(upravil MaBat 1. 9. 2011 17:08)

Re: Reprobedny pro megalomany

Že je to v bedně, nevadí. Pošli mi to na mail, nebo někam jinam, sem to nepatří.

Jinak pokud jde o zesilovače, tak kdybych to měl dnes dělat pro sebe a od nuly, vzal bych na basák T-čkový modul aspoň 100W/8ohm, kterých se dnes nabízí spousty za pár peněz (viz www.hifimediy.com, apod. - i se zdrojem vyjdou dva kanály s rezervou do 3 tisíc) a na středovejšky to nejkvalitnější, co seženu, a co dá tolik výkonu, kolik potřebuju (mě by třeba stačilo nějakých 20W/8, spousta lidí by mohla použít svoje lampy, apod.) s tím, že bych ještě výhybku rozdělil mezi pasivní výkonovou a line-level část, čímž bych něco ušetřil na drahých pasivních součástkách a hlavně bych nepálil zbytečně výkon na srážecích odporech před střeďákem, tj. plně bych využil jeho citlivost. To sice není triviální a zcela univerzální věc, ale za dané peníze by to bylo IMHO maximum, co z toho jde dostat.

Cena za srovnatelně kvalitní zesilovač na celek nebude nižší - samozřejmě vyhoví jakýkoli slušný zesilovač 60 - 100W/8.


-- Než tedy zabřednem do hledání kompromisů, dávám do placu následující "maximalistickou" variantu, pro rozlišení ji říkejme varianta "A":

Celestion CDX1-1425 (1 876,-)
B&C 10PS26 (2 656,-)
B&C 15PS100 (3 786,-)
OSWG 10" (počítejme prozatím do 1000,-)
výhybka (počítejme prozatím 1 600,-)

Tj. cca 11 tisíc Kč za jednu bednu na tomto materiálu.
Z této varianty lze slevovat, začít basákem, pokračovat zmenšením střeďáku a WG, až na těch cca 7-8 tisíc, což je minimum. Ale to už je na vás, nemám představu, kolik je kdo ochoten dát, nebo jestli je i těch osm moc. Z už napsaného je myslím zřejmé, že taková bedna nemá mnoho komerčních ekvivalentů. Možná velké studiové Genelec, ATC a podobné, ale nebude jich moc.

http://s4.postimg.cc/5ggvowqpl/148_gigant_10a.jpg http://s4.postimg.cc/e8bbz99vd/148_wg_a9w.jpg

- Není nutné pořizovat vše hned, stačí teď projevit zájem, aby se mohlo pohnout s výrobou zvukovodů. Těch je třeba mít nějaký minimální počet.

Re: Reprobedny pro megalomany

Taky bych měl zřejmě zájem o zvukovody.Pokud to bude v řádu stokorun,tak do toho půjdu.Rád bych zjistil "jak to hraje".

Re: Reprobedny pro megalomany

Pokud nebudou horny v průměru větší jak těch 260, pak dvě tutově.

Re: Reprobedny pro megalomany

U mě zas nesmí být větší, než 210mm. Pak bych taky dva kusy vzal. Neříkám, že budu hned stavět, ale rozhodně se to hodí...pokud by teda ta cena byla fakt v řádu stokorun.

(upravil MaBat 28. 8. 2011 9:47)

Re: Reprobedny pro megalomany

Těch 260 je podle mě tak akorát, aby se to dalo použít ještě i s osmičkou, ale už i s desítkou. Není problém to po stranách trochu seříznout, klidně "do čtverce", pokud by to jinak mělo přelézat přes desku ozvučnice. Pořád platí, že větší je lepší, s tím nic nenaděláte(me). A když už se to bude, doufám, dělat, tak to zas nechci zbytečně malý.

Re: Reprobedny pro megalomany

Šiel by som do toho aj ja, láka ma predstava ako s 20wattovým áčkom mám k dispozícii akustický tlak až 110 dB. Žiaľ, žena mi bedne s 15 palcami do obývačky nedovolí umiestniť...

(upravil MaBat 28. 8. 2011 20:55)

Re: Reprobedny pro megalomany

Pořád se dá postavit dvoupásmo s 10", které je malinké, a k tomu dva suby s 10" někam do kouta.


Možné rozměry:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/148_gigant_10a2.png

Re: Reprobedny pro megalomany

...Pořád se dá postavit dvoupásmo s 10", které je malinké, a k tomu dva suby s 10" někam do kouta...

Mno jen na okraj pár otázek k diskusi: Jaké máš zkušenosti se subwoofer -ama ? A s jakýma ?



        -----o00o---°(_)°--o00o-----
Přidám pár drobných postřehů se subwooferama. Vyzkoušel jsem jich několik, spíšt těch dostupnějších, a aby to HRÁLO (a nikoliv hučelo a po chvíli z toho bolela hlava), tak na kvalitní poslech hudby je potřeba jim věnovat docela dost času. Při každém filmu, CD nebo souboru, (každé stanici na tuneru) je nutné nastavit úroveň hlasitosti případně děl.frequency. Takže první píseň nebo začátek filmu je potřeba se 1-3 krát zvednout a zaregulovat si. Pokud je subwoofer s DO, tak už je to uživatelsky super! Na domácí poslech se subwooferem je potřebná určitá vzdálenost v závislosti na velikosti repro a výkonu. Sice je pravda, že basy nejsou směrové, ale to platí jen pro nejnižší frequnecy. Spíše bych řekl, že nejsou tolik směrové jako výšky, ale jsou, ale méně.

