Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » AZS215 pravý kanál hraje slabě

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

Téma: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Zdravím pánové,
Co se týče elektroniky ještě nemám až takové zkušenosti, proto se obracím na vás s prosbou o radu - mám zesilovač AZS 215, bohužel pravý kanál mi jde slabě. Nijak nechrchlá, nešumí (teda ne víc než ten zdravý), v rámci možností stejně "kvalitní" zvuk jako levý kanál, ale hraje podstatně tišeji a chybí mu basy. Měnil jsem celou desku konců (zkusmo, mám náhradní) a nic. Lehce už jsem do toho hrabal i s osciloskopem a porovnával R a L, ale zatím jsem taky na nic nepřišel.
Netušíte někdo kdo tenhle zes znáte, čím by to mohlo být?
předem díky za každý tip.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Ano, vím naprosto přesně, co uvedenou závadu způsobuje, bohužel své knowhow co se týče zesilovačů AZS215-218 nikomu nesděluju. Pokud Ti na uvedeném zesilovači záleží a máš chuť ho upravit tak, aby hrál jako průměrný Denon, tak mi ho pošli. Veškeré údaje jsou na mé webové stránce.

Web

(upravil bremus 23. 8. 2011 18:10)

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Tak nějak jsem doufal že se ozveš právě ty, sinclaire. Už jsem dřív uvažoval, jestli se neobrátit rovnou na tebe, když jsem tady četl názory těch, cos jim něco podobného upravil. Akorát že si ještě nejsem úplně jistý, co s ním vlastně chci dělat a co bude nejlepší.
Jestli mi na něm záleží? Do jisté míry ano - každopádně bych rád zachoval chasi - ladí mi s gramofonem smile o střeva mi zas tak moc nejde.
A právě proto uvažuju, co bude lepší a eventuelně i míň nákladné:

Var.1.:
Nechat si ho opravit tebou.

Var.2:
Vyhodit střeva a nhradit novýma. Jako konce asi tvoje SPS 50, předzes pro gramo Dudkovo Actidamp MKII (alespoň vyzkoušet, mám ho). Korekce? Stejné? Upravit? nejdřív asi stejné, časem taky vyvalit. Zdroj tak 160 - 200 VA. Cena cca 2000 za materiál.

Můžeš mi prosím napsat (třeba na mail, jestli to nechceš sdělovat na fóru), čeho by se týkaly tvoje úpravy? Samozřejmě rámcově - nové konce, nové korekce... Nebo pouze upravené a základ stejný? Jak se zdrojem? Nový? Taky na kolik by úprava přišla.
Ale hlavně co by byla lepší varianta.
Předem dík.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Zkontroluj ( nebo lépe hned povyměňuj ) všecky vazební kondíky. Tím rozhodně nic nepokazíš.
Pokud to nepomůže, pátrali bychom dále...

(upravil bremus 23. 8. 2011 20:01)

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Jo, i na tom už se pracuje. Dnes jsem dokoupil ty co dřív neměli a výměna kondů bude pokračovat. Spíš jsem myslel jestli to nebude nějaký polovodič. Např. mě mírně překvapilo, že tranzistory T3 a T3' na desce předzesilovače se liší (v rámci symetrie jsem je čekal stejné, to by měly být tuším i dle schématu). Jeden je KC 148, druhý KC149 - že by to mohlo mít takový vliv? A co mě překvapilo ještě víc, že v jiném kusu toho zesilovače, je to udělané stejně. Teda stejná kombinace, ale naopak (T3 - KC148, T3' - KC149 a naopak).

