Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkový konec buzený tranzistory

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Elektronkový konec buzený tranzistory

Zdravím pánové nemáte schéma na hybridní  zesilovač kde by byla koncová elektronka buzená tranzistorem ? Koncové elektronky mám  k dispozici tyto :EL34 , 300B, EL84 ..

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

v amaru PE 6/2002 je koncový stupeň buzený tranzistory, ale je to s 4xEL34 tak nevím jestli ti to pomůže, nebo si sežeň jednu ECC82-83 a na to seženeš schémat plno, proč chceš zrovna hybrid ???

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Celo lampáč mám proto bych chtěl zkusit i něco jiného .... Pak časem zkusím i OTL

(upravil Brúdr 12. 10. 2011 13:12)

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Má to být pro poslech (HiFi) nebo nástrojový zesilovač, např. pro kytaru?

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Má to být pro klasický poslech  v jednom pokoji takže výkon zas tak vysoký nepotřebuji, teď mám zesilovač o výkonu 2x25W  a nepouštím ho ani na třetinu
budu rád za každé schéma

(upravil Johny_Hard 13. 10. 2011 6:08)

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

http://www.amparchives.com/album/Marsha … _orig.html

podařilo se mi zase najít (kytarovy) zesilovač, je to tranzistory BC a lampou EL84, možná bych zkusil vypustit první stupen až po C10, C10 bych nechal a změnil bych kapacitu stejně jako u C13 na 100n cca. Tremolo (stupeň T3) bych včetně potenciometru VR4 také odstranil. Zkus se inspirovat tim schematem a podle sebe si ho zkus upravit.

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Aha, zase další kolečko drbání se pravou za levým...tedy znova: toto řešení má smysl jako využití extrémní rychlosti flašek, což je ovšem možný jen bez výstupáku, jinak ani omylem...ale vznikne pouze kvazikomplement, se všemi jeho nectnostmi...čili jak je potlačit ? Jak jinak než to celý šoupnout do áčka...takže spolu se žhavením vznikne mršba, která má účinnost 8% ( ! ) - sám jsem jednu takovou měřil, pro výkon 60W měla trvalý příkon skoro 700W ...paráda, nebo ne ?

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

kazateli díky za informace z toho pohledu jsem se na to vůbec nedíval asi se na to vykváknu a udělaám si klasický zes s 300B

(upravil sinclair 15. 10. 2011 11:40)

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

V modrém Amatérském Radiu 4/76 let vyšlo zapojení velmi sofistikovaného tranzistorového budiče elektronek EL34 a podobných, samozřejmě pro HiFi. Samozřejmě ovšem s výstupním transformátorem a to ne ledajakým, protože ten tranzistorový budič má prý šířku pásma 1MHz a zesilovač jako celek údajně myslím 300kHz. Pokud se Ti podaří sehnat výstupní trafo z Musicu 70, tak bych to rozhodně zkusil, ten transformátor má výborné parametry, určitě by to dobře chodilo i třeba s 6L6GC a nepříliš vysokým anodovým napětím. Pro nižší anodová napětí a poměrně velký výkon jsou vhodné i KT88, pro někoho ale určitě bude limitujícím faktorem jejich cena.
Musiců 70 se vyrobilo jako sraček, takže nepochybuju, že by šel sehnat buď samotný, nebo ve vraku Musicu.
Výstupní trafa INDEL, které prodává např. EZK nedoporučuju, jedno z nich jsem měřil a za tu cenu jsou to dost mizerné výrobky, vhodné možná do kytarových zesilovačů, ale určitě ne pro hifi.
V
Jsou tu i lidé /a už je jich dost málo/, kteří umí podobný transformátor, jsko je v Musicu 70 spočítat a dokonce i navinout-je s tím teda strašná jebačka a na závěr se s tím musí do vakuové impregnační pece, takže když se Vám nepovede, tak akorát s ním můžete zkusit, jak daleko dohodíte výstupním transformátorem....
Poměrně slušné parametry měl i PPP120 od Rochelta, jenž kdysi vyšel v Amatérském Radiu, se spoustou chyb a lbejch keců okolo. Fakt je, že za výstupní transformátory Experience vysolíte strašnej ranec, ale asi se to vyplatí, protože jsou dobrý...
Velmi slušný jsou výstupní trafa Regent,ať už Regent 15, Regent 30, Regent 30H a asi nejlepší je trafo v malém miážním pultu Regent 60. Z vraků těchto zesilovačů /pochopitelně s transformátory/ jde postavit dost slušný elektronkový konec, speciálně na doma bych asi doporučil Regent 30H, který má sice jen 25W,ale jede ve dvojčinném Áčku. Ty německý M plechy 0,35mm mají něco do sebe....

