Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Aktivní Di-Box; Symetrický předzesilovač

Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 56]

(upravil Jan16 26. 10. 2011 17:18)

Téma: Aktivní Di-Box; Symetrický předzesilovač

Zdravím.
Už zase se v něčem rejpu, a chtěl bych se zeptat na pár věcí, okolo tohohle schémátka:
http://sounddiy.free.fr/index_schema%20DI%20box.gif

Někde jsem na netu (u jiných podobných zapojení) narazil na poznámku, že odpory R8 a R9 mají být tol. 1%, nebo dokonce párované na 5 ohmů. (Bylo použito 6k81). Předpokládám, že to párování je vhodné kvůli zachování co nejlepší symetrie toho NF vedení. Jinak řečeno, jen se ptám, zda to tak je. Nemám problém prostě vzít měřák a vybrat dva shodné odpory. Sice asi vypadám, že oseru co můžu, ale tohle zrovna neni věc, co bych osrávat musel.

Ty výstupní kondy (C2, C3) jsou zakreslené jako bipolární (foliáky). Takovéhle folie na 63V jsou pro mě jaksi těžko dostupným zboží, bylo by je možné nahradit elektrolyty, otočenými plusem směrem na XLR konektor? Podle mě by to neměl být velký problém. Klidový potenciál by na nich měl být phantomové napětí, případně 0V (pokud nebude phantom). //Bez phantomu bude zátěž (Zin) v podstatě zapojená mezi dva antiseriově zapojené elyty, tedy by to mělo být snad oukej//

Výstupní kondy C2 a C3 jsou zapojeny v sérii s rezistory R6 a R7. Jaký význam mají tyhle dva rezistory? Já tam vidím dva důvody: Coby hornofrekvenční propust (ale tím si tolik jistý nejsem, protože mi vyšla zlomová frekvence ca 70Hz, a to je trochu blbost), spíš z praktického hlediska - zkrat výstupu. (Například nesymetrická redukce XLR-JACK má proklemovaný COLD a GND - jasný, teď mě zabijete, proč bych výstup diboxu zpátky desymetrizoval. Ale jeden nikdy neví, kam se ten dibox někdy bude zapojovat, ono se to může použít i jako impedance-matcher, že)

Pak mi "leží v žaludku" odpor R3 na vstupu horního operáku. Ten je tam proč? Taky to má něco do činění s tím vstupním elytem - zase nějaký omezovač frek. pásma?

Vstupní impedance tohohle diboxu bude někde okolo 20k bych odhadoval. Napadlo mě to překotlat na cca megaohm, ale pak jsem se sám profackoval, a sám si na to odpověděl, že je to chujovina. Je tedy pro běžné použití Zin 20 kilo v pořádku?

Jelikož u tohohle diboxu nepočítám s tím, že by se to strkalo na výkonový konec, nemám v krabičce už místo na přepínač vstupní úrovně. Ale taky jeden nikdy neví, a nechám to vevnitř na jumper.

Jelikož mi napájení ze dvou devítek připadá bláznivé a napájení z jedné postačující, budu to živit jen z jedné. Jelikož u 70% procent použití předpokládám mixpult s phantomem, stejně se to bude krmit z 24V (nebo jen 18V, pač tu mám mrtě 18V zenerek a nechci kupovat zbytečně jiné)

Další věc mi připadá spíš jako tuzing, ale chci to doplnit o LED indikující provoz. Proč proč, člověk je vůl (já jsem vůl), znám se, a nechal bych to z baterky zapnuté. Tak jen ať to hezky svítí. LEDku dám 5mm (už jsem vyvrtal takovou díru do krabičky). LEDku vezmu nějakou svítivější, ca 100mcd, a pustím skrz ní jen malý proud, cca 0,5-1mA. To by mělo svítit dostatečně.

Díky moc za pomoc smile

Edit: Už se pracuje na plošáku..

