není nafta dobrá volba a to samé si myslím o FSI a s turbem obzvlášť. 2.4 je asi přespříliš, ale nějakou dynamiku to mít musí, koťátko je zvyklé na dynamiku 3.0 V6.

(upravil babakus 25. 10. 2011 11:06)

Re: Doporučte miniauto

Když malé, tak jednoznačně Toyota Aygo, Citroen C1, případně "větší" Toyota Yaris. Nejlepší volba jako druhé auto do rodiny na nákupy, cukačky po městě. Všechno s litrovým motorem, velmi dobrá dynamika, výbava a spotřeba. C1ka je stejné auto s Aygem, ale má trochu delší jinak poskládanou převodovku a je svižnější. Všechny 3 z jmenovaných seženeš za slušné peníze a nevylítané.

Re: Doporučte miniauto

Já mám tuhle trojici taky rád. Jenže motor je jak naštvanej mixér (což není u takového auta obecně na škodu) a nejsem si teď jistej, jestli se to dělá s automatem a i kdyby, ty motory jsou na automat slabý. A kufr je fakt minimini. Skoro až moc mini, i když v předu je pro dvojici místa hafo.
Yaris uz je lepší, ale pracoval jsem kdysi u jednoho dodavatele celkem zásadního dílu právě pro C1/Aygo/107 a i Yaris a Auris a tak mám k těmhle autům trošku nedůvěru. smile

(upravil babakus 25. 10. 2011 18:53)

Re: Doporučte miniauto

No u nás v rodině (celý rodinný ohruh) je celkem 7 toyot, z toho já vlastním dvě. Jedná se o Yaris I, Yaris Verso, Corolla, 2xYaris II, Aygo a Carina. Všechno bez jakýchkoliv problémů. Nebudu hodnotit starší kusy, protože to je skutečně nesmrtelná Toyota, ale i Yaris druhé generace 2005-> je super vozítko bez poruch. 1.0 tříválec je celkem v pohodě, jezdí to za cca 6 litrů benzínu po městě a bezproblémů zvládá i stakilometrové cesty po dálnici. 1.3ka 4vál už je celkem nářez, páč je auto hodně lehké a těch 74kW udělá své. První generace se dělala s automatem, ale prý nebyl moc dobrý a žralo to jako blázen. II. generace vůbec netuším zda je s automatem
Ale pokud bys šel do úplně nového, tak bych ti doporučil úplně nový Yaris nové generace. Nemůžu říct, jak na tom bude poruchovostí, ale komfortem, výbavou a jízdními vlastnostmi je to nesrovnatelné s předchozí generací. Zde můžeš číst "recenze" z řad majitelů předchozích generací a zkušeností s novým modelem http://toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=18720 Sám jsem si to auto vyzkoušel a je to fakt supr wink A v automatu se to dělá (DSG) ... Toyota nabízí nějaké svoje financování a ceny nejsou vůbec špatný když vezmeš v úvahu výbavu. Doporučuji prozkoumat. A kufr už to má snad stejně velký jako Fabia nebo Golf.

Případně nějaký to VWčko by nemuselo být špatný. Ale velikostí vnitřního prostoru asi až Golf. Polo je nepoužitelné. Navíc na VW jsou velmi dobře dostupné případně díly. Ale Golfy jsou zase na vrchních pozicích v krádežích.

Yaris má super vlastnost v tom, že zvenku je autíčko malé, dobře se s ním parkuje a přitom je uvnitř hafo místa. Taková Fábka je zvenku o půl metru delší, baculatější a přitom je v ní mnohem míň místa. Případně se podívej po Hondě Jazz. Chvíli jezdila moje přítelkyně a moc se jí líbilo, hodně praktické a prostorné. A podle zkušeností majitelů to není žádná poruchová herka.

Jeden tip, z řad Toyot. Jedná se o nádhernou Corollu http://toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=19788 a máš to v Praze. Je to sice starší kousek, ale ještě poctivá Toyota přímo z japonska lol Jenom pro příklad. Řekl bych, že celkem slušná volba za relativně pár korun a na to popojíždění naprosto dostačující. Liftback pojme i nerozložený kočárek, místa taky dost.

(upravil right13 28. 10. 2011 17:57)

Re: Doporučte miniauto

musím to povedať , máme punta rv 2001 , jazdí sa v ňom výborne, je pohodlné , typicky mestské auto , plechy nehrdzavejú ... ALE , prehrdzaveli podbehy , rozsypala sa elektrika  ktorá si momentálne žije vlastným životom , motor stratil dych takže predbiehanie je dosť samovražedný manéver . Aj keď sa v ňom jazdí pohodlne nekupoval by som ho .

Fiat stilo 3dverák je výborná voľba , robí sa aj v benzíne 1,6 (alebo 1,2? neviem presne) 16V , pohodlné , dobre riaditelné , živé a dosť veľké .

Web

(upravil TheLastUnicorn 28. 10. 2011 13:12)

Re: Doporučte miniauto

U těchto novějších je to jedno...srát se to bude všechno. Takže Michale, kup jí to, co se jí líbí nejvíc, bude i nejvíc spokojena a Ty budeš mít klid. Dneska to už není jak v roce 1990, že Fiaty auta se nezdraví, páč se ráno viděli v servisu a že BMW nebo naftový Mercedes je nezničitelný...Dneska se Ti bude Golf srát stejně, jako Mégane.