Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sloupové dvoupásmo po deseti letech

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 47]

Téma: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Dobrý den vážení pánové a dámy.

Po mnohaleté odmlce asi deseti let, kdy jsem nasbíral mnoho zkušenootí s opracováním dřeva se vracím do hry s vidinou nové stavby.

Mám jasno v jedné věci - chci dva sloupové reproduktory (nejlépe dvoupásmo) osazené reprodukroty značky TVM.

Jde mi o nízké náklady za repro. Nejraději bych využil dvě výhybky, které mám doma. Nejsou nic moc .... spíše nic, než moc, ale třeba by na ně šloněco vymyslet nebo postavit. Jedná se o díly z firmy BS Acoustic - CN 02-2-12/4

Vždy jsem snil o dvoupásmu od TVM. Měl jsem v hlavě vždy zafixované ARN 226. Tyto reproduktory jsou pro mě legendární.

Buď  bych si přál sestavu s ARV-104-03/4 a ARN-226-03/4

Nebo sestavu s ARV-104-03/4 a 2x ARN-188-03/8 (pokud bereme v úvahu dva zdvojené osmi-Ohmové basáky na 4-Ohmové výhybce)

Nechám si od vás poradit. Kdysy jsem s tímto velcie rád laboroval, ale za ten čas jsem nasbíral dobré zkušensoti ohledně zpracování dřeva, ale zapoměl jsem skoro všechny zásady akustiky a repro-problematiky. Už ani nevím jestli se dva basáky o impedanci 8Ohm dají (teď nevím jestli jestli seriově, ale spíš asi paralerně) zapojit jako "jeden" tím, že je zdvojím a zapojím na 4Ohmovou výhybku.

Mrzí mě, že asi působím jako totální laik, ale věřte, že mi stačí jen připomenout jak na to.
A co se stavby týče - rád si nechám poradit co má význam.

Vělice děkuji za rady a možnost splnit si dobře dětský sen.

S pozdravem Vojta Peterka

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Mám pocit, že kombinací ARN226 a ARV104 se tu už dnes opravdu nikdo zaobírat nebude, páč je to dosti nešťastná kombinace a ARN 226-03 je jeden z nejhorších hifi basáků, co znám. Pokud jste 10 let sbíral zkušenosti při zpracování dřeva, byla by chyba toho nevyužít a nepostavit něco z pořádných repro - SEAS nebo alespoň Monacor. U obou se dají vybrat vybrat vhodné kombinace a řada hezkých projektů je i zde na webu.
Pokud trváte na TVM, použijte kdyžtak 2xARN188 a k tomu nějakou solidnější výšku...třeba DT-101SK nebo DT-300 od Monacoru. Jejich výhoda je, že jdou dělit nízko (v případě DT-300 ve WG-300 lze dělit kolem 1800Hz), co bude u použití ARN188 ve dvoupásmu dosti důležitý. V nejhorším tedy i ten ARV104...
Ale na kombinaci ARN226 a ARV104 raději zapomeňte. Je to hovadina.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Velice děkuji za ohlas.

Rád si nechám poradit. Mám doma ještě dvě úplně nové výškové pieza .... a pravděpodobně Monacor MPT-005 (alespoň vizualně tak vypadá) .... dalo by se s nimi něco vymyslet ? Také bych se chtěl držet těch výhybek, které mém. Jsou použitelné. Pamatuji si, že mi někdo kdysy radil výměnu nějakého kondenzátoru.

Prosím, navrhněte mi, kam se ubírat .....designově se mi velmi líbí kombinace dvou osmiohmových ARN 188 plus nějaké výškové repro.

Vše bude v budoucnu doplněno o subwoofer s ARN 312, pokud vše vyjde dle představ.

Poraďte prosím kde se zkusit pohnout ..... mám zkusit SEAS ? Není to vysoká investice ? V tomto repru se vůbec neorientuji ..... byl by někdo ochotný mi poradit - respektive doporučit nějakou opravdu ověřenou stavbu ? Chci použít jako základ MDF 18mm  nalakovanou v klavírní černé (zrcadlo) a vsadit do ní proužky z ořechového masivu. Velmi si na této stavbě zakládám. Jen zvolit ty správné měniče.

Velice všem děkuji za radu .... nesmírně si toho cením ....

