Téma: Sporák - vypínač před ním

Ahoj, mám jednu prosbu, netýká se audiotechniky a protože nejsem účastníkem jiných fór, mám jenom Vás. Prosím, odpovězte mi někdo, kdo se v tom legislativně pohybuje, na následující dotaz. Budu obkládat v kuchyni (v paneláku) prostor nad dřezem (pod kuchyňskou linkou). A je tam mimo jiné i třífázový vypínač pro sporák - takový ten páčkový škaredý s doutnavkou. Vyndal jsem ho a spoje nahradil čokoládou (že jsem se snažil co nejpořádnějic, zvláště nulák, o tom ani nemá cenu psát). Chci i tento uzel samozřejmě překrýt kachličkou (doufám, že mi na tento uzel vyjde jedna neba dvě doufám že ne hned čtyři sad  ) přilepenou schválně horším lepidlem, aby byla v případě nouze po vyškrábání spáry vyjímatelná. Ale jde mi o legislativu a tam právě směřuje můj dotaz. Je možné z hlediska norem vypínač před třífázově zapojeným sporákem vynechat? Když stejně tento sporák má extra svůj jistič nade dveřmi v předsíni a je spřažený? Zdravý rozum mi velí, že ano, zvláště když jistič je spřažený a v případě opravy sporáku akorát sáhnu v chodbě nad dveře na jistič místo na vypínač v kuchyni, který jenom vzhledově rušil? Prosím naléhavě o odpověď někoho znalého norem (revize) neboť vypínač už je venku a co nevidět začnu obkládat. Dík.

Re: Sporák - vypínač před ním

Nevím jak v bytě, ale v kuchyni veřejného stravování podobný nápad neprošel - situace je podobná, co sporák, to jistič.

Web

Re: Sporák - vypínač před ním

Sendy, děkuji za rychlou odpověď, ale nepotěil jsi mě, víš to? smile Nejsem ještě pevně rozhodnut, co podniknu dál, ale ohýbat ty hliníkové dráty zpět do patřičného tvaru - to nadělám více škody jak užitku. V té čokoládě to mám elegantně udělané, visí pěkně uprostřed krabice, ničeho se nedotýká, je to přímo protipožární uspořádání. A kabel, který pokračuje dál dolů ke sporáku je měděné lanko, konce jsem ustřihl a znovu čerstvě procínoval... Čokoládu jsem schválně použil tu starou bakelitovou, no, je to s těmi předpisy a normami pakárna...

(upravil Sendy 13. 8. 2011 22:30)

Re: Sporák - vypínač před ním

Pocínoval ? Tudy cesta nevede.

No v každém případě asi revizák zešílí ze skrytého napojení někde pod kachlíkem bez řádné krabice.

Web

(upravil jik 13. 8. 2011 22:35)

Re: Sporák - vypínač před ním

Ale né pocínoval. Procínoval. Měděné lanko procínoval. Vím, že to slovo nepatří do češtiny, nemám rád ta nová slova, co se dneska používají, zvláště v televizi a politice a nakonec jsem ho sám použil nebo možná i vytvořil. Ale jenom jsem na okraj poznamenal, že vodiče (drátky v lanku) mají pod tlakem tendenci se rychle roztřepovat. Doma nemám stroj AMP smile .

Edit: přečetl jsem si hned Tvůj edit. Krabice tam právě po tom vypínači je. Všechno je v pořádku. Původně jsem ten vypínač zatlačoval dál, ale víc to nešlo, tak jsem ho vyndal. Po technické stránce to je v pořádku, mě jde fakt jenom o tu leghislativu.

Re: Sporák - vypínač před ním

Pocínoval, procínoval - všecko jedno, cínované lanko teče stejně jako hliník. Musíš na to mít leda speciální pružné svorky.