Edit2: Plošák narozen.

http://s4.postimg.cc/k2bfjl1h5/4452_dibox_lay.jpg

Re: Aktivní Di-Box; Symetrický předzesilovač

Je to sice na mne v některých věcech silný tabáček, ale schválně zkusím vyslovit své názory:
Párování odporů 8 a 9 bych nepovažoval za nezbytné. Pokud by to mělo být z důvodu symetrie, pak bychom se museli stejně zabývat i R 4 a 5, nebo i R6 a 7. Ono se to v symetrickém vstupním zesiku krásně sečte.
Ty kondíky mají při fantomovém napájení + na pravé straně, při napájení na baterie bez fantomu od mixu je 9 V na levé. A někdy se věc může použít jinam, než předpokládáš. Takže pozor, nic moc snadné řešení. Napadá mne zas jen zmíněné antisériové zapojení - dva 50 uF kondíky v sérii s plusy navenek a s odporem (např. 100 k) mezi nimi a zemí.
Účel odporů 100 ohmů: V případě nesymetrického vstupu mixu nejde výstup OZ do zkratu (u R6 by to vyřadilo celou věc) a zároveň by se možná mohlo cosi (příjem VF signálů) dostávat do té věci a rozhodit jí.
R 3 by měl omezit příjem VF signálu (rádio apod.). Možná to trochu chrání i před napěťovými impulzy při připojení něčeho do vstupu, ale moc bych na to nesázel. Já bych za něj hodil i kondík 680 pF k zemi, abych ořízl signály na 40 kHz.
Velká impedance = více šumu, nezvyšoval by jí, 23 k je v pořádku. Dokonce bych snad zaměnil i R1 za 22 k.
Napájením z jedné 9 V - spolu s odstraněním regulace na vstupu - se můžeš snadněji dočkat přebuzení. Při 2 x 9 V je max. úroveň signálu cca 4,5 V, v součtu 9 V symetricky, při napájení 1 x 9 V jen asi 1,5 V, symetricky 3 V v součtu. To vidím jako zásadní rozdíl.
Ledku samozřejmě a fest svítivou, proud jen ty desetiny mA. Člověk je sklerotik.

Antisériově tam dávat dva elyty mi přiapdá zbytečně. Pokud se pojede bez phantomu, zátěž je zapojená v podstatě mezi výstupy operáků, jinak řečeno už tam dva elyty antisériově jsou. Takže si myslím, že to vadit nebude.

Napájení z jedné 9V baterky znamená max. rozkmit signálu tak 6Vpp, tj 2Vrms. Ten di-box bude ke kytarám, a z těch stejně nepoleze tolik, aby se to přebudilo. A na desce je na jumperu ten attenuátor 23:1, který s 2Vrms na výstupu dovolí na vstupu takový napětí, že ho tam nikdy nepustím. Takže bych to nehrotil...

Ořezávat nad 40kHz? Mno... mixák sebere i 100kHz (-1dB), tak mu to nebudu zbytečně kazit di-boxem. Něco na tom ale bude, přinejhorším bych tam ten kondík dobastlil, kdyby to činilo potíže.

Koukal jsem na spotřebu toho TL072- zhruba 2mA. Tj LEDku k otmu tak maximálně na 0,5mA.

Spíš co mě tak jako trklo, že mixák má phantom jen 23V (!) a ne standardních 48V. (XENYX 1002B). Ale ono to nějak fungovat taky bude.

No uvidíme. Do večera vyrobím tu desku, a do konce týdne zkusím nasazení v praxi.

(upravil Otas 23. 10. 2011 16:08)

Otázka je, jak je vstup toho Onyxu zapojený. Aby tam v podstatě po vypnutí fantomu nebyla stejnosměrná nula, třebas přes vysoký odpor. A nebo u náhradního mixu. A nepoužít to omylem do nesymetrického vstupu.
Ten kondík jsem navrhl proto, aby nedocházelo ke zkreslení nedostatečnou rychlostí přeběhu OZ (mám pocit, že při nižším napájecím napětí se OZ zpomalí). Což by se mohlo stát při úpravě signálu nějakou jinou krabičkou. Jinak není potřebný.

Jo, díky za upozornění. Budu to mít napaměti, a když to bude zlobit, budu vědět po čem šáhnout.

Deska už je vyleptaná. Bohužel mi většina součástek chybí, takže to nechám až po víkendu. Došla mi zásoba jacků 6,3 do panelu, nemám ten operák TL072. TL062 bych zajisté našel, ale řek bych, že ten se tam nehodí. (malé SR, a šumově horší než 072).

Mimochodem, co ohmické součástky? (rezistory). Mám doma nazásobená kvanta různých odporů, ať už nových, starších (tesla) či recyklovaných. Pokaď je mi známo, metalizované rezistory by měly mít menší šum - jak moc, to nevím. Případně jestli se to vůbec nějak znatelně může projevit.  Koupit těch pět a půl odporu metalizovaných do toho můžu, ale jen se ptám, co všechno tam můžu nastrkat.

