Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 72)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

  Stránky: 1 2 3 ... 72 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 1,421]

(upravil MaBat 20. 10. 2013 20:03)

Téma: Reprobedny pro megalomany


Upozornění: Projekt se rodil za běhu a zpětně byly některé myšlenky a varianty vypuštěny nebo zavrhnuty, další v průběhu měněny, atp., takže čtení vlákna od začátku pravděpodobně nebude dávat příliš smysl. Posledních několik stran již však plně odráží aktuální podobu projektu.


Celkovým formátem klasická ozvučnice, ovšem se středovýškovou sekcí vycházející z toho, co aktuálně dělá Geddes - viz jeho white papery. Více jak stolitrový basreflex s 15", středovýšková sekce s velkým střeďákem a driverem ve zvukovodu typu "oblate spheroid".
Jde o výrobu požadovaných zvukovodů, kterou bych mohl zařídit za poměrně slušný peníze, pokud se sejde aspoň pár lidí.

Když nepočítám náklady na ozvučnici a povrchovou úpravu, což je věc osobní volby a možností, vychází všechny zbylé konstrukční součásti zhruba na nějakých 22 tisíc Kč za pár beden.

- Taková komornější verze tohoto, ovšem o dost lepší na výškách, jelikož by se nepoužila ta příšerná difrakční horna, ale normální moderní zvukovod.

http://s4.postimg.cc/unrrp5ttl/148_gigant_10a2.jpg
(Rozměry zatím orientační)

(upravil DinosaurJr 23. 8. 2011 0:06)

Re: Reprobedny pro megalomany

No mě by to vcelku dost zajímalo, repro s pořádným basákem na kvalitní domácí poslech.

Re: Reprobedny pro megalomany

Potřebuji něco solidního na live zvučení,nejlépe 3p ,jestli by se to dalo tak bych do toho šel.

Re: Reprobedny pro megalomany

Šlo by o bedny na doma, nikoliv na venkovní zvučení, a odpovídal by tomu i způsob použití driveru.

Re: Reprobedny pro megalomany

Řekl bych,že problém podobných beden je ve faktu,že jejich potenciál člověk využije jen ve velkých místnostech,případně venku.Na druhou stranu musím přiznat že bedny s velkým basákem mi vždy hrají tak nějak líp,ani nevím proč.Dneska jsem otestoval svoje "gárdenpárty"  bedýnky s dvanáctipalcem.Ten zvuk má prostě "tělo".Postavit něco s patnáctkou by mě velmi lákalo.Bohužel bych si stavbu musel rozplánovat do více etap kvůli finanční stránce...

Re: Reprobedny pro megalomany

Nejde ale až tak o basák, jako o to středovýškové osazení, které je vhodné do jakékoliv místnosti, a na kterém to stojí (velký bezdifrakční zvukovod, aj.). A nechceme-li se vzdát nabyté citlivosti, nezbývá, než obětovat objem, má-li být splněn požadavek na soběstačné třípásmo, bez nutnosti dalších subwooferů. Takové je zadání. Ta středovýšková sekce je libovolně škálovatelná, místo 8" je stejně tak možné použít 10" a nakonec i 12" osazení.

Re: Reprobedny pro megalomany

No, já bych o tom uvažoval, pokud by šlo nějak centrálně zajistit truhláře atd.

Re: Reprobedny pro megalomany

To už jde mimo mě, ale mohl bych samozřejmě dodat rámcový výkres.

(upravil BOBO 25. 8. 2011 10:08)

Re: Reprobedny pro megalomany

Máš už to odzkoušené, nebo je to návrh.

Re: Reprobedny pro megalomany

No podle simulací to zas nějaké sklepní basy umět nebude.Středovýšková sekce umožňuje i osazení dvanáctkou?Ta se nedostane stejně hluboko jako tahle patnáctka?