Web

(upravil mira 13. 8. 2011 22:44)

Re: Sporák - vypínač před ním

U hliníkových vodičů je podle norem potřeba čas od času (přesné intervaly nevím) kontrolovat dotažení šroubů na svorkovnicích. Rovněž pocínovaná měděná lanka nejsou optimální řešení. Cín se časem vymačká a vzniká nezanedbatelný přechodový odpor. To už je lepší na konec lanek nalisovat dutinky. Mě se tohle Tvoje řešení prostě nějak nezdá. Pokud si dobře pamatuju, když jsem dělal elektrikáře v JZD, nesetkal jsem se tam se sporákem, ani s bojlerem atd. bez vypínače. Snad kromě jedné perličky, kdy si na ubytovně jistí zaměstnanci vytáhli přívod ke sporáku buď z vypínače od světel nebo snad dokonce zlodějkou přímo ze světla. Už si to pořádně nepamatuju. Moc velkou praxi nemám (po roce jsem odešel dodělat si školu), řešili jsem hlavně opravy zářivek v kravínech, výměny spálených motorů, opravy rozvodů po dílnách, opravy akumulačních kamen apod. Navíc se mnou v té době dělal kolega s více než čtyřicetiletými zkušenostmi. když v tom člověk nedělá každý den a nechodí pravidelně na různá školení, ty předpisy se krom několika základních pravidel prostě do hlavy nenatlučou... Každopádně bych se být Tebou obrátil na nějakého provozního elektrikáře z Tvého okolí, přeci jen je to jistota.

Edit: Sendy v podstatě stačil napsat totéž mnohem dřív:-)

(upravil jik 13. 8. 2011 23:40)

Re: Sporák - vypínač před ním

Ale jo, hoši, máte pravdu, sám také dotahuji čas od času šroubky u hliníkových vodičů v bytě, dělal jsem to už v dobách, kdy jsem bydlel u rodičů, také už jsem zažil hřející se zásuvky a co náhoda nechtěla - byl to nulák. V paneláku nulák = zem, takže následky si jistě každý dokáže domyslet, kdyby náhle u spotřebiče, kde je dostupná železná kostra, se najednou ocitla bez kontaktu a do ní přes (pouze) odpor zátěže toho daného spotřebiče vlítla fáze, že ano... Tohle vím. Vím také, jaké je creepové chování některých materiálů (pozor - i nelegovaná ocel má tuto vlastnost, jde jenom o to, pod jakým napětím - myšleno mechanickým, ne elektrickým a pod jakou teplou, ale to jen na okraj...).

Ale co fakt nevím, jestli je nutný z pohledu norem a předpisů  v řetězci: HLAVNÍ JISTIČ - JISTIČ PRO SPORÁK - SPORÁK, také nutný před sporákem ještě extra vypínač. Samozřejmě že jistič vzhledem ke svému ušlechtilému poslání nemůže suplovat funkci vypínače s x-tisíci cyklů, to ne. Ale zdravý rozum mi velí, že vypínač, který vypneš a zapneš méně jak jednou za rok je zbytečný.

Re: Sporák - vypínač před ním

tady máš pár názorů
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t … 581.0.html

Re: Sporák - vypínač před ním

Zde ve Vč kraji jsou RT celkem zajedno v tom, že do RD a soukr.bytu je to věc majitele. Zodpovídá si sám za sebe. Já osobně si to např. o bytě v bytovce již nemyslím. Nepřístupné svorkování může být závadou v revizi, jakkoli nemusí bránit provozu.
Avšak za daleko větší malér já osobně považuji, že uvedené řešení je velmi nefortelné, elektrikářsky nepoctivé, m.j. v těchto ohledech:

1/ 3f vypínač má i funkci nouzového vypínače, je-li umístěn v odpovídajícím místě nad sporákem. Každý jistě uzná, že v případě nebezpečí je velký rozdíl, zda se jen sáhne nad sporák, nebo běží hledat ten správný spřažený vypínač či jistič do rozváděče. Zvláště od žen, a to bez nějakého šovinismu, nelze čekat, že se v rozváděči rychle orientují. Často ani netuší, kde je hlavní vypínač celého domovního rozvodu.
Považte, že izolační stav sporáku nemusí vyhovovat na věky, a problémům se dá pomoci vyléváním tekutin na plotny i do prostoru trouby (kypění, "cvrndání"...). Výhledy provozu při poruše citelně zhoršuje i blízkost kuchyňského dřezu a vody. A pokud jsou spoje ve sporáku provedeny tak, jako Vaše zamýšlené svorkování pod kachlíkem, jistota bepečného provozu se stává pouhým přáním.

