Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

Téma: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zdrvím pánové, 

Potřebuji pro kolegu poskladat zesilovač pro aktivní box, který bude trvale odvádět 100w. Jsem liný a tak bych chtěl vyuzít nějakého známeho odolného švábu. Nejlevnější a nejdostupnější se mi jeví viz předmět. 93 lepší napětova rezerva, horsi dostupnost/  94 stará problemová, ale levnější a dostupnější..  Bohužel se švaby TDA mam velice negativní zkušeností a to hlavně co se týče maximalního výkonu. Rad bych se tedy zeptal jestli někdo realně využíva tento šváb takto natvrdo jak bych to potřeboval já big_smile  (nejde o domací použití. na nasrani sousedu stačí 5w)

tedy: a) zvladne trvale odevzdavat výkon 100w/4 
        b) jde s teplotou dolů i výkon jak u některých modelů pomalu při pokojové teplotě?
.       c) mám raději zkusit spárovat tyto šváby a dostat tak 100w/8 ?
        d) vykašlat se na švabo řešení

Díky a hezky večer.

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

TDA 7293V ma sice vysoke napajacie napatie a dovoluje dosiahnut vykon az do 100W na 4 ohmy, ale pochybujem ze to dlhodobo uchladis. Ak budes pouzivat maly vykon a velke napajacie napatie, bude sa zbytocne hriat. Ak by si chcel ist do takejto jednoduhsej varianty, tak by som ti odporucil dvev tieto TDA-cka do mostika. Tam je vykon 100W/8ohmov realny a nevidel by som v tom problem. Ak ale potrebujes na 4ohmy, tak zvlastvostou tohto TDA-cka je aj paralelne (a aj paralelne zapojenie v mostiku) zapojenie, kedy posilnis cip. Osobne som postavil 8 kusov monoblokov s TDA7239V. Odpalil som iba 2 a aj to cielene, kedy som ich budil obdlznikovym signalom a do 5R/2uF zataze. To neprezil ani jeden. Prvy, ktory som pouzil hra dodnes. Pouzivam ich pri velmi lacnych konstrukciach, kde je vyssie napajacie napatie. Ak chces ale naozaj kvalitnejsi zosik s vykonom 100W a chces to mat spolahlive, tak jediny integrac sa mi na to javi iba asi STM, ale tie su drahe a tazko dostupne. Takza ak ti staci 100W/8ohmov, dve do mostika, ale ak chces spolahlivy stroj a realny vykon 100W na 4 ohmy, tak hladaj nieco tranzistoroveho. Velmi dobrou volbou by bolo napr. UNI100, alebo JPA100. Mas to aj s ochranou a oneskorenim. Takze na subwoofer v mono kanali bohate staci

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

TDA7293V je katalogove oznacena jako 120W, takze 100W by mela odevzdavat spolehlive. Koupit se da uplne normalne kdekoliv, treba v EZK. Jinak pokud bys chtel zlepsit spolehlivost cele konstrukce, tak pouzij dve TDA7293V v paralelnim chodu presne podle datasheetu. Vykon se sice nezvetsi, zato se ale  produkovane teplo rozdeli na dva IO. Pouziva to tak Magnat i Heco a neodchazi jim to, tam odchazeji daleko stupidnejsi veci, jako treba probite blokovaci keramiky u grecu, vybuchle filtraky a tak podobne. TDA7294 bych uz nepouzival a kdyz, tak se snizenym napetim, aby davala tak maximalne 60-70W.
Podle me jsou v TDA7293V vetsi a generacne-vyvojove lepsi ty koncove DMOSy, protoze uz je to hooodne dlouho, co jsem videl 7293 roztrzenou, kdezto 7294 strileji jako u Kocku na strelnici smile
Mozna je to tim, ze se kazdy snazi toho svaba hnat az na krev, jenze to sebou nese jista rizika. Zaprve spicka pri zapnuti, to je prvni kriticky moment a zadruhe spicky v napajeni behem provozu, pokud je ten svab opravdu napajenej az na hranici dane datasheetem. Ony totiz tyhle svaby nesnesou ani dva-tri volty prepeti - ja to nechapu, proc to takhle blbe udelali - a hned streli za hromady smradu a dymu. Po spouste zkusenosti s temihle TDAcky bych si nedovolil ze 7294 tahat 100W, i kdyz to tam pisou. To samy 7293 - papirove 120W, ale 100W je stejne hranice, za kterou nejde jit, aniz by se neco stalo.