Ty diody na výstupech OZ nejsou v origo schématu nijak označené, ale předpokládám, že běžné univezály ála 4148 vyhoví.

Ty diody vyhoví vcelku jakékoliv, jejich smysl vidím ve vybití kondů C 2 a 3 při ztrátě napájecího napětí a proud je omezen odpory R 6 a 7 (vida - jejich další účel)..
Šum odporů je na mne trochu moc - i když možná dobře, že jsem se k tomu vrátil, když se dlouhodoběji snažím udělat co nejméně šumící předzesik pro mikrofon. Metaloxid je samozřejmě z principu lepší, ale v katalozích dnešních zásilkových firem se člověk o šumu nedozví. Dřív jsem věděl, že teslácká TR 161 je špička a 191 (nebo lépe 192) slušný standard. V tomhle zařízení bych to neřešil.

Diody jsou tam především proto, že když to vrazíš na 48V phantom, tak než  se ti nabije ta filtrace 2x470uF, tak ti proudovým nárazem skrz výstupní kapacity operáků se prostřelí výstupy. Těmi diodami se svede přepětí z výstupu do filtrace.

No já to zrovna řeším, jelikžo mám možnost výběru rezistorů. A ty teslácké TR191 tu mám také. Ale už jsem napsal na seznam metaloxidové, tak tam budou tyhle. Zejtra je du pořídit a pozejtří bude dibox hotovej. Zejtra bohužel budu mít lítando po Praze a ještě nějaké vyřizování technického zázemí na jedno vystoupení, takže v 10 večer nebo kdy se to vrátím asi nálada na dibox nebude.

Tak a DIbox je na světě.

http://s4.postimg.cc/ka3ntu1tl/4452_img_9210s.jpg

Tu plechovou "krabičku" raději příliš nekritizovat, na moje polní podmínky myslím dobré.
Už zbývá to jen zapojit a vyzkoušet. (Dneska večer a zítra ve "zkušebně")

Nechci Ti do toho kecat ale tu kabeláž bych udělal stíněným vodičem nebo alespoň krouceným párem. Vím vzdálenosti jsou zanedbatelné ale pro klid duše, že se mi tam bude indukovat rušení bych to osobně udělal. Jinak pěkné. Doufám, že fungovat bude k plné spokojenosti.

Zatracený fantóm, s těmi diodami máš pravdu. Já, jako opatrník, bych tam asi přidal ještě pár diod k zemi, co kdyby někdo přestrkával výstup...
K provedení bych podotkl jen potřebu upevnění baterky.
Stíněním bych se nezdržoval, je to jen pro kytaru a je to v plechovém boxu.

Stíněné vedení? To se mi ani nevyplatí se piplat s těma třemi centimetry. Doufám ale, že když ta krabka je zemněná, že dovnitř nepořádek nepoleze.

Upevnění baterky? Recht.  Je ot tam skříplé mezi tuhé molitany.

Jelikož je velká pravděpodobnost, že budu DiBox dělat tentýž ještě jeden kus, tak ten druhý udělám pořádně. Tenhleten má základnu z Fe plechu, bohužel jsem zjsitil až dost pozdě, že moje ohýbačka plechu ten  ocelový plech netráví dobře. Fe plech jsem použil jen kvůli pevnosti. Ale spíš zbytečně. Druhej DiBox bude komplet z hliníku, a bude se počítat i s držákem baterek. (nějaká kovová spona...) Pak mám ještě v plánu několik těhle dalších krabiček, ale už s jiným obsahem: Předzesilovač. Jednak k mikrofonu ke kameře - aby tam šel dát nějaký slušnější mikrofon, druhak ke kytaře, aby se dalo trénovat se sluchátky.

Nevím, jestli mám zakládat nové téma, nebo ten předzesilovač můžeme vyřešit zde? (Jen bych přejmenoval trochu thread)

U druhého boxu bych doporučil změnit všechny odpory  100 k za menší (cca 22 - 39 k) z důvodu šumu (což mám vyzkoušeno a odměřeno na mixu s operáky OPA 2134) a pochopitelně i kondenzátor C1 příslušně zvětšit - 2 uF. V rámci vysoké blbovzdornosti bych tam přidal i výše zmíněné 2 diody. Odpůrek pro LED bych dal na plošák.

Hezká další témata, která by mne bavila, řešil jsem nedávno něco podobného (a stále řeším), i když s nesymetrickým vstupem.