(upravil MaBat 26. 8. 2011 9:24)

Re: Reprobedny pro megalomany

Anti, věř, že basů bude dost. Mně na hodnotě -6dB@30Hz, jakkolik je to hodnota v kontextu diskrétního rozložení ak.pole v místnosti nezajímavá, nepřijde, že by to bylo málo. Nechci rozjíždět znovu celé kolečko debat o tom, proč velký reproduktor na středy, proč driver, zvukovod a proč právě takový, atd., atd. Všechno má své opodstatnění. Odzkoušených mám už víc konstrukcí se zvukovody i s velkým citlivým dvoupásmem s 12" středobasem a vím, co od toho čekat. Doplnění o basák (15") je jen náhražka za multi-sub, čistě ekonomicky motivovaná, aby z toho byla jedna celistvá pasivní reprobedna. Basák zvuk nedělá, je to jen pumpa na vzduch, která stačí, když nevydává žádné další zvuky, které nemá, a tak tu k němu přistupuju. Zbytek je otázkou několika málo parametrů a akustiky poslechového prostoru. Není problém udělat to objemnější a tedy ještě citlivější na spodku (šlo by to níž), ale podle mě už je to nad jistou hranicí jen malý přínos, ne-li přímo nežádoucí. Pokud by se někomu zdálo 100 litrů málo, klidně lze udělat 150, tomu basáku je to úplně jedno.

B&C 8PS21 i DE250 mám, poslouchal jsem a poslouchám doma a znám ty měniče. STX 15" jsem neviděl, ale mám zkušenosti asi se čtyřmi jejich jinými reroduktory a taky zhruba vím, co čekat.

Pro ilustraci, 15" STX ve 120l, BR, včetně pasivního filtru, 2.83Vrms:

http://s4.postimg.cc/lu1brfnsp/148_stx15_120l.jpg

Viz první příspěvek, přidal jsem orientační nákres.

Pro snazší uchycení by bylo lepší použít driver Celestion CDX1-1425 namísto DE250, u kterého by se musela nechat vyrobit montážní deska (stačí kus plexiskla, ale osobně bych to poslal do QuickPanelu).
Stejně tak je samozřejmě možné použít jiný 15", pokud Poláci nebudí důvěru - B&C, cokoliv srovnatelných vlastností.


Najde se truhlář, který by měl chuť se do toho pustit, pokud by se sešlo pár lidí?
Nebo jinak, pokud by se zajistila výroba skeletů, kolik lidí by mělo zájem?

Osobně disponuju 8PS21 a DE250. Pokud se najde někdo, kdo má na zapůjčení ucházející 15", nebo i ten Celestion, můžem se složit na výrobu testovacího skeletu a zvukovodu, dát to dohromady a prototyp odladit.

Nejde o můj byznys, žádná schémata, dokumentace ani zvukovody bych neprodával, odměnou by mi byla skutečnost, že se podařilo postavit něco ucházejícího. Takováhle bedna se koupit nikde nedá.

(upravil DinosaurJr 26. 8. 2011 18:18)

Re: Reprobedny pro megalomany

zájem mám, bedna bez povrchovky nebo nakonec černá varianta by nepřišla příliš draho. Osazení by mělo být nejlépe finální nebo několik málo vybraných vatiant k vyzkoušení. Ten basák je nutno vybrat opravdu pečlivě, protože dvě rychlé 10" na tom můžou být lépe než průměrná 15". A samozřejmě platí, že středy a výšky dělají zvuk bedny, takže sehranost/souznění je velmi důležité a basák (kvalitně) tvrdí muziku. Sladit tlumení a výhybku (jaké budou dělící kmitočty ?) to už je náročnější část. Ještě by bylo dobré upřesnit, do jak velké místnosti by se dala sestava použít ? Lépe řečeno do jak nejmenší místnosti... ? A jak na tom bude očekávaná finální citlivost a výkon ? A nakonec, jaké bude orientační cenové rozpětí ?

jj už nahoře vidím to cenové rozpětí, to je z toho vedra, koukám ne teploměr a mám tu 34 C° ve stínu, k tomu si pouštím Fingerdance ♪♫♪ a už se těším večer na pivo -----o00o---°(_)°--o00o-----

(upravil MaBat 26. 8. 2011 21:16)

Re: Reprobedny pro megalomany

Odpovědi v pořadí důležitosti z mého pohledu:

- citlivost: nad 90 dB/m/2,83V. Jde o kompromis mezi rozsahem dolů a citlivostí, tady jednoznačně ve prospěch citlivosti. Tato citlivost je skutečná, měřitelná na bedně v bezdozvukové komoře, tj. ne jako ty uváděné do poloprostoru.