Takže můj soukr. názor - se subama spíše mírně a jako doplněk, než aby rezonovaly okenní tabulky a aby "to dunělo"... Really gently !

Pokud pořizovat subwoofer, tak doporučuji jen kvalitní (drahé repro) a s DO (Xavian, Velodyne nebo DIY ?). No ale z toho mi nakonec (cenově) lépe vyjdou bedny, které hrají hluboko. Cílem ale není, aby hrály hodně hluboko, ale aby hrály KVALITNĚ hodně hluboko a nerozplizle (jóóó to můžu). Raději ufiknout pod 70Hz, což ale asi většina nechce slyšet a za co tady slíznu klepec, než to za každou cenu tahat dolů.
K filmům na zvuky, ruchy, šelesty je ovšem subwoofer super, ale na hudbu to chce kvalitu, nejlépe VYSOKOU KVALITU. A ještě k prostoru subwoofer zabírá místo jako jedna sloupovka.
Proto mi přijde jako mnohem lepší tento nekompromisní projekt repro s 15" ama.

1 subwoofer
umístěné "někam do kouta"
mno já jsem zkoušel umístit subwoofer v místnosti na různá místa a trvalo mi asi 1měsíc než jsem našel vhodné místo
(záleží jak je uspořádaná místnost a co tam všechno je, atd... ale to je na samostatné téma)

s DIY subwooferma - nemám zkušenosti, rád se něco přiučím
s 2am subwooferma - nemám zkušenosti, rád se něco přiučím
PS - nejvíce legrační mi vždy přije obrázek stolu s PC a těsně obklopeného nejlépe vysokým sloupama a subwoofer do nohou...
Tito uživatelé asi dávají přednost umístění alá "co místnost dá", než lepšímu nebo správnému umístění na kvalitnímu poslech "co sestava umí"...
Proč to tak dělají ? Tomu sice nerozumím, ale chápu to.

To jsem přispěl malou troškou do mlýna...

(upravil MaBat 30. 8. 2011 8:50)

Re: Reprobedny pro megalomany

Problematika reprodukce nízkých frekvencí v malých místnostech už je docela dobře probádaná, včetně použítí více subwooferů. Kvalitní ucelené čtení představuje "Sound Reproduction - Loudspeakers and Rooms", od F. Toole, ale na webu je toho k nalezení mnohem víc, původní články JAES, atd. To, že jeden subwoofer bude dunět a hučet, ať ho dáš kamkoliv, je i tam řádně zdůvodněné. Optimální nastavení více subwooferů je jen věc patřičného know-how, jehož dalším zapáleným šiřitelem je např. už zmiňovaný E. Geddes, viz jeho nové forum. Mimochodem doporučuju zaregistrovat se a přečíst si to. Zažité a intuitivní představy o subwooferech a problémech s nimi jsou většinou buďto mylné a nebo úplně zcestné, jako u spousty jiných věcí.

Jsou to už opravdu všechno vyzkoušené principy, dávající velmi dobré výsledky.


Ale abych odpověděl na otázku - momentálně provozuju dva open-baffle "suby" s 15" (U-rám cca 42 x 42 x 23cm) a zkušenosti s tím mám dobré. Nemůžu si moc dovolit místnost tlumit, takže z tohoto pohledu je to "aspoň něco". Měl jsem, resp. mám v záloze ještě dva, ale momentálně mi to stačí, jak to je. Suby jsou připojené přes DSP, což je neocenitelná věc, která zajišťuje i zbytek ekvalizace.

(upravil BOBO 30. 8. 2011 8:14)

Re: Reprobedny pro megalomany

MaBat napsal:

Suby jsou připojené přes digitální DSP, což je neocenitelná věc, která zajišťuje i zbytek ekvalizace.

Můžu se zeptat jaký konkrétní model DSP používáš?

Jinak mám také zájem o bedny, ikdyž myslím že megaloman nejsem:)

Re: Reprobedny pro megalomany

to MaBat: ahoj, je to zde trochu OT, ale mohl by jsi vice popsat a i treba nafotit ty OB suby?

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

(upravil MaBat 30. 8. 2011 9:58)

Re: Reprobedny pro megalomany

Používám osmikanálové miniDSP.

Zdokumentovat svůj stávajcí systém už se chystám delší dobu, někdy se k tomu ještě určitě dostanu. Na těch OB subech konstrukčně vůbec nic není...

BOBO: Stačí říct a můžem to rozjet. Kterou variantu? Viz úvodní post.

Re: Reprobedny pro megalomany

Mám zájem spíše o tu dražší, asi bych to ale dělal aktivní. Jeden zes pro středovýšky druhý pro basy.

Teť mne napadlo, nedal by se udělat spodek OB??