Rozdíl v šumu mezi 100k a 39k odporu? Jestli to jsou nějaký nV tak mě to nezajmá. Nějaká konkrétní čísla by to chtělo. Kolik by to šumělo s tím a jiným odporem.
Dibox jsem dneska vzal do "zkušebny", a na první zapojení to makalo. Hned o třídu lepší zvuk, než co lezlo z toho bastlu předtím (který dokonce z nějakého důvodu měl značnou mikrofoničnost - na pokelpání na krabičku se z reproduktoru ozývala odpověď).

Před pár minutama jsem dokončil druhou krabičku. Ta už vypadá dokonce jako krabička, už na pohled vypadá líp. Bohužel jí nemůžu ani stříknout sprejem, protože mi tam chybí ďuzna na přepínač, který nemám.

Spíš bych se teď přesunul k druhému miniprojektu, a tím je vytvoření převodníku s přesně obrácenou funkcí, než je DiBox. Tedy symetrickou mikrofonní linku převést na nesymetrickou. Představoval byhc is to zhruba takto: XLR/TRS > Regulace zisku > Line Out >> regulace hlasitosti, sluchátkový zesilovač. Napájecí zdroj - opět 9V baterka. Je mi jasný, že 9V je poměrně malé napětí pro předzesilovač, ale na to na co to bude potřeba je to dostatečné. Regulace zisku by měla být 0dB až řekněme 60dB? (na mixpultech bývá taky běžně do 60dB, tj 1000x). Signál za tímto předzesilovačem by měl být vyveden na 2x CINCH (pro nahrávání), a dále přes regulátor hlasitosti a nějaký obyčejný sluchátkový zesilovač na 3,5mm jack.

Co bych měl použít na vstup jako předzesilovač? Podle mě, jediná vhodná možnost je přístrojový zesilovač (3x OZ), kde se tuším snadno reguluje zisk jedním odporem.
Nabízí se možnost použít dva dvojité (TL072) nebo jeden čtveřitý (TL074) operák, a s tím čtvrtým, co přebývá spáchat sluchátkový zesilovač (přidat na konec nějaký komplementár a nějak ho mírně šoupnout do AB).

Rozdíl 3 dB při záměně 330 k za 33 k ve zpětné vazbě u dost fajného OPA (má cca o další 3 dB nižší šum, než srovnávaná MAC 156, ta je na úrovni té 072), opět změřeno. Nemám ve zvyku tlachat, ani nemám netopýří uši.
Mikrofoničnost dělají často kondenzátory, především keramické polštářky.
Regulace 60 dB je dost oříšek. Symetrie není zásadní podmínkou pro místo zpracování signálu - předzesilovač, ze symetrického signálu se nesymetrický dá udělat ve vstupu, kabeláž se pak chová (a je) odolná proti polím. Nicméně i symetrickým vstupem bych se mohl zabývat, nakonec obvody řady SSM (teď nevím ?2217?) a jejich následovníci to umí dobře. A pro svůj mix bych to asi také potřeboval, v některých případech mám potíže s propojením.
U svého PZ v mixu jsem měl regulaci 42 dB. Nyní je jen 36 dB (10 k/150 ohmů) a považuji to za dostatečné. Odstup při citlivosti 2,2 mV na 2,2 kohmů je 73 dB, což jde, ale chci víc. Na SM 48 je během vystoupení potřeba citlivost cca 30 mV (u zpěvové 58 asi 2,5 x vyšší) takže skutečný odstup je úměrně vyšší, pokud se moc nepřidávají různé korekce.
Regulace (a tím i zisk v regulovaném stupni) vyšší - 60 dB (při vysoké kvalitě a bez zakmitání, to vše z 9 V) bude dost výzva, ale řešitelné to bude, jen to nebude tak jednoduché.
Jestli je maximální průchozí napětí při 9 V 2 V, potřebuješ minimálně 5 x nižší úroveň normálního signálu (pro mikrofon). Výkyvy hlasitosti mikrofonu jsou fakt velké, nakonec proč ti to vyprávím, do muziky děláš. Pro 400 mV je pak při zisku 60 dB vstup 0,4 mV a dobrý odstup bude fakt tvrdý oříšek. Pokud se spokojíš s tím, že to prostě jen dovede, ale odstup bude třebas jen 55 dB, pak to nemusí být  problém.