Web

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Mám pro 7293 navrhnutou a odzkoušenou DPS, jsem ochoten ti vyrobit komplet zástavný modul.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Dobrý večer panové,

Děkuji za komentáře.

To millano: vzal bych si jenom DPS připadně TDA. je to na jedno tda , dvě? mustek / parallel. cena?  třeba na email abychom něco neporušili.
----
Rozhodl jsem se narychlo koupit nějakou stavebnici a odzkoušet to. Stavebnice je otřesná. Znovu jsem se přesvěčil, že většina CZ firem prodává neuvěřitelné desky o navrhu nemluvě. prostě od A do Z. neuvěřitelny produkt. jinak švab TDA 7293 od ST. žadne "V" tam neni. Hraje to moc moc pěkně co se týče zvuku.

k chlazeni:
Když čip přišroubuji trámkem nebo přepakovanou podložkou na slušnou plochu se slušnou pastou. nemělo byt přeneseni tepla až tak utopické.
bohužel je tu takovej problém nemužu si dovolit pouštět doma dlouhodobě 100W do repreaku. a momentalně nevím, jestli budu moci zrealizovat někde jinde. 
= chybí mi nějaká uměla zatěž a omlouvám se za blbou otazku, ale nejde to nějak obejít? Vím že se u malých výkonu da použit 12v hal žarovka. ale tady to je jasně out. 

mrkněte na tuto DPS [url=]http://212.158.154.162/download/parallel.JPG[/url]  jo je to čina ale proti tomu co jsem koupil tu je to jak z jiné planety.

díky

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

[url=]http://www.uloz.to/10017610/img0023a-jpg[/url]

dvěminutky to hrálo cca 40w, převod tepla ok. zdroj 41V ze stare ústředny. pak jsem tomu osolil a za 20s bum prask. bohužel jsem se nedostal ani k měření. překvapilo mě jak rychle to odešlo. ani se to zahřát nestihlo.. žadná ochrana ani nenaběhla.

asi pajcovanej šváb
nebo má někdo nějakej nápad krom toho že to mohlo bej lepe přidělane na chladič.?

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Třeba napětí, proud a teplota dohromady v jeden časový okamžik (SOA), nebo nedejbože zákmit. Ale když už chceš mocí mermo TDA7294, popřemýšlej nad těmi 2 paralelně. Dost by se každému z obou ulehčilo. Taky je potřeba vzít v úvahu skutečné napájecí napětí po vyhlazení. Taky se mohlo stát, že obvod byl zahřátý a došlo k odlehčení (mezera mezi písničkami), kdy do zahřátých koncových tranzistorů toho IO vlítlo plné napětí, nevím... Ale tady na tomto fóru není moc oblíbený. Myslím si, ža takový LM3886 by svoji mezní situaci ustál. Co jsem já zkoušel s TDA7294, měl sklony ke kmitání. Takový LM3886 nikdy.

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

nejhorší že to byl TDA7293, kterej by měl byt lepší. nastavebnici stálo že je lze napájet až do 50DC. 
Věděl jsem že 41V DC(naprazdno bez jakékoli zátěže) je dost ale nějak najivně jsem myslel že si ten čip neublíží. že prostě zabere jedna z ochran at proudová nebo teplotní. Celou dobu jsem chytal na pouzdro a na chladič. Řekl bych že šlo o minimalní nebo žadny rozdíl co se týče teplot. Chladič jsem vyleštil na hrubost 300 a zatřel stříbrnou pastou od procesoru.

ke zvuku je třeba říct že jsem se nedostal ani ke zreslení nebo nějaké limitaci. Do čípu se klasicky neudělala díra ale rozstřelil se zarovněn s těmi pajcovanýmí kondenzátory. jakoby se ten číp divil, že mu dal někdo tak šíleňe tvrdej zdroj. Jak říkaš vypadalo to na překročení (SOA) což je asi nejpikantnější u švábového zesíku.

