Téma: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Zdravím, Rozhodl jsem se pro měření Uce výkonnových tranzistorů tak jsem se rozhodl postavit tohl http://www.zewel.tuliscz.com/trapitko.php

Tak jsem to postavil, ale jen s max napětím 240V, odpor jsem si psočítal na 1.25mA. A teď nastává můj problém: měřim jsem první trand KD602 a naměřil úspěšně 110V, ale při měření dalších tranzistorů to dávalo zvláštní hodnoty, a já nevim jestli je to u těhle tranzistorů normální: KD 606 - 110V, KD607 - 185V, 2N3055 (Motorola) /měřeno na 4 ks- 105V, 125V, 125V, 130V. KD602 - 125V. KD 602 - 90V

Hodně mě zaráží ten KD607 - 185V. Dělám něco špatně já nebo je to u těhlech tranzistorů normální...???

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

to víš, to je tesla ...
můžeš počítat s tím, že kusy s vysokým Uce budou mít malou betu ( H21e ) a naopak.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Takže u tesláckých je to normální??? a co ty 2N3055 od Motoroly na kterých jsem naměřil  2x větší napětí...??

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Když potřebuju příležitostně změřit závěrné napětí, tak poskládám podobný přípravek, dvě trafa poti sobě nebo když mám po ruce trafo s vyšším sekundárem tak jenom třeba diodový zdvojovač. Samozřejmě kondenzátor a ty odpory. Po získání informací, které potřebuju, to zase rozeberu. Samozřejmě by bylo elegantní zhotovit si luxusní výrobek opatřený obětovaným supermarketovým digitálním multimetrem, v přístrojové krabičce by byl výřez jenom pro display, dal mu napájení, na trvalo ho přepnul na patřičný rozsah a přišrouboval nebo dokonce přilepil dovnitř... byl by to pěkný přístroj, ale jsem na to línej...

Ale k věci - naprosto stejnou zkušenost s Tesláckými tranzistory mám také, a to nejenom výkonovými, ale i KF atd. Takže potvrzuji, co jsi napsal. Dokonce jsem byl tak nedůvěřivý, že jsem si změřil i protékající proud (pro jistotu).

