(upravil MaBat 30. 7. 2011 10:11)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Nepročítal jsem to celý, ale z těch odkazovaných simulací je zřejmý, že uvažovali jen konstantní odporovou zátěž 6 ohmů, což asi nebude to pravý ořechový... Zkus to změřit, to je opravdu otázka chvíle.

Já teď v práci taky najel na dvanáctky a zatím si to tedy nemůžu vynachválit. Pokud jich tedy není 10 za sebou... smile

(upravil MethMan 31. 7. 2011 17:47)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Xhibite, musím pohledat, dám vědět.

Delay nepotřebuješ. Linková analogová výhybka se chová principielně stejně co se týče fázových posunů filtrů. Rozdíl je v tom, že zátěž je rezistivní a o vysoké impedanci (vstupní obvod zesilovače/buffer) - narozdíl od reproduktoru. Výhodou line level výhybek je i to, že si můžeš dovolit filtry, které vyžadují gain nebo fyzicky nereálné hodnoty součástek.
Osobně na nich vidím také nezanedbatelné nevýhody. hmm V tom jsem asi jeden z mála.

(upravil AlesK 31. 7. 2011 21:44)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Já bych se na to být tebou vykašlal a přidal samostatnej pořádnej konec na spodek, tedy pasivní biamp. Další operáky v cestě signálu zhoršují dynamiku a snižují rozlišení, a navíc vždycky mají svůj slyšitelný projev. Bez patřičných znalostí, zkušeností a nezbytného měření je to bez šance na slušný výsledek. Univerzální crossovery bych nechal stranou, ty mají svý místo pro použití v PA systémech.
Sám sice aktivní veksli mám, http://www.kica.estranky.cz/fotoalbum/a … 0.jpg.html
ale i když to hraje dost slušně, budu teď ještě dělat klasickou pasivní výhybku podle výsledků odměřených repráků a pak bude přímé srovnání a konečné resumé. hmm

Web

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

AlesK napsal:

Další operáky v cestě signálu zhoršují dynamiku a snižují rozlišení, a navíc vždycky mají svůj slyšitelný projev.

Ta cívka 6mH dynamiku nesnižuje? Nebo méně než ten operák?
Krom toho vážně pochybuji o tom, že uslyšíš dva operáky navíc v basové větvi. Nevím, čemu u frekvencí v tomhle pásmu říkáš "rozlišení", ale celé to na mě působí dost zlatoušsky, bez jakéhokoli objektivního opodstatnění.

...budu teď ještě dělat klasickou pasivní výhybku podle výsledků odměřených repráků

To se dá dělat jinak? Nebo snad tu aktivní veksli máš dělanou jinak?

O univerzálních crossoverech tu nikdo nemluví. Pouze o dostatečně přizpůsobitelných, a to je dost rozdíl.

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Dva tam nejsou, je jich víc, já jich mám třeba v basový větvi 6, resp. 5 (nesym. vstup). Jestli víc zabije dynamiku tlumajzna nebo operáky o tom se chci právě přesvědčit na vlastní ušiska. Ale nezapomeň že stejnej, ne-li větší počet operáků (+delay) bude odřezávat vršek pásma a tam ty operáky navíc jsou sakra slyšet. U basáku navíc potřebuješ zase kompenzaci bafflestepu (a ta dvanáctka v JBL jí bude potřebovat tutově), takže tam zase něco přibyde. Namítejte si co chcete, podle mých dosavadních zjištění je od určité úrovně řetězce a rozlišení repráků slyšet skoro všecko, a co se týče operáků tak čím méně, tím lépe  roll
Snad by to dobře zváldnul Linkwitz: http://www.linkwitzlab.com/x-sb80-3wy.htm

Web

(upravil MaBat 1. 8. 2011 10:28)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

AlesK napsal:

Ale nezapomeň že stejnej, ne-li větší počet operáků (+delay) bude odřezávat vršek pásma a tam ty operáky navíc jsou sakra slyšet.

On ale nechce zasahovat do zbytku výhybky, píše to hned v úvodu. Krom toho, žádné delay by tam nebylo.

U basáku navíc potřebuješ zase kompenzaci bafflestepu (a ta dvanáctka v JBL jí bude potřebovat tutově), takže tam zase něco přibyde.

Stačí se dostat na stejný přenos, nic jiného nepotřebuje. Respektive potřebuje právě to, vždyť o tom se tu celou dobu bavíme smile

- Předpokládám, že až budeš u sebe porovnávat pasiv vs. aktiv, taky budeš mít nejdřív zkontrolované, že máš přenosy v jednotlivých větvích stejné. Jinak totiž není co smysluplně porovnávat.

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Keď už full aktív, tak všetci skončíte u CLC1. smile

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Já určitě ne, bubuxine smile IMHO nejsou daleko doby, kdy i šestioperákový mršby nebudou mít ekonomickou opodstatněnost ani v těch nejlevnějších konstrukcích.