2/ Svorkování Cu/Al má svoje pravidla. Min. wago s pastou.

3/ Ani přívody nízkopříkonových, natož silových spotřebičů, dnes neošetřujeme pájkou ("necínujeme"). Má to svoje důvody. Jednak v tečení tohoto materiálu, druhak v chování spoje při nadproudech. Já osobně bych ještě přidal skepsi ohledně degradace spoje dlouhodobým účinkem procházejícího proudu či mírného oteplení. O degradaci pájeného místa nečistotami, i samovolné, nemluvě.

Dnes lze obstarat 3f sporákový vypínač daleko vzhlednější, než dříve. Viz např. katalog ABB Tango.

Co se legislativy týče, zvláště doma jí nadřazujte zdravý rozum a bezpečnostní hledisko členů rodiny. Avšak od frekvence použití nelze automaticky dovozovat účelnost. Kupř. kolikrát za rok "zabere" proudový chránič, nebo kolikrát za rok vypneme hlavním vypínačem kompletně rozvody. Tyto prvky však těžko vypustíte.

Obecně lze říci, že Váš skrytě zasvorkovaný hliníkový spoj bude z hlediska bezpečnosti i komfortu (pro případnou opravu) o několik tříd horší, než svorkování v 3f sporákovém vypínači, na jehož spoje s Al bych použil event. i pastu. Ale i bez té pasty to stále máte možnost jednou za 2 - 4 roky mírně dotáhnout. Pod kachlíkem nikoli!!!

Tudíž zlatou medaili dostane sporákový vypínač na správném místě, stříbrná a bronzová bude neobsazena, a bramborovou dostane svorkování pod kachlíkem, jakkoli moderně provedené. U mědi by to bylo něco trochu jiného.

A pak se zde nabízí ještě jedna idea: Když již jsou dole staré kachlíky v kuchyni, nešlo by dotáhnout Cu vodiče od krabice až do rozváděče? A hned by to byla jiná liga. Dimenzování, chránič, fortelné spoje, atd.

Re: Sporák - vypínač před ním

Já bych použil spínač PRESSTO http://www117.abb.com/catalog.asp?thema … egory=3870 který se mi vzhledově líbí a vyhovuje svým provedením požadavkům na sporákový spínač.

Re: Sporák - vypínač před ním

Nehledě k tomu, že je to značně pohodlnější při manipulaci se sporákem /vypnu spínač a hotovo/, tak z hlediska bezpečnosti je to neocenitelná věc. Ne každý je tak šikovný, že při vaření nevyleje tohleto a támhle, z něčeho se může začít kouřit a v tom případě je spínač přímo nad sporákem jako spasení.
Co se týče spojů CuAl, tak v případě spínače je to vyřešeno, protože sporákové spínače mají svorky buď pozinkované, nebo pocínované, takže tam lze i bez Cupalu hliníkový drát připojit, co se týče druhé strany, tak pocínované lanko je potenciální průser, protože teče a uhýbá snad ještě víc, než ten hliník. Takže bych doporučoval pocínovanou část odštípnout, na konci lanek udělat očka a přes podložku přitáhnout do svorek spínače, případně je strčit do dutinek, ale dutinka nemá takovou styčnou plochu, jako obyčejné očko z měděného lanka, které, pokud je slušně utaženo, už neuhýbá. Anebo zaletovat do pájecích oček, když už chceš být důkladný. Pak stačí pérová podložka pod šroubek a není síly, která by tam vytvořila přechoďák, leda tak voda.
V každém případě je čokoláda naprostá blbost a pocínované konce drátů ještě větší. Vybral bych si nějaký elegantní spínač a dal ho tam, je to k nezaplacení. Já mám sice sporák s plynovým vrškem a elektrickou troubou, ale spínač tu mám taky. Při drhnutí sporáku ze všech stran od připálenin může zatéci voda kam nemá a baf ho, chytneš ťafku ani nevíš jak. Takhle si vypnu spínač, odpojím hadici od plynu a můžu drhnout jak chci.