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Ten přípravek od Zdenka Tulise je na hovno. Tranzistor se v něm totiž natvrdo chová jako Zenerova dioda s proměnným Uz podle typu tranzistoru a teče tím nezanedbatelný proud. Je třeba vyrobit např. takový přípravek, jaký mám nakreslený v článku o elektrolytických kondenzátorech, zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Jednak získáte přípravek na formování starších kondenzátorů a po doplnění odporu cca 100k na výstup i přípravek na poměrně přesné měření Uceo výkonových, ale i malých tranzistorů /s odporem cca 330k/. Dělá se to tak, že do série s výstupem regulovaného zdroje 0-300V dáte ANALOGOVÝ mikroampérmetr a na výstup připojíte tranzistor přechodem C-E paralelně např. s digitálním voltmetrem. Pomalu najíždíte napětím a v okamžiku, kdy výchylka mikroampérmetru prudce stoupne, se jakoby pomyslná Zenerova dioda začíná otvírat. Přečtete napětí na digitálním voltmetru, připojeném paralelně k přechodu C-E, odečtete zhruba 20% a máte napětí, při kterém lze tranzistor bezpečně provozovat bez nebezpečí průrazu. Báze zcela záměrně zůstává otevřená, protože v každém obvodu je jiný odpor Rbe, někde není vůbec a někde je třeba jen 47R /ve výkonných zesilovačích/. Pripojením odporu Rbe cca 100R dovolené napětí Uceo jakoby imaginárně o hodně stoupne, ale jak už jsem napsal, je to riskantní, protože nikdy nevíte, v jakých podmínkách bude tranzistor pracovat. Pokud ovšem vyměřujete tranzistory do zesilovače, kde je odpor Rbe přesně definován, tak jej při měření můžete připojit, ovšem i tak nezapomeňte odečíst od naměřené hodnoty bezpečnostní rezervu cca těch 20-25%.
Doporučuji všem vyrobit si ten tranzistorový regulovaný zdroj napětí 0-300V, popsaný v článku o elektrolytických kondenzátorech. Ručkové mikroampérmetry a voltmetry čínské výroby jsou velmi levné, takže VELMI doporučuji popisovaný zdroj výstupním mikroampérmetrem /stačí 100-200uA/ a výstupním voltmetrem /rozsah např. 30V s přepínatelným sériovým odporem na 150V a 300V/. Tyhle ručkové měřáčky jsem viděl v různých bastlprodejnách za 35-50Kč, takže investice defacto zanedbatelná, ale komfort zdroje poté nesrovnatelný.
Ještě k dovolenému Uceo tranzistorů: pokud je hodláte využívat s naměřeným napětím, /např. KD607 při napájecím napětí zesilovače 100V/, musíte někde ubrat, aby nedošlo k sekundárnímu průrazu - znamená to jinak, že nesmíte využívat ani ve špičkách plný dovolený Ic, protože by byla překročena  dovolená výkonová ztráta a došlo by k protavení čipu. Pokud např. u té KD607 naměříte s odečtenými 25% těch cca 110V, není to žádná katastrofa, ale jsou tranzistory, které neprošly žádným tříděním u doprodejců a naměříte u nich např. 180V. Tak tam bych si dával extra pozor, protože ten tranzistor prostě není na taková Uceo stavěný, je to jen kus, kde se prostě povedlo "ho upéct" ve výrobě tak, že má vlastnosti jaké má. Například KUčka řady 605-607 a KUY12 a další tranzistory, které mají už v katalogu udáno poměrně vysoké napětí nejspíš přípravkem ani nezměříte, mám tady krabici KD3773 a prakticky všechny mají i při otevřeném Rbe napětí Uceo přes 300V, totéž platí pro KUX41N.
Naopak velkého majzla bych si dal u těch KD607-617, KD503 a podobných, které jsou stavěny a mají SOA udánu na Uceo kolem těch 80V. Mohou se najít kusy, které budou mít např. 120V, tak tam je dobré koncové tranzistory zdvojit /spárovat nikoliv na betu, ale na Ube/, aby nemohlo ani u jednoho dojít k překročení jiné hodnoty, než je Uceo.
Např. Betaronovi jsem z KD503 vybral kusy s napětím tuším 150V, ale on je použil v BA200, kde jsou zdvojeny a pracují s napájením asi jen 2x50V, zesilovač tak odevzdává asi 200W na kanál a je bezpečný.
V podstatě totéž, co jsem napsal nahoře, platí i pro menší tranzistory typu KF, KFY apod. Dají se najít KF517 s Uceo třeba 150V, pak ale opatrně s kolektorovým proudem a celkovou výkonovou ztrátou.
http://www.electronicservis.cz/files/me … zatoru.pdf
Vn tranzistor T1 jsem tenkrát použil BU931, který je na hraně použitelnosti, dnes už se dá koupit BU941, který má vyšší Uceo a je tam bezpečný.
Transformátorek stačí malý, kolem 10-20VA se sekundárním napětím okolo 230-250V, kuchnutý z nějakého malého radiopřijímače s můstkovým selenovým usměrňovačem, např. 323A a jeho odvozeniny. V zásadě varuji před napájením přípravku přímo ze sítě, i když se ta možnost přímo nabízí. Je tam potom obrovské nebezpečí úrazu, protože nikdy nevíte, na kterém pólu přívodu máte fázi a navíc a to je nejdůležitější - proud není ničím omezen, s transformátorkem je výstupní proud omezen poměrně vysokým vnitřním odporem sekundárního vinutí a celé je to vlastně galvanicky odděleno od sítě.
Já sám takový přípravek postaven nemám /používám zdroj 0-300V a mikroampérmetr v měřáku BM455E/, nicméně uvedené zapojení je několikrát odzkoušeno s různým osazením a nejsou s ním problémy. Jediný problém budete mít při shánění potenciometru, ten MUSÍ být cermetový na zatížení 1W, tedy typy TP195 nebo TP199, rozhodně tam nesmí být obyčejný potenciometr. Pokud se někdo rozhodne si uvedený zdroj postavit, u mě se určitě ještě nějaké cermety najdou, za pár korun Vám jej pošlu, nebo se lze poohlédnout po nabídkách různých doprodejců součástek Tesla, např. firmy Denkl, ten ho bude mít zcela určitě.