(upravil Jan16 26. 10. 2011 19:54)

330k a 33k je o jeden řád. 100k a 33k je jedna třetina, logaritmus autobus to je 1,4dB rozdíl, pokud se to dá počítat takhle. 1,4dB je zhruba 1,2x rozdíl. Pokud by byl odstup nyní řekněme 70dB (nemám jak změřit) tak po zlepšení by to bylo jen o ten 1,4dB více, tj 71,4dB. Tedy nic co by mě nějak žralo a musel jsem to nutně řešit. Myslím, že na naše podmínky dostatečně dobré.

A co se týká toho předzesilovače - jeho použití bude čistě sporadické. Budu to mít jako kontrolu funkce symetrických výstupů mých bastlů, k té kameře (jejíž vnitřní předzes má odstup s/š opravdu k smíchu) a ke kytaře - když slyším některý ty hustokrutý aparáty jak to šumí a vrčí, tak si myslím že tohle bude pořád o třídu lepší. Ten předzesilovač tedy nebude někde strčen trvale v aparátu. Předzesilvoač bude jen čistě taková "domácí hračka". Na symetrický předzesilování tam bude mixpult.

"nakonec proč ti to vyprávím, do muziky děláš." - Klidně vyprávěj, rád se nechám poučit. Teprve začínám a sbírám zkušenosti. Do muziky jsem začal strkat nos zhruba před rokem.

Tak už snad něco k návrhu zapojení... Na maximálním zesílení 60dB netrvám, taky jsem se nesetkal s tím, že by se to běžně používalo. (Prostě nikdy jsem na mixáku nekotlil gain na pravý doraz)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pri … ilovac.png

Standardně zapojoný přístrojový zesilovač.  Pomocí R1 bych určoval zesílení. 0-60dB je 1-1000x.  No.. myslel jsem si že bude jednoduše stačit ty hodnoty nastřílet z hlavy, ale už to tu počítám dobře pár minut. Aby se zachovaly nějaké slušné hodnoty těch odporů, R2 mi vychází na 47k, a R1 100k poťák v sérii se 100 ohmy. (za předpokladu R3=R4) bude zisk regulovatelný od zhruba 2 do zhruba 950x. Taky si začínám uvědomovat problém s malým napájecím napětím, tu se na to naráží ještě víc, jelikož zesílení v tomhle zapojení bude vždy větší než 1. (Jinak by R1 musel mít ležatáosma ohmů, a to jaksi s poťákem jde dost blbě) Prostě jde o to, aby se to nepřebudilo, když na vstup pošlu linkovou úroveň. Bude to o ústa, ale s těmahle hodnotama by to fungovat snad mohlo. R3 a R4 bych dal tak 2k2 oba.
Paralelně na oba odpory R2 bych dal kapacity, pro oříznutí kmitočtového pásma. R2 jsem říkal asi 47 kilo, ořez tak na 70kHz, tj to vychází C = 270pF. (Svitek nebo stačí keramika?)

(upravil Otas 26. 10. 2011 20:57)

Ono se musí celé R2 složit do jednoho dvojitého potenciometru (2 x E dráha) a vstupy OZ dát na běžec... Mezi poťáky odpor (zbyteček R1), vymezující maximální zesílení. A pak vybírat OZ, který tenhle experiment zvládne bez zakmitávání... Alespoň tak v rychlosti bych to řešil, budu to muset víc promyslet, možná je to blbost.

Otázka zní, nač vymýšlet již vymyšlené. pokud bude fungovat tento odkaz na operák INA 103 KP (to je následovník těch SSM) od Burn-Brownů, pak ti bude jasné proč. Tohle je špička a víc už vymýšlet nemusíš (viz figure 12, za tu OPA 627 může být i TL 072). Regulace je 40 dB plynule (potenciometr s dráhou E - lze u ES  Ostrava objednat - a 20 dB přepínačem. Šum i minimum zkreslení - vynikající.
Uvnitř je to, co naznačuje tvé schéma, takže je to i návod. A tady je to v jednom švábu.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe … 415_DS.pdf

(upravil Jan16 26. 10. 2011 21:14)

Nenuť mě znova opakovat, co už jsem nejmíň jednou řekl. TEn předzesák má být obyčejný low-end low-cost projekt. Takže zapomenout na poťáky s E dráhou a speciální IO. Musí se to postavit z toho, co je k dispozici.