- objednal jsem 4 x TDA7293 přímo s číny dám je paralelně (nepotřebuji prostředníky na pajci.:-D) a uvidíme zda nevydržej víc.
zatím je ten čip tak k počítačum nebo telce možna na 8Ohmu by jel taky déle)

(upravil e-man 20. 8. 2011 10:34)

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Na trhu je spousta šmejdu (ů) . Tak vypadá volná soutěž bez pravidel . cool Bojujeme s tím všici .
Taky jsem si lámal hlavu , když se mi rozstřelila 94 -ka , kde udělali soudruzi z ST chybu a to jsem ani zdaleka nešel k Ucc max .
Jestli to neupekli uplně jiní soudruzi lol

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zdravím pánové,

mám tu 4 original činské pajci 7293. a vymyšlím jak oddalit usmrcení.

zkoušel někdo někdy použít klipdetector u tohoto švábu. na googlu ho žadné schéma nepouživá.

Bude stačit odpor z + =>  ledka => na pin? (pochopil jsem doufam dobře, že ten tranzistor zátěž kostří.. )

díky

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Mam Seak PA400 4x7294 a tiez som kupil do rezervy pajcaky 7293V z Ciny.Ale neskor som nasiel origo ST z US a cena bola len o 30% vyssia ako tych z Ciny.Zatial som sice nic neosadzoval,ale vizualny rozdiel medzi nimi je viditelny.Na tejto stranke
http://another-electronics.blogspot.com/2010/11/identify-ic-tda7293-and-tda7294-fake-or.html pisu ze sa da pajc rozoznat meranim.Zatial som to neskusal.

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

proti tomu co jsem měl od CZ firmy jsou tyto šváby těžší jinak nevidim zadnej rozdíl. nohy ok. potisk super, myslim ze uz to nikdo nepozna. a hraje to a ještě to nestřelilo. zítra to zkusím trochu přižit.)

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zkuste si tyhle šváby, ať už TDA7294 nebo lépe TDA7293 koupit v ERA Components. Já jsem je tam kupoval přesto, že byly o 200% dražší, než v EZK. U těchto se mi nikdy nestalo, že by střelily. Stavěl jsem vícekanálový zesilovač, kde byly tyhle IO upevněné hliníkovým trámkem 8x8 mm na chladiči z EZK CHL32C/80BLK /bylo to to do skříňky 2U z Revatechu/, jede to hrubým  odhadem tři roky, občas si tam udělá personál večírek a každý kanál s TDA7293 dává cca 90W, je to šestikanál s trafem odhadem 500VA a nikdy se tomu nic nestalo. Kdo to v Luhačovicích zná, tak je to hotel Havlíček.

Podle mne jde i u EZK a ostatních firem o vyslovené pajcy, nebo druhovýrobu, protože není prostě možné prodávat 120W integráč za 79Kč, když originál u ERA Components stojí víc, než dvojnásobek, konkrétně 210,-Kč.
Je strašná škoda, že už se nevyrábí v originálu TDA1514A, to byl naprosto nezničitelnej šváb, kterej přežil i zkraty výstupu na napájení a podobný věci a měl perfektní zvuk.

Web

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zdravím pánové,

tak ta čina zatím funguje jako "hrom". Už to odehrálo dva koncerty jako odposlechy.