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Opravdu vyčerpávající odpověď... Díky moc všem. Postavim si ten přístroj na formování kondenzátorů (přesně tenhle už jsem jednou měl postavený, ale neměl jsem ten BU931, tak jsem tam flákl nějakej výkoňák z TV a nebylo to nic moc. Takže teď to postavim podle origo součástek a jestli je u nás v elektru nebudou mít, tak tam zkusim zapojit nějaký 2 trandy do darlingtona - třeba co jsem vyhrabal SF359 + BUV48A / přinejhoršim objednám z nějakýho e-shopu)

O ten cemeňták bych měl zájem, kolik bych ti za něj měl dát/poslat na účet???

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

A Nechtěl bys originální krabici na testování tranzistorů?Používám ji tak jednou za rok...

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Kup si někde v eshopu, třeba v EZK ten BU941, bude určitě bezpečnější, celé je to stavěno na Darlington, tak se toho drž. Prohlídnu zásoby, nějaký cermeťák TP195 220 - 470k by se měl najít. Vydrž do zítřka, dnes už do dílny nepůjdu, ale zítra asi na celý den, čeká mě totiž jeden festovně dokurvený TW140 Studio...

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

No fakt teda vyčerpávající! Je to tak a ten mikroampérmetr (analogový) chápu tak, že asi nebude až tak důležitá přesná hodnota proudu jako spíše okamžik, kdy začne nárůst proudu a ručka se začne rychleji vychylovat směrem doprava, že jo. No, prostě je to vymakané, Sinclaire.
Ale jenom si teda dovolím tvrdit jednu věc a to, že málokterý bastlíř bude mít doma vhodné trafo, takže jako náhrada poslouží trafíčka dvě válející se někde ve skříni s vhodnými napětími, s tím, že je zapojím v pořadí: primár 220V/sekundár - druhé trafo: vhodné napětí sekundár/primár 220V. Tím se u druhého trafa stane v tomto přístroji primár sekundárem a sekundár primárem a bude to bezpečné. Výhodou bide, když první trafo bude mít ještě vinutí, ze kterého vyrobím obvod pro napájení toho digitálního multimetru. To jak to děláš se mi moc líbí Sinclaire! Ale já budu línej si tohle udělat sad

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Jen pro upřesnění co už tu zaznělo:

http://s4.postimg.cc/stj21sf95/262_mereni_uce.jpg

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Uces je pokud vím saturační napětí, tudíž měření jiné, než je na schematu.

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Jak to teda vypadá s tim cemenťákem?

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

to nie je cement, ale cermet! mad

http://en.wikipedia.org/wiki/Cermet
http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz … /TP100.pdf

Web

(upravil sinclair 7. 8. 2011 19:05)