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

V tom bych vadu nehledal.
Vyměň kondy, když to nepomůže zkontroluj pracovní body tranzistorů.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Raději do toho prosím nechoď, protože pokud ty stroje detailně neznáš, můžeš víc pokazit než spravit. A já když vidím namísto vazebních kondenzátorů narvaný Samxony nebo Hitano nebo jinej podobnej šrot, tak to stejně vyhazuju ven, pokud mi to pošleš na opravu.
Ten gramofonový předzesilovač, který tam je, není až tak špatný, je rozhodně lepší než kdysi prodávané samostatné předzesilovače AZG983 a AZG984.
Kdybys tam chtěl vestavět Actidamp II, jak bys řešil normální lineární vstupy? Znamenalo by to strašnou spoustu práce, absolutně neadekvátní výsledku.
Korekce jsou v AZS215-218 poměrně dobré, pokud se upraví, mají to blbě spočítaný. Tříodbočková fyziologie /potenciometr hlasitosti/ je to nejlepší, co v tom předzesilovači a korekčním zesilovači je, pochopitelně je potřeba ji upravit také, nevím, podle čeho to tehdy počítali, jestli podle krejčovského metru nebo já nevím čím.
Pošli mi to, naděláš míň škody než když se v tom budeš hrabat sám. Nemusí to stát moc, tipuju to na tři poměrně jednoduché závady, které ale Ty bohužel bez generátoru a osciloskopu nenajdeš a nasekáš si v tom ještě víc závad, než v tom původně bylo.
AZS215 má mizerně vyřešený obvod klidového proudu, ten je třeba upravit, aby šel nastavit klidový proud koncovými KD602 kolem 35-40mA, což bez dotyčné úpravy bohužel nejde a pokud se o to pokusíš, odstřelíš si konce i budiče.
Takže vem šikovnou krabici, obal to bublinkovou fólií, zbytek místa vyplň polystyrenem a podle údajů na mé servisní stránce to sem pošli.

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

No abych řekl pravdu, tak posílání toho zesilovače bych se nejradši vyhnul úplně. Jednak kvůli tomu, jak pošta zachází s balíky, jednak tipuju že cesta tam a zpátky by vyšla tak na 300 určitě. A vzhledem k tomu, že bych do toho nejradši investoval tak do 1000 Kč, tak 300 by znamenal nárůst ceny brzo o třetinu. Mám doma osciloskop i generátor a umím měřit s oběma, akorát nejsem takový frajer, abych mrknul do schématu a hned věděl co kde změřit. K tomu jsem vděčný za instrukce.
Co se týče té možnosti to překopat na 2x SPS 50 + Actidamp MKII, tak nad lineárama jsem ještě tak detailně neuvažoval. Byl by úplně blbý nápad jen obejít předzes pro MM a zbytek korekcí a vstupů nechat stejný?
(Na tomhle dotazu možná jde poznat, že audiotechnika mi zas tak moc neříká big_smile Jen tak pro představu ohledně mých znalostí - jako střední mám průmku slaboproud, ale se zaměřením na telekomunikace, takže audio jde tak trochu mimo mě. A hlavně na výšce jsem od slaboproudu zběhnul přesně na opačnou stranu - elektroenergetika. Takže o slaboproudu ještě něco vím, ale není to bůhvíco...)
Co se součástek týče, tak ty si taky radši koupím kvalitní, než šmejdy.
No a pájet jsem se naučil troufám si říct víc než dobře (nějakou dobu jsem dělal v Asusu, takže pájení i smd čipů s nožičkama míň než milimetr od sebe mi nedělá problém).
Sinclaire, měl bych pro tebe teda návrh - co kdybys mi v tom případě odprodal tvoje "know how"? Já bych nemusel nic posílat, ty bys to měl bez práce. Samozřejmě chápu, že to nechceš hodit jen tak volně na web, takže co se týče zamezení šíření, tak bych ti leda mohl slíbit že bych to dál neposkytoval. Ostatně kdybych tě vyloženě chtěl o tvé úpravy připravit, tak bych to mohl udělat i tím, že bych si překreslil zesilovač který bys mi upravil, že?
Prosím tě, tohle neber jako výhružky. Jen se snažím domluvit na řešení kdy bych se vyhnul poště a kdy bych si mohl říct "dobře jsem si to opravil!"
(byť ne podle mé hlavy).
A určitě všichni znáte dobrý pocit z toho, když se povede něco, co jste si zbastlili sami, tak snad chápete...