Průběhu dráhy E, dvojitě, rozumím tak, že se kompenzuje nepřímá úměra závislosti zesílení na odporu, druhak aby vyšla jakštakš lineární stupnice na poťák v decibelech. Ne ani jedno nepotřebuju. Drze tvrdím, že si vystačím s lineárním poťákem za dvě pětky. K dispozici jsou i logaritmické poťáky, tak promyslím, jestli by to šlo částečně oprasit i tak. Jinak díky za připomínky.

EDIT: A krutí noha! Vykreslil jsem si v excelu závislost zesílení na normalizovaném natočení potenciometru.  Hyperbola, a hezky strmá. Takže lineárním potenciometrem cesta nevede.

Jak vypadá závislost odporu dráhy na natočení u logaritmického? ...podle jakého vzorečku by to tak mohlo být?

No, pro mne je to to, co mám doma, na tu INA 103 KP teď koukám, mám ji v krabičce před sebou.... No dobře, ty ne.
Teď už jdu spát, zítra návštěva, ale o víkendu se k tomu vrátím a namaluji schéma s poťákem, dráhu si vybereš dle libosti. Ale ještě to budu muset promýšlet, zda to není blbost.

(upravil Jan16 26. 10. 2011 21:47)

blost, začínámtomu rozumět.
Problém by se odstranil použitím dvojtého lineárního potáku, jehož dráhami by se nahradily oba odpory R2, R1 by byl nafest. Jenže díky (kurevskému) nesouběhu (drogerijních) potenciometrů, bych si tak podělal symetrii toho zesilovače, že tohle ne. Nebo vlastně mírná nestejnost odporů R2 nevadí? Porotože pak se jeden kanál zesiluje víc, druhý míň... a to tak úplně nemám představu, co se signálem udělá.

Edit: Čím více matematiky do toho problému strkám, tím více zjišťuju, že lineární ani log. poťák nepomůže. Leda ten dvojitý a nahradit tím R2. Jak moc přesně stejné musí v tom zapojení být ty odpory R2, případně co dělá nesymetrie těhle dvou odporů se signálem? (Přemýšlím o tom, že to oseru tandemovým poťákem za R2)

(upravil Otas 29. 10. 2011 12:16)

Tak nejprve, abychom nevymýšleli již dávno vymyšlené. Proběhl jsem pár Amatérských rádij a našel několik vhodných konstrukcí.
Dvě schémátka jsou od vynikajícího současného bastlíře A Krause a jedno je prastaré z Amára roku 1988 (!!!).

http://s4.postimg.cc/bzhj772ux/878_mixkraus.jpg http://s4.postimg.cc/fkdeqf7eh/878_pz1988.jpg http://s4.postimg.cc/3wny9m7nd/878_pzkraus.jpg

U prvního schéma bych se bál přetížení vstupů při malém napájecím napětí (chtěl bych zachovat průchodnost 2 V), jinak pěkné a vše splňující (cca 46(?) dB + 20 s přepínačem). Háčkem bude sehnat origo (ne pajcy) tranzistory. Veškerý zisk je na tranzistorech, což mi také připadá moc.
Druhé je 23 let stará klasika s regulací 40 dB, kterou lze vylepšit použitím např. NE 5532 apod.
Třetí je s regulací 40 dB a klade stejné vysoké nároky na šum u vstupu, jako i u následného OZ.
Tak a abychom věděli o čem se s těmi poťáky bavíme a ostatní viděli, jaké nesmysly navrhujeme, přikládám hrubou skicu:

http://s4.postimg.cc/lnzko2n21/878_skicaja.jpg

Zapojení má plno slabin, především nalézání odpovědi, jaký operák snese bez zakmitání zesílení 1 a zároveň bude schopné zesilovat cca 58 dB bez velkého zkreslení i na 15 kHz. Předností je, že to může běhat napájení při +- 4,5V. Ještě jsem tam nenakreslil zpětnovazební kondíky (pro OZ 1 a 2), jejich kapacita bude řádově desítky pF.
Jinak - mírná nestejnost drah nevadí, každý díl zpracovává svou podělenou polovinu naprosto stejného signálu, tak se to vždy jen sečte zas jen jako signál o stejném tvaru jako vstupní. Alespoň v této představě žiji.

Příspěvky [1 až 20 z 56]

Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Aktivní Di-Box; Symetrický předzesilovač

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£
Sekabet spor bahisleri ve casino oyunlarıyla sekabet güncel giriş adresinde sizlerle.