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Nevím, zda všichni četli můj článek o výkonových tranzistorech, který visí např. na Aldaxu nebo na mé servisní stránce. Souvisí to s názvem vlákna, tedy s vysokým Uceo výkonových tranzistorů.
Také nevím, zda je to úplně všem známo, ale chci psát o faktu, že Uceo každého tranzistoru s časem někdy mírně, někdy rapidně klesá. Ten jev si já svým slepičím mozečkem neumím vysvětlit, ale prostě to tak bohužel je, takže využívání "vyměřených" tranzistorů je tak trochu o držku.
Jsou např. střelci, kteří si vyměří KD607/617 na Uceo 130V, konec potom napájejí 2x55 volty a tahají z toho 100W/8 ohm. Ono to jistý čas jakoby bezproblémově funguje, ale pak vstoupí do hry onen pokles Uceo s časem, který je podle mého názoru tím rychlejší, čím "vyměřenější" tranzistor je a čím více se s napájecím napětím přibližujete kritické hranici, kterou jste kdysi při vyměřování naměřili, samozřejmě vstupuje do hry ještě tepelné opotřebení tranzistoru /je to sice v článku, ale radši to napíšu znovu/, což v praxi znamená, že postupně krystalizuje pájený spoj, kterým je připájen čip k měděné vložce základny. Krystalizací logicky stoupá vnitřní tepelný odpor tranzistoru, který se tak po čase vlastně sám "upeče", i když jako nový to zatížení jakoby bezproblémově vydržel.
Jsou to takové ty "záhadné" průrazy výkonových tranzistorů ve starších přístrojích, kdy se např. po 25 letech zničeho nic prorazí tranzistor s Uceo 180V, přestože je napájen např. jen napětím 2x45V, aniž by došlo ke zkratu, tepelnému přetížení nebo jinému přetížení, prostě se sám i při velmi tichém poslechu provalí a hotovo.
Bavil jsem se o tom s inženýrem, který pracoval v Rožnově ve vývoji /sice mikroprocesorů, ale to je fuk/ a podle jeho názoru tohle všechno souvisí - když pomineme přirozený pokles Uceo s časem a tepelné stárnutí - s čistotou výchozího materiálu. Napovídal mi toho samozřejmě mnohem víc, že jsem z toho měl hlavu jak pátrací balón, ale toto je podle něj stěžejní záležitost.
Takže za čistotou výchozího materiálu stojí i "záhadné" průrazy součástek různých druhovýrobců jako ISC, PMC, CDIL a dalších, například po půlroce nebo i dříve, ačkoli při měření před instalací měl polovodič parametry v pořádku a dokonce je překračoval. I o tomto jsme se spolu bavili, já jsem mu předestřel svoje zkušenosti a došli jsme k závěru, že polovodiče z druhovýroby mohou být tak levné a po půlroce se prorazit hlavně proto, že to dělají z toho nejlacinějšího materiálu, křemíku, který nikterak nevyniká čistotou a proto je tak levný.
U součástek Tesla je tomu jinak, tam se prý vždy dbalo na výchozí čistotu a to, že určitý typ součástky má parametry od zdi ke zdi prý není zaviněno tím, že by šlo o vadný materiál, ale tím, že třídicí linky byly nastaveny na nevelkou přesnost, aby byl vyroben plánem požadovaný počet součástek určitého typu a tím, že byl splněn, nebo překročen plán, byly vyplaceny prémie, tak to holt za komančů fungovalo.
Součástky pro vojsko byly údajně tříděny s až pětinásobnou přesností, než pro běžnou výrobu či prodej, ovšem cena takových součástek byla prý také někde úplně jinde. To mohu potvrdit, na vojně jsem pracoval v radiodílně a kolikrát jsem si mohl vykroutit krk nad tím, jaké parametry měly "vojenské" verze součástek, které jsem znal z civilu.

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Aj to se stane, když mám myšlenky na stavbě hmm . Tedy cermeťákem...??

Na aldaxu jsem kdysi četl polovinu článků, tenkrát mě k tomu zavedlo formování elektrolitů a nějak sem se začetl do poloviny článků, taky mě zaujala přestavba AUJ637, tak jsem si kvůli tomu dvě ústředny koupil a zkusil předělat -> povedlo se... o těch tranzistorech si to přečtu znova (opakování je matka moudrosti).

Můžu prosím dostat vyjádření k tomu cermetu???

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

je to možná příliš na okraj tématu vlákna, a snad i nošení dříví do lesa, ale stojí za to si připomenout nikoli nezajímavý jev, že průrazné napětí v závěrném směru se zvyšuje s teplotou (klesá střední volná dráha nosičů mezi srážkami a k dosažení energie k uvolnění páru díra - elektron je třeba vyšší intenzita elektrického pole); s toutéž zvyšující se teplotou však roste i proud při průrazu, resp. "závěrné koleno" pak leží v místech vyšších prudů, resp. proudových hustot.