- zatížitelnost - s takovouto reprosoustavou už lze velmi snadno dosáhnout nebezpečně vysokých hodnot SPL, které se dlouhodobě rozhodně nedoporučují, aniž by zvuk jakkoli degradoval. Technicky omezená bude, "lidsky" nikoliv a číslo tu IMHO nemá valný význam. Omezující faktor bude pravděpodobně výchylka basáku, nikoliv tepelné možnosti kteréhokoliv z reproduktorů, a jak už jsem psal, bude to daleko za hranicí hlasitosti domácí reprodukce.

- dělící frekvence - mezi střeďákem a výškáčem daná směrovými vlastnostmi, kterým je třeba přizpůsobit to ostatní a konkrétně tady to vychází někam okolo 1,5 kHz. Mezi basákem a střeďákem pak okolo 250 Hz.


Zbylé postřehy jsou buď čistě subjektivní, nebo jsem toho názoru, že jsou na okraji důležitosti. Nejmenší místnost taková, kde bude možné reprobedny poslouchat aspoň ze dvou metrů při rozumné vzdálenosti beden od stěn, byť to tu díky příznivým směrovým vlastnostem (jedno z hlavních kriterií návrhu) nebude na odrazy od blízkých stěn tak háklivé.

Cenově to vychází jak jsem napsal - s rezervou do 8000 Kč za kanál bez ozvučnice. Ozvučnici neumím ohodnotit, to je otázka na někoho, kdo by ji vyráběl. Osobně bych si ji udělal sám (žádný overkill), ale ne každý to chce dělat a je jinak náročný na výsledek.

K finálnímu osazení jen tolik - chápu, že ne každý je ochotný jít do něčeho, co neslyšel, nebo si neumí představit, jak bude hrát, takže pokud by teď  např. někdo přišel s vhodným basákem, který má doma, není důvod ho nepoužít a prototyp společnými silami nepostavit, s investicí jen do provizorní skříně a páru zvukovodů. Pevně totiž věřím tomu, že po poslechu by bylo zájemců řádově víc. Napsat teď tři měniče, přes které nejede vlak, tvářit se tajemně, jako že jsou to ty jediné možné, a chtít po ostatních, aby to přijali jako hotovou věc, i když existuje spousta jiných, zcela rovnocenných náhrad, není můj styl. To platí o basáku i driveru, ohledně střeďáku mě popravdě nenapadá, čím by se dal nahradit - za tuto, ani blízkou cenu se mi nepodařilo vhodnější najít. Jde primárně o systémový návrh, o měniče až v druhé řadě. Také bych tam raději viděl basák zavedené značky (B&C 15PS100, Beyma SM 115/K, apod.), ale cena by o něco vzrostla. Ten basák je tu -za zachování nějakých základních požadavků - relativně nejméně kritická část, což přirozeně vede ke snaze na něm ušetřit.

Re: Reprobedny pro megalomany

Já bych měl zájem jen o ten zvukovod, ovšem zkosený i shora nebo vůbec pokud to není problém. Ta velikost na obrázku je konečná?

(upravil MaBat 27. 8. 2011 10:06)

Re: Reprobedny pro megalomany

Pokud se opravdu sejde pár lidí, neměl by být problém nechat to vyrobit (MDF). Popravdě, nemusel by být uřízlý vůbec, tohle všechno je otevřené, včetně rozměrů, ale +- to bude tak, jako na obrázku, možná o fous větší.

Já bych si dva kusy vzal do foroty určitě, takže když se přidá ještě jeden dva lidi, mohu to zkusit zadat, 6 ks už by mohlo jít. Je to každopádně výborná příležitost dostat se k široce použitelnému zvukovodu. Cena by se mohla doufám pohybovat ještě v řádu stokorun, to se dozvím, jakmile budu znát počet.

