Téma: Aktivní Di-Box; Symetrický předzesilovač
Zdravím.
Už zase se v něčem rejpu, a chtěl bych se zeptat na pár věcí, okolo tohohle schémátka:
Někde jsem na netu (u jiných podobných zapojení) narazil na poznámku, že odpory R8 a R9 mají být tol. 1%, nebo dokonce párované na 5 ohmů. (Bylo použito 6k81). Předpokládám, že to párování je vhodné kvůli zachování co nejlepší symetrie toho NF vedení. Jinak řečeno, jen se ptám, zda to tak je. Nemám problém prostě vzít měřák a vybrat dva shodné odpory. Sice asi vypadám, že oseru co můžu, ale tohle zrovna neni věc, co bych osrávat musel.
Ty výstupní kondy (C2, C3) jsou zakreslené jako bipolární (foliáky). Takovéhle folie na 63V jsou pro mě jaksi těžko dostupným zboží, bylo by je možné nahradit elektrolyty, otočenými plusem směrem na XLR konektor? Podle mě by to neměl být velký problém. Klidový potenciál by na nich měl být phantomové napětí, případně 0V (pokud nebude phantom). //Bez phantomu bude zátěž (Zin) v podstatě zapojená mezi dva antiseriově zapojené elyty, tedy by to mělo být snad oukej//
Výstupní kondy C2 a C3 jsou zapojeny v sérii s rezistory R6 a R7. Jaký význam mají tyhle dva rezistory? Já tam vidím dva důvody: Coby hornofrekvenční propust (ale tím si tolik jistý nejsem, protože mi vyšla zlomová frekvence ca 70Hz, a to je trochu blbost), spíš z praktického hlediska - zkrat výstupu. (Například nesymetrická redukce XLR-JACK má proklemovaný COLD a GND - jasný, teď mě zabijete, proč bych výstup diboxu zpátky desymetrizoval. Ale jeden nikdy neví, kam se ten dibox někdy bude zapojovat, ono se to může použít i jako impedance-matcher, že)
Pak mi "leží v žaludku" odpor R3 na vstupu horního operáku. Ten je tam proč? Taky to má něco do činění s tím vstupním elytem - zase nějaký omezovač frek. pásma?
Vstupní impedance tohohle diboxu bude někde okolo 20k bych odhadoval. Napadlo mě to překotlat na cca megaohm, ale pak jsem se sám profackoval, a sám si na to odpověděl, že je to chujovina. Je tedy pro běžné použití Zin 20 kilo v pořádku?
Jelikož u tohohle diboxu nepočítám s tím, že by se to strkalo na výkonový konec, nemám v krabičce už místo na přepínač vstupní úrovně. Ale taky jeden nikdy neví, a nechám to vevnitř na jumper.
Jelikož mi napájení ze dvou devítek připadá bláznivé a napájení z jedné postačující, budu to živit jen z jedné. Jelikož u 70% procent použití předpokládám mixpult s phantomem, stejně se to bude krmit z 24V (nebo jen 18V, pač tu mám mrtě 18V zenerek a nechci kupovat zbytečně jiné)
Další věc mi připadá spíš jako tuzing, ale chci to doplnit o LED indikující provoz. Proč proč, člověk je vůl (já jsem vůl), znám se, a nechal bych to z baterky zapnuté. Tak jen ať to hezky svítí. LEDku dám 5mm (už jsem vyvrtal takovou díru do krabičky). LEDku vezmu nějakou svítivější, ca 100mcd, a pustím skrz ní jen malý proud, cca 0,5-1mA. To by mělo svítit dostatečně.
Díky moc za pomoc 
Edit: Už se pracuje na plošáku..
Edit2: Plošák narozen.

Podpora webu
Nahrát obrázek