Co se vlivů na stabilitu a spolehlivost polovodičů, o nichž si zde píšeme, týká, bylo by možné je seřadit přibližně takto, nejprve vlivy výrobní: Koncentrace nežádoucích příměsí, nehomogenita příměsí v objemu i na povrchu, resp. homogenita křemíkové struktury, spůsob vysokoteplotního zpracování, způsob a kvalita kontaktování, kvalita povrchového zkosení a pasivace, montáž a technologie zapouzdření. Nejdůležitějšími provozními vlivy jsou velikost, proměnlivost a lokalizace teplotního zatížení, resp. chlazení. V neposlední řadě jde i o vliv skladování, finálních operací po zapájení (mytí, exsikace, apod.). Není to zdaleka vše, a je to jen laicky řečeno, ale každopádně jde o zajímavou nauku pro všechny, kdo rádi žasnou nad projevy hmoty.

(upravil sinclair 10. 8. 2011 14:51)

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

EsoRimmere vydrž, nebylo mi o víkendu nijak dobře, tak jsem do dílny ani nešel, to nemá smysl, když je Vám blbě, snadno pokurvíte něco, na co jste původně ani nechtěli sahat...Dnes tam půjdu, tak se mrknu, jestli tam něco zbylo. Ten potenciometr může být od 220k do 470k, je to v podstatě jedno. Co není ale jedno, jsou závěrná napětí polovodičů v tom regulovatelném zdroji. Doporučuju opravdu BU941 a před něj buď KF469 s trochu větší betou, případně BF472, nebo BF258. Tranzistor v proudovém jištění může být cokoliv podle rozpisky součástek v článku.
Znovu opakuju - ať proboha nikoho nenapadne to napájet /byť přes omezovací odpor a pojistku/ přímo ze sítě! Je to o tlamu, resp. o život, protože proudové omezení je tam nastaveno tuším na 10 nebo 20mA a to je proud, který Vás při napětí 300V zcela spolehlivě zabije. Je nutné použít transformátorek zcela minimálního výkonu /10VA/ se sekundárním napětím asi 220-240V, který se dá vykuchat z jakéhokoli malého elektronkového rádia, které mělo plochý selenový graetzův usměrňovač, tyhle rádijka mají malé transformátorky okolo 30-35VA se sekundárem 6,3V a pak relativně měkký sekundár okolo 230V, ideální pro toto použití.
Sekundár 6,3V, stavěný pro proud přibližně 3A se dá použít pro férové měření kapacity elektrolytů, měřený elektrolyt zapojíte do série s vinutím a střídavým ampérmetrem, každý 1mA protékajícího proudu pak znamená kapacitu 2uF.
Takovýchto transformátorků mám několik, pro vážné zájemce o stavbu tohoto přípravku jsem ochoten ještě rozkuchat několik radiopřijímačů podobného malého druhu, jako je např. 323A a podobných, které mám na půdě a které už nejsou vhodné k restaurování.
Zcela vážní zájemci si pochopitelně nechají v Tronicu příslušný transformátorek navinout, stačí výkon okolo 30VA a jeden sekundár 3,2V a druhý sekundár cca 230V. Sekundárem 3,2V pak můžete opět měřit elektrolyty, tentokrát ale 1mA protékajícího proudu elektrolytem znamená kapacitu 1uF. Budete se při takovém měření divit, jaké šmejdy s kapacitou do mínusu se dneska v obchodech prodávají, resp. můžete protřídit svoje zásoby starších elytů a vyházet všechno, co má podměrečnou kapacitu oproti štítkové /samozřejmě měřit až po naformování/.
Po doplnění mikroampérmetrem a zdířkami pro digitální multimetr tak získáte tři přístroje v jednom - přípravek na formování elektrolytů, měřič Uceo tranzistorů a měřič kapacity elektrolytů.

