(upravil sinclair 27. 8. 2007 20:18)

Re: problemy s Yamahou

Já to vidím na podpálený výškáče v bednách. Výškáč je jediný druh reproduktoru, který nesnáší buzení TRVALÝM sinusovým signálem s příkonem nad cca 1W, ať se jedná o jakýkoli druh home tweeteru. Typy s ferrofluidem a profíky snášejí pochopitelně víc. Takovou ARV104, ARV3604 či ARV078, ARV089 lze trvalým příkonem kolem 1W na kmitočtech nad 5kHz velmi spolehlivě zničit. Při 1-2W přímo neshoří, jen se speče vinutí, klesne jeho impedance třeba na čtvrtinu a dává pak zahulit zesilovači, který zdánlivě bez příčiny topí.

Martine, dobře zabalený poštou bez potíží. Posílám tak i relativně těžké profizesilovače.

Ondro, on to taky není CD vstup, ale spíš AUX či LINE. CD vstup by měl citlivost okolo 300-500mV, dřív se u japonských zesilovačů prostě takto citlivé vstupy dělaly. SUV4X je dědek fousatý.

Web

(upravil check 27. 8. 2007 20:55)

Re: problemy s Yamahou

Vždyť výškové reproduktory mají psán RMS 90W, hudební 220W a jsou tlumeny o asi  8,5dB, ve ferrofluidu a rearchamber. To už radši ať jde zesilovač do šrotu a vejšky sou v pohodě.
Jak se potom měří citlivost, když 1W speče cívku?
Jak nejjednodušeji zjistit, jestli sou výšky v pořádku?

Web

(upravil sinclair 27. 8. 2007 21:31)

Re: problemy s Yamahou

Ten příkon je udáván s výhybkou.

Pokud má někdo jinej názor, případně je schopnej mi objasnit, jak by asi miniaturní cívečka výškáče byla schopna pojmout 90W-220W tepelného příkonu /asi jako stovka či dvoustovka žárovka, účinnost je podobná/, sem s ním.

Měřením jmenovité impedance, případně porovnáním s bezpečně dobrým kusem.

Web

Re: problemy s Yamahou

Tak mam v tom pripade smahle vysky, super.

Web

Re: problemy s Yamahou

Počkej si si jisty? A ty si do těch výšek pouštěl něco bez výhybek ? Nechce se mi tomu moc věřit, i když možné to je.

Re: problemy s Yamahou

Výhybku samozřejmě mám, bez výhybek do výšek nic nešlo. Možná sem si někdy akorát přeměřil odpor. Tedy nechápu proč udávají příkon 90W, to je teda potom akorát změřené napětí na zesu, převedené na jmenovitou impedanci. Kdyby si dali vyhybku na 5khz, tak budou schopny napsat třeba příkon lepší míchačky.
Vtip je v tom, že, když chci zjistit, jak mi krásně hrajou do 20khz, přismahnu si je.

Web

Re: problemy s Yamahou

A nemáš jiný zdroj? Popř jiné repro co by si zkusil? Kdyby to byli co budu mít já tak mi je pošleš a já zo poměřím. Ale to nebudou ony.

Re: problemy s Yamahou

jako na teplotu konce se ptam jen pro zajimavost, zes se mi nikdy nevypnul kvuli prehrati...a s tema vejskama ma sinclair pravdu, si pamatuju ze takovy ty teslacky kostkaty vejsky (neznam typ. jen vim ze mely 8Ohm 5W, modrej plech, sroub misto bubliny) nebyl problem upict 2 za vecer....a to do nich nesel zadnej brutalni vykon

Re: problemy s Yamahou

Ono je to u těch výškáčů i napsané, většinou to bývá třeba 100W, 2500khz 12db/oct nebo tak. Tenhle příkon je spíš orientační, aby "lamy" věděli, k jak silnému basáku to můžou naprat. smile

Re: problemy s Yamahou

"lamy" nepotrebujou vejsky...hlavne hodne basu wink

Re: problemy s Yamahou

Důležitá "zmínka" v datašitu taky bývá, jaký spektrum signálu předpokládají. Jednak se počítá s tím, že výhybka užere spodky a jednak s tím, že "přirozený hudební signál" má nahoře mnohem nižší výkonovou spektrální hustotu. U starých Tesel ARV360x se přímo v návodu psalo, jaký max. sinusový příkon snesou a po jakou dobu.

Web

(upravil check 28. 8. 2007 16:40)

Re: problemy s Yamahou

Zdá se mi, že ty vejšky hrajou normálně. Odpor sem přeměřil - činí 5,2Ohmu, bezpečně dobrá vejška se stejnou cívkou ukázala 5,3Ohmu, takže to je určitě ve výrobní toleranci. Tak spíš věřim, že to zkreslení slyšitelné při sinu, bylo přetížením nebo zkreslením zvukovky (teď na sluchátkách to dělá podobně).
Mezizávitový zkrat by se opravdu projevil třeba až nad 16k, jinak by vejška hrála úplně normálně a odpor byl správný?

Web

Re: problemy s Yamahou

Tuším že by to blblo i při menších frekvencích (velmi pravděpodobně by to hrálo i "potišeji"). Druhá věc je, proč ta zvukárna nedá plnej rozkmit na vejškách - to by znamenalo shitoidní operáky...

Web

Re: problemy s Yamahou

Jestli to nedělá přepočet 44,4 --> 48khz vzorkování. Jinak zvuková karta M-Audio, ta by měla mít slušné operáky.
Zpátky k původnímu problému - jak přenastavit vstupní citlivost? Kdyby tam někde vevnitř byl trimr (identifikovatelný), tak už si asi poradim, protože odměřené sin výkony mám od pana sinclaira smile.

Web

Re: problemy s Yamahou

Tak karta od M-Audio by snad měla umět 44kHz přehrát jako 44kHz a ne všechno převzorkovávat na 48. Pokud si do toho tedy nenecháš kecat XPčka. Na Juli@ to funguje, frekvence se nechá vnutit i ručně. Obě tyko karty používají stejný čip (VIA Envy), takže...

Re: problemy s Yamahou

Souhlas. Checku, přes co hraješ? Máš ASIO nebo kernel-streaming drivery + přehrávač, kterej je podporuje? SW převzorkování v XP fakt slyšitelně degraduje zvuk.

A trimry tam pravděpodobně nebudou smile

Web

(upravil check 29. 8. 2007 9:00)

Re: problemy s Yamahou

Dneska sem zapnul komp a v ovladačích je pro změnu 44,1khz. Obejítí win cest myslím nepoužívám, ale asi začnu.

Tak nějaký pár rezistorů by tam mohl být?

Web

Re: problemy s Yamahou

Checku, začni s tím hned. Taky jsem nevěřil a taky jsem se pak divil smile

Ty odpory si tam klidně dej. Třeba 3k3 seriově a 1k proti zemi.

Web

Re: problemy s Yamahou

Teda sleduju diskusi a začínám panikařit. Koupil jsem si nový Yamaha AX 596 a pozítří se ho chystám zapojit na Audigy 2. Mám nastavit zvukárnu na co nejnižší hlasitost a korigovat jen na zesu - jesli jsem to tak správně pochopil. Na co si mám dát ještě majzla?

btw. jak XP mrví zvuk a jak to u mojí zvukárny můžu napravit? Díky

Web

(upravil mechanik 29. 9. 2007 10:03)

Re: problemy s Yamahou

tak som premeral svoju starú zostavu a ARV089-00/8 má 8,4ohm a pritom som do nej púštal sínusu až až lol ,2w sínus to určite neboli lol