S pozdravem Peterka Vojtěch

(upravil Martin 16. 10. 2011 0:10)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Je mi opravdu líto, že tolik řešíš peníze za reproduktory a hlavně za vyhybku. Tímto degraduješ všechno úsilí, které vložíš do stavby skeletů.
Ač nerad, tak budiž ti inspirací
EDIT: promiň, nevšim jsem si, že si už polevil. Jestli chceš ověřenou a dobře hrající sestavu, není nic jednodušího, než-li se poohlédnout tady

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Od TVM bych tě chtěl odradit mám kombinaci ARN226+ARV104 v malých bedýnkách (25l) a zvuk bych popsal jednoduše jako BUM-CINK, ještě to docela směruje. Poslouchat se to dá (to skoro všechno) ale celkově jsou to bedny tak do garáže. Tam taky brzo doputují, doma je neposlouchám. Dělat z této kombinace sloupovku je škoda materiálu (dřeva). Když už vydržels tak dlouho bez sloupků vydrž ještě dýl a našetři na slušný repráky, bedny jsou investice která vydrží dlouho (pokud nejsi ladič který neustále něco vylepšuje a staví další a další bedny), myslím že nějakým SEASem nic nepokazíš, existuje s něma dost projektů - jen si vybrat a vestavět do svého designu ozvučnice.

Web

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Wema: dej na rady kluků. Taky jsem byl nadšený z ARN 226 + ARV 104 (Tonsil GTC 11/100,8). Nějak jsem to nehrotil, ale pořád jsem zde na fóru četl jak kluci postupně stavěli z Monacorů, Seasů, Vif, atd...  a byli nadšeni jak to hraje. Nechtělo se mi zase stavět další bedny, protože jsem si myslel, že to přece nemůže být takový rozdíl ve zvuku. Na to kolik stojí repráky např. Seas & Tvm. Dopadlo to tak, že jsem si postavil nové bedny. Rozdíl byl poznat okamžitě. Investice stojí za to a pokud si chceš postavit kvalitní ozvučnice, určitě tam nedávej "nejlevnější" repráky a univerzální výhybky ....

Web

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Když nepočítám kdejaké pokusy, tak moje první "bedny" (bedny jsou v uvozovkách, protože první skutečné bedny jsem sám postavil až tohle léto) byli cca 26L uzavřenky 28x50x28cm osazené ARN6614 a Audio Research AR-505. Výhybka byla z beden ARS820. Na taneční hudbu typu bum-cink to bylo fajn...ale stčilo, že jsem založil do kotoučáku starý pásek se starou rockovou muzikou a najednou to znělo nějak divně. 
Bylo to ale dávno, stvaba DIY beden byla ještě pořád mágii, nebyli možnosti zeptat se zkušenějších na netu, s měřením byl taky velký problém...
Dneska je to už ale jinak. Je potřeba sa trochu poohlédnout a člověk zjistí, že nějaké konstrukce s TVM v době, když lze za téměř ty samé peníze sehnat daleko lepší reproduktory (přitom i repráky dobré střední třídy jsou jen 1/3 ceny celé konstrukce) , nemají smysl - najdou se výjimky jako oživení konstrukcí typu KE150 - ale v nějakých ARN226 již opravdu význam nevidím.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

TVM a univerzální vexli néé, to by fakt byla škoda práce a materiálu.
Existuje spousta projektů s mnohem kvalitnějším osazením.
A co namísto 2pásma postavit rovnou menší 3pásmo?
Finanční rozdíl není velkej, zato ten hudební je úplně jinde.
Z levnějších projektů doporučuju jednoznačně tenhle:
http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2.htm

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Dukladně si projeď tyhle odkazy: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=12863

Jedno z lepších d'Appolit je třeba LBS.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Kdybych měl teď stavět (nechat si postavit) DiY tak jednoznačně jdu do projektu "Reprobedny pro megalomany". Vzhledem k tomu, že jsem ženě říkal před stavbou Idunnů, že to jsou poslední bedny, které budeme mít doma lol Tak je stavět nebudu. Spíš by to chtělo pořádný prostor kde by se využil jejich potenciál ...
Jinak souhlasím s TheLastUnicorn, že jsou dnes podstatně lepší možnosti pro stavbu nejen reprosoustav. Hlavně je daleko víc informací, inspirace, atd.

Web

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Pánové nevím ....

čtu denně o projektech a nevím kde začít. Když si představím, že dám do beden 8.000,- tak mě polévá hrůza. Vím, že zadarmo nic super neudělám. Nevím kam se ubírat. Představoval jsem si investici tak do 3.000,- maximálně (za měniče a výhybky) .... dřevo, lepidla, povrchové úpravy, drobnosti jako spojovací materiál, kabely a terminály nepočítám ..... jsem schopen postavit většinu svépomoci na dobré úrovni.

Všechny bych chtěl poprosit, zda mi mohou v mé cenové relaci nějak pomoci ... už nevím kam se obrátit. Ani nevím kde bych monacor nebo seas objendával .... nemám vůbec zkušenosti s měřením a podobně. Nevím jak to vše dopadne ...... zajímal by mě nějaký konkrétní projekt na štíhlé sloupy .... začínám být bezradný.

Děkuji všem.
Vojtěch Peterka

(upravil Basstl 16. 10. 2011 20:03)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Jestli chceš postavit alespoň trochu slušný bedny, tak ti 3 tisíce v žádným případě stačit nebudou.
To je tak částka za součástky do výhybky.
Píšeš, že nemáš zkušenosti s měřením. Právě proto bych se porozhlídnul po hotových projektech.
Není třeba vymejšlet vymyšlený.
  Možná by jsi měl napsat co od toho očekáváš a jakým železem to hodláš živit.