Web

(upravil Hippo007 10. 8. 2011 15:15)

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Je to trochu OT, ale když už tu píšeš o měření kapacity elytů připojením k napětí, chtěl bych upozornit, že u větších kapacit, např. při měření kondu 4G7 teče přes kondík 4,7A (měřící napětí 3,2V) nebo by mělo téct dokonce 9,4A (měřící napětí 6,3V - to ale vzhledem k malému výkonu trafa a impedanci vinutí nepoteče). Při těchto proudech už je nezanedbatelný úbytek napětí na přívodních kablících a doporučuji proto měřit vedle procházejícího proudu i napětí přímo na vývodech kondenzátoru a provést korekci naměřené kapacity vynásobením koeficientem získaným vydělením předpokládaného a naměřeného napětí.

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Ano, to máš pravdu, já mám na podobné účely udělané trafo 3,2V/15A z běžného transformátoru 100VA z rozvaděčů, který už má poměrně tvrdý primár, sekundár jsem dovinul drátem 2,5mm, který na původní vinutí ještě vešel, takže mohu měřit kondy až do 15G. Jedna věc je dosti podstatná: pokud při statickém měření kapacity nějakým jiným měřičem ukáže kondenzátor správnou kapacitu a při měření touto metodou ukáže např. o 20% méně, je velmi pravděpodobné, že je velmi zestárlý, nekvalitní, nebo už má nahnilé hliníkové přívody ke svitku. Mnohokrát se mi už stalo při měření použitých TC937a 5G/50V, že po nějakých pár sekundách uhořely vnitřní přívody. Je to tak rozhodně lepší, než kdyby při zapnutí uhořely v přístroji. Pokud elektrolyt tuhle drsnou měřicí metodu přežije, je dost velká šance na jeho dlouhou životnost i v přístroji. Například i u použitých TE925 4G7/63V se mi tohle nikdy nestalo, buď mají tyhle kondenzátory robustnější vnitřní přívody, nebo prostě nehnijou - a to byly TEčka vymontované z cca 20 let starých jednotek AUJ637.
TC937a jsou prostě poplatné konstrukcí své době a nikomu nedoporučuju je používat do nových konstrukcí s tvrdším transformátorem. Například v zesilovačích AZS215-220 to moc nevadí, transformátor tam není příliš tvrdý /má poměrně malé sycení, aby neměl velký rozptyl/, je to tam nutné i historicko-technického hlediska, pokud někdo ten přístroj restauruje za použití původních dobových součástek. Pokud nezáleží na historické původnosti, doporučuju si opatřit elyty okolo 10G-15G/63V pokud možno se stejným průměrem, abyste jej nemuseli omotávat izolační páskou kvůli zvětšení průměru do původní objímky. Druhý menší elyt, který v těchto zesilovačích je TC937a  500uF/50V, ze kterého je napájen budič koncových stupňů, doporučuji zvětšit na 1000uF/50V při zachování stejného typu, dá se bez problémů za pár korun koupit u firmy Denkl.

Web

Re: Vysoké Uce výkonnových tranzistorů

Vpohodě, sám vim že když je někomu špatně tak si spíš při práci uškodí jako já, když jsem v práci vyměňoval motor v pile a zapoměl jsem na banalitu a to utáhnout kotouč, no a ten se uvolnil, vyosil se z příruby a narazil do rozražecího klínu a pak se dva kousky zubů z tvrdokovu vylomily a jeden z nich mě mlasknul do čela.

Taky odbočim k tomu měření elitů, já si na to kdysi postavil tohle: http://www.belza.cz/measure/cmet.htm dodnes jsem s tim přístrojem neměl problém, ale je fakt, že to měří při velmi malých proudech, takže by stálo za to, postavit něco, jak radí Sinclair. Trafíčka na to tu mám.

Já tu jeden potenciometr mám (470k) na zatížení 1W, ale nevim jestli je cermetovej, spíš bych řek že je uhlíkovej - rozdělávat se mi ho nechce. Kolik by si teda za ten potenciometr chtěl? Popř kdybych měl zájem o to trafo kolik by si za něj chtěl (já totiž z toho mýho vytáhnu jen 260VDC)?