Web

Re: Sporák - vypínač před ním

A ještě maličkost: Nezapomenout si to vypnout!!! Mezi fázemi 3f přívodu je 400 V!!! Mezi živými lidmi se tomu říká sdružené napětí.
To jen připomenutí, kdyby si zde četl nějaký laik, bohorovný elektrikář autodidakt.

Re: Sporák - vypínač před ním

Bez nějakého studování přesného znění norem říkám: Já bych se na ten vypínač vysral. Spousta (troufnu si tvrdit že dnes většina!!) sporáků má možnost napájení na 230V,tam se dává vypínač taky? Kde v nové kuchyni v RD či bytě jste to viděli? Já nikde. Osobně mám sklokeramickou desku a vestavnou troubu,obojímu kouká šlauch s klasickou zástrčkou na 230V,zapojeno do zásuvky za kuchyňskou linkou.Revizi mám v pořádku. Rozhodně bych si žádný spínač (byť designově hezčí než ten odporný bílý hnus s doutnavkou) nad sporák nesral.

Re: Sporák - vypínač před ním

To DJ_Rix: Máme zde další názorový oddenek, jež snad i doroste: Takže ty rozpojené přívody byste ošetřil jak?

(upravil DJ_Rix 14. 8. 2011 20:26)

Re: Sporák - vypínač před ním

Jaké rozpojené přívody?

EDIT: Pokud myslíš ty harakiry s čokoládou v krabičce pod kachličkou,já osobně bych to takhle neojebával a vykopal ten hliník do řiti,alespoň k tomu šporhertu a pračce,to jsou dvě nejvíc žravý věci v domácnosti....

Re: Sporák - vypínač před ním

... to ale ne vždy lze, jako rada to padlo, a laskavý čtenář se zde opírá o autorem vlákna sdělená fakta, v nichž nic o kompletní rekonstrukci přívodu zatím nepadlo. Pouze o rozpojeném přívodu po 3f sporákovém vypínači, neboť čokoládu+Cu/Al pod kachlem nelze považovat za napojení přívodu. Ani z hlediska zdravého rozumu, zapomeneme-li na fortelnost nebo normy.

(upravil Lukáš33 14. 8. 2011 20:42)

Re: Sporák - vypínač před ním

Co tady vymejšlíte.stačí krabice s věnečkem (svorkovnicí) a je po pr..Na vypínače se už dneska nehraje.Akorát si z té krabice nechat čouhat kousek krku (trubky) ze zdi na gumák přímo ze sporáku.Přišroubovat a hotovo.Mám to za sebou asi 300x dělané po stavbách v ČR a revize v poho.Jistič samostatně zvlášt.
Mimochodem tu krabici dej tak 30cm od podlahy.Pokud to dovolí puvodní přívod,kterej si odsekni dolú.

Re: Sporák - vypínač před ním

To Lukáš33: Takže znovu. Ten Al přívod z rozváděče napojí v místě původního 3f sporákového vypínače jak?

Re: Sporák - vypínač před ním

Jestli, že už máš tu kuchyň rozbombardovanou, tak vem sekáč a kladivo a obnaž ten kabel směrem nahoru. Ve výšce ostatních krabic dej na stávající kabel krabičku s věnečkem a víčkem a z ní napoj kabel stejného půřezu až za sporák, klidně 20cm od podlahy. Tam dej tu sporákovou kombinaci ( nebude vidět za sporákem ) a z ní si napojíš ten sporák, už pohyblivým přívodem.