Re: Ethanol E85

Já mám Escorta 1,8 /16V 85Kw z roku 97. Jezdím na čistej ethanol. Je třeba dát pulsní svíčky,sportovní filtr pro větší přísun vzduchu,ale jinak paráda. Spotřeba mi proti E95 klesla o 1,2l/100Km. Zvýšil se o trošku výkon a krouťák. Má to větší sílu než s E95. I podle diagnostiky jsou všechny hodnoty lepší. Takže já jsem nadmíru spokojen.

Re: Ethanol E85

Misacek: a řídící jednotku jsi nějak šteloval?

Web

Re: Ethanol E85

Sportovní filtr vřele doporučuji všem s motorama typu HFM. Aby vás pak ty váhy nevyšli nějak draho. big_smile

Re: Ethanol E85

pls FHM je co?

Web

Re: Ethanol E85

HFM = Heißfilm-Anemometer = váha vzduchu. Takže motor se vstřikováním řízeným za pomoci HFM. smile

Re: Ethanol E85

Je jasný že motor se vstřikováním to musí být. S karburátorem E85 nefunguje big_smile... ECU jsem šteloval před změnou paliva. Nahrával jsem nové mapy průběhů a tak. Ale po výmněně filtru, svíček a přechodu na E85 byl rozdíl znát hned. Je jedno jestli je teplo,nebo zima. Jede to pořád stejně dobře. Teď jsem zrovna sjížděl ECU diagnostikou a není tam sebemenší chybička. Hodnoty na lambdě jsou o dost lepší než s E95 což je způsobeno tím že E85 je ekologické palivo. Přes diag je na váze vzduchu vidět že si motor vezme (na mém autě,může se s tipem auta lišit) o 17,3% víc vzduchu.

Re: Ethanol E85

Nj, tak když jsi měnil průběhy, tak jsi v úplně jiné pozici, než my trubky, kteří to lijeme do aut s MCU naprogramovaným na N95.. smile

Web

Re: Ethanol E85

Misacek: Můžeš udat důvod, proč by to s karbecem nemělo chodit? smile

Re: Ethanol E85

Co je to E-95?
Co znamená "o dost lepší" hodnoty na lambdě? Jakou s tím má souvislost "ekologické palivo".

Re: Ethanol E85

To TheLastUnicorn.:  Abych pravdu řekl,tak jsem to na autě s karbecem zatím nezkoušel. Ale co jsem zatím studoval literaturu o tomhle palivu a pročítal fora na auto stránkách,tak s karbecem se zatím nevedou moc velké úspěchy.

To Bobeš1.: Co znamená o dost lepší hodnoty? Teď jsem známému kvůli tomuhle palivu upravoval ECU. Jde o to, že když máš mapy průběu nastavené na E95 tak ti auto s E85 pořádně napojede. Musíš nastavit takové optimální hodnoty. Jinak to bylo na autě VW Golf III.  Nejraději bych ti to ukázal pro lepší pochopení. Až známého potkám,stáhnu si z jeho ECU data a na tom ti to vysvětlím. Víš jak pracuje Lambda sonda?

Re: Ethanol E85

Kde berete "E95", já na pumpách vidím maximálně E85 a nebo natural 95. E95 jsem ještě nikde neviděl. Pokud bude řízení motoru pracovat tak, jak má bude na lambdě skokové napětí a je asi jedno na jaké palivo motor běží. Lepší hodnoty mně nejsou jasný. Maximálně bude směs chudá, nebo bohatá a obojí je špatně - elektronika nestíhá doladit stechiometrický poměr pro dané palivo. Použitím jiného paliva se dostala mimo adaptace a je potřeba doladit mapy, příp. vstřiky, nebo tlak paliva... Žádný "o dost lepší hodnoty" na lambdě neexistují!!! Jestli je palivo ekologické nebo není lambda nerozezná!

(upravil babakus 16. 10. 2011 10:30)

Re: Ethanol E85

Bobeš1: zkus se trochu zamyslet a pak pochopíš, že došlo k chybě a záměně E95 a N95 či BA95, tedy Natural 95. Palivo E95 ale existuje a jedná se o náhradu motorové nafty, kdy 95% tvoří biolíh.