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Dobrá, hypoteticky-na kolik si moje knowhow ceníš ty?
Kdyby Tě náhodou napadlo napsat třeba pět tisíc korun, tak to bych musel být dobrý blázen, abych něco takového udělal. Proto jsem Ti navrhl to, co jsem Ti navrhl, protože vidím a poměrně slušně správně tuším, že bys ten zesilovač hned z počátku dokurvil víc, než je. Generátor, milivoltmetr, osciloskop, umělá zátěž a měřič tranzistorů je Ti slušně řečeno na hovno, pokud nevíš, co a kde máš hledat, navíc když víceméně nejsi z oboru.
Actidamp II by tam šel "přimíchat" na vstup korekčního zesilovače, jak jsem se tak po letech díval na schéma - já totiž tyhle stroje 215 počínaje a 224 konče -  poslední dobou opravuju z hlavy, dělal jsem toho tolik, že schémata ani servisní dokumentace nepotřebuju.
Poštou mi posílají zákazníci i značně dražší a těžší přístroje a zatím jsem se nesetkal s nikým, komu by vadilo zaplatit poště 2x150Kč za obchodní balík tam a zpět.
Už ti do toho nebudu mudrovat, jednak mi dnes není dvakrát dobře a jednak rozhodnout se musíš sám. Nápad, který jsi tady nastínil /SPS50 a pod./ je pochopitelně mimořádně blbý, ale nezazlívám Ti to, protože s nf technikou neděláš a nemáš tedy vlastně ani ponětí, co taková úprava obnáší.

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Co takovej C7 ? 200u/6V kus hnoje v zeleném futrálu.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Ee, trefa vedle Vašku

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

To je tu tak málo přepravců, že se stále musíme bát Pošty?

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

OT:
Mates budeš se divit, ale na tuhle velikost balíků je a navíc Pošta z nich vychází v podstatě nejlépe.
Většina velkých přepravců je spíš na velké a těžké bedny, navíc většinou volně položené na ložné ploše. No a když pak na polopráznou korbu náklaďáku položí balíček s elektronikou tak ten si cestou vesele lítá kam chce a přitom natáží do překážek. Nevím jak jezdí, ale občas nám dovezou půltunovou mašinu a při skládání lementují že se mu na korbě posunula a teď nejde vyložit. A hned vedle leží volně na korbě balíček (papírová kostka 1/2 metru), tak jej zvedne a pohodí dál do prostoru s tím že původně ležela na nějaký bedně.
Všechno je to o přístupu lidí, bohužel je k tomu nutí předpisy. Brácha vozil elektroniku a jednou musel v prázdným kamionu vézt malou krabici s označením křehké, v papírech měla měřící přístroje. Prostě tu slepici na nakládce nepřesvědčil že to takhle rozmlátí, předpisy praví vozit náklad na korbě, takže musel vyjet za bránu a až pak přeložit krabici do kabiny.

(upravil sinclair 5. 9. 2011 9:54)

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Jak už jsem psal, chodí mi balíky i nad 15kg nijak extra zabalené a nikdy se tomu nic nestalo. Teď přišel ze Slovenska AZS220 zabalený v novinách, jakési měkké krabici a došlo to v pořádku. Pokud AZS215 obalíš protisměrně bublinkovou fólií a zbytek prostoru krabice vyplníš deskovým polystyrenem, nemá se tomu co stát, i kdyby to pouštěli ze dvou metrů. Navíc obchodní balíky jsou povinni doručit do 24 hodin, takže balík se nikde zbytečně nefláká a v podstatě se pouze překládají z auta do auta, tak mi to bylo řečeno vedoucí pošty. Úplně nejlepší je služba EMS, tam je sice doručovací doba také 24 hodin, ale EMS balík Vám přivezou v sobotu, v neděli i ve svátek, EMS je jenom o málo dražší, než normální obchodní balík.
Myslím, že bohatě stačí Obchodní balík, nikdy se mi nestalo, ať už při cestě sem, nebo při cestě k zákazníkovi, aby se tomu něco stalo.

Vysvětlete mi proč každý laik či amatér začne do zesilovače práskat nové kondenzátory, aniž by cokoli měřil.
Bremusi, pošli mi ten zesilovač, protože jak to tak čuchám, dokurvíš ho ještě víc, než je. Pak to bude stát zbytečně víc, než by muselo. Navíc Ti tam udělám úpravy, že ten zesilovač zvukově nepoznáš a bude to hrát jako přístroje o třídu výš.