(upravil MaBat 16. 10. 2011 20:07)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Zas to nedramatizujte, i za málo peněz se dá slušně hrát. Klíčem je kompetentní návrh, podrobné měření a solidní filtry, z toho vzniknuvší (ne to, co se tu dlouho považovalo za standard). A už vůbec bych do toho nemíchal "železo".

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Ono je fakt, že když jsem porovnával ARN-150 vs L15 s důkladnými filtry, rozdíl tam skoro nebyl. Wema, co trošku zainvestovat a zkusit tohle? Případně si minimálně ty ARN-188 nechat odměřit (škoda, že nejsi blíž) a zaměřit se na dobrou výšku k nim.

(upravil TheLastUnicorn 16. 10. 2011 20:16)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Tak tohle jsem stavěl v létě já...a hraje to rozhodně líp, než ARN226 s ARV104...
64€ basáky, 40€ výšky a součástky na výhybku cca 35€.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Ješťě mě napadlo přátelé ... nedalo by se něco spáchat s ARV 3604 ? Taky se mi zdá, že už se nedají nové koupit, že už se nedělají. Byly v něčem výjimečné ? Protože cena za starší býva docela vysoká.

Zítra se zkuším zamyslet rozumně a s čistou halvou co by pro mě bylo nejlepší .... zda jsem vůbec ochotný zaplatit za pořádnou muziku a zda v tomto nejsem totálně marná osobnost sad

Díky moc za rady.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=219995

Na TVM potažmo teslu bych se vykašlal. Stačí si na internetu prostudovat trochu materiálu a člověk zjistí že to vzhledem k cenám jiných měničů které mají lepší zvuk jsou zbytečné. Podívej se zde na projekty a buď nějaký zkopíruj nebo se alespoň nechej inspirovat. Dej na to co ti radí lidé výše.

(upravil TheLastUnicorn 17. 10. 2011 1:31)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Wema: To je z bláta do louže. Ja Tě tak trochu nechápu. Chceš dělat relativně velké a drahé ozvučnice - MDF v klavírním laku s masivem. A k tomu hledáš nejlevnější a zároveň nehorší řešení. Opravdu by Ti nebylo líto tolik stráveného času nad bednami (čas jsou peníze a dneska to platí trojnásob) s finálním dosti slabým výsledkem? Já pochopím, když si dá někdo nařezat v baumaxu lamino, nějak to slepí za pár hodin dohromady a pak to osadí nějakou prasokombinací TVM nebo Hadexu...ale tohle ne. Opravdu je tak těžký došetřit nějakou tisícovku-dvě a koupit alespoň trochu normální repro? Třebá já minule na slovenským bazoši viděl 2ks nepoužitých středobasů SPH-170 za 40€ dohromady. Když k tomu dáš trochu solidní výšku...já nevím, kupř. DT-28N nebo DT-300, máš docela slušnou kombinaci, které věřím, že bude hrát dobře. Taky tady lidi na bazaru z času na čas prodávají výborné použité měniče za dobré ceny.
Ono samozřejmě jde udělat relativně slušná bedna s TVM...dejme tomu ta ARN188 + ARV104...ale je to pak za cenu výhybky složitý jak jaderná elektrárna. A ono se to zdá, ale každá cívka je 70-200Kč navrch, taky slušné kondíky něco stojí a ve finále to vyjde dráž, než když koupíš rovnou solidnější repráky a výhybka vyjde jednodušší. Nemluvě o tom, že to druhé řešení bude stejně hrát líp. Proč se tedy mermomocí držíš těchto zrovna ne právě povedených tesel (měli i několik slušných repráků, ale ARV3604 nebo ARN226 to fakt není),  netuším. Já když jsem jen tak ze srandy z bs acousticu koupil ty basáčky PSB-600 a Zetag 200509, pak je doma jen tak poslechl a porovnal s ARN5614, tak jsem pochopil, že s TVM už fakt nemá cenu něco dělat...ale to už se zbytečně rozepisuju (stejně jsem pořád jen totální začátečník a dohromady vlastně nic nevím) a je to můj poslední příspěvek na tohle téma, pokud se bude ubírat stejným směrem, jako doteď.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Vůbec bych je nezatracoval,slyšel jsem je na vlastní uši,solidní provedení i zvuk, na to že jedná o tvm a seas výška, slušné za  ty peníze.

https://i.postimg.cc/d7GhYZdY/1997953.jpg https://i.postimg.cc/yDMDtyDj/1997955.jpg

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Tak tohle mě opravdu oslovilo .... co vy na to pánové ?

https://www.audioweb.cz/vase-bily5.htm

Příspěvky [1 až 20 z 47]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£