Web

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

V kytarovém kombu Peavey Mace /i Deuce/ je elektronkový konec 6x6L6GC buzený tranzistory, je to poměrně jednoduchý a dává to 160W sinus při Ua=520V. Pochopitelně ale s výstupním trafem /velkým jako kráva/. Schéma bude k nalezení buď na stránkách Peavey, nebo i jinde.

http://www.peavey.com/assets/literature … 347000.pdf  je to sice uživatelský manuál, ale schéma je na konci.

Opravoval jsem to kombo, má to neskutečnou páru, jsouv tom dvě dost citlivé 12" a ten zesilovač má docela zvláštní zvuk, vůbec to nepřipomíná elektronkový konec-možná je to tím tranzistorovým předkem. Kytarista, kterému jsem to opravoval /už to bude nějaký ten rok/ s tím doslova sestřeloval spoluhráče z jeviště. Škoda, že to tenkrát tak spěchalo, že jsem neměl čas to pořádně proměřit, hlavně co se týče zkreslení.

Web

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Mám opačný problém.Sháním schema dobrého elektronkového předzesílení na kytaru a k tomu chci dát mosfet konec.Mělo by to mít jeden čistý vstup,jeden zkreslený.Ve finále by to mělo být kombo s výkonem 400-500W.Konec mám předzesilovač chybí.

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

A zkušebnu máte na Velkém strahovském stadionu, kam na ty nápady chodíte? Když se naučíš hrát, nemusíš ostatní udivovat nesmyslným výkonem svého aparátu.

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

...a zvukař pak zoufale přemýšlí čím stáhnout tu uřvanou kytaru...

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Trochu jinak.Tak za prevě já nehraju.Tedy nepotřebuju zkušebnu.Podstata je ta,že mám hejno kvalitních koncáků,který bych rád nějak využil než zemřu.Taky se mi tady už léta válí 400W 15" od Cimbaly a tak si myslím,že takový kombo se přímo nabízí postavit.Nikde není napsáno,že se musí na zkouškách šťavit na plný kule.Tím knoflíkem se dá vždy otočit na potřebnou mez.Má to ale výhodu,že se s tím dá zvučit i venkovní prostor takže je myslím lepší když je ta možnost trochu přidat než když někdo taví 50W aparát  na plnej knedlík a tečou mu z toho chladiče.Taky mám auto který má 211koní a dá se s tím jezdit pomalu.Ta rezerva se vždy a všude hodí.
Je mi jasná,že všichni hudebníci nad mým nápadem kroutí hlavou.Bodejť by ne.Jsou zvyklí na komba 30-100W tak jim nějakých 400W asi připadá divný.Každopádně udělat,to udělám a pak se to vyzkouší v praxi.To nechám na těch co umí hrát.Důzežitý je to aby to oprabdu hrálo a ne jen prznilo zvuk.Proto jsem se rozhodl pro hybrid,že do předzesilovače dám lampu a konec mosfet.Lampa mi udělá zvuk a mosfet to bez dalšího zkreslení zesílí.Počítám,že by to mohlo být dobrý.Lampa je lampa ale udělat s lampou vyšší výkon je dost náročný a je to stále omezené výkonem.Nějakých 100W je v podstatě strop a hlavně sehnat výkonej a opravdu dobrej výstupí trafák je velký problém.Není umění se pachtit a pak ten zvuk zabít výstupákem.To už nemluvím o cenách koncových elektronek.Podstatný pro mně je,že nějakým způsobem využiju své zásoby koncáků.Mám tady 4 konce 600W a 8 400W.Do penálu si to brát nechci.Tolik na vysvětlenou a místo kritiky bych raději uvítal nějaký dobrý zapojení toho vstupu.Je to tady samej odborník,tak doufám,že se někdo najde a něco v šupleti vyštrachá.Pokud ne tak obšlehnu Marshala nebo něco podobného.Tak a teď kluci do mně.:D

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Jestli to chceš na kytaru, pak konečně zažiješ pocit, jaký to je, když teče mozek z uší na vejložky...až ti vyteče všechen, budeš mít po starostech... smile