Re: Ethanol E85

Také si myslím, že je to tvrzení s těmi o dost lepšími hodnotami jsou na lambda sondě jsou volakési čudné, lambda sonda snímá množství zbytkového kyslíku ve směsi výfukových plynů, takže velikost emisí CO2 se tím snímat nedají..

Pokud tím nebylo míněno měření emisí na STK..

Web

(upravil DJ_Rix 16. 10. 2011 10:00)

Re: Ethanol E85

Lepší hodnoty na lambdě jsou blbost,zjistil by to jedině na analyzátoru výfukových splodin.
Co jsem čučel já,lambda regulovala +- se stejnou odezvou jako na BA95,rozdíl tam nebyl.

Co bylo u mě zajímavější,že po jedné nádrži E85 se adaptační hodnoty regulace bohatosti dostaly dost jinam a pak trvalo celou další nádrž BA95 než se srovnaly-prostě se jednotka naučila jezdit na jiné palivo a pak jí trvalo dost dlouho než se naučila zase zpátky natural.

EDIT: Jinak tu spotřebu o 1,2L nižší bych rád viděl....technicky to totiž nedává smysl.......

(upravil hranatybraska 16. 10. 2011 10:40)

Re: Ethanol E85

DJ-Rix - a když se ta jednotka "naučila" na nové palivo - tak bylo vše ok, nebo měla ty hodnoty "nadoraz"

co sleduju - někteří lidi tvrdí, že s lihem bude směs moc chudá, a že to ta jednotka prostě nedá
jní tvrdí,že se ta jednotka na nové palivo naučí

další prodávají rekalibrační jednotku za 10k kč.

Asi začnu jezdit MHD čkem nebo prodávat rekalibrační jednotky big_smile

edit:
http://biom.cz/aa/img.php?src=/upload/9dde8a86bc39c815ad93f4e52cbe3ebf/miler_obr_3_spotreba_paliva.JPG

http://biom.cz/upload/9dde8a86bc39c815ad93f4e52cbe3ebf/miler_obr_4.JPG

zdroj: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/zhodno … ?all_ids=1
v diskuzi jsou zajímavé názory, někdy i celkem protichůdné, doporučuji přečíst

Web

(upravil DJ_Rix 16. 10. 2011 10:37)

Re: Ethanol E85

big_smile no MHD je taky řešení smile

Moje jednotka se na to "naučila" a hodnoty nadoraz nebyly. Ale jak jsem natankoval BA95,na volnoběh byla adaptační hodnota bohatosti nadoraz na 24% přidání kyslíku,za jízdy to ale regulovalo pořád normálně. Trvalo to opravdu v podstatě celou nádrž BA95 (cca 600km),než se vrátily adaptační hodnoty do normálu.

Podle toho co jsem pochopil z různých zdrojů,E85 obsahuje sám nějaký kyslík,takže se jeví jednotce směs chudá a přidá si paliva. Proto to na E85 i víc žere.
Co jsem intenzivně pozoroval já (ten měsíc párkrát jela i žena s noťasem na klíně se mnou a logoval jsem za jízdy) tak tomu vše nasvědčuje.

EDIT: Ony ty adaptační pole jsou tam dvě,jedno okamžité,které aktuálně reguluje podle nastalé situace,pak druhé dlouhodobé adaptační hodnoty,ty se mění podle toho kde se dlouhodobě pohybuje jednotka v okamžitých hodnotách. U mě se po nádrži E85 posunuly ty dlouhodobé hodnoty,po nataknování BA95 se to jednotka snažila dorovnat krátkodobými hodnotami,ale dostala se na doraz regulace co umožňuje krátkodobá adaptace. Až po nějaké době se posunuly dlouhodobé adaptační hodnoty tak,aby regulace krátkodobou hodnotou byla v regulačním poli a nebyla nadoraz.

Re: Ethanol E85

Můžeš mi napsat, co máš za jednotku / ročník auta?

Web

Re: Ethanol E85

Jednotka je Magneti Marelli 4AV,rv. 1999.

Re: Ethanol E85

Já mám taky Magneti MArelli IAW, r. 1996 smile

Web

Re: Ethanol E85

Psal jsem ti už do mailu. smile IAW pokud se nepletu je fiat,moje jednotka už je standard s OBD2.