Téma: problemy s Yamahou

Dobry den chcu se zeptat jestly je Yamaha tak nestabilni nebo mam jen spatny model.

Mam zesilovac RX-V550B ani ne rok a uz ho mam po 2 na reklamaci. Jsou k nemu pripojeny reproduktory 2x60W/6ohm a signal ziskavam z PC.
U obou reklamaci slo o stejnou zavadu spaleny predzesilovac.
Chtel bych vedet jestly je to moje chyba nebo zesilovace.

dekuji

(upravil sinclair 20. 8. 2007 11:53)

Re: problemy s Yamahou

Z pohledu firmy Yamaha jednoznačně Tvoje. V manuálu k přístroji zcela jistě nikde nepíšou o tom, že by se k tomu mohlo připojovat PC. S tím je totiž spojena spousta problémů, tyhle firmy to moc dobře ví a proto to oficiálně nedovolují.
Souvisí to s přebuzením /napěťovým přetížením/ vstupů zesilovače, podrobné vysvětlení je asi nad rámec tohoto dotazu.

Web

Re: problemy s Yamahou

Co tak snižit vstupní napětí, na předepsané v manuálu?

(upravil Mutte4R 20. 8. 2007 12:19)

Re: problemy s Yamahou

diky skusim to premerit a upravit.
jen me zarazi, ze to na zesilovacich tesla nebo technics nedelalo. Taky je ale pravda, ze moje naroky na hudbu se stale zvisuji:)

Re: problemy s Yamahou

Dělič 10:1 na každej vstup?

Web

Re: problemy s Yamahou

alebo dva rezistory priamo pod krytku konektoru? smile

Web

Re: problemy s Yamahou

Hovno.
Předpokládejme, že zesilovač má na regulátoru hlasitosti stupnici 0 - 10. Běžná pokojová hlasitost vychází dejme tomu okolo čísla 2. Hlasitost na zvukovce je nastavena tak, aby při tomhle nastavení to hrálo opravdu pokojově.
Uživatel se dejme tomu rozhodne oblíbenou muziku si osolit. Co udělá, když sedí u PC?
Osolí to na kartě, ne na zesilovači. Tím se stane to, že do vstupů zesilovače, jinak seškrceného regulátorem na č.2 vlítne napětí několika voltů a pokud jsou vstupy přepínané elektronicky /90% levnějších věcí/, mohou odejít, což se v tomto případě mohlo stát.

Druhá možnost je průnik cizích napětí z PC do zesilovače, ať už po GND, či živém vodiči. Může to být např. ss rozdíl zemních potenciálů /zesilovač přitom bručet nemusí!!!/, pokud je k zesilovači připojeno ještě cokoliv jiného, co může být "z druhé strany" uzemněno. Rozdíl zemních potenciálů může činit někdy i několik desítek voltů.
Další neštěstí : V rámci úspor se vynechávají vazební kondenzátory jak na vstupech zesilovačů, tak na výstupech karet. Co to může napáchat, ví většinou jen servisáci.
Někdy a u některých špatných karet se dokonce hýbou membrány basových reproduktorů při změnách nastavení karty vlivem měnícího se ss ofsetu výstupu.

Web

Re: problemy s Yamahou

no kdyz posloucham tak prevazne skoro naplno tj.(zv.karta-100%,zesik-80%). zvukovku mam integrovanou AC97. nic jinyho k zesu zapojeny nemam

Re: problemy s Yamahou

Pokud máš na zvukovce 100%, tak se ani nedivim. Já mam nastaveno -9dB a je to akorát (ESI Juli@). Jinak mam změřeno při tomhle nastavení na výstupu přibl 0,7Vef. při 50Hz (měřeno levným voltmerem).

Re: problemy s Yamahou

No to jsem teda blázen asi já. Když do mechaniky dám kmitočtové CD, nahrané 6dB pod digitální nulou, na zvukovce dám master naplno a CD naplno, tak mi z výstupu sviští něco přes volt a půl.
Kdyby měl Mutte4R zesílený ten zesilovač na "80%" a zvukovku tak, jak píšu, tak má dávno zbořený barák, nebo shořelé bedny.

Web

Re: problemy s Yamahou

Ještě u 6ohm repro.
Jiný vstup používáš taky s 80% hlasitostí? 80/100 hlasitosti s jakýmkoliv vstupem už i u mě vyvolává strach o zdraví své i aparatury.

Re: problemy s Yamahou

Nevím proč nedělají na zvukovce klasickou line-out (třeba jako na CDP), ale linku, která je ovládaná master volumem... Kvůli tomu mám zes taky vyhulenej na přibližně 80%. Ale zvukovku ani ne na čtvrt.

Web

Re: problemy s Yamahou

Dřív to tak bylo. Byla klasická line-out a potom na volume závislá spk-out, která měla klasický nízkoimedanční výstup pro pasivní minibedny, daly se s tím hnát třeba i velké bedny, když jeden nebyl moc náročný na volume a pevné basy. smile

(upravil Halen 21. 8. 2007 11:12)

Re: problemy s Yamahou

Sinclair: predpokladam, ze mas aspon trochu rozumnou zvukovku s rozumnymi ovladaci. AC97 "zvukovka" s pochybnymi ovladaci muze provadet nedefinovatelne veci. Ja se potykam s opacnym problemem, pokud ve foobaru nastavim pro vsechny stopy "reply gain" a vystup na 0dB (max) , tak na zvukovce mam master volume 100%, protoze source je obejit Asio4All pluginem a zrejme proto je tento vstup slabsi, nez z CD playeru.

Mutter4R -  problem bude primo v tvem PC, zrejme ti tam na vystupu zvukovky vylezaji nejaka cizi napeti a pali vstup u receiveru.

Re: problemy s Yamahou

Ovladace neovladace, vystupni uroven je preci dana elektronicky a SW v PC tím nic nezmeni. Ten ji jenom muze softwareově omezit, pripadne udrzet na uzde, to že ale 100prc SW volume na zvukovce fakticky třeba 4V na výstupu ovladače nezmění, ne?

Re: problemy s Yamahou

Blackrider: což je pochopitelně úplně blbě, protože se okrádáš o co nejlepší odstup.

Web

(upravil Mutte4R 21. 8. 2007 13:07)

Re: problemy s Yamahou

hrabal sem se v nastaveni zvukovky a zjistil sem ze master na vystupu ma +10dB tak sem ho snizil na -5dB a uvidim co to udela bohuzel nemam meric kterym bych zmeril napeti na vystupu a v nastaveni  to  nikde nepisou tak budu muset doufat ze to bude fungovat

Jeste k tomu zesileni u zesilovace, tema 80% sem myslel z max. vykonu reproduktoru, kdybych pustil do repraku 80%vykonu zesilovace tak me bedinky utecou z pokoje smile

pro lepsi predstavivost tady je obrazek nastaveni me zvukovky http://img363.imageshack.us/my.php?imag … zekjz7.jpg

Re: problemy s Yamahou

hmmm, a čím pán změřil těch 80% výkonu? smile

Web

Re: problemy s Yamahou

2 opamp: Tak tohle taky žeru. smile

Tady je to dokonce na2. Jednak jsme měřili výkon uchem a druhak jsme precizně odhadli limity repra. smile

Re: problemy s Yamahou

to mereni berte jen teoreticky. mereni probehlo pomoci ucha:) a to tak ze jak uslysim skresleni ve zvuku tak to pro me znamena 100% tak to prosim berte s rezervou