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Blbost jak zvon.
Uvjedom si, že zvuk kytwery dělá právě i kombo, svýka charakteristickým "kurvením" zvuku. nejen zesík, ale i rapráky, konstrukce bedny atp.
Tj kytarový kombo z "nějaký" 15"ovky je blbost jak zvon. Prostě se zamysli, co chceš hrát! uvědom si, jakej zvuk mají maršály, jaký zvuk mají fendry, mesabůgí a highsoveáketneři.
Každý to kombo hraje jinak, ma jinej zvuk, jiný zkreslení, jainý podání na čistým i zkresleným signálu.
Proč asi?
Tzn jak si myslíš že bude hrát ciimbalova 15? určutě jinak než výše zmíněný komba.
Další věc, pdoč chceš mít kombo s příkonem slušícím PAčku?
Všichni na place budou přeřvaný tvou kytarou, nezbyde než tam narvat kilowatty odposlechů.. co pak má dělat zvukař? pouštět do PAčka megawatty, aby ten řev komba "přehrál"????

Lidi probuďte se a nepoťte takový pičoviny!!!!

Už 100W čtyřdíra od maršála udělat na palce takovej bordel, že mám často problém jak udělat odposlechy ostatním muzikantům, páč všichci slyší akorát katyru.... a já pak abych ke keaždýmu dával 2 15" 300W odposlechy... a stejně slyšel u monitormixu jen přidej mi odposlech... všechno kromě kytar...

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Tady se něco promazávalo nebo kazzatel se nepodíval na datum a vzbudil naprosto nesmyslné téma?

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

Dalca presne viem o com hovoris, mam doma 100W celoelektronkove Soldano, a pri 100W vykone a citlivosti celestion repro  (pri frekvenciach okolo 2-3kHz co je pri solach na gitare caste, je okolo 110dB/W/m) to doslova trha usi aj ked stojim 10 metrov od reprobedne big_smile celkom obdivuhodne je aj ake basy dokazu celestion Vintage repro zahrat, doslova to rve creva big_smile ked zahram nejaky nizky power akord... citlivost nadovsetko smile

(upravil Mates 10. 5. 2013 8:13)

Re: Elektronkový konec buzený tranzistory

ad 14

Hovno hovno slavný soude smile Zásadně nesouhlasím, na kytaru i v rokový, myšlěno hlasitý kapele rozhodně nepotřebuješ takový výkony, samozřejmě za předpokladu, že máš kytarový reproduktor-y a ne nějaký mršby od cirkusáka. Který maj účinnost žehličky.

Za další, jediný co má tebe jako muzikanta zajímat je Tvůj zvuk na pódiu a to tak, aby jsi byl v pohodě, neobtěžoval tím spoluhráče a rozhodně by jsi tím neměl obtěžovat zvukaře, respektive návštěvníky pod podiem. Ono je sice asi pěkný cejtit na těle "jak mi to kurva hraje" a ani to není nic hroznýho pro uši, páč máš hlavu výrazně mimo osu repráku. Ale dole pod pódiem, nejlíp v ose tý kytarový hrůzy jde o život, teče krev z uší a není slechu po ničem jinym než po ukvílený, jedovatý, hnusný kytaře, která sama o sobě nikoho nezajímá. Naštěstí už dávno jsou pryč doby, kdy kytary valily z vejikejch aparátů přímo do davu, bez ozvučení. Bohužel málo kdo to v týhle díře chápe. PA jsou dnes na opravdu slušné úrovni a je nesmysl si myslet že na venek pořebuju mega výkon abych nezaniknul, o to se kurva stará zvukař a zpravidla se o to stará dobře, pokud to není jeden z těch kokotů co nic nemaj a do všeho se serou a kurvěj ceny...

Takže za třetí, zkus to prosím zvážit a udělej si super zvuk, kterej bude sedět s kapelou. A nechovej je jako sopláci co neuměj nic jinýho než dělat kravál, jo a ještě se tak chovají starý, hluchý a arogantní dědci. Mrkni třeba na kluky z Blue Effectu, nejen že nemaj na pódiu stovky W, ještě si před komba dávaj plastový dekly, proč asi....

edit: abych nebyl tolik off, tak ja bych šel do něčeho osvědčenýho, např preampy z M/B Mark 1, 2 atd, myslí, že tam je z čeho vybírat.

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Elektronkový konec buzený tranzistory

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£