AlesK: Pozoruji, že v posledních 20 letech rapidně ubylo seriozních testů zvuku zesilovačů. Vysvětluji si to tak, že již není problém koupit/postavit zesilovač tak, aby byl - při správném použití - zvukově řekněme "neproblematický". Některé mají a jiné nemají v sobě OZ nebo výkonové čipy.
Sakra slyšet jsou špatné zesilovače, špatně použité dobré zesilovače, špatné reproduktory a špatné nahrávky. Nerozumím tomu jak adekvátně dimenzovaná cívka může "kazit" dynamiku. To je u těch JBL tolik poddimezovaná?

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Nakolik nebo jestli je poddimenzovana nevim, foto je zde: http://www.audioheritage.org/photopost/data//500/medium/Ti5000G_Crossover_Original.jpg Z ceho muze byt jadro?

Me proste zajima co se stane kdyz tam nebude vzhledem k 12" basakum. Jde o prehozeni dvou dratu, operaky za par kacek, tak proc to nezkusit? Nazory na to se samozrejme zasadne lisi smile, dokud nevyzkousim pravdu se nedozvim. Akorat k tomu mereni sem se zatim vubec nedostal a kdy dostanu fakt nevim..

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Podle mně nejsi na dobré cestě. I kdybys ses propracoval k low level krabičce a za ní separé 380 tak, abys měl na svorkách stejný přenos jako ta pasívní klasika nahoře, tak co čekáš ? že to začne hrát diametrálně jinak ? líp ?? protože asi nejsi spokojený se zvukem, což je divné u Ti5000, kdysi top-modelu... Nějak to celé neštymuje. Nebylo by lepší, nechat JBL tak jak je, a zkusit jinej zesák ?
Aby sis nemyslel, že jen tak tlachám, tak ti zadarmo půjčím 2 lampové monobloky z překopané Music 70/130, amatérská práce, s mnoha chybami ale s JINÝM zvukem než DPA, sice mají papírově míň watůch, ale nebojím se, že by JBL nerozehrály.
Ztratíš možná míň času a energie na cestě za lepším zvukem, než vršením železa a vymýšlením poloaktivu, který je určitě dobrý, ale v tvých konkrétních podmínkách obtížně realizovatelný.

http://s4.postimg.cc/mtzfsi2wp/312_vta50_1.jpg http://s4.postimg.cc/6x0nvsaih/312_vta_50_chassis.jpg

(upravil Xhibit 3. 8. 2011 21:24)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Ze zvuku tech beden jsem da se rict nadseny! Nic lepsiho jsem nikdy nemel, neslysel, ani nikdo jiny v mem okoli nic porovnatelneho nema. Dnesni komercni sragorky tomu nesahaji ani po paty. Nicmene musim furt do neceho rypat, zkouset.. smile Kdyz uz s nicim, tak s tim merenim co radil MaBat si poradim, ale ted toho mam tolik ze neni vubec cas.
Poloaktiv me napadl jelikoz co tak ruzne ctu, dost lidi tohle reseni chvali (dalsi cast zase zavrhuje). Co treba BVaudio a jeho top modely? Resi to stejne.. Navic me to nebude krom casu skoro nic stat.
No a i kdyz je to TOP model , kdyz jsem prodaval moje predesle repro, bral je ode me clovek ze Slusovic co mel dlouhe roky hifistudio, mimo jine jsme se bavili i o tech JBL, a dle nej i v takto vysokem modelu neni vyhybka vubec idelani (kvalita pouzitych soucastek), vymenou za lepsi jim jde udajne jeste dost pomoct.. A tak uz je brouk v hlave.
A co bude lepsi? Rvat tam nekolika kilogramove vzduchove civky, menit polovinu soucastek, cele bedny dorypat.. Nebo vyzkouset tohle, navic naprosto lehce vratitelne do puvodniho stavu?
A jeste jednou pro odpurce OZ, v preampu jich mam celou radu, nemam high-end sestavu ktera je resena do detailu. Tak ze par OZ v basove vetvi tezko poznam..
Co se tyce nabidky zapujcky tech monobloku, konecne bych mel moznost si poradne na svem aparatu poslechnout lampy po cemz uz dlouho prahnu. No minimalne 14dni je to bez sance.. Tak bych se az po te pripadne ozval, to me zajima tak ci tak, samozrejme s prazdnou bych neprijel wink.

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

A už máš jasno,jakou aktivní vexli tam otestuješ?Už si něco pořídil?

(upravil MaBat 3. 8. 2011 22:00)

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Jelikož na to bude stačit opravdu i poměrně jednoduchá dolní propust, zvážil bych i možnost doplnění jednoduchého filtru přímo do krabice DPA, jistě tam budeš mít na malou destičku na vstupu místo a asi i napájení. Podle měření pak v simulátoru navrhnout konkrétní propust na míru s co nejmenší režií a hotovo.

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

Xhibite, nemůžu ty plošáky najít. Zkusím hledat ještě o víkendu.

Re: JBL Ti5000, předělávka na poloaktiv

to Anti: Zatim jsem nic neporidil, budu to resit az to promerim dle info od MaBat(a)

to MaBat: No prave tak jsem to chtel uplne puvodne resit, dolni propusti, nic slozitejsiho, uvidime po zmereni smile

to MethMan: Vubec nespecham,stejne ted neni cas. Kdyztak dej pak vedet.