Re: Reprobedny pro megalomany

K tomu driveru s hornou by se dal použít SPH-200KE ve dvoupásmu?

(upravil mechanik 26. 8. 2011 23:55)

Re: Reprobedny pro megalomany

hore si už písal, ide o kompromis medzi tým ako hlboko 15" pôjde a tým akú citlivosť to bude mať, prípadne môžeš mať oboje v extrémnom objeme... ked ti ide o tepelnú kompresiu, keby si sa rozhodol pre drahší reproduktor... mal som doma 15SWS800, 10cm kmitačka, pod stredičkou pekne odvetraný, velké Bl - malý objem, velká hmotnosť membrány - malá citlivosť - teda menšie narastanie citlivosti hore... a tiež si myslím že je za rozumnú cenu

tiež som si myslel že považuješ 12" + driver za najlepšie riešenie, za cenu 15"+8" sa nedá kúpiť dobrý 12"?

vychádza to o 1000 Kč na reprobednu lacnejšie (oproti 12TBX100), z tvojho pohladu neni 8" na stredoch väčší kompromis než 12"?

Re: Reprobedny pro megalomany

A ještě ot. na okraj k jakému zesilovači se je chystáte doma připojit ?

(upravil MaBat 27. 8. 2011 9:04)

Re: Reprobedny pro megalomany

mechanik:
Moje dvoupásmo s 12", kdyby se udělalo pasivně, by stálo na měničích a zvukovodech přes dvacet tisíc, bez ozvučnic. Slevit z čehokoliv na tom znamená jít s kvalitou dolu. Bez dalších kompromisů k tomu připočti cenu za suby, jejich aktivní procesing a další zesilovače. Cena pak rychle roste, nemá-li se to oj**at. Tohle je za 16 tisíc komplet, jen připojit k zesilovači. Nebude to mít kvality multisubu, nejspíš ani zbytku pásma, ale je to za méně než polovinu ceny (jestli si někdo hodlá postavit ozvučnice za padesát, nemá to samozřejmě význam). Co já považuju za ideál, je tady úplně mimo mísu - doma to tak mám, ale proč by to měl mít každý? http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/49/49.gif Nabízím spolupráci, jelikož si myslím, že to bude hrát pořád ještě víc než slušně, na to, kolik to bude stát, a nakonec i rád bych něco takového zkusil postavit - je to pro mě zábava a předmět studia několika posledních let.

Opakuju, "doplnění o basák je jen náhražka za multi-sub, čistě ekonomicky motivovaná, aby z toho byla jedna celistvá pasivní reprobedna." Je to IMO nejvhodnější řešení, jak z "Geddesova dvoupásma" dostat kvalitní pasivní celopásmovou bednu. Pustit 12" v dvoupásmu do basreflexu, nebo ji jinak ekvalizovat, za lepší řešení nepovažuju. Proto také ta škálovatelnost a dost možná by tu varianta s 10" byla jakýsi zlatý střed. Tohle možná ještě přehodnotím.


prípadne môžeš mať oboje v extrémnom objeme...

To jsou rady nad zlato... smile


K tomu driveru s hornou by se dal použít SPH-200KE ve dvoupásmu?

Musel bych ten basák vidět změřený. Použít se dá v podstatě cokoliv, co má mezi 1,2 - 1,5kHz šíři svazku 90° (-6dB ve 45° od osy, tj. cca 8-10" měniče, těch je hodně) a dobře tlumené první větší známky break-upu (těch je málo), pokud možno až za 2 kHz. Jen je škoda 1) připravit se o tu výjimečnou citlivost, kterou získáváš s driverem (ten citlivý samo sebou zůstane) a 2) nechat hrát obyčejný 8" měnič celý zbytek pásma - není na to většinou stavěný (třeba oproti některým PA subbasům).

Re: Reprobedny pro megalomany

MaBat: Mám změřený frekvenčky toho basáku od 0 po 90 po 15-ti stupních...ale je to v bedně...

Příspěvky [1 až 20 z 1,421]

  Stránky: 1 2 3 ... 72 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£