(upravil MaBat 30. 8. 2011 10:44)

Re: Reprobedny pro megalomany

V aktivu dal, ale přicházíš o účinnost, musel bys do toho na basech pumpovat o dost větší výkon a přínosem si nejsem úplně jistý. Skříň by se udělala vzadu za basákem otevřená, středovýšková část by zůstala tak, jak je, uzavřená, a vyzařovací diagram celku by se tím asi mohl i trochu vylepšit. Nevím, musel by se postavit prototyp a pokusit se přiblížit kardioidní charakteristice tak, aby se dalo hladce navázat na střeďák, který už by nejspíš musel být desetipalcový, což je nakonec stejně lepší volba.

Rozhodně by to ale nevyšlo rozměrově menší, nemohla by tu z toho být mělká ozvučnice...

Re: Reprobedny pro megalomany

No dobře, OB tedy asi nemá smysl.
Co bys od nás zájemců očekával? Je tu více zájemců, nebo ne?

(upravil PB0305 30. 8. 2011 10:53)

Re: Reprobedny pro megalomany

Já bych měl zájem asi o

variantu s 10" osazením (cca 22 tisíc za pár bez ozvučnic)

BOBO jak budeš dělat výhybky?

(upravil MaBat 30. 8. 2011 11:08)

Re: Reprobedny pro megalomany

BOBO:
Neříkám, že nemá smysl, ono to určitej smysl dává a možná by to přinejmenším za pokus i stálo, ale vzhledem k tomu, že tu ten basák bude hrát jen někam do 200 Hz, přínos asi nebude velký. Něco jiného by to bylo u dvoupásma, kde se tomu dá dipolem ještě znatelně pomoc i v pásmu 200 - 500Hz, aniž by se to muselo dělat obrovské.

Fakt nicméně je, že open baffle basy obecně zní jinak, než dvě basreflexový bedny, a pokud vím, nikdo ještě dostatečně věrohodně tohle nevysvětlil, resp. seriozní poslechové testy na tohle konkrétní téma nedělal (to, že zní jinak je samozřejmě jen předpoklad, který se nemusí ukázat být pravdivým - zatím se na tom jen shodne hodně lidí). Pokud by to byla jen otázka steady-state cháry v místnosti, neměly by mít dipóly na basech v podstatě žádné opodstatnění, natož výhody, jelikož je prokázané, že v tomhle ohledu nic lepšího obecně nenabízí. Kdysi se na to téma snažil hodně psát Linkwitz a odpovědi hledat, ale jeho nikdo moc neposlouchá...  Viz úryvek z JAES 11/03.


- Od zájemnců v tuhle chvíli očekávám jen to, že přesně řeknou, co chtějí. Případně, jestli chtějí jen zvukovody a zbytek si udělají, nebo dál spolupracovat na projektu jako takovém - odměření, návrhu výhybky, atd., což bych samozřejmě mohl zajistit.

Re: Reprobedny pro megalomany

PB0305 napsal:

BOBO jak budeš dělat výhybky?

Asi jsem se blbě vyjádřil, spíše poloaktiv. Středovýšková sekce normálně s pasivní vexlí kterou navrhne MaBat a basová s aktivní.

Ještě k tomu OB, uvědomil jsem si že to v mém případě není reálné, bedny musím mít poměrně blízko u stěny..

(upravil MaBat 30. 8. 2011 11:19)

Re: Reprobedny pro megalomany

Tak to zase pozor smile Pokud bych měl něco navrhovat, tak buď všechno, nebo nic... To se nedá dělat odděleně.

Doladit ekvalizací se pak dá akustika lokálních poslechových podmínek, ale výhybka jako taková se musí dělat komplet.
Není pak samozřejmě problém dát komukoliv přesně navržený tvar přenosu, který si na aktivnu nastaví, má-li tu možnost. To už je pak principiálně jedno, jestli se daný přenos na basáku bude řešit pasivně, nebo aktivně.

Re: Reprobedny pro megalomany

MaBat napsal:

Jinak pokud jde o zesilovače, tak kdybych to měl dnes dělat pro sebe a od nuly, vzal bych na basák T-čkový modul aspoň 100W/8ohm, kterých se dnes nabízí spousty za pár peněz (viz www.hifimediy.com, apod. - i se zdrojem vyjdou dva kanály s rezervou do 3 tisíc) a na středovejšky to nejkvalitnější, co seženu, a co dá tolik výkonu, kolik potřebuju (mě by třeba stačilo nějakých 20W/8, spousta lidí by mohla použít svoje lampy, apod.) s tím, že bych ještě výhybku rozdělil mezi pasivní výkonovou a line-level část, čímž bych něco ušetřil na drahých pasivních součástkách a hlavně bych nepálil zbytečně výkon na srážecích odporech před střeďákem, tj. plně bych využil jeho citlivost. To sice není triviální a zcela univerzální věc, ale za dané peníze by to bylo IMHO maximum, co z toho jde dostat.

S tím poloaktivem jsem to myslel takhle. Ale až nyní jsem si všiml, že to vyžaduje změnu pasivní části výhybky.
O takové řešení nikdo další zájem nemá?