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

No nevím, sám s poštou nemám nejlepší zkušenosti. Nějaké věci mi rozbili, a jednou mi nechtěli balík vydat, jelikož neuměli přečíst jméno. Myslím, že se dá najít spousta kvalitnějších přepravců, např. UPS, FedEx. A taková ppl na kterou všichni nadávají taky není k zahození, firma u které pracuju s nima má smlouvu. V roce 2010 jsme poslali 469 balíků různých velikostí a obsahu, převážně elektronika a řešili se 3 reklamace dopravy. A asi 5 x nedodrželi termín doručení do druhého dne.

(upravil sinclair 5. 9. 2011 11:38)

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

No ano, ale bez smlouvy to znamená v Bremusově případě zavézt balík do jejich depa, které nemusí být nejblíž. Například já mám depo PPL až na konci Slušovic, což je pro mě 30km tam a 30km zpátky plus vypisování papírů. Nechci nijak protěžovat ČP, ale papíry si v klidu vyplním doma a u přepážky je to okolo poledne otázka pěti minut. Pokud máš nachystaný všechny papíry-podací lístek, průvodku, formulář na OB a máš to všechno doma v klidu polepený a popsaný, jsou jedině rádi, tebe to nezdržuje a je taky ne.

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

No nevim, ale vyschlej kond by měl snad najít i začátečník, zvláště když na to může kouknout osciloskopem.
Taky C2 50uF může být v háji, ale ty zelený mrchy 200uF/6V jsou poruchovostí pověstný. Ze začátku se mě líbily (asi tak před 40 roky smile, dělaly se taky v jinej barvách, bylo to takový veselejší, ale je to šunt poruchovej.
Jak fungujou přepínače ?
Nakonec, když zmáčkne mono tlačítko, tak se to spojí ještě před korekcema a zbude na hledání buď jen předzesilovač, nebo korekce.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Vašku všecko vedle...AZS215 má čtyři až pět specifických závad, které laik nebude schopen najít, ledaže by vyměnil kdeco a přišel na to náhodou. Tech zesilovačů včetně AZS217 mi prošlo rukama už  stovky a já po té závadě půjdu doslova poslepu...

Web

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

No tak Leošu....!
AZS215 je tak "složitý" zesilovač, že by ho měl dokázat opravit průměrně zručný bastlíř a to snad i bez schématu. Věřím že to zmáknu i já se zavřeným levým okem.
Že se to teď mlaďoši ve škole skoro neučí - navíc ani nechtějí učit - je věc jiná.

Re: AZS215 pravý kanál hraje slabě

Bobo, když jsi tak chytrý, tak proč mu neporadíš? On evidentně ten zesilovač nechce nikam posílat a chce si ho spravit sám-tak mu poraď i bez schématu, kde a co má hledat, chytrolíne. Podobný průpovídky jsou na pár facek - když řekneš A, proč neřekneš i B?
Udělejte to jako Pekárek-sberatelrepraku. Narvěte do celého TW140 Hitano, který potom dává slabých 30W, ale hlavní závadu neodstranil.
Poslední dobou se mi zdá, že při poruše zesilovače se automaticky mění všecky elektrolyty, i když jsou tam třeba výborné německé TGL38159 bez toho, aby někdo něco měřil. Je jasný, že multimetrem z OBI nabořený KCčko nebo KFko nezměříte, ale starým dobrým Avometem II už ano.
Pozoruju poslední dobou snahu za každou cenu si to spravit sám, i když jsem vyučený zedník. Dopadne to pravidelně tak, že 50% přístrojů končí v popelnici a druhých 50% u mě, nebo jiného servisáka, ochotného se hrabat v Transiwattu či Tesle. Takových už je málo, protože většinou končí iu IT, v lepším případě v zahraničí u slaboproudu nebo finančně i pracovně zajímavějších činností.
Za deset let bude Čína produkovat takové zvukové průjmy, že budou lidi ještě rádi vytahovat ze skříní Transiwatty a Tesly, problém bude, že už to nebude umět nikdo spravit, resp. sehnat do toho originální díly.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » AZS215 pravý kanál hraje slabě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£