- napajení 2x42 V 2x5mf (odhadem 300w zdroj)
- repro eminence Alpha 12 + noname vejška
- chladič 200*120*30 mm , max. 40 stupnu
- šváby jsou přišroubovány bez podložek separátně a ještě je přez celý pouzdro malej L profilek.

hraje to podivně dobře. rázně a důrazně. krasnéj rychlej zvuk .
provnával jsem zvuk s nějakým novým komerčním zesíkem. Rh sound, který byl při ruce

bylo to jako když se přecházelo z lepších kazet na CD. .-d
majitel zesíku Rh sound do té doby myslel že je to sakra dobrej stroj. brzy bude na aukru )

Takže jeden kanál = osazena deska plus dva dost mohutné švaby TDA7293 (činské originály) balné, poštovné ,vyšly na 289kč mělo by to snést 170w/4 ohmu

Asi tím moc nepodporují nepoctivé CZ obchodníky, ale nedá se nic dělat. pajcy budu kupovat jenom tam kde je jakože vyrabí.. ale kdo ví jak to je.. jestli to co se tady dostava do obchodu není nejaka podpultovka nebo tak.

je to trochu off topic ale v GM jsem koupil můstek 50A / 800v a odešel při testu toho zdroje. být na zesáku.. tak jim poděkuji. DAVEJTE BACHA

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zajimave, můžu dotaz, kde přesně jsi to kupoval? Možná bych těch pajců taky pár vzal, potřebuju od nich jenom výkon kolem 40W, takže to by měly vydržet. Můstky z GM jsou docela zvlastni, je to kus od kusu...jeden přežil bez problemu asi 20A do zkratu a druhý letěl při 2A a to na něm byl ještě úbytek jak *.

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

tak jestli potřebujes pajcy s Velkym P. tak jich kup v nejbližším elektro obchodu. 40w/ 8 na 35V DC přežijí. jo a řekni že chceš originály na to v GM slyší.
ja nakupuji GM v ostravě.

ale jinak ja to celé koupil jako kit z tohoto obchodu http://www.ebay.com/itm/220831928740?ss … 439.l2649.

bohužel nevím odkud ty šváby má. )

stačí opticko porovnat ten šváb zvrchu. jak je střižná plocha. ma, už dle obrazku, masivní medeny podklad.
deska je zase uplná pecka. dobře pajitelná masivní a super vymyšlená. Koupil jsem podobnou pro ačkovej zesík. a zase uplnej koncert za to tady vyhodiš 1000kč a díky tomu že to je dvou vrstvé to můžeš dat blizko napajeních kabelu nebo trafa a stejně nic neuslyšíš.

co říkaš o těch můstcích potvrzuji. 1000v serie s jiným potiskem zvladnou i 70. nacpal jsem tři do svařečky. a rok tam bežely, dokud se mojemu otci nedavno nepřilepila 3 mm elektroda na 30s(nechtěl ji pustit.:-)). už byla červena kdyz to střelilo. )

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Fakt neriskujte svoje peníze hozené do kanálu a kupte si TDA7293V v ERA Components, pokud potřebujete zvýšit spolehlivost, zapojte dva paralelně, jsou na to určené.
Něco na tom asi bude, když mi šestikanálový zesilovač se zdrojem jak sviňa jede bez poruchy už tři roky. To všecko bez paralelního zapojení, pouze pouzdra přitažená 8x8mm trámečky a odizolovaná zeleným kerafolem. Můžu potvrdit, že sice přepěťovou ochranu to žádnou nemá, ale má to nadproudovku, před instalací jsem zkoušel kanál po kanálu zatížit dvěma ohmy /trafo 500VA a filtrace myslím 47G pro celý šestikanál/ a nic se nestalo kromě toho, že to nechtělo dávat výkon, výkon spadl z cca 90W/4ohm na nějakých 20W a zvuk byl zkreslený jak prase. Nevadí tomu ani relativně vysoká kapacita kabeláže /je to roztahaný po clé restauraci, dvou saloncích a na zahrádku, kde je reprobedna s transformátorovým regulátorem výkonu/. Dovolil jsem si jediný kompromis a to ten, že je v zesilovači jen jeden obvod ochran proti ss a zpožděné připojení, je to uděláno tak, že obvod něco jako SPP1 má šest vstupů a v kolektoru výstupního tranzistoru jsou tři dvoukontaktové relé Finder 4052 paralelně, což znamená, že při eventuální poruše jednoho kanálu chcípne celý zesilovač, to je ten kompromis, jinak asi nic. Chladič CHL32/80BLK pro šest IO podobného druhu vyhovuje naprosto bohatě, nikdy jsem to neviděl zahřáté nad 40°C. Za kompromis by se dal považovat společný zdroj pro všech šest kanálů, je tam trafo 500VA, klidně by pro podobné účely mohlo být i slabší, můstek KBPC5008  a filtrace 10x4G7/50V Samwha v každé větvi zdroje, což dohromady dává dost slušnou tvrdost, deset paralelních snapinů v každé větvi dává takovou tvrdost, že jsem musel k výstupu každé větve naletovat vybíjecí odpor, srandovní bylo, že to po vypnutí /ještě bez obvodu ochran/ hrálo asi ještě tak tři minuty smile
Transformátor jsem koupil polský INDEL 2x24V/500VA za velmi příznivou cenu, takže se tak trochu kompenzovala cena IO z ERA Components. Tehdy se firma INDEL teprve etablovala na našem trhu, takže cena byla opravdu nízká, trafo 500VA stálo necelých 1.000,-Kč, Samwha taktéž, snapin 4G7/50V stál pouhých nějakých 25,-Kč. Na tyhle polské transformátory pozor, i ty velmi výkonné typy dávají naprázdno o dost víc, než je štítková hodnota.

Vám není podezřelý, že čipový zeslovač 120W stojí v EZK pouhých 79Kč??

Web

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Zajimave...uvidim, mozna udelam dva UNI50 a bude smile
Ja mam napřiklad z GM toroid 300VA 2x29V a jsem s ním kupodivu velmi spokojený, za tu cenu. I při plném vytížení nebzučí a ani po několika hodinách provozu nehřeje...tvrdý je taky dost.
Myslel jsem, že v EZK většinou pajcy nekoupím...nevím no, už si asi budu dávat větší bacha, myslím, že nebudou mít vyloženě pajcy, ale minimálně něco 2 jakosti...
Pošlou mi z ERA normálně na dobírku jako studentovi?

(upravil ViperKing 17. 9. 2011 21:17)

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

To sinclair:

podle toho co píšeš tak by ti pajci v te aplikaci vydržely taky. myslim pajci s velkým P z GME a pod.
ono v restauraci vyuzit takovy vykon je asi teměř nemožné. nevím co maj za bedničky. ale opravdu slušné ozvučení.
já znám akorát takove borce co spojí 6 a více nejlevnější beden seriovo paralelně a připojí k nějake věži.. a pak se diví, že to při prvním osolení odejde. A uplně něvětší borci koupi větší PC bedničky. a dvacet metru kabelu a to radoby střílí z pravidla. protože to je shit osazeny nevětší šitem

Podle mě i origo čip může stát do 100kč vždyť to dělaj mašiny a při těch objemech.. pha.  ale vlivem několika překupníků za sebou je to blbost a v CZ neni problém dat 300% rabat. Dokud se nezačnem bránit a pajci s GME apod vracet tak se dít nic nebude. Ale vtomto asi normalni osoba nic nezmůže.. jak prokazat že ta součastka stojí za prd bez toho abych měl original..nebo rozmačkl čip ve svěráku.

EZK měli vždy velice dobré součastky. svrbí mě pracka abych to odnich nekoupil a pořadně to neprostřelil. nebo mi toho švába někdo pošlete v dopise. zaplatim převodem. abych neplatil stupidni dobírku.

To Dohnalik

ja normalně švaby osuzuju .. stříli, nehrajou, šuměj. s teplotou se stahujou . Ale jestli ti jde o 40W. tak lepší šváb než toto jsem nelyšel.  Myslim že za celou paradu můžou ty Mosy na konci. 

kup čtyři pajci od EZK a dva mi pošli. )

Re: zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

ViperKing: můžeš mi prosím říct na kolik tě vyšlo poštovné? Stálo to skutečně ty 4 dolary, které se uvádí? Platil jsi nějaké clo nebo něco podobného?

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zesilovač s TDA 7293-4 do aktivní bedny

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£